[ sarmudin @ 30.07.2012. 14:03 ] @
u zadnje vrijeme me pocelo zanimat kako funkcioniraju stvari sa cloud serverima, pa me zanima ima li neko saznanja za neki free colud server ili neko ko nudi free trial da uopce dobijem dojam kako to radi preko DSL-a.
OS je win 2008 server
[ Ned123 @ 30.07.2012. 16:54 ] @
Cloud nije fizički server, instanca ili nešto "opipljivo" već je prije riječ o konceptu odnosno načinu pružanja računarskih usluga.
Malo prouči npr:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing
pa ćeš onda znati šta ti stvarno treba za početak.
[ sarmudin @ 30.07.2012. 22:34 ] @
Ma znam da nije opipljivo i da se sve svodi na virualne masine na serveru u datacentru na koje se spaja RDC-om ili kako vmware to u serveru zove consolom. Sve mi je to poznato, mene u biti zanima kako to radi s nasim vezama tipa 4gbit download / 512 kbit upload i kad pocnem vrtit tamo negdi domain controller ili AD ili nesto slicno kako se ponasa na mojoj strani zbog malog uploada i zato trazim trial na koji mj ili neki free server
[ Ned123 @ 31.07.2012. 06:07 ] @
Što se tiče brzine ponašaće se sasvim OK dok ne pokušaš da preneseš veliku količinu podataka prema mašini. AD domen kontroler je baš primjer izuzetno male količine podataka i što se tiče njega nećeš osjetiti da nije u istoj sobi sa tobom.
Što se tiče nekoga ko nudi free/trial virtuelki, Amazon nudi free micro instance svog EC2 na 1 mjesec, ali sa njegovih 613MB i velikim resrtikcijama sa CPU-om, sumnjam da ćeš osim AD-a bilo šta podići na njoj. Sa druge strane sa korištenje ove free usluge moraš unaprijed kompletirati nalog (što uključuje unošenje i broja kreditne kartice). Možda se još neko neko drugi javi sa nekim drugim prijedlogom.