[ brainbuger @ 16.07.2012. 18:34 ] @
Jedna zanimljiva vest koja je objavljena pre neki dan. Mislim da bi je trebalo spomenuti i na ovom forumu.

Scientists Place 500-Million-Year-Old Gene in Modern Organism
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120711100726.htm

Dakle, koristeći proces paleo-eksperimentalna evolucija, istraživači instituta za tehnologiju države Džordžija uspeli su da ožive gen bakterije Escherichie coli stare 500 miliona godina. Nova bakterija mutira veoma brzo i ne samo da je dostigla snagu modernih bakterija, već su neke njene podvrste postale zdravije i mnogo snažnije od modernih bakterija. Do sada je u laboratoriji Georgia Tech-a nastalo oko 1.000 generacija prvobitne bakterije. Naučnici žele da vide da li će ova bakterija evoluirati na isti način na koji je evoluirala i prvi put, ili će krenuti nekom novom evolucionom putanjom.

Pomoću ovog procesa, nauka će konačno biti u mogućnosti da pruži i odgovore na mnoga pitanja evolucijske i molekularne biologije. Izmedju ostalog, da li istorija organizma ograničava njegovu budućnost i da li evolucija uvek vodi ka istoj, unapred definisanoj tački ili ima različita rešenja za isti problem.[ bigvlada @ 24.07.2012. 15:34 ] @
Citat:
brainbuger:
Izmedju ostalog, da li istorija organizma ograničava njegovu budućnost i da li evolucija uvek vodi ka istoj, unapred definisanoj tački ili ima različita rešenja za isti problem.


Veoma interesantno. Iskreno, bio bih veoma iznenađen da se ceo proces ponovi na identičan način.