[ Radisha @ 20.07.2012. 01:58 ] @
Šasija za ovaj je 60.L5498S20-01A šema se nalazi na sledećoj adresi http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/43141/_.html procesor : ST92195 signal procesor: TB1238AN Vertikala: TA8403K Došao mi je na popravku gore navedeni u naslovu TV, sa mrežom koja pišti zbog preopterećenja (možda jeste a možda i nije preopterećenje) bez rastera. Napon za HIS smanjen na 70V (trimerom ne može da se našteluje), tranzistor u HIS-u ispravan, Vertikala ispravna Ništa ne vuče, ništa se ne greje, sasvim slučajno mereći napon za HIS posle zavojnice koja nosi oznaku L503, ustanovio sam da napon na pinu koji vodi prema trafou nije isti sa naponom na drugom kraju zavojnice koji je vezan na diodu D507. Mereći vrednost napona na diodi D507 za napajanje HIS-a, instrument mi je pokazivao neke nebuloze, izmerio sam napon od čak 315 V. U jednom momentu sam izmerio vrednost napona koja je premašivala i 500V, istovremeno na drugom kraju zavojnice napon je bio "stabilan" smanjem 70 V i mreža je davala zvuke karakteristične za preopterećenje. Zaključio sam da verovatno blok od 470 pF (mada je na šemi 220pF) sa oznakom na šemi i samoj šasiji C512 probija, skinuo sam ga i uključio TV bez njega. TV je proradio ali je slika (pošto je proradio i procesor pokazivao je program s plavim rasterom) smanjena u svim pravcima i sa izraženaom svetlom horizontalnom linijom , karakteristično za smanjene napon iz mreže i bez ikakvog zvuka iz mreže koje upućuje na preopterećenje. Napon za napajanje HIS-a je nepromenjen, bio je i dalje 70 V i naravno nije mogao trimerom da se šteluje. Zamenio sam blok ispravnim, ali mreža se ponašala isto kao i sa njegovim originalnim blok kondenzatorom. Promenio sam i opto kupler, ali ta promena ništa nije donela za posledicu. Predpostavljam, da mreža čopuje nekom frekvencijom koju blok kondanzator propušta ili... Ponestalo mi je ideja i zato molim drage kolege da ukoliko su se susretali sa ovakvim i sličnim problemom pomognu i daju mi ideju kako da isti rešim. Pozz. |