[ 1OXB @ 31.07.2012. 17:54 ] @
Pozdrav svima!

Koristim Fujitsu-Siemens laptop sa LINUX Ubuntu OS i sa ugradjenim WLAN modemom (ili kako se to vec zove). Mogu da koristim ADSL konekciju jednog bliskog prijatelja i komsije jer on ima Telekomovu "belu kutijicu sa antenom" (valjda je to ADSL ruter ili...?) i dao mi je password da to mogu koristiti. Dogovorili smo da ako ja mogu da uspostavim dobru konekciju, da ucestvujem sa njim po pola u mesecnim troskovima. E sad, ja se nalazim nekih 25-30m udaljen od tog rutera i moj laptop "vidi" tu konekciju ali pokazuje jacinu signala samo jednu "crticu" (od 5 mogucih kod najjaceg signala) i ne mogu da se konektujem. Ako pomerim laptop 3-5m u hodnik imam dve crtice i vec imam konekciju - istina ne bas super brzu i glatku ali radi! Ne postoji mogucnost da se postave bilo kakvi kablovi izmedju nas.

Pitanje je: da li se i sta moze uraditi da ne moram sedeti u hodniku da bih koristio tu internet konekciju. Donosili su mi drugari neki mali USB uredjaj TPLINK sa nekom crnom 20-30cm stap antenom na njemu (kao na slici), ali taj uredjaj ne moze da radi pod Linuxom! Zna li neko od vas pravih majstora da li se to moze resiti i kako?
[ tox master @ 31.07.2012. 19:43 ] @
Naci usb wireless koji radi na linuxu nije toliki problem posto ih je sada vec mnogo podrzano ali veci je problem to sto je pitanje kakav ce signal biti i ako to proradi posto wireless i zatvoreni prostor sa preprekama nisu bas na "ti" i nikad se ne zna da li ce raditi i kako.
Sto se tice podrzanih uredjaja mogu da kazem da jedan sigurno radi (ja ga imam) netgear wg111 v2 a javice se jos neko sigurno koje probao neki drugi.

Evo nadjoh neku listu uredjaja koji bi trebali da rade na linuxu i cak postoji i ovaj tp link 422 koji si spomenuo ili je to bio samo primer?
http://wireless.kernel.org/en/users/Devices/USB
[ 1OXB @ 31.07.2012. 21:17 ] @
Hvala lepo Tox master!
Za taj TPLINK uredjaj koji su mi donosili nismo nigde nasli ista vezano za Linux mada su imali i neki instalacioni CD a i proizvodjac navodi da su podrzani samo Win i Mac?! Moracu nesto da pokusam od ovih sa linka. Mozda se jos neko javi sa idejom?

A postoji li nesto sto ima bolji prijem od WLAN-a standardno ugradjenog u laptop, a da moze da se nalazi recimo u tom hodniku i da od tog uredjaja ja USB kablom ili LAN kablom duzine 5-6-8m udjem u laptop? Nesto kao antensko pretpojacalo kod TV-a?
[ tox master @ 31.07.2012. 21:26 ] @
To "drugo" bi ti bilo mnogo bolje resenje,mozda malo skuplje ali bolje definitivno.
Evo recimo ovaj uredjaj bi ti zavrsio posao i ima najbolji odnos cena/kvalitet i spaja se tacno tako kako si mislio preko lan kabla na racunar.
http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WR543G#over
[ tesla017 @ 10.08.2012. 20:19 ] @
Druze mozesh da probas sa ovim:

TL-WR702N

Dimenzije su krajnje minijaturne napaja se micro USB kablom ima adapter ili se preko racunara napaja iz USB porta.

Ono sto mi je privuklo paznju jesu minijaturne dimenzije i flexibilnost moze da se ponese svuda staje u torbi laptop-a i naravno ovo:

Microsoft® Windows® 98SE, NT, 2000, XP, Vista™ or Windows 7, MAC® OS, NetWare®, UNIX® or Linux

Mozes da ga teras u nekoliko mod-a pa koji najbolje radi taj ostavish

Evo ovde review i kratko upustvo kako podesiti u ubuntu:

Review

Poslao sam ti u privatnoj poruci gde ima da se kupi cena je 2600 dinara

Nadam se da sam pomogao.

Pozdrav i sve najbolje
[ GORSHTAK @ 12.08.2012. 07:27 ] @
Imam taj usb wifi, trebaju ti zyxel drajveri, ubuntu bi trebalo da ih ima po defaultu.
[ 1OXB @ 12.08.2012. 10:00 ] @
Trebalo bi da mi sutra dostave taj WR702 pa cu se igrati narednih dana. Kad ste svi vi drugi uspeli pa valjda cu i ja... imam i nesto od skole... srednju uzaludnu i svecanu akademiju?! Valjda cu se snaci?
[ tesla017 @ 12.08.2012. 13:03 ] @
U ovom modu zapravo se ponasha kao Wlan kartica Lan kabal povezujesh direktno iz laptop-a u uredjaj i on se konektuje na komshijin AP

Client Mode

Definition: The TL-WR702N is connected to another device via Ethernet core and acts as an adaptor to send/receive the wireless signal from your wireless network.

Application: For a Smart TV, Media Player, or game console with an Ethernet port. Use the 702N to make your devices Wi-Fi enabled, granting them access to your wireless network.

Mozda ce ovo da reshi trenutni problem. Ovo zapravo pojacava postojeci signal tako da mozda nece biti potrebe za kablom

Repeater Mode

Definition: The TL-WR702N copies and reinforces the existing wireless signal to extend the coverage of the signal. So the network name(SSID) and password don't change. This mode is especially useful for a large space to eliminate signal-blind corners.

Application: Large house, office, warehouse or other spaces where the existing signal is weak.

[ 1OXB @ 12.08.2012. 14:42 ] @
Tacno tako nesto mi i treba... videcemo! Tesla, opasan si i hvala za ponudjenu pomoc!
[ tesla017 @ 12.08.2012. 15:17 ] @
Uvek! Bilo bi mi jako drago ako sam pomogao na bilo koji nacin.
Ako neshto zapne tu sam
Inace posle dugog niza godina rada u PC servisu stekao sam iskustvo za WiFi i Lan tehnologije Pravio sam i antene i linkove na nekoliko kilometara.

Po meni vishe se isplati ovakav uredjaj nego USB adapter jer ovaj ima daleko vishe mogucnosti i siru primenu a razlika u ceni je minimalna tako da je bolje odmah kupiti nesto sto ce koristiti i u buducnosti u rezimu rada kakav zatreba AP,Client,Repeter. Dimenzije su minijaturne manje od paklice cigareta, pretpostavljam da moze da se uredjaj otvori i da se skine unutrashnja antena a da se kutijica izbushi i da se nashrafi RP-SMA konektor i time bi se dobila mogucnost stavljanja spoljne antene ili antenice shto bi povecalo "Snagu" i pokrivenost ovog uredjaja mada mislim da to nece biti potrebno u vasem slucaju.

Ajde kada stigne uredjaj javljajte sta se i kako desava pa da reshimo tu konekciju

Pozdrav
[ peuraca @ 19.12.2012. 16:51 ] @
Ova tema me bas interesuje ali ne vidim dalje kometare. Zanima me mogucnost modifikovanja stavljanjem jace antene na 702N.