[ Cunami @ 04.08.2012. 18:47 ] @
Kcerka ima postpejd broj kod MTS. Posto je maloletna broj se vodi na moje ime.
Danas se vratila iz inostranstva i racun za ova cetiri dana u romingu je 45000 din. Kako je napravljen toliki racun ne mogu da znam dok ne vidim listing.
Da bih predupredio bas takvu situaciju u trenutku kada sam prelazio na postpeid pre 9 meseci sam stavio limit od 5000 din kao maksimalnu potrosnju za taj broj. Tad mi je receno da taj limit moza da bude prekoracen za koji dinar kada je broj u romingu. "Koji dinar" i 9x prekoracen limit nisu isto.
Zvao sam korisnicki servis i rekli su mi da u ponedeljak podnesem zalbu u poslovnici.
Da li se nekome desila takva stvar i kakve su sanese da se to povoljno resi po mene?
Meni je logicno da platim 5000. Ako traze da platim vise cemu onda sluzi taj limit?
[ majce22 @ 04.08.2012. 19:10 ] @
To moze da bude samo gprs. Ako uzmes u obzir da je za Grcku 1kb=1,9 din dolazis do racunice da 1mb kosta 1945,6 din. A 20mb (38.912 din) je moguce cas potrositi, posebno na malo modernijem telefonu.
Mislim cisto sumnjam da je obavljala duge razgovore iz roaminga, za istu sumu bilo bi potrebno napraviti 324 min odlaznih poziva.

A sto se tice limita, on je prekoracen jer je njima potrebno odredjeno vreme da dobiju informacije o potrosnji od ino partnera, a ona je za 1 dan mogla da potrosi 20 mb.

Dosta se pisalo i o tome kako se pojedini programi sami update-ju pa tako nisi ni svestan da koristis grps.
[ Cunami @ 04.08.2012. 19:36 ] @
Ne sumnjam da je taj iznos stvarno potrosen i u pitanju je GPRS.
Moje pitanje je zasto postoji taj limit ako me ne stiti od prekomerne potrosnje i da li sam u obavezi da taj racun platim?
[ ventura @ 04.08.2012. 19:43 ] @
Taj limit te štiti od prekomerne potrošnje samo dok si u svojoj domaćoj mreži. Roaming partneri mogu da ne dostave svoje obračune i po 7 dana, a kad dostave onda bude već kasno, tako da MTS ako nije dobio obračun od svog partnera nije ni mogao da blokira broj na osnovu prekoračenja limita.

Ali ove priče sa romingom su već počele da smaraju... Svake godine ista priča, svake godine mediji trube na sva zvona da se pazi na roming, i svake godine se nađe gomila onih koji ne slušaju pa naprave glupost.

Suma summarum, dug platiti moraš, samo vidi da se sa Telekomom dogovoriš da ti izađu u susret pa to dugovanje da otplatiš u ratama.
[ Dexic @ 04.08.2012. 19:48 ] @
Rekli su da limit nije garantovan. To ce ti svi reci - nikakva razlika ne bi bila da si otisao u Nemacku i stavio limit na Postpaid broj u T-com/O2/E...
Razlika je doduse sto nase operetere vise kosta roming nego njihove, i samo to.

Sto rece majce, moze jedan dan, a i mnogo vise, da kasni roaming saobracaj - nema garancije da ti limit znaci nesto dok ne dodje potrosnja.

Nisi u obavezi da platis, ako se ispostavi da je greska u obracunu.
Jesi obavezan ako je stvarno potrosila. Ja sam u slicnoj situaciji i lepo sam umesto postpaid broja dao prepaid sa 500din. kredita. Pa ako joj je to premalo - sama zna da je presla granice realnih potreba telefona i bespotrenog caskanja ;) Jer za 500 din. moze 25-50 poruka (Grcka/Turska - mislim da je 25 za obe u stvari) ili cak 12min. razgovora dolaznih. Dovolojno je za odmor!
[ tdusko @ 04.08.2012. 20:56 ] @
Jel taj limit prati neki dokument? Malo mi je neverovatno da je sve na usmenoj diskusiji. Mora da negde pise da limit nije garantovan u roamingu.

Moje misljenje je da dokle god je gprs u roamingu ovoliko skup, a skuplji je realno od gore pomenute Nemacke oko 200 puta, isti treba da bude iskljucen za sve post-paid korisnike pa ko hoce neka okrene call centar da mu se to ukljuci pritom potvrdjujuci da je svestan sta moze da mu se desi. Naravno, to nikad nece biti jer bi provajderi time sebi uskratili profit.
[ Cunami @ 04.08.2012. 21:04 ] @
10 godina sam bio na pripeidu bas iz tog razloga sto mogu da potrosim samo ono sto imam na racunu.
Na postpeid sam presao prosle godine, samo uz uslov da mogu da odredim maksimalnu potrosnju. Rekli su nema problema, minimalni limit je 5000 sto je meni mnogo ali sam pristao jer gubitak od 5000 din mogu da podnesem. Mislio sam da sam time zasticen.
Ovih 45000 se odnosi na ovaj mesec. Za prosli mesec jos ne mogu da vidim potrosnju ali ocekujem isto toliko. A kako azuriranje ide, verovatno ni za ovaj mesec cifra nije konacna.

A sto se limita tice, nikakav ugovor ili pismena potvrda.
"Hocete limit na 5000?"
"Da"
Nekoliko klikova na kompjuteru. "Postavljen je."
I to je to.
A moze i pozivom korisnickog servisa da se postvai limit.
[ tdusko @ 04.08.2012. 21:09 ] @
Pronadji te papire koje su ti dali kada si prelazio na post paid, ubedjen sam da mora da pise negde bar sitno da ne vazi u roamingu. Kako bi se oni inace zastitili od toga da se ti sada pojavis i kazes da neces da platis vise od 5000?

EDIT: Sad vidim da si dodao da nemas nista napismeno, mada mi je to totalno cudno jer obicno svi provajderi tako dobro dokumentuju sve coskove sa sve tvojim potpisom da im ni Bog otac nista ne moze
[ Cunami @ 04.08.2012. 21:38 ] @
Ako su mi postavili limit na maksimalnu mesecnu potrosnju a onda traze da platim 10x vise od tog limita onda sam ja prevaren.
Cak iako ne postoji nikakav pisani trag svi znaju da taj limit postoji i moglo bi da se pokrene pitanje zasto Telekom ne daje nikakav pisani trag o tome.
Da su mi dali neki papir/ugovor o ogranicavanju mesecne potrosnje u njemu bi verovatno pisalo da taj limit ne vazi kad sam u romingu i onda bih se ja zahvalio i ostao na pripeidu.
[ ventura @ 04.08.2012. 21:40 ] @
Citat:
Cunami: Ako su mi postavili limit na maksimalnu mesecnu potrosnju a onda traze da platim 10x vise od tog limita onda sam ja prevaren.
Cak iako ne postoji nikakav pisani trag svi znaju da taj limit limit postoji i moglo bi da se pokrene pitanje zasto Telekom ne daje nikakav pisani trag o tome.
Da su mi dali neki papir/ugovor o ogranicavanju mesecne potrosnje u njemu bi verovatno pisalo da taj limit ne vazi kad sam u romingu i onda bih se ja zahvalio i ostao na pripeidu.

Prvo se zapitaj, zašto bi tebi mobilni operater garantovao limit? To ide direktno na njihovu štetu.

Dakle, to što trenutno rade je kao neka vrsta neformalne usluge koja može a ne mora da bidne...

Jednostavno, u roamingu se mora paziti na upotrebu telefona. Meni, koji imam uobičajene mesečne račune od 50-70 hiljada dinara, opet nije svejedno da li ću da ostavim blackberry da vuče data prenos kad sam u nekoj Azijskoj nedođiji, pa prenos podataka palim i gasim po potrebi, a kamoli da to ne radi jedna srednjoškolska devojčica na letovanju u Grčkoj, kojoj tata plaća račune.
[ Dexic @ 04.08.2012. 21:43 ] @
Citat:
tdusko:
Jel taj limit prati neki dokument? Malo mi je neverovatno da je sve na usmenoj diskusiji. Mora da negde pise da limit nije garantovan u roamingu.

Bas obratno... mora pisati da ti garantuju da ti racun nece preci toliko ili nista ne vredi. Posto to ne pise - ne vredi. Ako ti ne garantuju da ti racun nece preci, mogu da ti garantuju kakve hoce limite ;)

Nazalost ne daju da se samo net zakine u romingu :( Moze sve ili nista. I ne dobijaju domaci operateri nesto mnogo od toga, skoro sve ode stranim operaterima.
[ Cunami @ 04.08.2012. 21:49 ] @
Ako ima ovde neki pravnik da ovo protumaci.
Jesu li bili u obavezi da posalju obavestenje da je prekoracen limit?

------------------------------------------------------------------------------------------
Opšti uslovi za pružanje usluga u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mreži

13. Kontrola potrošnje

13.1. Telekom Srbija zadržava pravo kontrole u potrošnji i korišćenju usluga koje Telekom Srbija pruža svojim korisnicima, a u cilju njihove zaštite.
13.2. Telekom Srbija zadržava pravo da utvrdi dnevni, nedeljni i mesečni limit u iznosu potrošnje, kao i da utvrdi slučajeve u kojima korisnik vrši prekoračenje svojih prava na korišćenje usluga iz Ugovora.
13.3. Telekom Srbija će na adekvatan način (telefonskim pozivom ili SMS porukom) obavestiti korisnika o prekoračenju potrošnje, odnosno o prekoračenju prava u korišćenju usluga, kao i o obavezama koje se tim povodom za korisnika uspostavljaju i o privremenom obustavljanju pružanja usluge ukoliko će biti preduzeto
[ Cunami @ 04.08.2012. 21:52 ] @
Citat:
ventura:

Prvo se zapitaj, zašto bi tebi mobilni operater garantovao limit? To ide direktno na njihovu štetu.


O tome i pricam.
Da su mi rekli ne moze limit ja bih ostao na pripeidu i ne bih upao u ovo s*anje.
[ tdusko @ 04.08.2012. 21:55 ] @
@Dexic, posao sam od toga da je limit zaveden u ugovoru pa zbog toga bi morali da stoje uslovi vazenja tog limita. Ovako posto smo utvrdili da to nigde nije dokumentovano onda cela ta prica pada u vodu.

Moje misljenje je da ovo nije bas cista situacija i da protest mozda nije unapred osudjen na potpunu propast. Cinjenica je da nista ne postoji u uvogoru, ali je isto tako cinjenica da oni nude tu uslugu. Formalno ili neformalno oni je nude. E sad, ne bih rekao da je to apriori na njihovu stetu, jeste ako se gleda sa jedne strane, ali sa druge strane oni to de facto koriste kao pogodnost da privuku ljude sa pre paida. Ja iskreno prvi put cujem pojam neformalna usluga u kontekstu tako neceg ozbiljnog kao sto je mobilni operater. Ili nudis uslugu ciji su uslovi jasno definisani, zavedeni u ugovoru i potpisani od strane korisnika. Ili jednostavno ne nudis uslugu. Ovo ovako je siva zona koja ne bi trebala postoji.
[ ventura @ 04.08.2012. 22:05 ] @
Citat:
tdusko
Ja iskreno prvi put cujem pojam neformalna usluga u kontekstu tako neceg ozbiljnog kao sto je mobilni operater. Ili nudis uslugu ciji su uslovi jasno definisani, zavedeni u ugovoru i potpisani od strane korisnika. Ili jednostavno ne nudis uslugu. Ovo ovako je siva zona koja ne bi trebala postoji.

Ugovor gde se izričito navodi limit nema šanse da potpiše bilo koji operater. To znam jer sam ja hteo brojeve od firme da prebacim kod operatera koji nudi takvu uslugu (a ne nudi niko), ali je problem što ti kao firma moraš da potpišeš ugovor (ne može tek tako neformalno kao pravno lice da ti on ukuca nešto bez papirologije), i samim tim tu uslugu nije moguće koristiti kao pravno lice.
[ tdusko @ 04.08.2012. 22:08 ] @
Citat:
Cunami: Ako ima ovde neki pravnik da ovo protumaci.
Jesu li bili u obavezi da posalju obavestenje da je prekoracen limit?

------------------------------------------------------------------------------------------
Opšti uslovi za pružanje usluga u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mreži

13. Kontrola potrošnje

13.1. Telekom Srbija zadržava pravo kontrole u potrošnji i korišćenju usluga koje Telekom Srbija pruža svojim korisnicima, a u cilju njihove zaštite.
13.2. Telekom Srbija zadržava pravo da utvrdi dnevni, nedeljni i mesečni limit u iznosu potrošnje, kao i da utvrdi slučajeve u kojima korisnik vrši prekoračenje svojih prava na korišćenje usluga iz Ugovora.
13.3. Telekom Srbija će na adekvatan način (telefonskim pozivom ili SMS porukom) obavestiti korisnika o prekoračenju potrošnje, odnosno o prekoračenju prava u korišćenju usluga, kao i o obavezama koje se tim povodom za korisnika uspostavljaju i o privremenom obustavljanju pružanja usluge ukoliko će biti preduzeto


Cek cek, sta je sad ovo? Jel ovo deo iz ugovora?

Ja ovo tumacim kao: mozemo da ti postavimo limit, ali mi zadrzavamo pravo da odredimo izuzetak(a to je roaming). Takodje uredno cemo te obavestiti i suspendovati dalje pruzanje usluga nakon prekoracenja limita, ali to ne moramo/necemo/ne mozemo da uradimo odmah nakon prekoracenja limita.
[ ventura @ 04.08.2012. 22:14 ] @
Citat:
tdusko: Cek cek, sta je sad ovo? Jel ovo deo iz ugovora?

Ja ovo tumacim kao: mozemo da ti postavimo limit, ali mi zadrzavamo pravo da odredimo izuzetak(a to je roaming). Takodje uredno cemo te obavestiti i suspendovati dalje pruzanje usluga nakon prekoracenja limita, ali to ne moramo/necemo/ne mozemo da uradimo odmah nakon prekoracenja limita.

Ovo što je on citirao nema veze sa limitom koji postavlja korisnik, već sa internim limitima mobilnih operatera..

Nijedan operater neće da te pusti da napraviš račun više od 3 puta veći od tvog prosečnog mesečnog računa, jer se time štite od onih fantoma koji bi uzeli broj i napravili račun od 5000 evra i nestali. Roming je tu izuzetak pošto ga ne obračunava tvoj domaći operater, ali čim dobije prvi obračun i ako je veći od tog njihovog internog limita (3x prosečan račun), blokiraće te. Ovo sam ja imao prilike da iskusim kad sam prešao kod VIP-a, bukvlano sam u prva tri meseca imao stalne blokade kartice jer pravim mesečne račune, a nisu imali opciju kao što ima MTS da položim depozit pa da mogu da idem do visine depozita.
[ Cunami @ 04.08.2012. 22:29 ] @
To je deo preuzet iz: Opšti uslovi za pružanje usluga u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mreži

Evo i stranice:
http://www.mts.telekom.rs/inde...uslovi-za-pruzanje-usluga.html
[ ventura @ 04.08.2012. 22:44 ] @
Da, ali to nema nikakve veze sa limitom o kome ti pričaš.
[ Cunami @ 04.08.2012. 22:54 ] @
Mozda nisam nesto skontao ali u tom clanu 13, u stavovima 1, 2 i 3 se pominju korisnici. A ja sam korisnik.


A u pretplatinckom ugovoru, Clan 4. stoji:

Član 4.

Korisnik potvrđuje da je u potpunosti upoznat i saglasan sa Opštim uslovima za pružanje usluga u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mreži Telekoma Srbija a.d., koji čine sastavni deo ovog ugovora i primenjuju se na pružanje usluga po ovom ugovoru

http://www.mts.telekom.rs/index.php/pretplatnicki-ugovor.htmlNe znam kakav drugi limit moze da bude u pitanju?
[ tdusko @ 04.08.2012. 23:00 ] @
Citat:
ventura: Da, ali to nema nikakve veze sa limitom o kome ti pričaš.


Ma sto je najgore po njega mislim da ima veze. Limit koji je on postavio samo override-uje 3 prosecna racuna o kojima si ti pricao, a sve ostalo ostaje isto. Sutra da ovo dodje do suda prilicno sam siguran da bi se MTS pozvao na 13.2 i to je to, ne mozes im nista. Oni zadrzavaju pravo da odrede u kojim slucajevima ti ne krsis ogranicenje bilo da je to interno ogranicenje od 3 prosecna racuna ili korisnicka zelja(u ovom slucaju 5000 din), a to je roaming. Samim tim ne moraju iz 13.3 ni da salju sms ili da zovu jer na osnovu 13.2 on nije ni prekoracio limit. Nisam ni sumnjao da su se dobro pokrili.
[ Dexic @ 05.08.2012. 00:25 ] @
Citat:
tdusko:
Moje misljenje je da ovo nije bas cista situacija i da protest mozda nije unapred osudjen na potpunu propast. Cinjenica je da nista ne postoji u uvogoru, ali je isto tako cinjenica da oni nude tu uslugu.


A da li kazu da je nude o njihov trosak ili su cak pomenilu da nije garantovana?Hint: Cak i VIP vrlo ekspliticno kaze da nije garantovano u romingu (sto dosta kaze jer isti nista drugo nisu rekli explicitno :))

Da je prvi kome se ovo desilo, bilo bi mi zao i razmisljao bih kako da pomognem...
Ali sto rece ventura, ovakvi slucajevi i pored gomile clanaka u novinama i na TV-u i po formumima opet se javljaju kao japanske pecurke. Da se tu moze nesto, vec bi se naslo.
[ tdusko @ 05.08.2012. 08:24 ] @
^Jel ti pratis diskusiju ili samo tako padnes smarsa i napises nesto samo da bi napisao? Vec drugi put u ovoj temi me citiras iako je jasno da to sto sam napisao proizilazi iz pogresne premise i jasno se vidi iz sledecih postova da sam promenio misljenje. Jbte, moracu sledeci put da se vracam i da brisem postove ako se ispostavi da nisam bio u pravu.

Inace interesantno je tvoje razumevanje pojma "eksplicitno". Toliko je eksplicitno da autor teme koji je time sto je trazio limit zbog opasnosti od roaminga pokazao da ima svest o problemu o kojem pricas, jos uvek ne moze da shvati zasto taj limit ne vazi u roaming-u. Znas kada bi tako "eksplicitno" proslo u Nemackoj koju si pomenuo da je megabajt 200 puta skuplji nego sto jeste. Proslo bi my ass...
[ Cunami @ 05.08.2012. 10:19 ] @
Naravno da imam svest o problemu.
Deset godina nisam hteo da predjem na postpaid upravo da mi se ne bi desilo nesto ovakvo. Tek kada sam cuo da postoji mogucnost limitiranja mesecne potrosnje otisao sam u Telekom i pitao da li je to tacno. Dobio sam potvrdan odgovor. Minimalni limit je 5000. To sam izabrao i racunao da sam siguran. Receno mi je da zbog rominga limit moze da bude prekoracen ZA KOJI DINAR.
Da je racun zbog rominga bio 6000, ne bih pravio problem, ali racun je gotovo 46000. TO JE 9X PREKORACEN LIMIT. ALOOOOOOOOOOOO.
Jos uvek ne znam koliki je racun za jul ali racunam da je otprilike isto toliki.
Ja sam prevaren i svaki normalan sudija bi presudio u moju korist ili na Zemlji vise ne vazi pravo a ja sam mozda pao sa Marsa.
Definitivno ne kontam sta ovde pojedinci pisu.
[ Flo33 @ 05.08.2012. 11:01 ] @
Citat:
Receno mi je da zbog rominga limit moze da bude prekoracen ZA KOJI DINAR.


Tu i jeste najveci problem.. Nemas napismeno. Jedino da ih tuzis za obmanu, mada mislim (neka me ispravi neko ako gresim) nas zakon ne poznaje usmeni ugovor. Prodji ceo ugovor, i opste odrednice na sajtu sto imaju, obrati paznju na uslove rominga, ako ima negde napisano da se ogradjuju od limita u slucaju rominga..

Sami mi nije jasno ako je potegao 20mb, to nije nista realno, za moderniji telefon, ali svi oni automatski blokiraju gprs u romingu, osim ako ne dozvolis sam, i to te jasno pita da li si siguran..

I kako je to na dva meseca podeljeno? Na preseku meseca je bila na moru? Ako se secam, ja kada sam bio kod telekoma, 20. u mesecu je bio presek

Pozdrav i srecno
[ Davor Stanković @ 05.08.2012. 11:03 ] @
Cunami,

Prevara mora imati uporiste. Ne postoji nikakav nacin da dokazes tvrdnju, jer su se oni zakonski ogradili od ovakvih slucajeva. Tebe je prevarila cerka i nabila ti racun, a niko iz Telekoma za to nije odgovoran. Sto prije to shvatis, bice bolje po tebe, manje nervoze.

Jos uvijek postoje ljudi koji nisu svjesni potencijalne stete prilikom koristenja mobitela u romingu, bez obzira na upozorenja i obavjestenja provajdera. Vrlo jednostavno je sprijeciti ovakve "incidente", ali...


Sretno.
[ Slobodan Milivojevic @ 05.08.2012. 11:05 ] @
Nadam se da svi ovde mozemo da se slozimo da mt:s nije mogao da iskljuci saobracaj u trenutku kada je u roamingu potroseno 5.000 dinara. Razlog je jednostavan - roaming partneri ne dostavljaju izvestaje o ostvarenom saobracaju za postpaid korisnike nakon svakog poziva, vec tek nakon nekog vremena - moze biti i nedelju dana.

Obzirom da se stanje povecavalo, tj da sad na stanju vidis 40.000 + dinara, mts je trebao da onemoguci saobracaj cim je od roaming operatera dobio izvestaje o saobracaju i cim se stanje povecalo na 5000 dinara. Ovo ipak ne znaci da bi stanje ostalo "zakucano" na 5.000 dinara, jer bi naknadno stigli i izvestaji za saobracaj ostvaren u medjuvremenu.

Moje pitanje je da li je mt:s onemogucio saobracaj na tom broju u nekom trenutku ili ne?
[ Cunami @ 05.08.2012. 12:17 ] @
Ja ne moram da budem tehniciki potkovan i da razumem kako mobilni operateri rade, kako funkcionise roming i slicno.
U poslovnici sam pitao da li postoji mogucnost ogranicenja mesecne potrosnje. Dobio sam potvrdan odgovor. Da mi je receno da to ogranicenje ne vazi kada sam u romingu ja bih rekao: "Hvala, ostajem na prepaid-u." U tome je poenta.

To Slobodan Milivojevic: mt:s nije onemugucio saobracaj ni u jednom trenutku, niti je poslao bilo kakvo obavestenje o prekoracenju limita.
[ aquazx @ 05.08.2012. 12:48 ] @
Kratko receno: igrao si se sa mobilnim operaterom a zivis u Srbiji.
Da si se lepo raspitao na forumu znao bi da je limit nemoguc u roamingu.

Nemas nista napismeno, samo njihova dobra volja moze da te spasi. (citaj: da se dernjas po poslovnici i da pretis)

p.s. Osim toga znao bi da je MTS aljkav operater gde se sve traljavo radi, pa si tako i dobio tu polu-informaciju. Pozovi VIP ili Telenor pa ces da cujes kako se daju tacne informacije.
[ srdjee @ 05.08.2012. 13:04 ] @
Ne moras biti tehnicki potkovan, moras da razmisljas svojom glavom i budes svestan gde zivis, brat bratu ne veruje, a ne mobilnom operateru.
Neinformisanost i necitanje sitnih slova se danas skupo placa.

U najboljem slucaju ce ti dati da platis na rate.
[ WEXY @ 05.08.2012. 13:21 ] @
Malo je nerealno da se prodavac brani od toga sto neko hoce da potrosi pare kod njega, sve i da taj limit funkcionise kako treba :).

Nazalost, ovde je krivica za racun iskljucivo korisnika koji ne zna da koristi uredjaj koji poseduje.
[ ventura @ 05.08.2012. 13:50 ] @
Citat:
Cunami: Ja ne moram da budem tehniciki potkovan i da razumem kako mobilni operateri rade, kako funkcionise roming i slicno.
U poslovnici sam pitao da li postoji mogucnost ogranicenja mesecne potrosnje. Dobio sam potvrdan odgovor. Da mi je receno da to ogranicenje ne vazi kada sam u romingu ja bih rekao: "Hvala, ostajem na prepaid-u." U tome je poenta.

Apsolutno si u pravu. Ne moraš biti tehnički potkovan da bi koristio usluge mobilnog operatera.

Zato jednostavno otiđi u njihovu poslovnicu sa papirom koji su oni pečatirali gde stoji da ti je limit 5000 dinara, i storniraće ti taj račun od 45 hiljada dinara.
[ sinnke @ 05.08.2012. 14:00 ] @
Citat:
Cunami:
Kcerka ima postpejd broj kod MTS. Posto je maloletna broj se vodi na moje ime.
Danas se vratila iz inostranstva i racun za ova cetiri dana u romingu je 45000 din. Kako je napravljen toliki racun ne mogu da znam dok ne vidim listing.
Da bih predupredio bas takvu situaciju u trenutku kada sam prelazio na postpeid pre 9 meseci sam stavio limit od 5000 din kao maksimalnu potrosnju za taj broj. Tad mi je receno da taj limit moza da bude prekoracen za koji dinar kada je broj u romingu. "Koji dinar" i 9x prekoracen limit nisu isto.
Zvao sam korisnicki servis i rekli su mi da u ponedeljak podnesem zalbu u poslovnici.
Da li se nekome desila takva stvar i kakve su sanese da se to povoljno resi po mene?
Meni je logicno da platim 5000. Ako traze da platim vise cemu onda sluzi taj limit?Prevarili su te a ti to ne mozes dokazati. Isto sam i ja jedan mesec (inace sam u Zagrebu) presao sa bonova na pretplatu i odvalili su me sa racunom. Izmisli su kao da sam potrosio puno megabajta interneta. Mislili su da sam i ja pavijan koji nema pojma u tome, samo dzabe nista im ne mogu dokazati. Sreca sto nisam napravio ugovor, tako da sam isti mesec raskinuo pretplatu i vratio se na bonove.

Oni sebe jako dobro stite, samo vidi kad ti daju ugovor koji trebas potpisati, pa to je dugacko da imas pola sata sta citati, a to je upravo zbog toga sto znaju da 90 posto ljudi ne citaju i tu ti oni ubace par caka koje si potpisao da te mogu legalno krasti.

Mislim cemu toliki tekst za nesto tako jednostavno, ali ocigledno niej jednostavno.

zivimo u lopovskom drustvu i so manje koristimo te proizvode manje nas pljackaju. Evo ti moj prijatelj otplacuje ameriken karticu (8000 eura duga) iz prosle firme, jer je bila na njegovo ime a firma propala. A taj dug je potrosen na firmu a ne na njega i to ne samo on nego svi vozaci koji su imali te kartice, samo sto neko duguju manje a neko vise.

Ma to sve treba stap i po grbi. sve je to banda lopovska
[ ZZ Top @ 05.08.2012. 14:06 ] @
Ta prica o kasnjenju obavestenja strane kompanije jednostavno ne pije vodu. Kako to funkcionise sa prepaidom? Ostajao sam bez kredita u inostranstvu ali mi se nikada nije desilo da sam otisao u kredit minus. Postavlja se pitanje kako to kod prepaida funkcionise besprekorno, a kod postpaida ne? Ili jos bolje pitanje: kako to da jednoj kompaniji odgovara vise da joj klijenti placaju usluge na odlozeno placanje umesto avansno?
[ srdjee @ 05.08.2012. 14:33 ] @
Funkcionise bas onako kako treba, slicno kao kod debitne i kreditne kartice.
Koliko se secam ima na ovom forumu detaljnije objasnjenje kako fukcionise prepaid, a kako postpaid.
[ Informacija @ 05.08.2012. 15:30 ] @
@Cunami

Sta ti zapravo imas od dokumentacije koju si dobio od mt:s-a kad si prelazio na postpaid?
[ Dexic @ 05.08.2012. 15:54 ] @
Citat:
tdusko:
^Jel ti pratis diskusiju ili samo tako padnes smarsa i napises nesto samo da bi napisao? Vec drugi put u ovoj temi me citiras iako je jasno da to sto sam napisao proizilazi iz pogresne premise i jasno se vidi iz sledecih postova da sam promenio misljenje.

Izvini, zaista, ali ja nisam video (niti vidim sada) da si promenio misljenje posle.
[ Slobodan Milivojevic @ 05.08.2012. 15:59 ] @
Vise puta sam bio u roamingu i koristio isti, znam da se po povratku u Srbiju obicno pa i nedelju dana povecava stanje, jer ne salju svi roaming partneri istovremeno izvestaje, nego se polako povecava kako pristizu izvestaji o koriscenju u mrezama roaming partnera.

Naravno, uglavnom roaming - samo za primanje poziva i SMS poruka, lokalni prepaid - kad god je moguce. Mozda samo kada sam na jedan dan u inostranstvu, pa se ne isplati cimati se sa lokalnim prepaidom.

Ne opravdavam mts nikako, nisi ti kriv sto oni nisu mogli da ispostuju limit, to je problem njih i njihovog odnosa sa roaming partnerima, i po meni bi trebalo oni da snose stetu, ali znajuci gde zivimo...

Ono sto je meni neverovatno je kako na tvom broju nisu blokirali saobracaj u trenutku kada im je kroz sistem prosla potrosnja u roamingu, i kada ti je zaduzenje stiglo do 5.000 dinara. U tom trenutku bi sistem trebao da odreaguje i ugasi saobracaj na broju.

Da li ti je sada aktivan saobracaj, da li mozes da zoves iz maticne mreze?
[ Dexic @ 05.08.2012. 16:03 ] @
Citat:
Cunami:
To Slobodan Milivojevic: mt:s nije onemugucio saobracaj ni u jednom trenutku, niti je poslao bilo kakvo obavestenje o prekoracenju limita.


Znaci 04.08 za 4 dana avgusta ti znas da je racun 46.000 za AVGUST? I MTS nije zaustavio dalji saobracaj?
Kao pojedinac neces imati mnogo sanse - ali ako ima jos sa takvim iskustvom mozete zajedno da se zalite, i to moze proci i bez ugovora kao obmana.

Takodje, iako je tek avgust, vec mozes da trazis da se vidi na osnovu cega je toliki racun (ako nisi siguran da je data). Koji paket je u pitanju?


Zasto ocekujem da znas da li se limit odnosi i na roaming? Zato sto ja trazim na papiru SVE. Ja sam iskljucio roaming (sve) na jednom broju i trazio potvrudu - dali su mi potvrdu.
Da sam fixirao limit, video bih da ne pise da racun nece biti zaduzen preko te sume - i onda bih shvatio da nesto nije u redu.
Ne slazem se sa kapitalizmom, ali ovo jeste pravi kapitalizam kod nas.. u najgorem obliku. I moras da se pazis na svakom cosku i izmedju.
[ ironman @ 05.08.2012. 16:22 ] @
Citat:
ZZ Top:
Ta prica o kasnjenju obavestenja strane kompanije jednostavno ne pije vodu. Kako to funkcionise sa prepaidom? Ostajao sam bez kredita u inostranstvu ali mi se nikada nije desilo da sam otisao u kredit minus. Postavlja se pitanje kako to kod prepaida funkcionise besprekorno, a kod postpaida ne? Ili jos bolje pitanje: kako to da jednoj kompaniji odgovara vise da joj klijenti placaju usluge na odlozeno placanje umesto avansno?


Očigledno im je sistem lopovski konfigurisan. Meni su svojevremeno skinuli 1000+ din na internet sa pripaida, tj, sav kredit.
Imao sam uplaćeno nešto MB i kod provere kodom pisalo je da imam MB, i ja trošio, a nije bilo i ode kredit, odgovor je da stanje ne može trenutno da se osvežava, tj negde može, a negde ne, sve na štetu korisnika.
[ ZZ Top @ 05.08.2012. 17:06 ] @
Odgovor je da se stanje uvek trenutno osvezava, ali da se ovo ciljano radi na stetu korisnika...
[ mrkii @ 05.08.2012. 18:34 ] @
Citat:
Ja sam iskljucio roaming (sve) na jednom broju i trazio potvrudu - dali su mi potvrdu.

Koji je operater u pitanju? Ja sam na Telenoru i odradio bih ovo.

Od skoro imam android telefon i video sam opciju Data Roaming > Connect to data services when roaming. Kada se ovo odstiklira da li je sigurica da ne mogu da skinem ni kb van granice?
Instalirao sam neke aplikacije za prekid interneta, a i iskljucim internet u opcijama (domaci saobracaj). I kada iskljucim internet imam protok oko 500 kb dnevno. Kako je to moguce?
[ Cunami @ 05.08.2012. 18:37 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:
Da li ti je sada aktivan saobracaj, da li mozes da zoves iz maticne mreze?


Broj je aktivan i mogu normalno da zovem.
[ Dexic @ 05.08.2012. 20:10 ] @
Citat:
mrkii:
Citat:
Ja sam iskljucio roaming (sve) na jednom broju i trazio potvrudu - dali su mi potvrdu.

Koji je operater u pitanju? Ja sam na Telenoru i odradio bih ovo.

MTS. Na Telenoru sigurno mozes da iskljucis roaming (kao i na VIP-u), cak mozda kod Telenora mozes posebno samo Data da iskljucis...
Ja se nisam plasio nepoznate potrosnje, nego je telefon u rukama osobe koja ne vajda nista gde joj je... pa ako ga uzme neko moze da nakrca racun (telefon nije ko zna sta, pa ne brine me da ga cape, ali kartica.... uF!)

Citat:
Od skoro imam android telefon i video sam opciju Data Roaming > Connect to data services when roaming. Kada se ovo odstiklira da li je sigurica da ne mogu da skinem ni kb van granice?

Trebalo bi :D

Citat:
Instalirao sam neke aplikacije za prekid interneta, a i iskljucim internet u opcijama (domaci saobracaj). I kada iskljucim internet imam protok oko 500 kb dnevno. Kako je to moguce?

Kada isklucis ono "Data Traffic" skroz i dalje imas protok? Stock ROM, etc.? Ne bih znao, kod mene se to ne desava... a cak nista nisam menjao stock iz Telenora. (da telefon je iz Telenora, nezakljucan, pa koristim na MTS)
[ Dexic @ 05.08.2012. 20:12 ] @
Citat:
Cunami:
Citat:
Slobodan Milivojevic:
Da li ti je sada aktivan saobracaj, da li mozes da zoves iz maticne mreze?


Broj je aktivan i mogu normalno da zovem.

Onda se zali, ocigledno je da uopste nije azuriran zahtev za limitom. Dokle ces stici sam je pitanje... pre bih rekao da u Telekomu mozes nesto da uradis nego sto bi u Telenoru i VIP-u.
Ako to ne ide, nadji ako ima jos sa takvim slucajem, pa advokata... jeste da nemate pisani trag, ali kad vise ljudi se zali dovoljno je i usmeno.
[ Davor Stanković @ 05.08.2012. 20:21 ] @
Ovde nema nikakvih osnova za advokata i tuzbu, mislim da bi trebali prestati navoditi ljude na pogresan put. Jedno je moje licno misljenje i gorcina nakon sto nisu ispostovali ono sto su obecali (limit), a drugo je pravno uporiste. Pomiri se sa cinjenicom da ces morati platiti potroseno, a ono sto je moguce jeste da vam dopuste placanje u ratama i to je ono sto sigurno mogu uciniti.
[ Slobodan Milivojevic @ 05.08.2012. 20:28 ] @
Ja idalje verujem da je limit "odreagovao" na vreme da bi bilo mnogo bolje, tj nema sanse da bi se tolko potrosilo u roamingu. Jednostavno bi saobracaj bio iskljucen. Pitaj ih zasto ti je broj jos aktivan iako ti je zaduzenje daleko preko limita? Zasto saobracaj nije iskljucen kad je stigao do limita?

Mada moze se desiti da ti samo blokiraju broj dok se ne dogovorite oko otplate.
[ Dexic @ 06.08.2012. 00:06 ] @
Citat:
Davor Stanković:
Ovde nema nikakvih osnova za advokata i tuzbu, mislim da bi trebali prestati navoditi ljude na pogresan put. Jedno je moje licno misljenje i gorcina nakon sto nisu ispostovali ono sto su obecali (limit), a drugo je pravno uporiste. Pomiri se sa cinjenicom da ces morati platiti potroseno, a ono sto je moguce jeste da vam dopuste placanje u ratama i to je ono sto sigurno mogu uciniti.

Class action suit (ili ti zajednicka zalba?) ima osnova ako je vise ljudi prevareno na isti nacin, bez obzira na postojanje ugovora.
[ pajaja @ 06.08.2012. 00:47 ] @
Citat:
ZZ Top:
Odgovor je da se stanje uvek trenutno osvezava, ali da se ovo ciljano radi na stetu korisnika...

Molim te da se bar povrsno ifnormises o necemu pre nego sto napises ovakve tvrdnje. Postoji razlika u signalizaciji i naplati za prepaid i postpaid korisnike koja je objasnjena vise puta ovde na forumu, a mogu da se nadju objasnjenja i na internetu. Prepaid roaming je mladja usluga od postpaid roaminga i obzirom na tip pretplate obavezno je da se podaci o koriscenju usluga salju u real time-u, pa koristi camel za provere i sprecavanje da kredit ode u minus. Postpaid roaming ne razmenjuje CDRove u real time-u, pretpostavljam da pored toga sto je matoriji i zato sto je tip pretplate takav da nije neophodno da postoji uvid u trenutno stanje pa se na tome stedi.

Zasto se to nije promenilo pa se i dalje ne salje sve odmah je druga stvar, ali tvrdnja da maticni operater ima uvid u trenutno stanje za postpaid kao i za prepaid nije tacna.
[ Cunami @ 06.08.2012. 09:29 ] @
Ranom zorom sam bio u Telekomu.
Reklamaciju mogu da podnesem tek kad dobijem racun.
Limit na mesecnu potrosnju postoji. Trazio sam da mi daju potvrdu da je to tako a njihovo objasnjenje je da je to usluga i da za usluge ne daju nikakve potvrde. Insistirao sam da mi daju potvrdu da se ne bi desilo da neko u medjuvremenu skine taj limit i kaze da ga nikad nije ni bilo. Onda je krenula prica kako je to kod njih nemoguce.
I dalje sam insistirao na potvrdi pa su mi dali potvrdu na nekom njihovom formularu. Pogledao sam tu potvrdu i utvrdio da uopste nije upisan broj na koji se limit odnosi. Onda je sluzbenica upisala broj, da bih kroz nekoliko minuta utvrdio sa na toj potvrdi stoji samo datum izdavanja tj. danasnji datum ali da nema datuma kad je limit postavljen. I to je ispravljeno.
Da li su ti propusti na potvrdi slucajni ili namerni procenite sami.

Nekoliko ljudi na ovoj temi imaju komentare tipa: "Napravio si racun, plati ko te *ebe. Telekom moze da se obaveze na bilo sta a ne mora da ispostuje nista." Ne shvatam da li imaju udeo u vlasnistvu Telekoma ili su samo losi ljudi? Meni je logicno da ako nudis uslugu da si u obavezi i da je sprvedes. Da se Telekom nije obavezao da moj mesecni racun nece preci 5000 ja bih danas bio na prepadu kao sto sam bio i prethodnih 10 godina.
[ espresso @ 06.08.2012. 09:50 ] @
Potpuno si u pravu. Ne mora svako da bude ekspert za usluge mobilne telefonije.. Ako postoji neki limit i ako je to usluga, molim lepo. Zašto bi razmišljao o detaljima ako se sam operater nije potrudio da ih definiše? Da li je negde objavljeno da usluga dolazi sa specijalnim uslovima, tipa da ne važi za romiing? Nije. Tebe kao korisnika ne interesuje da li pripejd ima "camel" a postpejd nema, niti koliko je vremena potrebno da telekom dobije informacije o zaduženju iz rominga.
A od ovih u poslovnici nemoj da očekuješ puno. Sve što je netipično je siva zona i zavisi kako se snađu u datom trenutku.
[ tdusko @ 06.08.2012. 09:53 ] @
Citat:
Cunami:
Nekoliko ljudi na ovoj temi imaju komentare tipa: "Napravio si racun, plati ko te *ebe. Telekom moze da se obaveze na bilo sta a ne mora da ispostuje nista." Ne shvatam da li imaju udeo u vlasnistvu Telekoma ili su samo losi ljudi?


Nisu to losi ljudi, vec su ekstra obavesteni i sa vrlo malo razumevanja za one koji nisu ekstra obavesteni. Nisu oni krivi nego je kriv sistem koji je napravljen da mogu ispravno da ga koriste samo takvi, a napravljen je sa namerom tako.

Da li na papiru koji su ti dali stoji sta ulazi u taj limit i da li si pitao eksplicitno da li roaming ulazi u taj limit?
[ Dexic @ 06.08.2012. 12:36 ] @
Citat:
Cunami:
Ranom zorom sam bio u Telekomu.
<...>
Da li su ti propusti na potvrdi slucajni ili namerni procenite sami.

Nazalost to je Telekom - skoro sigurno je nanamerno (citaj: imamo plate, ne odgovaramo, tu smo dok smo zivi ili dok je ovo drzavna firma - boli nas uvo) :(

Citat:
Nekoliko ljudi na ovoj temi imaju komentare tipa: "Napravio si racun, plati ko te *ebe. Telekom moze da se obaveze na bilo sta a ne mora da ispostuje nista." Ne shvatam da li imaju udeo u vlasnistvu Telekoma ili su samo losi ljudi? Meni je logicno da ako nudis uslugu da si u obavezi i da je sprvedes. Da se Telekom nije obavezao da moj mesecni racun nece preci 5000 ja bih danas bio na prepadu kao sto sam bio i prethodnih 10 godina.

Seti se da si sam rekao da su ti pomenili da u slucaju roaminga moze otici "koji dinar" vise... zdrav razum nalaze da insistiras da znas koliko je to "dinar vise" (ne... nije isto svima - nije isto kupcu koji gleda da ne predje 10% vise i radniku u drzavnoj firmi koga boli uvo za korisnike). I takodje nalaze da se trazi odmah potvrda.
[ zemun88 @ 06.08.2012. 12:58 ] @
Ovakve teme se vode po stoti put. Ćerka ti je verovatno koristila internet u romingu. To se rešava jednostavnim brisanjem gprs podešavanja i isključivanjem korišćenja rominga u internetu ukoliko se radi o android telefonu. A pozivi se rešavajau jednostavnim korišćenjem paketa minuta i poruka koje daju operateri.

Dao si telefon ćerci tako da moraš da platiš cenu. Jedino ako te je Telekom oštetio. Podnesi žalbu proveri listing i rešenje će se lako naći.

Ali uvek treba podneti žalbu, sačekati rezultate pa tek onda otvoriti temu na ovom forumu.

Ja mislim da je glavni problem što naši korisnici ne čitaju ugovor koji im daju operateri na potpis, takođe ne čitaju materijal koji dobiju pri potpisivanju ugovora, i takođe ne čitaju deo sajta svakog od operatera o potrošnji u romingu i o velikoj potrošnji koja se može desiti ako se ne pridržavaju upozorenja koje daju operateri. Mislim da je najveći problem u tom delu
[ Cunami @ 06.08.2012. 13:39 ] @
Citat:
zemun88:
Ovakve teme se vode po stoti put. Ćerka ti je verovatno koristila internet u romingu. To se rešava jednostavnim brisanjem gprs podešavanja i isključivanjem korišćenja rominga u internetu ukoliko se radi o android telefonu. A pozivi se rešavajau jednostavnim korišćenjem paketa minuta i poruka koje daju operateri.

Dao si telefon ćerci tako da moraš da platiš cenu. Jedino ako te je Telekom oštetio. Podnesi žalbu proveri listing i rešenje će se lako naći.

Ali uvek treba podneti žalbu, sačekati rezultate pa tek onda otvoriti temu na ovom forumu.

Ja mislim da je glavni problem što naši korisnici ne čitaju ugovor koji im daju operateri na potpis, takođe ne čitaju materijal koji dobiju pri potpisivanju ugovora, i takođe ne čitaju deo sajta svakog od operatera o potrošnji u romingu i o velikoj potrošnji koja se može desiti ako se ne pridržavaju upozorenja koje daju operateri. Mislim da je najveći problem u tom delu


Ako si se ukljucio u diskusiju onda procitaj bar prvi post u temi.
Sta koga briga kome cu dati telefon. Ista stvar se mogla i meni desiti. Telekom se obavezao da ce iskljuciti broj kad racun dostigne limit od 5000 din! Nije to uradio. Tacka.
Dalje razglabanje u ovoj temi postaje besmisleno.
[ ventura @ 06.08.2012. 13:59 ] @
Citat:
Cunami
Sta koga briga kome cu dati telefon. Ista stvar se mogla i meni desiti. Telekom se obavezao da ce iskljuciti broj kad racun dostigne limit od 5000 din! Nije to uradio. Tacka.
Dalje razglabanje u ovoj temi postaje besmisleno.

Izvinjavam se ako sam propustio nešto, ali čime se to Telekom obavezao da će isključiti broj kad račun dostigne 5000din?

[ miki069 @ 06.08.2012. 16:00 ] @
Jeli u pitanju telefon sa Android OS?
[ zemun88 @ 06.08.2012. 19:15 ] @
Citat:
Cunami:
Citat:
zemun88:
Ovakve teme se vode po stoti put. Ćerka ti je verovatno koristila internet u romingu. To se rešava jednostavnim brisanjem gprs podešavanja i isključivanjem korišćenja rominga u internetu ukoliko se radi o android telefonu. A pozivi se rešavajau jednostavnim korišćenjem paketa minuta i poruka koje daju operateri.

Dao si telefon ćerci tako da moraš da platiš cenu. Jedino ako te je Telekom oštetio. Podnesi žalbu proveri listing i rešenje će se lako naći.

Ali uvek treba podneti žalbu, sačekati rezultate pa tek onda otvoriti temu na ovom forumu.

Ja mislim da je glavni problem što naši korisnici ne čitaju ugovor koji im daju operateri na potpis, takođe ne čitaju materijal koji dobiju pri potpisivanju ugovora, i takođe ne čitaju deo sajta svakog od operatera o potrošnji u romingu i o velikoj potrošnji koja se može desiti ako se ne pridržavaju upozorenja koje daju operateri. Mislim da je najveći problem u tom delu


Ako si se ukljucio u diskusiju onda procitaj bar prvi post u temi.
Sta koga briga kome cu dati telefon. Ista stvar se mogla i meni desiti. Telekom se obavezao da ce iskljuciti broj kad racun dostigne limit od 5000 din! Nije to uradio.

Tacka.
Dalje razglabanje u ovoj temi postaje besmisleno.


Potpisivanjem ugovora preuzimaš na sebe odgovornost. Da li ćeš ga dati tašti ili kasirki u najbližem supermarketu to njih ne zanima. Trebalo je da pročitaš članove ugovora, kao i upozorenje Telekoma na njihovom sajtu u delu sa pitanjima u vezi rominga. A pošto ni ti ni tvoja ćerka nemate pojma kako se telefon koristi u romingu, treba da platiš pun račun, jedino ako u Telekomu ne pronađu neko povoljnije rešenje pa ti smanje račun. I to može biti njihova dobra volja.

Žalopojkama tipa nisam znao, nisam primetio, tek sad vidim i ostala objašnjenja ne piju vodu. Naš narod nije navikao da čita ono što potpisuje, ali čak i da preskoči taj deo mora se informisati o cenama usluga kad prelazi u drugu državu i kraj priče.

I mene baš briga kome si dao telefon. Na cenu maturske ekskurzije ili letovanja tvoje ćerke dodaj i 400 evrića za račun. Može da nađe neki sezonski posao pa da to otplati. To će joj biti jedna lekcija u životu kako da štedi novac i da nauči da ga koristi

I kao što je neko napisao izveštaj operatera iz rominga kasni tako da Telekom ne može u realnom vremenu da ograniči potrošnju. A ako si to ugovorio sa njima i imaš takav aneks ugovora onda nećeš biti u obavezi da to platiš, ali ako je to samo reč e onda ništa od toga
[ Mr One @ 06.08.2012. 19:29 ] @
Citat:
Cunami: Ranom zorom sam bio u Telekomu.
Limit na mesecnu potrosnju postoji. Trazio sam da mi daju potvrdu da je to tako a njihovo objasnjenje je da je to usluga i da za usluge ne daju nikakve potvrde. Insistirao sam da mi daju potvrdu da se ne bi desilo da neko u medjuvremenu skine taj limit i kaze da ga nikad nije ni bilo. Onda je krenula prica kako je to kod njih nemoguce.
I dalje sam insistirao na potvrdi pa su mi dali potvrdu na nekom njihovom formularu. Pogledao sam tu potvrdu i utvrdio da uopste nije upisan broj na koji se limit odnosi. Onda je sluzbenica upisala broj, da bih kroz nekoliko minuta utvrdio sa na toj potvrdi stoji samo datum izdavanja tj. danasnji datum ali da nema datuma kad je limit postavljen. I to je ispravljeno.
Da li su ti propusti na potvrdi slucajni ili namerni procenite sami.


Ako sam te dobro razumeo ti sada imaš potvrdu koja potvrđuje sledeće:
-Da postoji limit od 5.000 dinara
-Na njoj, nakon što si tražio, stoji datum kada je limit postavljen
-Sadrži pečat i potpis

Na potvrdi ne stoji:
-da se roming izuzima iz limita

Uz to su ti usmeno rekli, prilikom postavljanja limita, da račun može biti nekoliko dinara veći ukoliko si bio u romingu. Ova suma koju si naveo nije nekoliko dinara veća.

Ukoliko je ovo prethodno tačno možeš slobodno da se pozoveš na Zakon o zaštiti potrošača član 20. i član 21. čak i član 16. donekle i da im ne platiš ništa više od 5000 +eventualno par dinara više i to simbolično.

Pre svega skrećem pažnju na sledeće:
-član 20. stav 2.
-član 21. stav 1. tačke 1), 2), 7) - tačka 7) u pogledu rizika
-član 21. stav 2.
----------------
-član 16. stav 1. tačke 3) i 4) - dosta je uopšteno, ali može da se razmotri.


Znači da ti nisi imao limit ili da su rekli da taj limit nema efekta u romingu ne bi imao ni 0,00001% prava da se buniš, ali s obzirom da si ti postavio limit i da su rekli da račun može biti par dinara veći imaš pravo.


Piši reklamaciju i pozovi se na zakon!


Bitna stvar za napomenu:
Ni jedan deo ugovora ili bilo kakvih opštih uslova iako je potpisan od obe strane ne može biti jači od zakona. U zakonu možete naći mnogo više svojih prava nego u ugovoru. Ugovori uglavnom definišu vaše obaveze.

[Ovu poruku je menjao Mr One dana 06.08.2012. u 20:43 GMT+1]
[ Dexic @ 06.08.2012. 19:39 ] @
Da pomenem usput da operateri u EU jos od 2010. godine moraju da FORSIRAJU limit od 50e!!!! na data roaming, i da, ako explicitno nije korisnika trazio veci limit, nemaju pravu da naplate vise ;)
[ madmax-wifi @ 07.08.2012. 09:46 ] @
Na vecini turistickih destinacija moze da se kupi lokalna pripejd sim kartica za od 5-10e ili u paketu sa najjeftinijim telefonom od oko 20-25e.
Nikad nisam bio pristalica koristenja postpejda i rominga.
Eventualno samo za prijem sms-a.
Bahatost i neodgovornost operatera prema korisniku ali i jednim delom krivica korisnika.
Kako neko moze koristiti telefon jedan period i tako otici u inostranstvo bez da zna ili primeti da mu telefon ide sam na internet.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 07.08.2012. 10:13 ] @
Citat:
tdusko:
Citat:
Cunami:
Nekoliko ljudi na ovoj temi imaju komentare tipa: "Napravio si racun, plati ko te *ebe. Telekom moze da se obaveze na bilo sta a ne mora da ispostuje nista." Ne shvatam da li imaju udeo u vlasnistvu Telekoma ili su samo losi ljudi?


Nisu to losi ljudi, vec su ekstra obavesteni i sa vrlo malo razumevanja za one koji nisu ekstra obavesteni. Nisu oni krivi nego je kriv sistem koji je napravljen da mogu ispravno da ga koriste samo takvi, a napravljen je sa namerom tako.

Da li na papiru koji su ti dali stoji sta ulazi u taj limit i da li si pitao eksplicitno da li roaming ulazi u taj limit?


tdusko, ne slazem se sa tobom, barem sto se tice same teme / problematike postavljaca teme. Licno smatram da je on, kao korisnik usluga preduzeo sve odgovarajuce mere da se zastiti prekomernog troska prilikom koriscenja mobilnog telefona u inostranstvu. Bio je svestan velikih troskova u roamingu, te je aktivirao uslugu ogranicenja visine racuna. Odnosno, kada suma dostigne 5.000 dinara (+ moguce jos koji dinar) da ce mu se postpaid broj blokirati kako se troskovi ne bi uvecavali. Naravno, mogao je da uzme i cekic i razlupa telefon, te isti nikada ne stigne van granica Srbije / dometa poslednje mobilne antene - ali je on izabrao logicniju opciju.

Uporedi sa sledecim, sto je po meni ista stvar: odes na benzinsku pumpu i kazes sipaj mi gorivo za 5.000 dinara. A onda ti radnik natoci za 40.000 sa izgovorom, pa bilo jos mesta u rezervoaru. Jeste, bilo mesta - ali ti nisi trazio to. Ti si trazio odredjenu uslugu, do odredjene cene. To sto sada oni pokusavaju da te navuku da platis vise, ako si magarac - pa cak i obavesten magarac - ti lepo plati.

@Cunami: da sam na tvom mestu sacekao bi racun od telekoma; ukoliko je zaista iznos za roaming 40.000+ dinara, napisao bi im pismo u kojem se pozivas da si ti kao korisnik eksplicitno trazio prekid broja / troskova kada racun dostigne 5.000 dinara. Da ti je da usluga aktivirana, sto je i napismeno potvrdjeno. Da se ogranicavas od obaveze placanja preko 5.001 (pazi na 1 dinar :)) uz napomenu da sam operater nije ispostovao dogovoreni deo prekida ugovora prilikom racuna veceg od 5.000 dinara. Kako ti nisi imao pravovremene informacije da je racun probio 5.000 dinara, ne mozes se smatrati odgovornim za nastali dug.

Btw, ne znam da li to u Srbiji funkcionise (mada, cisto sumnjam) - ali ako imas novca, plati im pod prigovorom. Odnosno, uplati iznos ali navedi napismeno da se ne slazes sa visinom racuna, cime sebi ostavljas mogucnost da ih kasnije tuzis i eventualno trazis taj iznos (minus 5.000 dinara limita) nazad. Ovo cisto da ne pokrenu oni tuzbe, nego da im napravis kontru :)

Javi jos sta i kako je proslo.
[ tdusko @ 07.08.2012. 10:46 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam: tdusko, ne slazem se sa tobom, barem sto se tice same teme / problematike postavljaca teme. Licno smatram da je on, kao korisnik usluga preduzeo sve odgovarajuce mere da se zastiti prekomernog troska prilikom koriscenja mobilnog telefona u inostranstvu. Bio je svestan velikih troskova u roamingu, te je aktivirao uslugu ogranicenja visine racuna. Odnosno, kada suma dostigne 5.000 dinara (+ moguce jos koji dinar) da ce mu se postpaid broj blokirati kako se troskovi ne bi uvecavali. Naravno, mogao je da uzme i cekic i razlupa telefon, te isti nikada ne stigne van granica Srbije / dometa poslednje mobilne antene - ali je on izabrao logicniju opciju.


Pa i ja sam na njegovoj strani, ali cinjenica je da nije preuzeo bas sve sto je mogao. Razlika izmedju mene i ovih sto ga osudjuju(ovi iz dela kojeg si citirao) jeste sto ja smatram da je sobzirom na potencijalnu stetu, sve sto je on uradio trebalo da bude dovoljno da do stete ne dodje. Ako pogledas iz ovog ugla, da se raspitao detaljno o tome sta ulazi u limit, a sta ne ne bi se ovo desilo. Medjutim, ja smatram da korisnik ne bi trebalo da bude stavljen u situaciju da mora ekstra da se informise da ne bi bio odran do gole koze. Ono sto je u okvirima podnoslivog jeste da ako ne procitas ugovor detaljno i propratne dokumente zajedno sa sitnim slovima, moze da ti se desi da nesto placas par procenata vise ili sl i tu ce uvek biti razlika izmedju onih koji sve citaju i onih koji ne citaju. Ali Ako nudis limit i ako postoji i najmanja sansa da taj limit moze da bude prekoracen i to toliko da ladno predje iznos svih tvojih racuna zajedno za prethodnih 5 godina, onda ne mozes kurvinski da kazes "to zbog rominga moze da bude par dinara vise". Sta vise, ne bi trebalo nista da se kaze vec treba da bude napismeno i potpisano. Limit je toliki, u njega ulazi to to to to i to, a ne ulazi to to i to.
[ pajaja @ 07.08.2012. 11:13 ] @
Citat:
Ako pogledas iz ovog ugla, da se raspitao detaljno o tome sta ulazi u limit, a sta ne ne bi se ovo desilo. Medjutim, ja smatram da korisnik ne bi trebalo da bude stavljen u situaciju da mora ekstra da se informise da ne bi bio odran do gole koze.

Potpuno tacno, ali da bi neko dosao na ideju da pita takva pitanja vrlo verovatno mora da bude upoznat sa nacinom naplate saobracaja u roamingu, a pitanje je da li bi se ti koji rade na salteru sami setili takve situacije. U svakom slucaju ako su ti oni izdali taj papir na kome ti pise da ti je limit 5000 din i da posle njega iskljucuju saobracaj, onda je njihov problem sto nisu ranije razmislili da to ne mogu da izvedu.
[ Joker @ 07.08.2012. 11:22 ] @
Ukoliko uloži reklamaciju na račun obavezan je da plati samo nesporni deo računa a to je pretplata.
Opšti uslovi ugovora mts-a

18. Reklamacije

18.1. Svaki korisnik može uložiti reklamaciju na izvršeni obračun usluga u roku od 30 (trideset) dana. Postpaid korisnik u slučaju reklamacije ostaje obavezan da plati nesporni deo računa, a u slučaju da je račun osporio u celini, u obavezi je da plati prosečno mesečno zaduženje koje se utvrđuje u odnosu na 3 (tri) meseca koja prethode obračunskom periodu na koji se odnosi prigovor.
[ tdusko @ 07.08.2012. 11:31 ] @
Citat:
pajaja: U svakom slucaju ako su ti oni izdali taj papir na kome ti pise da ti je limit 5000 din i da posle njega iskljucuju saobracaj, onda je njihov problem sto nisu ranije razmislili da to ne mogu da izvedu.


Iako smatram da igraju kvarnu igru i voleo bih da im Cunami ne plati ni paru, smatram da je pomalo naivno ocekivati da su takvi maheri kao sto su mobilni provajderi propustili da se ograde negde od ovoga. Ja mislim da je to zavuceno u ona 3 clana sa pocetka teme, drugi misle da nije. Videcemo sta ce biti do kraja, iskreno se nadam da nisam u pravu.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 07.08.2012. 11:38 ] @
@tdusko, oke razumeli smo se :) Prosecnog korisnika ne bi trebalo da zanima od cega se troskovi sastoje, dokle god se blokada aktivira na unapred definisani iznos. Verujem da svaki operater ima nesto drugacije cenovne tarife (start poziva, primanje poziva i slicno). Ali je krajnjem korisniku jedino od znacaja da kada ukupna cena dostigne definisani iznos da se 'blokiraju' dalji troskovi, ma sta god korisnik sa telefonom radio.Taj 'koji dinar vise' razumem iz tehnickog ugla. Jasno mi je da obrada troskova nije real time. Takodje, u roamingu moze da ti se desi da mobilni 'skoci' sa mreze jednog (lokalnog) operatera na mrezu drugog zbog jacine signala. Ali svi ti troskovi se na kraju svode na tvog operatera koji bi trebalo u odredjenom trenutku da izvrsi blokadu.

Kako je Cunami rekao, racun je narastao u nekoliko dana (4 dana roaminga). Dakle kada Cunami dobije detalje racuna, moze da vidi da li je telefon iz cuga povukao recimo 100MB podataka, pa operater nije ni imao priliku da blokira pri 5.000 dinara (jer je odjednom za naplatu dospelo 45.000 dinara). Ili - u drugom slucaju da je ukupan iznos od 45.000 'rastao' svakog dana / sata sa po par stotina dinara. U ovom drugom slucaju je operater 'kriv'. U prvom je pak vise korisnik kriv jer je napravio _jedan_ racun od 45.000 koji operater nije mogao da iskontrolise / zabrani pre nego sto je isti nastao.
[ KrkaCiC @ 07.08.2012. 11:54 ] @
Koliko je samo tema bilo na ovu temu. I po novinama i na TV-u je bilo govora o slicnom.
Onda ne razumem kako neko ponese svoj broj u roming i koristi ga tamo kao da je kuci,za fejsbuk,mail,cita vesti i slicno.
Za par dana idem i ja u roming i pre toga sam pogledao kakve cene me ocekuju za koju uslugu,i sigurno je da necu koristiti Internet na telefonu,za to postoje recimo lokalne igraonice gde je verovatno do 2e sat vremena
Ne osudjujem pokretaca teme,ali jbg nije obavesten
Tih,cini mi se,45000 ne idu Telekomu vec operateru cije je usluge koristio. Valjda Telekom (kao maticni provajder) plati kolegama iz inostranstva,a onda oni od korisnika povrate taj novac,sto znaci sve u svemu da ce se tesko izvuci bez placanja
Savet svima: u romingu pogasite sve aplikacije koje vuku data saobracaj. Neko je vec napisao,moze se kupiti i kartica lokalnog operatera i veselo
[ Marko_L @ 07.08.2012. 12:14 ] @
Citat:
Kako neko moze koristiti telefon jedan period i tako otici u inostranstvo bez da zna ili primeti da mu telefon ide sam na internet.

Može itekako. Ja prošle godine putovao za Češku, a nešto malo pre toga prvi put pazario malo ozbiljniji smartphone (HD2) i naravno, upravo zbog rominga nisam hteo da ga koristim za SMS i pozive, ali sam ga ostavio uključenog za slučaj da je nešto hitno. Za sve vreme boravka sam primio i poslao jednu SMS poruku i kad sam se vratio, stiže račun 9.000 :) Ja izvadim listing, pogledam, naravno, sve otišlo na internet saobraćaj... telefončić lepo sinhronizovao sat sa time serverom, skidao weather informacije, stanje na berzi, apdejtovao neke mape... čudno jedno koliko toga je po defaultu uključeno na telefonu, a za šta nisam ni znao da postoji :) Naravno, sad kad prelazim granicu, gasim sve živo što ima veze sa data transferom. Sreća pa škola nije bila baš toliko skupa :)
[ pajaja @ 07.08.2012. 12:45 ] @
Citat:
Dakle kada Cunami dobije detalje racuna, moze da vidi da li je telefon iz cuga povukao recimo 100MB podataka, pa operater nije ni imao priliku da blokira pri 5.000 dinara (jer je odjednom za naplatu dospelo 45.000 dinara). Ili - u drugom slucaju da je ukupan iznos od 45.000 'rastao' svakog dana / sata sa po par stotina dinara. U ovom drugom slucaju je operater 'kriv'. U prvom je pak vise korisnik kriv jer je napravio _jedan_ racun od 45.000 koji operater nije mogao da iskontrolise / zabrani pre nego sto je isti nastao.

Ako je u pitanju data saobracaj, bez obzira na to da li i koliko kasni razmena billing informacija, postoji mogucnost nadgledanja potrosnje u real time-u obzirom da sav saobracaj prolazi kroz gateway GPRS support node koji je u vlasnistvu maticnog operatera. Ovo se koristi i za detektovanje prevara i iako operater jos nije dobio zvanican racun od posecenog operatera, zna koliko je podataka preneseno i moze da blokira servis po potrebi.
Medjutim, ovde je verovatnou pitanu nesto drugo a ne kasnjenja u razmeni podataka, obzirom da broj i dalje nije blokiran a i ne verujem da razmena TAP fajlova kasni vise od 1-2 dana. Zato ako su mu garantovali limit ima osnova za zalbu, ako nisu ili nema dokaz za to morace da plati.
[ paradoxxx @ 07.08.2012. 18:01 ] @
Mozda za one koji krecu na putovanje uskoro, jedan od nacina da se osiguras od visokog racuna u romingu je i gasenje data saobracaja pre odlaska na put i posle dolaska aktivacija istog. Kod telenora to funkcionise odlaskom u poslovnicu, ili pozivom sa tog broja njihovog kol centra, gde traze jmbg i urade to odmah, kod ostalih provajdera pretpostavljam moze da se uradi isto. To je inace bila preporuka drugarici koja je sa android telefonom otisla na par meseci u Austriju, a ja sam za svaki slucaj proverio jos jednom da li je to uradjeno u njihovoj poslovnici. Bar je na ovaj nacin mirna ;)
[ my name is bond @ 07.08.2012. 18:53 ] @
na Androidu ima gomila aplikacija za tu namenu, tj gašenje data data enabler
[ zderavko @ 08.08.2012. 08:22 ] @
Koliko razumem limit nije klasična usluga za korisnika (prevrnuh ceo sajt mt:s-a, ali među uslugama nema limita), već ga mt:s postavlja radi kontrole potrošnje, zaštite od zloupotreba itd... Početni limit za postpaid je 12.000 dinara, a minimalni 5.000. Ako ne definišeš neki određen iznos, limit se automatski prilagođava u skladu sa prosekom mesečne potrošnje (3 ili 6 meseci na primer). Obzirom da nije "usluga", bar ne u smislu usluge koju je mt:s dužan da pruži, već samo u svrhu kontrole potrošnje, ne možeš da očekuješ isključenje saobraćaja kada realno i dosegneš limit. Takođe, ako si postavio limit na 5.000 dinara, to znači da imaš (u idealnom slučaju) mogućnost da preko iznosa mesečnih pretplata zadužiš svoj postpaid račun 5.000 dinara i to bez PDV-a. Na primer, ako imaš pretplatu Mix 1250, mesečni račun sa limitom od 5.000 bi iznosio (1.250+5.000)*1,18 = 7.375 rsd.

Porukama i pozivima teško da bi prekoračio tih 5000 u tolikoj meri. Razlog za to je što su u poređenju sa GPRS-om te usluge u Romingu još i povoljne. GPRS saobraćaj se tarifira kada okončaš sesiju, a za par minuta ili pola sata može da se napravi dug reda stotine hiljada. Naročito ako koristiš 3G koji, gle čuda, perfektno funkcioniše u stranim zemljama. Dodaj na to da izveštaj tj obračun iz Rominga kasni i do 7 dana dobiješ naslov u novinama koji glasi "Račun u Romingu 650.000 dinara - gledao na telefonu "Selo gori, a baba se češlja".Jedino što sam našao u vezi s limitom na sajtu je iz Opštih uslova ugovora:

13. Kontrola potrošnje

13.1. Telekom Srbija zadržava pravo kontrole u potrošnji i korišćenju usluga koje Telekom Srbija pruža svojim korisnicima, a u cilju njihove zaštite.
13.2. Telekom Srbija zadržava pravo da utvrdi dnevni, nedeljni i mesečni limit u iznosu potrošnje, kao i da utvrdi slučajeve u kojima korisnik vrši prekoračenje svojih prava na korišćenje usluga iz Ugovora.
13.3. Telekom Srbija će na adekvatan način (telefonskim pozivom ili SMS porukom) obavestiti korisnika o prekoračenju potrošnje, odnosno o prekoračenju prava u korišćenju usluga, kao i o obavezama koje se tim povodom za korisnika uspostavljaju i o privremenom obustavljanju pružanja usluge ukoliko će biti preduzeto.
[ tdusko @ 08.08.2012. 09:43 ] @
Citat:
zderavko

Porukama i pozivima teško da bi prekoračio tih 5000 u tolikoj meri. Razlog za to je što su u poređenju sa GPRS-om te usluge u Romingu još i povoljne. GPRS saobraćaj se tarifira kada okončaš sesiju, a za par minuta ili pola sata može da se napravi dug reda stotine hiljada. Naročito ako koristiš 3G koji, gle čuda, perfektno funkcioniše u stranim zemljama.


I sad treba to uporediti sa onim sto je Dexic napisao za te iste strane zemlje gde je roaming realno nekoliko stotina puta jeftiniji pa onda da diskutujemo o tome da li je krivica samo na korisniku ili ovo kako se provajderi u Srbiji ponasaju moze da se nazove izivljavanjem.
[ zderavko @ 08.08.2012. 10:18 ] @
Korisnik svakako nije kriv za cene (koje jesu paprene), nisu krivi ni provajderi - može im se. Rade što im tržište dopušta tj država (posredno i ne). No, račun uvek stiže samo korisniku.

Da se vratim na temu. U slučaju negativnog ishoda reklamacije (a veća je šansa da će biti neosnovana, nažalost), sačekaj da vidiš kakav će biti račun za avgust. Pošto je Roming u pitanju, moguće je da će deo računa stići na naplatu tek u ovom mesecu. Kod Telekoma je moguće poslednja dva računa plaćati na rate (12 rata maksimalno). Da ti se ne desi da dobiješ rate za jul, a ako stigne veliki račun za avgust da nemaš tu opciju. Ne znam da li si uzimao telefon na rate....ako je to slučaj onda plaćanje na rate računa otpada. Mojoj rođaci su odbili zahtev jer je već plaćala telefon na 12 rata.
[ tdusko @ 08.08.2012. 11:17 ] @
Niko nije ni pricao o tome ko je kriv za cene, cene su naravno toliko kolike su, vec se radi o tome kako se provajderi ponasaju prema svojim klijentima kada je u pitanju gprs u romingu. Cak ni ovo nije sporno jer se provajderi ponasaju onoliko koliko im je dozvoljeno vec se radi o tome da korisnike niko nema da zastiti. Znaci, tamo gde je gprs u romingu 200 puta jeftiniji nego u Srbiji je nekome doslo do mozga da limitira po defaultu potrosnju na 50-ak eur, a u Srbiji to ne postoji gde se taj limit prekoraci za manje od minut! Sta vise, cak i ako korisnik sam zatrazi mesecni limit mora da bude ekstra obavesten da ni tada nije osiguran od katastrofe zvane "roming gprs".
[ Slobodan Milivojevic @ 08.08.2012. 11:40 ] @
Kolko ja znam, na Androidu postoji i opcija Data Roaming, ako je ovo isključeno, telefon neće da se poveže na data servise ako je u roamingu.

Juče sam baš bio u području sa lošom pokrivenošću, pa mi telefon selektovao vivatel BG mrežu, ali se nije konektovao na data servise. Video sam kada je trebalo da se javim, da piše vivatel | mt:s kao ime mreže. Kasnije sam proverio i telefon se stvarno nije povezao na EDGE.

[ zderavko @ 08.08.2012. 11:51 ] @
A isključeno je u startu na svim Android telefonima. Što bi rekla braća Englezi "po difoltu". Kad označiš tu opciju radi aktivacije još dobiješ i upozorenje da može doći do povećanja troškova. Ali, avaj...
[ mrkii @ 08.08.2012. 12:06 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:
Kolko ja znam, na Androidu postoji i opcija Data Roaming, ako je ovo isključeno, telefon neće da se poveže na data servise ako je u roamingu.

Juče sam baš bio u području sa lošom pokrivenošću, pa mi telefon selektovao vivatel BG mrežu, ali se nije konektovao na data servise. Video sam kada je trebalo da se javim, da piše vivatel | mt:s kao ime mreže. Kasnije sam proverio i telefon se stvarno nije povezao na EDGE.


Dobro je znati da to lepo radi.
Wifi bi trebalo da funkcionise ako postoji slobodna mreza?
[ Zoran Milovanovic @ 08.08.2012. 12:21 ] @
Wifi nema veze sa Mobile Data. Radice i na zakljucanoj ukoliko znas pass.
[ mrkii @ 08.08.2012. 13:59 ] @
Hvala :)

Poslao sam mail Telenoru sa par pitanja i evo odgovora, mozda nekom jos zatreba.
Citat:
Informacije o propustenim pozivima funkcionisu i kada ste u romingu i ove poruke kao i sve dolazne poruke u romingu se ne naplacuju.

Mogucnost limitiranja potrosnje kod Prenesi i surfuj paketa ne postoji. Na Vas zahtev mozemo iskljuciti uslugu za GPRS i MMS tako da ih u romingu ne koristite a kada se vratite ponovo nam se obratite za ukljucenje. Ukoliko to zelite da uradite mozete nam potvrditi ili pozvati Kontakt Centar na broju 063/9000 neposredno pred putovanje.

Uslugu rominga mozemo takodje iskljuciti na Vas zahtev. U tom slucaju necete imati mogucnost koriscenja usluga u inostranstvu.

Iskoristicu ovu mogucnost da deaktiviram GPRS i budem miran i koristicu Wifi ako naletim na slobodnu mrezu.
Inace sam pitao da li se izdaje potvrda da mi je iskljucen GPRS ali mi nisu odgovorili na pitanje. Grrrr.
[ Dexic @ 08.08.2012. 14:17 ] @
Bilo bi fino da moze samo data u romingu (a ne local) da se iskljuci. Nijedan operater kod nas to ne radi :(
[ Mr One @ 08.08.2012. 16:12 ] @
Citat:
mrkii

Inace sam pitao da li se izdaje potvrda da mi je iskljucen GPRS ali mi nisu odgovorili na pitanje. Grrrr.

Ovo je moglo da se uradi preko portala Moj Telenor, imao si opcije da isključiš GPRS, čak i SMS uslugu, uz to si imao "online" potvrdu i broj pod kojim je zaveden tvoj zahtev, kao i tačno vreme kada je realizovan.
Taman sam hteo da ti napišem da to imaš i na portalu Dobre stvari, ali sad sam pogledao i više nema tih opcija! Nema Telenor samo nazaduje po kvalitetu, a napreduje po cenama, drago mi je što sam svoj postpaid broj prebacio na drugu mrežu...

2 Cunami
Zaboravio sam i ovo da ti kažem u svom prethodnom postu: To što ti ni do do današnjeg dana isključili odlazni saobraćaj zbog ohoho prekoračenog limita i pored toga što je u sistemu "proknjiženo" da imaš to ogromno zaduženje ti dodatno ide u prilog i možeš da iskoristiš kao argument u reklamaciji.
[ cerveni @ 08.08.2012. 17:14 ] @
Nisu u pitanju ni sms ni mms njihova cena je jasno definisana.

Moj slucaj od pre dve godine do danas sa roamingom u Grckoj. tlf NOKIA 5230

2010 godina racun oko 11000 din-a sa PDV-om osim tri-cetiri stvarnih razgovora ostatak je otpao na 3G komunikaciju izmedju tlf-a i bazne stanice......
2011 godina kao nesto sam se raspitivao nisam nasao nikakve odgovore i sam ubije pristupne tacke ali zaboravim da iskljucim 3G mrezu racun oko 7000 din sa PDV-om
2012 godine sam usao u podesavanja operatera i postavio iskljucivo GSM ubio pristupne tacke ka internetu. Imao sam par razgovora i par sms-a racun je oko 1000 din sa PDV-om

Racun koliki god da vam ispostave morate da platite (odmah ili po sudskoj presudi) sve jedno oni su u pravu, mada vas o tome nisu nikad obavestili niti vam ukazali na nacin da to izbegnete visoke racune u romingu.

Moja majka ima MTS-ov paket uz koji ide telefon naravno posto se ne razume mnogo u telefone vec ih bira po izgledu odabrala je telefon koji nema 3G opciju uredno su je kao i sve penzionere
ubedili da potpise ugovor sa dodatnih 100 dinara mesecno za 3G. Posto je ove godine isla sa nama na more mogla je da se uveri da joj ni to sto placa 3G nije dovoljno da joj broj radi i u romingu.
Cim smo se udaljili od nase granice malo dublje u Makedoniju prestao je da joj radi telefon ni na jednu mrezu nije hteo da se uloguje.

Toliko o nasem Lelekomu.


[ Dexic @ 08.08.2012. 18:02 ] @
@Cunami, mada pretpostavljam, ali kako si tacno znao da je 4. avgusta reacun za AVGUST vec 45.000?
[ Slobodan Milivojevic @ 08.08.2012. 18:26 ] @
Citat:
Dexic: @Cunami, mada pretpostavljam, ali kako si tacno znao da je 4. avgusta reacun za AVGUST vec 45.000?


Pretpostavljam po zaduzenju koje vidi na *797# ali mislim da ce na to morati da se doda i PDV.
[ zemun88 @ 08.08.2012. 22:24 ] @
Citat:
Dexic:
Bilo bi fino da moze samo data u romingu (a ne local) da se iskljuci. Nijedan operater kod nas to ne radi :(


Kad ti operater isključi gprs onda to važi i za roming i za ovde. Prosto je nemoguće da to isključi u romingu, a da ovde radi. Ili radi gprs ili ne radi. I druga opcija ne postoji. Može samo da isključi kompletan roming u inostranstvu.

Pa ako ne postoji opcija na Dobrim stvarima treba samo otići poslovnice ili pozvati korisnički centar. A najlakše je obrisati podešavanja za gprs. 5 minuta posla.


[ samo_da_pitam @ 09.08.2012. 00:04 ] @
Citat:
Dexic:
Bilo bi fino da moze samo data u romingu (a ne local) da se iskljuci. Nijedan operater kod nas to ne radi :(

Neki ne rade ni toliko. Ima logike da kada iskljucis data saobracaj on bude iskljuce. Ekstremna situacija bi bila da je neko svakog drugog dana u inostranstvu. U svakom drugom slucaju dva poziva call centru mogu da rese problem.
[ madameasdf @ 09.08.2012. 04:19 ] @
Stvar je prosta k'o šeboj. Nećeš morati da platiš račun i kraj. Već se dešavalo ovde po Kragujevcu. Nema da brineš :)
[ Dexic @ 09.08.2012. 06:06 ] @
A kako to konkretno?
[ WEXY @ 09.08.2012. 15:29 ] @
Na Androidu iskače upozorenje čim se telefon prebaci na neku mrežu u romingu s obaveštenjem da je prenos podataka automatski isključen. Nikakve probleme nisam imao do sad, a telefon je pun aplikacija koje zahtevaju sync, usput postoji i opcija kojom se direktno gasi opcija prenosa podatak u romingu. Ova opcija naravno postoji bas zbog ovakvih situacija, treba je koristiti i razmišljati unapred da bi se izbegli slični problemi.

Takođe ako idete u inostranstvo ne zaboravite da ugasite govornu poštu jer dok ste u romingu tarifira se kao međunarodni poziv (barem na VIP-u).

Razumem da je nastala situacija jako loša s obzirom na visinu računa, iskreno se nadam da će MTS uvažiti žalbu ali apsolutno nemam ni trunku razumevanja za to što je uređaj dat na upotrebu osobi koja isti ne zna da koristi niti pokazuje dovoljno odgovornosti i stojim iza toga da mt:s nije kriv u ovoj situaciji, postojao limit ili ne.
[ madameasdf @ 09.08.2012. 16:33 ] @
Ne bih baš hteo da pametujem mnogo, ali mt:s je apsolutno kriv, bar po mom mišljenju, a po svemu sudeći, i po njihovom. Jerbo, on čovek nije otišao na kurs na kome će da nauči kako da se ponaša kad je u romingu i u značenja raznih tehnoloških izraza da se uputi pride, nego je otišao da kaže da neće račun preko 5.000 dinara, i oni mu rekli: "OK". I tu je priči kraj. Čovek nije kriv ništa. On je komotno mogao odmah da se uputi u Segedin recimo i da tamo pusti telefon da sva moguća povezivanja i apdejtovanja vrši i da ga ostavi tako. I opet ne bi bio kriv on, nego mt:s. Divno je samo što to i oni znaju i što će mu tu reklamaciju uvažiti.
[ pajaja @ 09.08.2012. 17:11 ] @
Mislim da je hteo da kazes sta se konkretno desilo u tim slucajevima koje znas i kako su resili problem.
[ miki069 @ 09.08.2012. 17:12 ] @
Kako izgleda potvrda dobijena u MTS poslovnici?
Ona je pokretaču teme jedina šansa da ne plati.
[ zemun88 @ 09.08.2012. 17:20 ] @
Citat:
WEXY:

Razumem da je nastala situacija jako loša s obzirom na visinu računa, iskreno se nadam da će MTS uvažiti žalbu ali apsolutno nemam ni trunku razumevanja za to što je uređaj dat na upotrebu osobi koja isti ne zna da koristi niti pokazuje dovoljno odgovornosti i stojim iza toga da mt:s nije kriv u ovoj situaciji, postojao limit ili ne.


U potpunosti se slažem. Svako mora da se upozna sa uslugom koju koristi i da sve što mu nije jasno da pita operatera. U suprotnom nema mu pomoći
[ KrkaCiC @ 09.08.2012. 17:44 ] @
Ne znam da li je ista situacija sa privatnim i biznet korisnicima,ali ja (biznet) danas pozvao da aktiviram roming i operater mi napomenuo da limit koji je postavljen na visinu racuna ne vazi za roming,mada ni nemam limit
U prevodu za neupucene,mozete staviti limit 5000 din,i on ce vaziti kod nas dok koristite mts mrezu,a cim odete negde "preko" mozete napraviti mnogo
[ madameasdf @ 09.08.2012. 17:48 ] @
Pa bre ljudi, imajte malo razumevanja. Šta on ima da pita njih i zašto bi bio dužan da uopšte zna šta treba da pita???
Valjda su oni dužni da njemu objasne sve što ima da se objasni. Nego, uzaludna je ta rasprava.
A što se tiče toga šta se konkretno desilo...
Desilo se to da ljudi odu u poslovnicu mt:s-a i podnesu reklamaciju u kojoj sve lepo obrazlože šta se i kako desilo kao i ovo ovde sad, baš kao da oni ne znaju šta je bilo, oni onda reklamaciju uvaže i bude sve u redu. Bar je tako bilo do pre neki dan. Sad su počeli da ponavljaju kao papagaji da limit u romingu uopšte ne važi, pa se time grade malo, mada nikakvu potvrdu i dalje ne daju.
Slično kao situacija sa EPS-om, svi znamo da su se sjebali, i oni znaju da su se sjebali, ali računi ipak bivaju naplaćeni gde god je to moguće.
[ madameasdf @ 09.08.2012. 17:54 ] @
E baš tako kao što reče KrkaCiC.
Krenuli lepo da objašnjavaju da limit u romingu ne važi. To je jasno i korektno. Znaš brate na čemu si. A to su i počeli da ponavljaju upravo iz razloga što su imali gomilu ovakvih situacija. A situacija im nije baš prijatna.
[ KrkaCiC @ 09.08.2012. 19:52 ] @
Citat:
madameasdf:
E baš tako kao što reče KrkaCiC.
Krenuli lepo da objašnjavaju da limit u romingu ne važi. To je jasno i korektno. Znaš brate na čemu si. A to su i počeli da ponavljaju upravo iz razloga što su imali gomilu ovakvih situacija. A situacija im nije baš prijatna.

Naveo sam da sam biz korisnik,tako da mozda za privatne korisnike nije ista prica. Ko krene negde van neka se informise na 789 i to je to
[ Dexic @ 09.08.2012. 21:14 ] @
Nesto sumnjam da bi Telenor i VIP uvazili takvu reklamaciju, nego je ovo drzavno, pa boli uvo one koji uvazavaju reklamacije za tudj novac :)
[ zderavko @ 10.08.2012. 10:48 ] @
Citat:
Dexic: Nesto sumnjam da bi Telenor i VIP uvazili takvu reklamaciju, nego je ovo drzavno, pa boli uvo one koji uvazavaju reklamacije za tudj novac :)


Ako si dobar sa "državom", moguće, možda, mada sumnjam. Nevolja s Romingom je što se ostvaren saobraćaj odmah plaća od strane matične mreže stranoj. Pa ti oprosti dug kad si već dao pare.
[ anon115774 @ 12.08.2012. 09:46 ] @
Citam ovu temu od pocetka do poslednje poruke i primecujem da se ovde potencira vec nekoliko puta da korisnik nije duzan da zna bilo sta. Kako nije?

Da li je svaki vozac automobila duzan da zna kako auto funkcionise? Da li je svaka domacica duzna da zna kako sporet i ves masina funkcionisu?

Zasto onda prosecan korisnik mobilnog telefona nije duzan da zna kako telefon funkcionise???

Sve ovo o cemu se ovde tipka na sest strana moglo se procitati u uputstvu za bilo koji telefon. To ni jedan korisnik ne cita jer misli da je prepametan i da to njemu ne treba a onda kad stigne racun ide prica kako on nije duzan da to zna. Ovde nije navedeno sta je napravilo toliki racun ali obzirom da se radi o kratkom periodu verovatno je u pitanju prenos podataka. To vrlo lepo pise u uputstvu za bilo koji telefon kako se iskljucuje kada se koristi usluga neke druge mreze. Nema potrebe za glupostima tipa: idem ja kod operatera da mi iskljuci prenos podataka jer sam nesposoban da nadjem opciju u telefonu odnosno nisam procitao upustvo za upotrebu.

Jos jedna stvar koja upada u oko je cinjenica da je pokretac teme vec deset godina bio pre paid sistemu naplate i to uporno potencira kao neku prednost. Ok, to sto si za tih deset godina placao usluge dva ili tri puta vise nego sto si mogao je tvoj problem i tvoja stvar. Ali to sto to ovde predstavljas kao prednost samo zato sto nisi sposoban svoju potrosnju da ogranicis odnosno da pazis sta radis sa telefonom je zabrinjavajuce. Meni je potpuno normalno da neki tinejdzer ne moze da se kontrolise pa mu treba pre paid ali mi to nije normalno za odraslog coveka koji ima dete. Zaista, zanima me kako takvi ljudi idu kroz zivot odnosno kako se bave nekim mnogo ozbiljnijim zivotnim izazovima kad nisu sposobni da koriste jednu tako banalnu stvar kao sto je telefon odnosno da znaju sta su potrosili i sta ce da plate?
[ calexx @ 12.08.2012. 10:05 ] @
Pa dobro, poznavanje telefona je sekundarni detalj. Ovde je bio problem što se neko nije informisao o mogućim troškovima što obično pominju i na sajtovima operatera, raznim forumima a i novine su pune članaka upozorenja. Na kraju su i proizvođači telefona počeli da to opisuju u uputstvima pa i dodaju opcije da telefon upozori ili isključi prenos podataka u romingu. To što je možda ignorisan taj detalj ili što eventualno telefon to nije uradio ne opravdava neznanje tog detalja.

Naravno, ne mora neko da prati forume ali nikako ne može da se ode u inostranstvo a da se prethodno ne proveri kod operatera koliko košta poziv u toj varijanti. Pa ne može neko da pozove rođaka u Australiji, razgovara sa njim dva sata dnevno i posle se žali što je račun visok jer ... eto, otkud je on znao da je cena razgovora sa Australijom veća nego sa Borčom. ;) Ako je operater ponudio neko limitiranje a usput pomenuo da u romingu može da bude nešto veće ... apsolutno se ogradio od svega. Da je napisao da ograničenje važi i za roming i da je moguće prekoračenje za recimo 2% pa da se nešto traži, ovako je sve pokriveno. Neznanje nekog detalja ne opravdava kada se to uradi, ne može neko da pređe ulicu na crveno i da posle kaže da on ne zna da se ne sme tako i da to prođe.

Pa ja sam pre ~14 godina pre odlaska u CG prvo pogledao koliko to košta i deset dana odbijao svaki poziv jer sam znao koliko to košta. Tada nije bilo prenosa podataka ali je svaki dolazni poziv bio papren. A dešavalo se čak i u istoj državi.
[ cerveni @ 12.08.2012. 20:25 ] @
Citat:
Informer:
Da li je svaki vozac automobila duzan da zna kako auto funkcionise? Da li je svaka domacica duzna da zna kako sporet i ves masina funkcionisu?

Zasto onda prosecan korisnik mobilnog telefona nije duzan da zna kako telefon funkcionise???Nisam nešto siguran da si ovo dobro postavio kao komparaciju, al evo mog odgovora:

Vozač nije dužan da poznaje detalje rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem za to postoji škola koja se guli 4 godine, naravno da svaki vozač zna šta treba da sipa u rezervoar da bi mogao da vozi taj isti auto.

Takođe svaka domaćica zna da uključi veš mašinu, gde šta treba da sipa od praška,omekšivača itd. ali nije dužna da poznaje principe rada istih.

Svi korisnici telefona znaju da rukuju istim u skladu sa svojim znanjem ili čitanjem uputstva za svoj telefon, od njega se ne očekuje da poznaje načine prenosa podataka između Bazne stanice i samog telefona a pogotovo ne način tarifiranja razgovora.

A ovo bogami ne znaju ni promoteri na štandovima naših mobilnih operatera.

Proizvođači telefona su napravili propust u dizajnu novih telefona time što su sav saobraćaj koji se ostvaruje sa tlf-a prema baznoj stanici koja ima 3G prijem prebacili na 3G a to su naši i strani operateri iskorostili da debelo naplaćuju jedni drugima a sve po džepu običnog korisnika.

Analizirao sam listing koji sam dobio od M:TS kad sam bio u romingu nema razgovora sigurno nisam razgovarao u tri ujutru a naplaćen mi je saobraćaj po kilobajtu. Bio sa vlasnik Nokia 5230 telefona koji sam kupio u Austriji pre nego što su naši operateri počeli da nude slabiji model 5228 za 1 dinar kod njega moraš da isključiš 3G opciju povezivanja na operatera kad si u inostranstvu, ove godine sam uzeo Nokia asha 305 takodje u Austriji naši operateri ga još ne numaju u ponudi bez obzira što stoji da se na operatera kači preko 3G nisam dobio u listingu one čudne kilobajte u pola noći. Poslednji listig je bio ukupno 585 dinara ali poznatih mi razgovora i sms poruka nikakav dodatni saobraćaj nije ostvaren ni u Grčkoj-Makedoniji ni u Austriji-Mađarskoj.

Kasniji ili tačno noviji modeli telefona imaju ubačen deo firmwera ili tzv modul unutar Android kernela koji ovo prevazilazi.

[ calexx @ 12.08.2012. 20:50 ] @
A ne, korisnici telefona i paketa moraju da znaju način tarifiranja i cene minuta, kilobajta i svega ostalog. Ne moraju da znaju kako se signal prenosi, kako se popravlja telefon, kako se menja softver ... ali cene moraju da znaju ... tj ne moraju ali na kraju to plate. Vozači ne moraju da znaju kako radi motor ali moraju da znaju kolika su ograničenja brzine, gde su obavezna svetla a gde lanci ... naročito kada odlaze u inostranstvo. Ili će neko sada da ode u Englesku i krene desnom stranom ... niko mu nije rekao, ni proizvođač automobila, ni instruktor, ni oni koji su mu izdali vozačku ... pošto ne zna, nije kriv. Ili jeste?
Svakog leta se pojavljuju ove priče, lako se na forumu nađe da svake godine neko prođe školu i uvek se krivi neka druga strana. Sve je dobro kada se za dinar dobije telefon i za neku pretplatu gomila minuta i megabajta ... ali škola mora da se prođe. Pa ja sam pre par godina uzeo prvi android, samo malo pogledao kako radi, nikakav roming, nikakvi saobraćaji (a da sam ih ja hteo) ... i za pola meseca se skupio račun od preko 3k para. Šta sad, nisam znao da telefon sam sinhronizuje svašta, da moram da isključim automatsko dovlačenje mejlova pa mi ne bi za čas dovukao megabajte mejlova ... zato je od sledećeg meseca račun normalan, škola je uspešno završena.
[ boyan3001 @ 12.08.2012. 20:53 ] @
Citat:
calexx:Ako je operater ponudio neko limitiranje a usput pomenuo da u romingu može da bude nešto veće ... apsolutno se ogradio od svega.

Nije se ogradio, nego je napravio obmanu. Nekoliko puta veci racun od limita, zbog roaminga, nije koji dinar vise u roamingu, kako mu je receno.
No, nije sve to bitno vise, to je ionako samo usmeno dobio. Sad kad je izvukao napismeno potvrdu o limitu, gde se ne pominje nista oko roaminga, ima sve sanse na sudu da dobije u svoju korist.
[ zderavko @ 12.08.2012. 21:07 ] @
Iskreno, nema nikakve šanse, ni na sudu. Par informacija sa sajta mt:s-a


Provera stanja u postpaid romingu

Unošenjem koda *797# i pritiskom na taster za pozivanje na Vašem mobilnom telefonu, u veoma krtatkom roku pojaviće se inforamcija o Vašem zaduženju. Na ovaj način možete besplatno proveriti trenutno stanje u romingu kod operatora koji podržavaju USSD tehnologiju.
Informacije koje se dobijaju preko servisa za proveru trenutnog stanja se periodično ažuriraju i zato ne prikazuju u realnom vremenu potrošnju. Potrošnju na Vašem postpaid računu precizno možete da vidite na listingu koji dobijate uz Vaš mesečni račun.
Usluga je dostupna tokom 24 sata dnevno. Na ovaj način možete da proverite svoje zaduženje i dok ste u inostranstvu, s tim što se saobraćaj napravljen u romingu naknadno obrađuje po dostavljenim izveštajima od stranih operatora, zbog čega se utrošeni iznos u romingu prikazuje sa određenim vremenskim kašnjenjem.
Servis za proveru stanja je usluga kojom se delimično pomaže u praćenju potrošnje postpaid korisnika. Informacije koje se dobijaju se periodično ažuriraju i ne prikazuju u realnom vremenu potrošnju tj. ostvareni saobraćaj na postpaid računima (roming, VAS SMS, prenos podataka).Prenos podataka kada ste u inostranstvu

Kada ste u inostranstvu možete koristiti i uslugu prenosa podataka (GPRS i 3G). Cena i obračunska jedinica za prenos podataka razlikuje se u zavisnosti da li ste prepaid ili postpaid korisnik.
Ako imate na Vašem modernom „Smart" telefonu instalirane apllikacije, može se desiti da one zahtevaju konekciju sa Internetom, a da vi to niste inicirali. To Vam se može desiti i kada ste u inostranstvu. Ukoliko ne želite da Vam se to desi ili uopšte ne želite da koristite Internet dok boravite u inostranstvu, imate mogućnost da podesite na telefonu zabranu prenosa podataka. U zavisnosti od operativnog sistema na telefonu koji posedujete, razlikovaće se i načini na koji to možete da uradite.
Ukoliko koristite BlackBerry uređaj i želite da isključite mogućnost prenosa podataka kada ste u inostranstvu, potrebno je da u okviru glavnog menija odaberete opciju Manage Connections, a potom Mobile Network Options. Kada ste, potom, odabrali opciju Data Services, odaberite Off ili Off while roming.
Ukoliko je Vaš izbor iPhone, da biste isključili opciju prenosa podataka u romingu, dovoljno je da odaberete ikonicu Settings, a potom da odaberete opciju General, u okviru koje se nalazi opcija Networks. U okviru nje odaberite Data Roming, a potom Off.
Kod Android operativnog sistema, prenos podataka se isključuje na sledeći način: u glavnom meniju odaberite opciju Wireless and Networks, a zatim odaberite Off u okviru opcije Mobile Network Settings.
Ukoliko koristite mobilni uređaj sa Bada operativnim sistemom, da biste isključili prenos podataka potrebno je da u glavnom meniju odaberete opciju Settings i u okviru nje opciju Connectivity. Odaberite Off u okviru opcije Data Roming.
Kod mobilnih telefona sa Palm operativnim sistemom možete da isključite prenos podataka u romingu na sledeći način: odaberite ikonicu Call, a potom odaberite opciju Network, koja se nalazi u gornjem levom uglu. Potom odaberite opciju Preferences i skrolujte do dna ekrana gde ćete moći da odaberete Disable Data Roming.
Takođe, i Windows Mobile operativni sistem omogućava isključenje mogućnosti prenosa podataka na Vašem mobilnom telefonu. To možete učiniti tako što ćete odabrati dugme Windows da biste otišli u glavni meni. Odaberite opciju Wireless Controls, a potom u okviru opcije Data Connection odaberite Off.A kao što je ranije rečeno, limit nije zvanična usluga za postpaid tarife. Možda u nacionalnom saobraćaju to funkcioniše +/- 10%, ali u inostranstvu su drugačija pravila igre obzirom na (moguće) kašnjenje.

Niko i ne kaže da korisnik mora sve da zna. Niko ne mora sve da zna. Zato postoji sajt gde se dobiju sve potrebne informacije, Call centar i slično.

[ anon115774 @ 12.08.2012. 22:32 ] @
Citat:
cerveni:Nisam nešto siguran da si ovo dobro postavio kao komparaciju, al evo mog odgovora:

Vozač nije dužan da poznaje detalje rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem za to postoji škola koja se guli 4 godine, naravno da svaki vozač zna šta treba da sipa u rezervoar da bi mogao da vozi taj isti auto.

Takođe svaka domaćica zna da uključi veš mašinu, gde šta treba da sipa od praška,omekšivača itd. ali nije dužna da poznaje principe rada istih.


Vozac mora odnosno trebalo bi da zna kako se rukuje automobilom a to podrazumeva: stavljanje u pogon, nacin kretanja, bezbednost, saobracajni propisi i sl. Dakle, ne samo da okrene kljuc i pritisne gas nego mnogo vise od toga. Ne moze sutra da ode u servis i kaze: zelim da mi priznate garanciju i date novi motor jer ja nisam znao da treba da prebacim u drugu brzinu pa sam spalio klipove. Niti moze da kaze: nisam znao da na crveno treba da stanem pa me oslobodite optuzbe za ubistvo pesaka. I ne moze da se zali na potrosnju goriva ako nije procitao uputstvo za upotrebu automobila u smislu ekonomicne voznje odnosno odgovarajuceg stepena prenosa. I ne moze da ostane na autoputu zauvek ako mu se probusi guma nego treba da zna da zameni tocak.

E sad... sve ovo bi trebalo da se zna... a ko ne zna taj placa skolu. Kao sto ce i pokretac teme da plati.

Citat:
Svi korisnici telefona znaju da rukuju istim u skladu sa svojim znanjem ili čitanjem uputstva za svoj telefon


Upravo tako. A svedoci smo da i na ovoj temi ima ljudi koji ne znaju kako da iskljuce prenos podataka dok koriste uslugu tudje mreze. A sve zato sto nisu procitali uputstvo.

Jedna od prvih stvari kada kupim telefon je da idem redom od opcije do opcije da vidim sta je i kako podeseno. Ako nesto ne znam cemu sluzi onda pogledam upustvo ali uvek pregledam sve i jednu opciju u telefonu.

Citat:
Proizvođači telefona su napravili propust u dizajnu novih telefona time što su sav saobraćaj koji se ostvaruje sa tlf-a prema baznoj stanici koja ima 3G prijem prebacili na 3G a to su naši i strani operateri iskorostili da debelo naplaćuju jedni drugima a sve po džepu običnog korisnika.


Eto vidis, ni ti ne znas sta je ustvari to "3G". Ti 3G mrezu poistovecujes sa prenosom podataka sto radi vecina ljudi. A istina je da 3G nije isto sto i prenos podataka. 3G je nacin transporta. To da li se koristi 2G ili 3G mreza je sasvim irelevantno. I jedna i druga se koriste za glas, sms, ussd, prenos podataka itd. Ovde nije problem u tome da li se koristi 3G mreza ili 2G vec je problem u prenosu podataka. Ako iskljucis prenos podataka kod koriscenja tudje mreze onda nema sanse da telefon prenosi bilo kakve podatke koristio ti 2G, 3G ili 7G nacni transporta.
[ boyan3001 @ 13.08.2012. 00:54 ] @
Citat:
zderavko:Niko i ne kaže da korisnik mora sve da zna. Niko ne mora sve da zna. Zato postoji sajt gde se dobiju sve potrebne informacije, Call centar i slično.

Da ali ovde se radi o tome da se covek navodno obezbedio limitom i prihvatio takve uslove, svestan da roaming moze da predje taj limit za koji dinar vise.
A onda se dogodi da je to sve puj pike ne vazi i da koji dinar je koji put vise od tog limita.
Mogao je taj operater koji mu je postavio limit i odgovarao na pitanja da objasni ovo, da zavisi od toga koliko cesto stizu izvestaji o potrosnji od drugog operatera i da postoji rizik da se napravi veliko prekoracenje i u jednom cugu, a da oni tu ne mogu limitom nista da sprece.
No to nije tako objasnjeno. Pa ti zovi kol-centar i slicno, koliko hoces.

Ne kazem da covek nije ispao naivan suvise za zemlju Srbiju, ali to mu ne osporava pravo da se buni za racun.
[ WEXY @ 13.08.2012. 01:19 ] @
Citat:
boyan3001:
Citat:
zderavko:Niko i ne kaže da korisnik mora sve da zna. Niko ne mora sve da zna. Zato postoji sajt gde se dobiju sve potrebne informacije, Call centar i slično.

Da ali ovde se radi o tome da se covek navodno obezbedio limitom i prihvatio takve uslove, svestan da roaming moze da predje taj limit za koji dinar vise...


Ako sam ja razumeo dobro prvi post, limit nije postavljen zbog putovanja u inostranstvo i rominga već odmah na početku (pre par meseci?) zbog kontrole troškova, sad se to koristi kao izgovor za nastalu situaciju.

Reč je o neobaveštenosti, neznanju i nedostatku odgovornosti osobe koja je koristila telefon i internet u romingu (?!) i nabila račun od 50000 bez razmišljanja.

Nazovimo stvari pravim imenom, to je jedini način da se ovaj i slični slučajevi izbegnu u budućnosti. Kao što calexx kaže, škola se skupo plaća.

Brutalno, slažem se al' tako je.
[ boyan3001 @ 13.08.2012. 02:12 ] @
Kako je rekao, limit je postavljen, jer je hteo da se obezbedi generalno da racun ne ode u stratosferu i da mu je 5000 din prihvatljivo, ako se desi. Tu se valjda logicno podrazumeva da se limit odnosi na sve, osim ako se drugacije ne naglasi. A da stvar bude gora, receno mu je za roaming, ali niko se nije potrudio da mu objasni problematiku. Ali se zato od njega ocekuje da bude upucen u sve aspekte mobilne telefonije, to je tako logicno.
Ne vidim nikakve izgovore u tome.
Ne radi se ovde o skoli, nego o bezobrazluku koji moze da prodje od strane onoga koji pruza usluge, koji je znao do kakvih problema sve moze doci, a svog klijenta nije o tome obavestio... jer mu normalno tako odgovara.
Slozices se da bi bilo onako generalno pravedno da i firme plate neku skolu?
[ anon115774 @ 13.08.2012. 07:41 ] @
Pa ovde bi i bilo "koji dinar preko limita" da je telefon bio normalno koriscen. Ja nikad nisam uspeo da prebacim 15.000 dinara potrosnje i to za 12-15 dana boravka u Grckoj i to na sluzbenom telefonu koji koristim iskljucivo za posao (i to je racun za ceo mesec, znaci i onaj deo kada se vratim u maticnu mrezu). E sad, mogu da zamislim koje je to izivljavanje bilo kad je napravljen racun od 15.000 na dnevnom nivou. Jos kada se uzme u obzir da je u pitanju dete koje najverovatnije ne koristi telefon za sluzbene potrebe vec za drustvene mreze i dopisivanje onda situacija postaje jos gora. To onda vec ima svoje adekvatne nazive ali ne bih da se neko uvredi. Zadrzacu se na izjavi da je to jedno veliko i-zi-vlja-va-nje. Po meni, kriv je pokretac teme koji nije objasnio svom detetu kako treba da se ponasa (u smislu koriscenja telefona).

Da je mts imao u svakom momentu zivo stanje sasekao bi broj posle 8 sati koriscenja (ako povucemo prosek da je za 24h bila 15.000 potrosnja a limit je 5.000).
[ zderavko @ 13.08.2012. 08:06 ] @
Problematika prelazi granice "mobilne telefonije", obzirom da čak i najosnovniji Android telefon jeste računar u malom i još preko. Ko hoće da koristi samo mobilni - Nokia 1110. Ništa više ne treba i ne boli glava. Za sve ostalo ipak treba više "korisničke" svesti. Čak i da korisniku niko ništa nije spomenuo u vezi s Romingom, sam aparat prilikom inicijalnog podešavanja prikaže sijaset obaveštenja šta može da poveća količinu prenetih podataka, potrošnju baterije, kranji račun i slično. Po prelasku u drugu zemlju automatski stiže obaveštenje (upozorenje) o korišćenju GPRS/MMS saobraćaja van matične mreže.
Da li je ovde u pitanju ona čuvena da "Pravi Srbin nikad ne čita uputstvo za upotrebu"? Ne znam, suviše je nepoznatih. Osloniti se samo na operatora, a pri tom koristiti mrežu roming partnera, je u najmanju ruku neozbiljno.
[ Joker @ 13.08.2012. 08:26 ] @
Citat:
Informer:
Pa ovde bi i bilo "koji dinar preko limita" da je telefon bio normalno koriscen.

Kakve veze ima limit potrošnje sa načinom korištenja telefona ? Da je "normalno" koristio telefon (za razgovore) onda bi limit bio aktiviran i broj isključen ? Zašto broj nije isključen kad je stanje 45000 dinara a limit je 5000 ?
[ dule_ns @ 13.08.2012. 08:35 ] @
Citat:
zderavko: Iskreno, nema nikakve šanse, ni na sudu. Par informacija sa sajta mt:s-a
...


I ne napisa ništa o tome da usluga limit ne važi u romingu. A tehnički aspekti prenosa podataka i zašto informacije kasne se ne tiču krajnjeg korisnika. Jedino ako nađeš da u uslovima korišćenja (znači ne negde zabačeno) piše da usluga ne važi u romingu onda OK. Šta to znači, super smo, nudimo razne usluga, ali znate šta, nemamo baš tehničke mogućnosti da ispunimo ono što smo vam ponudili tako da ćemo to da vam naplatimo.


Citat:
WEXY: Ako sam ja razumeo dobro prvi post, limit nije postavljen zbog putovanja u inostranstvo i rominga već odmah na početku (pre par meseci?) zbog kontrole troškova, sad se to koristi kao izgovor za nastalu situaciju.

Reč je o neobaveštenosti, neznanju i nedostatku odgovornosti osobe koja je koristila telefon i internet u romingu (?!) i nabila račun od 50000 bez razmišljanja.

Nazovimo stvari pravim imenom, to je jedini način da se ovaj i slični slučajevi izbegnu u budućnosti. Kao što calexx kaže, škola se skupo plaća.

Brutalno, slažem se al' tako je.


Ne, reč je o bezobrazluku mobilnog operatera. Ako je postavljen limit od 5000 dinara onda to treba i da se ispoštuje. Ako ne može da se ispoštuje onda to ne treba ni da se nudi.
[ anon115774 @ 13.08.2012. 08:56 ] @
Citat:
Joker:
Kakve veze ima limit potrošnje sa načinom korištenja telefona ? Da je "normalno" koristio telefon (za razgovore) onda bi limit bio aktiviran i broj isključen ? Zašto broj nije isključen kad je stanje 45000 dinara a limit je 5000 ?


Nije? A bio sam ubedjen da sam pazljivo procitao celu temu.

Ok, to je drugo pitanje koje nikako (bar po mom misljenju) ne oslobadja korisnika. Znaci, to sto je on mislio da ima limit ne znaci da ne treba da vodi racuna. I na kreditnim karticama postoji limit pa to ne znaci da korisnik iste ne treba da vodi racuna da ga ne prekoraci i da nece biti odgovoran za potrosnju koja je preko limita.
[ tdusko @ 13.08.2012. 09:28 ] @
Citat:
Informer: Pa ovde bi i bilo "koji dinar preko limita" da je telefon bio normalno koriscen. Ja nikad nisam uspeo da prebacim 15.000 dinara potrosnje i to za 12-15 dana boravka u Grckoj i to na sluzbenom telefonu koji koristim iskljucivo za posao (i to je racun za ceo mesec, znaci i onaj deo kada se vratim u maticnu mrezu). E sad, mogu da zamislim koje je to izivljavanje bilo kad je napravljen racun od 15.000 na dnevnom nivou. Jos kada se uzme u obzir da je u pitanju dete koje najverovatnije ne koristi telefon za sluzbene potrebe vec za drustvene mreze i dopisivanje onda situacija postaje jos gora. To onda vec ima svoje adekvatne nazive ali ne bih da se neko uvredi. Zadrzacu se na izjavi da je to jedno veliko i-zi-vlja-va-nje. Po meni, kriv je pokretac teme koji nije objasnio svom detetu kako treba da se ponasa (u smislu koriscenja telefona).

Da je mts imao u svakom momentu zivo stanje sasekao bi broj posle 8 sati koriscenja (ako povucemo prosek da je za 24h bila 15.000 potrosnja a limit je 5.000).


O kom izivljavanju ti pricas? Koliko vremena treba da se koristi internet ako je brzina 20 Mbit/s da bi se napravio racun od 15000 za jedan dan pri ceni od 2000 din/MB? I jos jedno pitanje za tebe, calexx-a i ostale sto svaljujete sve na korisnike: Zasto je u zemljama zapadne Evrope gde je MB realno nekoliko stotina puta jeftiniji, ogranicenje <b>po default-u svima</b> postavljeno na 50 Eur u romingu? A ovde covek i kad je eksplicitno zatrazio limit, on je ladno prekoracen 9 puta.
[ anon115774 @ 13.08.2012. 09:40 ] @
Citat:
tdusko:O kom izivljavanju ti pricas?


Pa upravo o ovom izivljavanju:
Citat:
Koliko vremena treba da se koristi internet ako je brzina 20 Mbit/s da bi se napravio racun od 15000 za jedan dan pri ceni od 2000 din/MB?A sto se tice ovoga:
Citat:
I jos jedno pitanje za tebe, calexx-a i ostale sto svaljujete sve na korisnike: Zasto je u zemljama zapadne Evrope gde je MB realno nekoliko stotina puta jeftiniji, ogranicenje <b>po default-u svima</b> postavljeno na 50 Eur u romingu? A ovde covek i kad je eksplicitno zatrazio limit, on je ladno prekoracen 9 puta.


Na to necu da odgovorim jer smo mi takav narod da se uvek naljutimo kada nam neko kaze istinu u lice. Kao kada ti pandur naplati kaznu sto prelazis ulicu na crveno a ti onda ides po gradu i pricas kako ti je peder naplatio kaznu.
[ newtesla @ 13.08.2012. 09:55 ] @
Ček bre malo:

-čovek kaže stavite mi limit na 5 soma
-ovi kažu: stavili, ali može da prekorači koji dinar
-niko ne spomene roming
-čoveku stigne račun 45 soma???

A o cenama data saobraćaja u romingu ni reči: znam koliko plaćaju ljudi van ove države za roming, a koliko ja.
[ zderavko @ 13.08.2012. 10:00 ] @
Citat:
dule_ns:
I ne napisa ništa o tome da usluga limit ne važi u romingu. A tehnički aspekti prenosa podataka i zašto informacije kasne se ne tiču krajnjeg korisnika. Jedino ako nađeš da u uslovima korišćenja (znači ne negde zabačeno) piše da usluga ne važi u romingu onda OK. Šta to znači, super smo, nudimo razne usluga, ali znate šta, nemamo baš tehničke mogućnosti da ispunimo ono što smo vam ponudili tako da ćemo to da vam naplatimo.
...
Ne, reč je o bezobrazluku mobilnog operatera. Ako je postavljen limit od 5000 dinara onda to treba i da se ispoštuje. Ako ne može da se ispoštuje onda to ne treba ni da se nudi.


Tehnički aspekti su i naznačeni jer se izuzetno tiču krajnjeg korisnika. A limit sam po sebi (na postpejdu) nije usluga koju je provajder dužan da ostvari, naročito u Romingu gde i ne može realno, niti igde stoji da postoji usluga Limit za postpejd korisnika (važi za sve provajdere). A usluge su ono što svi provajderi izuzetno dobro pokriju, sa pravne strane naravno.

Dati detetu postpaid broj i "smart" telefon, pa još ga poslati u inostranstvo....katastrofa u najavi. Mogao je, konkretno u Telekomu, da uzme tarifu kontrolu troškova i ima savršeno funkcionalan "limit" bilo gde na kugli zemaljskoj.
[ anon115774 @ 13.08.2012. 10:06 ] @
Citat:
zderavko:Dati detetu postpaid broj i "smart" telefon, pa još ga poslati u inostranstvo....katastrofa u najavi. Mogao je, konkretno u Telekomu, da uzme tarifu kontrolu troškova i ima savršeno funkcionalan "limit" bilo gde na kugli zemaljskoj.


Da ali je ta varijanta skuplja. Verovatno je, posle deset godina na pre paid-u, skapirao da je post paid varijanta mnogo jeftinija od pre paid-a.
[ zderavko @ 13.08.2012. 10:18 ] @
Citat:
Informer: Da ali je ta varijanta skuplja. Verovatno je, posle deset godina na pre paid-u, skapirao da je post paid varijanta mnogo jeftinija od pre paid-a.


Verovatno si hteo reći skuplja od postpejda, što i jeste. U poređenju sa pripejdom je dosta povoljnija (cena po minutu, uspostava veze, cena sms/mms, a može da koristi i promocije kao pripejd), a što je najvažnije i ima veze sa ovom temom - postoji ograničenje.

Suma sumarum...nema svrhe trljati čoveku na nos šta je mogao da uradi, a nije. Ovu bitku teško da može dobiti, što ne znači da ne bih voleo da i dobije. 45 000 je više od 5 000 na koje je računao. S druge strane je podnošljivije od 100 ili 500 000 koje je realno mogao dobiti sa ili bez limita.

[Ovu poruku je menjao zderavko dana 13.08.2012. u 12:06 GMT+1]
[ pajaja @ 13.08.2012. 10:32 ] @
Citat:
-niko ne spomene roming

Na pocetku teme se navodi da mu je receno da u roamingu moze da predje racun 'za koji dinar'.

Sa jedne strane korisnik ocigledno nije upucen u nacin tarifiranja i svrhu postpaida, kao i kako se koristi telefon u roamingu, a nije ni pokusao da se sam 'zastiti' od cena usluga u roamingu (i uz to je karticu pozajmio nekom drugom) vec se oslonio na to da ce ga operater zastititi. Sa druge strane MTS je navodno obecao (i korisnik ima pismenu potvrdu koliki je limit) da ce broj biti iskljucen ako zaduzenje predje 5000din. Broj nije iskljucen iako je zaduzenje preslo 45000.

Citat:
A limit sam po sebi (na postpejdu) nije usluga koju je provajder dužan da ostvari, naročito u Romingu gde i ne može realno, niti igde stoji da postoji usluga Limit za postpejd korisnika (važi za sve provajdere).

Pa, razlika izmedju ovog slucaja i ostalih koji su se javljali ovde je taj papir koji on tvrdi da ima, na kome mu stoje te informacije o limitu. Ne znam sta pise tamo ali ako mu njime garantuju iskljucenje usluge posle prekoracenja limita ima sanse da nekako izgura svoje.

Cinjenica je da je on to potrosio i da bi trebalo da plati uslugu koju je koristio, ali je nejasno zasto mu je receno da u roamingu racun moze da probije limit samo za 'koji dinar', i zasto (ako je u pitanju prenos poadataka) on nije iskljucen onog trenutka kada je kolicina saobracaja presla neku kvotu.
[ zderavko @ 13.08.2012. 10:43 ] @
Evo šta piše u zahtevu za definisanje limita, u napomeni, sasvim korektnim fontom:


Za korisnike MTS-a:
- Zahtev za promenu limita biće realizovan u roku od 24 časa.
- Korisnicima koji u tekućem mesecu ostvare saobraćaj u vrednosti 100% mesečnog limita, Telekom Srbija a.d. ima pravo da privremeno obustavi odlazni saobraćaj.
- Ponovno aktiviranje odlaznog saobraćaja se vrši nakon izvršene avansne uplate ili pozitivno rešenog zahteva za povećanje limita.
- Limit je okvirna kategorija i postoji kašnjenje u tarifiranju posebno kod inostranih operatora dok se korisnik nalazi u romingu i kod VAS saobraćaja..


A ovo "ima pravo da privremeno obustavi odlazni saobraćaj" u prevodu znači nema obavezu isto i da uradi.
[ dule_ns @ 13.08.2012. 10:56 ] @
Citat:
zderavko: Tehnički aspekti su i naznačeni jer se izuzetno tiču krajnjeg korisnika. A limit sam po sebi (na postpejdu) nije usluga koju je provajder dužan da ostvari, naročito u Romingu gde i ne može realno, niti igde stoji da postoji usluga Limit za postpejd korisnika (važi za sve provajdere). A usluge su ono što svi provajderi izuzetno dobro pokriju, sa pravne strane naravno.

Dati detetu postpaid broj i "smart" telefon, pa još ga poslati u inostranstvo....katastrofa u najavi. Mogao je, konkretno u Telekomu, da uzme tarifu kontrolu troškova i ima savršeno funkcionalan "limit" bilo gde na kugli zemaljskoj.


Pa niko nije ni rekao da su dužni da obezbede tu uslugu. Ali, kad je već obezbede dužni su da omoguće da usluga bude u skladu sa onim kako je izreklamiraju. A ne da se neki dinar pretvori u 40000 dinara.

A ovo oko tarife je dobra ideja. Ali se postavlja pitanje, zašto bi neko uzimao funkcionalan "limit" ako mu provajder već prodaje pravi limit?
[ pajaja @ 13.08.2012. 11:01 ] @
Hvala na informaciji zderavko.
Cunami, cini mi se da ces u tom slucaju morati da platis to sto si potrosio. Sad ti je kasno ali kao sto zderavko rece, mogao si da prodjes jos gore (zamisli da je u pitanju bio duzi boravak). Sledeci put se malo vise informisi (i ti i cerka) o cenama usluga u roamingu, pogledaj recimo ovu temu koja sadrzi dosta korisnih informacija.

Citat:
Pa niko nije ni rekao da su dužni da obezbede tu uslugu. Ali, kad je već obezbede dužni su da omoguće da usluga bude u skladu sa onim kako je izreklamiraju. A ne da se neki dinar pretvori u 40000 dinara.

Ne znam iz kog razloga mu je receno to za 'neki dinar' ali u ovom izvodu koji je ostavljen iznad naznaceno je da je limit 'ovkirna kategorija' kao i da imaju pravo da obustave odlazni saobracaj. U svakom slucaju ovaj limit i ne sluzi da zastiti korisnika od prekomernog racuna vec da da operateru mogucnost da iskljuci saobracaj da bi se on zastitio. Kome je potreban limit potrosnje ne bi trebalo da koristi postpaid vec prepaid ili one hibride (kontrola troskova, prenesi i dopuni itd.) obzirom da ovime delimicno gubi svrhu.
[ anon115774 @ 13.08.2012. 12:42 ] @
A zamislite da razmena fajlova sa roaming partnerima ne kasni po nekoliko dana nego da kasni samo 1 minut odnosno 60 sekundi.

To u prevodu znaci da ako imate link od 20Mbit/s odnsono 2,5Mbyte/s mozete da za tih 60 sekundi koliko iznosi kasnjenje prenesete 150Mbyte odnosno napravite racun od 89.088,00 dinara.

Ako bi kasnjenje bilo samo tri sekunde to je potencijalno prekoracenje limita od 4.454,40 dinara.

Verujem da bi se i u tom slucaju nasao neko ko bi uspeo da nabije 50-ak hiljada preko definisanog limita.
[ pajaja @ 13.08.2012. 12:48 ] @
Za data saobracaj vec imaju informacije o kolicini prenetih podataka u realnom vremenu, a imaju i cenu kilobajta kod posecenog operatera tako da im kasnjenje nije neki izgovor za to.
[ Milos911 @ 13.08.2012. 13:02 ] @
Citat:
pajaja: Za data saobracaj vec imaju informacije o kolicini prenetih podataka u realnom vremenu, a imaju i cenu kilobajta kod posecenog operatera tako da im kasnjenje nije neki izgovor za to.
Kako ako data konekcija ide preko drugog operatera u romingu?
[ anon115774 @ 13.08.2012. 13:13 ] @
Ne ide. Ide sve preko maticnog operatera.

Probaj da pogledas svoju IP adresu kad budes koristio tudju mrezu pa ce ti biti sve jasno :)
[ tdusko @ 13.08.2012. 13:22 ] @
Citat:
Informer: A zamislite da razmena fajlova sa roaming partnerima ne kasni po nekoliko dana nego da kasni samo 1 minut odnosno 60 sekundi.

To u prevodu znaci da ako imate link od 20Mbit/s odnsono 2,5Mbyte/s mozete da za tih 60 sekundi koliko iznosi kasnjenje prenesete 150Mbyte odnosno napravite racun od 89.088,00 dinara.

Ako bi kasnjenje bilo samo tri sekunde to je potencijalno prekoracenje limita od 4.454,40 dinara.

Verujem da bi se i u tom slucaju nasao neko ko bi uspeo da nabije 50-ak hiljada preko definisanog limita.


Pa da, zato opet dolazimo do toga da gprs u romingu ne bi smeo da bude ukljucen po defaultu jer je sozbirom na cenu i nacin na koji se vrsi obracunavanje nemoguce limitirati potrosnju sa dovoljno malim epsilon. Ako hoces gprs u romingu onda lepo potpises da si svestan posledica i to je to. Ali ima jedna kvaka, nece se nikad desiti jer to naravno ne bi odgovaralo provajderima koji bi gubili profit, a sobzirom da posluju u drzavi gde je izivljavanje nad korisnicima ko' dobar dan onda im se hebe sto je autor ove teme nahebao ni kriv ni duzan. Oni su se osigurali nekim sitnim slovima tamo negde koje btw ni posle 5 citanja razumna osoba ne moze da ukapira o cemu se radi i to je to. Neformalna usluga? WTF je neformalna usluga? Gluplju stvar nisam cuo skorije. Ono, jasno mi je sa strane MTS-a. Hajde da ponudimo uslugu limita, ali necemo da ukazemo na detalje nego onako kurvinski "moze da bude veci za par dinara" pa ko cita forume-cita, ko ne cita reci cemo neformalna usluga. Nigde nista napismeno, nigde nista snimljeno, detalji tamo negde u sitnim slovima i to je to. Our job is done and hands are clean.
[ anon115774 @ 13.08.2012. 13:48 ] @
Ali opet cu se vratiti na poredjenje sa kreditnim karticama. Tamo je u ugovoru jasno definisano koliki je limit ali se nigde ne spominje da ako se limit prekoraci klijent je duzan i taj deo koji je prekoracen da izmiri. Pa niko ne pravi frku oko toga...

[Ovu poruku je menjao Informer dana 13.08.2012. u 15:47 GMT+1]
[ Dexic @ 13.08.2012. 18:56 ] @
A kako se uospte prekoracuje limit po kartici??? Jedino ako ih negde u matorim mehanickim "swipe" masinama provuces pa dok to dodje na naplatu....
ali tu je trgovac kriv :)
[ AcaKS @ 13.08.2012. 20:08 ] @
Citat:
tdusko:
Citat:
Informer: A zamislite da razmena fajlova sa roaming partnerima ne kasni po nekoliko dana nego da kasni samo 1 minut odnosno 60 sekundi.

To u prevodu znaci da ako imate link od 20Mbit/s odnsono 2,5Mbyte/s mozete da za tih 60 sekundi koliko iznosi kasnjenje prenesete 150Mbyte odnosno napravite racun od 89.088,00 dinara.

Ako bi kasnjenje bilo samo tri sekunde to je potencijalno prekoracenje limita od 4.454,40 dinara.

Verujem da bi se i u tom slucaju nasao neko ko bi uspeo da nabije 50-ak hiljada preko definisanog limita.


Pa da, zato opet dolazimo do toga da gprs u romingu ne bi smeo da bude ukljucen po defaultu jer je sozbirom na cenu i nacin na koji se vrsi obracunavanje nemoguce limitirati potrosnju sa dovoljno malim epsilon. Ako hoces gprs u romingu onda lepo potpises da si svestan posledica i to je to. Ali ima jedna kvaka, nece se nikad desiti jer to naravno ne bi odgovaralo provajderima koji bi gubili profit, a sobzirom da posluju u drzavi gde je izivljavanje nad korisnicima ko' dobar dan onda im se hebe sto je autor ove teme nahebao ni kriv ni duzan. Oni su se osigurali nekim sitnim slovima tamo negde koje btw ni posle 5 citanja razumna osoba ne moze da ukapira o cemu se radi i to je to. Neformalna usluga? WTF je neformalna usluga? Gluplju stvar nisam cuo skorije. Ono, jasno mi je sa strane MTS-a. Hajde da ponudimo uslugu limita, ali necemo da ukazemo na detalje nego onako kurvinski "moze da bude veci za par dinara" pa ko cita forume-cita, ko ne cita reci cemo neformalna usluga. Nigde nista napismeno, nigde nista snimljeno, detalji tamo negde u sitnim slovima i to je to. Our job is done and hands are clean.


Zato u normalnim zemljama (italija npr.) drzava zakonskim regulativama ogranicila da celokupni gprs saobracaj bilo da je ostvaren maticnoj mrezi ili roamingu ne moze da naplati vise od 60 evra. Ako operater nije nazvao korisnika i dobio eksplicitnu dozvolu od korisnika da zeli da predje ovaj limit, operater moze da mu blokira prenos podataka. Ukoliko mu ne blokira saobracaj i korisnik predje ovaj limit placa samo 60 evra.

http://www.operatorimobili.it/...o-traffico-dati-limite-di.html

Ali zasto bi nas parlament donosio zakone koju stite gradjane...
[ tdusko @ 13.08.2012. 21:20 ] @
Ne ne, ne razumes ti to, to je glupo. Mnogo je bolje kad nema limita i kad nisi bas informaticki pismen pa ti se desi "tragedija", a ekipa koja zna za jadac stoji sa strane, smeje ti se i vice u glas kako si glup. Ili ne, jos je bolje kad mislis da znas za jadac pa ti provajder kaze, ma ne, tripujes se bezveze, evo ti jedan limit, a ono u stvari dupli jadac. I onda opet ekipa koja je duplo obavestena stoji sa strane, smeje se i kaze ti da si ekstra glup.

U DE je taj default-ni limit 60 Eur, ali to je samo jos jedan dokaz da su na zapadu ljudi mnogo gluplji nego u Srbiji cim ne znaju koliko je skup gprs u romingu pa mora neko da ih ogranicava da ne bi nakrcali racun. Btw u DE je oko 200 puta jeftiniji MB u romingu nego sto je u Srbiji.

Razlika je u tome sto tamo nikome ne bi palo na pamet da okrivi korisnika sto je za par minuta koriscenja interneta u romingu skrcao celu mesecnu bruto platu jer nije znao za automatic updates ili nije znao da je limit koji mu je provajder ponudio kad je maloletnom detetu kupovao smart phone u stvari neformalna™ usluga. U jeeeee, kakav debil...
[ Zoran Milovanovic @ 13.08.2012. 21:47 ] @
Ovde ne postoji default limit. Limit ne vazi za roming. - SVIMA POZNATE STVARI.

Zamisli javno kupaliste bez spasioca, to ti je postpaid u Srbiji. A sa spasiocem bi bilo u DE. To sto neki neplivac svojevoljno odlazi u dubinu i davi se, nije problem spasioca koji ne postoji.

Ne podsmevam se liku, ali je njegova greska :/

To sto je u DE propisano zakonom da javno kupaliste mora da ima spasioca dobra je stvar, ali ne mora da bude pravilo. Iskreno voleo bih da su cene saobracaja u romingu normalnije, da ne kazem nize i da postoji mogucnost limita i za roming (licno ne vidim svrhu, znam za jadac i pre nego sto sam potpisao prvi ugovor, jer sam se raspitao i nikada problema sa romingom nisam imao, ne znaci i da necu) i jos 2876564 stvari, ali kasno je sada.

"...za koji dinar..", verovatno je neki upucen lik davao savet, jer je OPSTE poznato da sa nasim operaterima NEMA izivljavanja u romingu. S toga je verovatno i zato dao takav savet, nije ni pomisljao da ce telefon da do'vati neko ko je flipnuo da fejsuje i gleda propustenu epizodu Seherezade preko YT dok je u romingu. Verovatno je mislio na hitan poziv ili sms, ako bas mora..
[ AcaKS @ 13.08.2012. 23:16 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic:
Ovde ne postoji default limit. Limit ne vazi za roming. - SVIMA POZNATE STVARI.

Zamisli javno kupaliste bez spasioca, to ti je postpaid u Srbiji. A sa spasiocem bi bilo u DE. To sto neki neplivac svojevoljno odlazi u dubinu i davi se, nije problem spasioca koji ne postoji.

Ne podsmevam se liku, ali je njegova greska :/

To sto je u DE propisano zakonom da javno kupaliste mora da ima spasioca dobra je stvar, ali ne mora da bude pravilo. Iskreno voleo bih da su cene saobracaja u romingu normalnije, da ne kazem nize i da postoji mogucnost limita i za roming (licno ne vidim svrhu, znam za jadac i pre nego sto sam potpisao prvi ugovor, jer sam se raspitao i nikada problema sa romingom nisam imao, ne znaci i da necu) i jos 2876564 stvari, ali kasno je sada.

"...za koji dinar..", verovatno je neki upucen lik davao savet, jer je OPSTE poznato da sa nasim operaterima NEMA izivljavanja u romingu. S toga je verovatno i zato dao takav savet, nije ni pomisljao da ce telefon da do'vati neko ko je flipnuo da fejsuje i gleda propustenu epizodu Seherezade preko YT dok je u romingu. Verovatno je mislio na hitan poziv ili sms, ako bas mora..


Sacuvaj me boze sta covek napisa... koji je ovo mentalitet. Zato je Srbija tu gde jeste. Bas zbog ovakve gospode....

[ zderavko @ 13.08.2012. 23:18 ] @
Citat:
tdusko:
Ne ne, ne razumes ti to, to je glupo. Mnogo je bolje kad nema limita i kad nisi bas informaticki pismen pa ti se desi "tragedija", a ekipa koja zna za jadac stoji sa strane, smeje ti se i vice u glas kako si glup. Ili ne, jos je bolje kad mislis da znas za jadac pa ti provajder kaze, ma ne, tripujes se bezveze, evo ti jedan limit, a ono u stvari dupli jadac. I onda opet ekipa koja je duplo obavestena stoji sa strane, smeje se i kaze ti da si ekstra glup.

U DE je taj default-ni limit 60 Eur, ali to je samo jos jedan dokaz da su na zapadu ljudi mnogo gluplji nego u Srbiji cim ne znaju koliko je skup gprs u romingu pa mora neko da ih ogranicava da ne bi nakrcali racun. Btw u DE je oko 200 puta jeftiniji MB u romingu nego sto je u Srbiji.

Razlika je u tome sto tamo nikome ne bi palo na pamet da okrivi korisnika sto je za par minuta koriscenja interneta u romingu skrcao celu mesecnu bruto platu jer nije znao za automatic updates ili nije znao da je limit koji mu je provajder ponudio kad je maloletnom detetu kupovao smart phone u stvari neformalna™ usluga. U jeeeee, kakav debil...


Odaje se utisak subjektivnosti. Čemu tolika mržnja? Italija, Nemačka, Francuska...da ne nabrajam dalje, šta im je zajedničko? Članice su EU, a EU teži da bude jedna "teritorija" odnosno da Roming bude samo malo skuplji od lokalnih poziva....kao međumesni. Ispada da ljudi koji žive u Srbiji, koriste mobilne uređaje i usluge provajdera koji su iz iste te Srbije, naprasno treba da dobiju kvalitet i cene usluga ravne gospodi iz EU. Nešto mi tu ne štima. Pa mi i plaćamo najskuplje za najmanje kvalitetno baš zato što smo zadnja rupa u Evropi. Ali to nema veze sa našim "dragim" provajderima već samo i isključivo sa državom i vladama odnosno njihovom sposobnošću da nas približe makar malo toj famoznoj EU. Čoveče, nemamo PayPall, o čemu pričamo? Ni ti provajderi iz EU nisu samostalno menjali cene nego ih je pritisla gomila čika u odelima sa kravatama.

Sve bi bilo lepše kad bismo živeli u EU, ali činjenica je da ne živimo. Zato, oprez u Romingu...jbg

[Ovu poruku je menjao zderavko dana 14.08.2012. u 00:28 GMT+1]
[ cerveni @ 13.08.2012. 23:35 ] @
Imam dodatno pitanje za one koje pominju normalne zemlje?

Da li se u normalnim zemljama naplaćuje početak razgovora kao kod nas 9 din? Da rećiće te 5 din ali su podigli bez najave na 9 din, kad ih pitaš gde to piše? Odgovor je na sajtu, a šta sa onima koji nemaju pristup internetu kako su njih obavestili i da li im je RATEL odobrio ovo poskupljenje?

Htedoh pre neki dan da uđem u prodavnicu, kad tamo ćelavac ispred vrata sa pitanjem gde si ti pošao? Ja sav zbunjen rekoh samo da pogledam nešto. Kad on na to daj 100 dinara ako hoćeš samo da gledaš.......

Mislim da nas ovo uskoro očekuje, samo da se i oni sete kao ovi naši provajderi......

Samo me čudi što to još nisu ubacili i za fiksnu telefoniju, možda čak da nam obračunaju potrošnju el. energije linija sa spuštenom slušalicom 48v telefon se napaja sa 50mA pa to ti dođe za jedan mesec xx W plati nam još.......

Kako god da se okreneš dupe ti pozadi, varaju nas na svakom koraku i ništa nam ne vredi što smo se ovde raspisali.

Ja sam sve svoje račune iz rominga morao da platim.....


[ AcaKS @ 14.08.2012. 00:09 ] @
Citat:
cerveni:
Imam dodatno pitanje za one koje pominju normalne zemlje?

Da li se u normalnim zemljama naplaćuje početak razgovora kao kod nas 9 din? Da rećiće te 5 din ali su podigli bez najave na 9 din, kad ih pitaš gde to piše? Odgovor je na sajtu, a šta sa onima koji nemaju pristup internetu kako su njih obavestili i da li im je RATEL odobrio ovo poskupljenje?

Htedoh pre neki dan da uđem u prodavnicu, kad tamo ćelavac ispred vrata sa pitanjem gde si ti pošao? Ja sav zbunjen rekoh samo da pogledam nešto. Kad on na to daj 100 dinara ako hoćeš samo da gledaš.......

Mislim da nas ovo uskoro očekuje, samo da se i oni sete kao ovi naši provajderi......

Samo me čudi što to još nisu ubacili i za fiksnu telefoniju, možda čak da nam obračunaju potrošnju el. energije linija sa spuštenom slušalicom 48v telefon se napaja sa 50mA pa to ti dođe za jedan mesec xx W plati nam još.......

Kako god da se okreneš dupe ti pozadi, varaju nas na svakom koraku i ništa nam ne vredi što smo se ovde raspisali.

Ja sam sve svoje račune iz rominga morao da platim.....
Drzava treba da stiti svoje gradjane. Svaka firma ce gledati da maksimalmo uveca svoj profit. Ali drzava treba da kaze STOP! NE MOZE! DOSTA!

U Italiji, Francuskoj... nisu provajderi dobri, humani i interesuju ih gradjani, vec im drzava namece neka pravila koja moraju da postoju. Primer je VIP koji je u hrvatskoj jedan od najkorektnijih dok kod nas absolutno najnekorektniji provajder (po defoltu ukljucena govorna posta kada korisnik nije dostupan, koja odmah pocne da tarifira, koliko su mi samo minuta "ukrali")

Ma o cemu pricamo, zivimo u zemlji u kojoj je do skora postojao onaj famozni radio kviz sa brojem 0900 xxx xxx, gde su navodno delili televizore ako odgovorite na neko banalno pitanje. A u sustini su drzali ljude na vezi i uzimali im stotine dinara po minutu. Firma ne postoji, radio piratski i nikom nista... nikad niko uhapsen a kamoli procesuiran.
[ anon115774 @ 14.08.2012. 07:07 ] @
Citat:
Dexic:
A kako se uospte prekoracuje limit po kartici???


Kada se placanje vrsi koriscenjem imprintera onda nema elektronske provere. Tako je u pocetku sve funkcionisalo. Tek su se nakon toga pojavili POS terminali.

Citat:
ali tu je trgovac kriv :)


Nikako. Kriv je korisnik kartice. On se ugovorom obavezao da snosi odgovornost za svu potrosnju. Trgovac ne moze da bude kriv sve i da hoce jer nema mehanizme da proveri da li korisnik ima dovoljno sredstava a koristi potpuno legalan nacin za naplatu.

@tdusko

A kako se to nasem korisniku "DESI" da napravi racun i bude u problemu? Jel mu se to desilo mimo njegove volje? Ne bih rekao. Rekao bih da mu se to desilo mimo njegovog znanja ali mimo njegove volje nije a to je velika razlika.
[ Matarese @ 14.08.2012. 07:47 ] @
Super - pokrenite akciju da se to promeni i formuliše onako kako vi
mislite da treba.
Nisu trzista u EU tako uredjena samo zato sto su oni "zapad" vec zato
sto imaju jake sindikate i organizacije potrosaca.
[ tdusko @ 14.08.2012. 08:43 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: Ovde ne postoji default limit. Limit ne vazi za roming. - SVIMA POZNATE STVARI.Pazi, ti mozes da napises to velikim slovima 5 puta, mozes da uzmes font 50, ali opet to nece postati istina. Kome to svima, svima koji citaju forume i prate crnu hroniku? Pa evo ti prvo autor ove teme nije znao, a po svemu sto se do sada moglo od njega procitati uopste ne odaje utisak da je neka neozbiljna dilea.

Citat:
Zoran Milovanovic:

Zamisli javno kupaliste bez spasioca, to ti je postpaid u Srbiji. A sa spasiocem bi bilo u DE. To sto neki neplivac svojevoljno odlazi u dubinu i davi se, nije problem spasioca koji ne postoji.

Ne podsmevam se liku, ali je njegova greska :/

To sto je u DE propisano zakonom da javno kupaliste mora da ima spasioca dobra je stvar, ali ne mora da bude pravilo. Iskreno voleo bih da su cene saobracaja u romingu normalnije, da ne kazem nize i da postoji mogucnost limita i za roming (licno ne vidim svrhu, znam za jadac i pre nego sto sam potpisao prvi ugovor, jer sam se raspitao i nikada problema sa romingom nisam imao, ne znaci i da necu) i jos 2876564 stvari, ali kasno je sada.


Poredjenje bi bilo ok da je sansa da ces da se udavis na kupalistima jednaka. Sobzirom da je u Srbiji 200 puta veca onda ne mozes samo da otvoris kupaliste, zabodes drvenu tablu u zbun i napises spasioci prisutni na kupalistu od 23 do 6 ujutru i da onda kad ljudi krenu da se dave kazes jbga, njihova greska mi smo cisti. Ako nisi u mogucnosti da obezbedis spasioce, a znas da je voda zahebana onda zatvori kupaliste pa ko se posle toga udavi ko ga hebe.

Citat:
Matarese: Super - pokrenite akciju da se to promeni i formuliše onako kako vi
mislite da treba.
Nisu trzista u EU tako uredjena samo zato sto su oni "zapad" vec zato
sto imaju jake sindikate i organizacije potrosaca.


Niko nije ni rekao da je to uredjeno zato sto je zapad nego upravo se prica o tome da je to tako zato sto postoji neko ko misli o potrosacima, a da u Srbiji jashe ko kako stigne sto nije cudo. Ono sto meni nije jasno jeste da toliko ljudi na ovom forumu ima stav da je situacija oko rominga i limita jasna da je sva odgovornost na korisniku. Ja iskreno dok Dexic nije pomenuo taj limit nisam ni znao da to postoji iako zivim u toj eu vec godinu i po dana. Jednostavno, znam koliko kosta MB i trebalo bi bas da se svesno izivljavas da bi nakrcao neki racun od par stotina eur sto vec predstavlja neku ozbiljnu cifru. Znaci, slucajno koriscenje kad zaboravis da si izasao iz zemlje ili automatic updates ili nesto slicno ti nece napraviti sigurno veci racun od par desetina eur sto je 1-2% od prosecne plate. Samim tim, smatrao sam da je limit suvisan jer stvarno, ako si bolid da gledas seriju u romingu onda plati par stotina eur sta ima ko da te stiti.


[ Dexic @ 14.08.2012. 10:19 ] @
Citat:
Informer:
Citat:
Dexic:
A kako se uospte prekoracuje limit po kartici???


Kada se placanje vrsi koriscenjem imprintera onda nema elektronske provere. Tako je u pocetku sve funkcionisalo. Tek su se nakon toga pojavili POS terminali.

Trgovac je kriv sto i dalje koristi imprint masine. Nema on garancije da ce dobiti naplatu za tako naplacenu uslugu - provereno.
[ anon115774 @ 14.08.2012. 12:12 ] @
Citat:
Dexic: Trgovac je kriv sto i dalje koristi imprint masine. Nema on garancije da ce dobiti naplatu za tako naplacenu uslugu - provereno.


Nije. Trgovac koristi ono sto mu je njegova banka obezbedila i on ima garanciju svoje banke da ce mu biti isplacen novac. On uvek dobija svoj novac a njegova banka ima problem zbog prebacivanja odgovornosti (odgovornost se uvek prebacuje na onu banku koja koristi nizi stepen bezbednosti).
[ Dexic @ 14.08.2012. 13:10 ] @
Daj uzmi imprinter, ja cu ti doneti karticu da kupim Audi A8, da vidimo koliko ce ti biti garantovano.
[ anon115774 @ 14.08.2012. 13:21 ] @
Uz ugovore za imprinter se definise i maksimalni iznos transakcije koji se moze obaviti bez autorizacije kao i iznos preko kog je obaveza trgovca da obavi autorizaciju telefonskim putem.
[ Zoran Milovanovic @ 14.08.2012. 13:44 ] @
Citat:
tdusko: Pazi, ti mozes da napises to velikim slovima 5 puta, mozes da uzmes font 50, ali opet to nece postati istina. Kome to svima, svima koji citaju forume i prate crnu hroniku? Pa evo ti prvo autor ove teme nije znao, a po svemu sto se do sada moglo od njega procitati uopste ne odaje utisak da je neka neozbiljna dilea.


Citat:
Da bih predupredio bas takvu situaciju u trenutku kada sam prelazio na postpeid pre 9 meseci sam stavio limit od 5000 din kao maksimalnu potrosnju za taj broj. Tad mi je receno da taj limit moza da bude prekoracen za koji dinar kada je broj u romingu. "Koji dinar" i 9x prekoracen limit nisu isto.


Ne slazem se da znaju samo oni koji citaju forume ili crnu hroniku kako ti kazes. Znao je i sam pokretac teme. Iz prvog posta to vidim. Svako ko je na postpaidu, a ne zeli "ogromne" racune, sve potrebne informacije moze da dobije preko call servis svakog operatera, bez odlazenja na forum, u poslovnicu, listanje crne ili zute stampe.

Vidim da je glavna stvar u tome sto je neko njemu usmeno rekao "za koji dinar" dok je u romingu, sto je pokretac teme definitivno pogresno razumeo, ali i ne krivim ga. Osoba koja je davala informacije o limitu, mogla je to malo bolje, ali realno, ko jos postavlja limit, a ovamo trci da napuca data traffic u romingu? Budimo realni.

Cim sam usao u roming zonu stigao mi je sms (pored jos 2 koji su nebitni za ovu pricu) od MTSInfo: Postovani, celokupan prenos podataka (GPRS/3G) dok ste u inostranstvu ne tarifira se kao u nacionalnom saobracaju, vec prema roming tarifama stranih operatora.

Pismenom dovoljno, cini mi se? Ocigledno su mogli da posalju sto takvih poruka (dobio sam je 2x, u razmaku od 10 dana), velikim slovima i fontom 80, doticna, na to ne bi obratila paznju.

Potpuno je druga prica kako je u EU (tako i treba da bude), a kako je ovde. Mozemo cisto da poredimo, ali da krivim mt:s, za ono sto sam sebi napravio, jok.
[ avala100 @ 14.08.2012. 14:15 ] @
Citat:
Dexic:
Daj uzmi imprinter, ja cu ti doneti karticu da kupim Audi A8, da vidimo koliko ce ti biti garantovano.


A oko cega vas dvojica svadjate?
Priznajem da uzivam, nemojte sad da prekidate ovu retardiranu raspravu oko rominga, mtsa, audija, kartica, imprintera, odgovornosti, cerke sa androidom, limita, EU propisa, nadobudnih radnika iz Nemacke i kako je to tamo,
kao i mnogih drugih lepih stvari.
Ne prekidajte molim vas.
Hvala.
[ tdusko @ 14.08.2012. 14:26 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic

Vidim da je glavna stvar u tome sto je neko njemu usmeno rekao "za koji dinar" dok je u romingu, sto je pokretac teme definitivno pogresno razumeo, ali i ne krivim ga. Osoba koja je davala informacije o limitu, mogla je to malo bolje, ali realno, ko jos postavlja limit, a ovamo trci da napuca data traffic u romingu? Budimo realni.


Pa recimo neko ko hoce da kupi telefon detetu(potencijalno maloletnom) koje ce verovatno u nekom trenutku da putuje u inostranstvo i hoce da bude siguran da nece narednih 5 godina da radi da bi otplatio racun.

Citat:
Zoran Milovanovic: Cim sam usao u roming zonu stigao mi je sms (pored jos 2 koji su nebitni za ovu pricu) od MTSInfo: Postovani, celokupan prenos podataka (GPRS/3G) dok ste u inostranstvu ne tarifira se kao u nacionalnom saobracaju, vec prema roming tarifama stranih operatora.

Pismenom dovoljno, cini mi se? Ocigledno su mogli da posalju sto takvih poruka (dobio sam je 2x, u razmaku od 10 dana), velikim slovima i fontom 80, doticna, na to ne bi obratila paznju.


Ja na primer nisam dobio nikad takvu poruku(doduse kod Telenora), a cesto putujem DE-Srbija preko HUN i AUT. Nikakve poruke mi ne stizu od Telenora, ali mi zato uredno stizu na nemacki broj sa sve cenom po kilobajtu, minutu, sms-u i mms-u. Takve stvari ne bi smele da budu resavane sms-om vec ugovorom. Da procitao sam, da razumeo sam, da potpisao sam da roming ne ulazi u limit. A ne tamo nekim sms-ovima koje neka stignu nekad ne stignu, nekad stignu posle 5-10-15 minuta kad si vec mogao da nakrcas 100k dinara. Niti bi trebalo da bude reseno tako sto je neka guska u dugoj apstinenciji odlucila/zaboravila da pomene tu sitnicu na info pultu.

Citat:
Zoran Milovanovic: Potpuno je druga prica kako je u EU (tako i treba da bude), a kako je ovde. Mozemo cisto da poredimo, ali da krivim mt:s, za ono sto sam sebi napravio, jok.


A zasto je to druga prica? Zasto je normalno da u EU postoji limit iako je KB 200 puta jeftiniji, a u Srbiji nije normalno i ne treba da bude?
[ anon115774 @ 14.08.2012. 14:32 ] @
Citat:
avala100:
A oko cega vas dvojica svadjate?


Ja se uopste ne svadjam. Samo sam u jednoj recenici napravio paralelu (inace, napravio sam poredjenje sa stvarima o kojima mogu mnogo da pricam i kojim se bavim godinama) ali se kao po obicaju uvek nadje neko ko o tome ne zna apsolutno nista da mi prica kako ja ne znam sta pricam i kako on zna sve provereno.... cuo na tv-u... rekao mu komsija.... cuo je u posti dok je cekao u redu.... video na filmovima... i sad bi on meni da demonstrira ovde svoje "znanje".

Eto... :)
[ Zoran Milovanovic @ 14.08.2012. 14:48 ] @
Citat:
tdusko: Pa recimo neko ko hoce da kupi telefon detetu(potencijalno maloletnom) koje ce verovatno u nekom trenutku da putuje u inostranstvo i hoce da bude siguran da nece narednih 5 godina da radi da bi otplatio racun.


Iskljucis roming na tom broju? I onako verovatno nije bio aktivan prvih 3 (ili 6) meseca(i). Kasnije je dobio poruku da mu je roming ukljucen, mogao je da zatrazi da ga onemoguce, kad vec to nije uradio kada je sklapao ugovor. Zasto da iskljuci roming? Zato sto limit NE VAZI za roming, limit za roming NE POSTOJI, limit i roming ni u kom slucaju ne idu zajedno (za postpaid). Ako vec nece da radi narednih 5 godina da otplati racun, neka misli na vreme, odnosno nema rominga i cao. Ili jednostavno kupio detetu prepaid broj i roknuo tih 5k na kredit i poslao ga u inostranstvo.

Ponovicu, roming i limit za postpaid, ne idu zajedno. Mozemo mi da se brecamo sto toga nema (i brecamo se), ali postoji nacin kako zastiti sebe od ogromnog racuna.

Citat:
Ja na primer nisam dobio nikad takvu poruku(doduse kod Telenora), a cesto putujem DE-Srbija preko HUN i AUT. Nikakve poruke mi ne stizu od Telenora, ali mi zato uredno stizu na nemacki broj sa sve cenom po kilobajtu, minutu, sms-u i mms-u. Takve stvari ne bi smele da budu resavane sms-om vec ugovorom. Da procitao sam, da razumeo sam, da potpisao sam da roming ne ulazi u limit. A ne tamo nekim sms-ovima koje neka stignu nekad ne stignu, nekad stignu posle 5-10-15 minuta kad si vec mogao da nakrcas 100k dinara. Niti bi trebalo da bude reseno tako sto je neka guska u dugoj apstinenciji odlucila/zaboravila da pomene tu sitnicu na info pultu.


Prosle godine sam bio Telenorov korisnik i dok sam putovao kroz Makedoniju, Grcku i CG takodje nisam dobio poruku. Ali da sam otisao da trazim postavljanje limita, 100% sam siguran da bi mi spomenuli nesto o limitu u romingu, cim bih cuo roming, seo bih i detaljno se raspitao, sta, dokle, kako.. I 100% sam siguran da bih sve trazene informacije dobio. Sigurno ne bih rekao, aha, koji dinar, ma moze. Ni ne razmisljajuci.. + ako je Android telefon u pitanju, ona je morala manuelno da ukljuci na telefonu data u romingu i da potvrdi da je svesna u sta se upusta.

Tipa: Attention
Allow data roaming? You may incur significant roaming charges!

Citat:
A zasto je to druga prica? Zasto je normalno da u EU postoji limit iako je KB 200 puta jeftiniji, a u Srbiji nije normalno i ne treba da bude?


Zbog ovakvih kao sto sam ja. :-)

tdusko, bilo bi sasvim normalno i da u Srbiji postoji, ali ne znam koliko puta jos da ponovim da ne postoji nikakav oblik zastite dok si u romingu. Ili se sam cuvaj ili se pravi budala, kao nisi znao, 'vo-'no..
[ WEXY @ 14.08.2012. 15:28 ] @
Citat:
tdusko:
Ne ne, ne razumes ti to, to je glupo. Mnogo je bolje kad nema limita i kad nisi bas informaticki pismen pa ti se desi "tragedija", a ekipa koja zna za jadac stoji sa strane, smeje ti se i vice u glas kako si glup. Ili ne, jos je bolje kad mislis da znas za jadac pa ti provajder kaze, ma ne, tripujes se bezveze, evo ti jedan limit, a ono u stvari dupli jadac. I onda opet ekipa koja je duplo obavestena stoji sa strane, smeje se i kaze ti da si ekstra glup.

U DE je taj default-ni limit 60 Eur, ali to je samo jos jedan dokaz da su na zapadu ljudi mnogo gluplji nego u Srbiji cim ne znaju koliko je skup gprs u romingu pa mora neko da ih ogranicava da ne bi nakrcali racun. Btw u DE je oko 200 puta jeftiniji MB u romingu nego sto je u Srbiji.

Razlika je u tome sto tamo nikome ne bi palo na pamet da okrivi korisnika sto je za par minuta koriscenja interneta u romingu skrcao celu mesecnu bruto platu jer nije znao za automatic updates ili nije znao da je limit koji mu je provajder ponudio kad je maloletnom detetu kupovao smart phone u stvari neformalna™ usluga. U jeeeee, kakav debil...


Ma da, najbolje je kad svi drugi brinu o tebi sem tebe samog, samo uživaš i onako ko bez glave ideš od zida do zida jer je sve safe.
[ Slobodan Milivojevic @ 14.08.2012. 15:59 ] @
Možda ču malo u offtopic da odem, ali trenutno postoji, po meni odlična ponuda za roaming kod Vipa. Jeste da važi samo kod odabranih roaming partnera, ali čini i se kao dobro rešenje dok ne stignete u zemlju u koju putujete i dok se ne snađete za lokalni prepaid (ovo sve ako vam telefon nije sim lock).

Za 990 dinara dobije se 20 minuta razgovora, 20 SMS poruka i 5MB, znači da vas 1min + 1sms + 256kB protoka košta 49.5 dinara. Još su mi napomenuli da ako recimo spucam megabajte, a ostanu mi poruke i minuti, idalje mogu da zovem, primam pozive i saljem i primam SMS.

Nije loša varijanta, a imate apsolutno limit.

Inače, evo šta mi kaže android kada pokušam da uključim data roaming:


A što se poruka tiče, stižu, bar mt:s šalje upozorenje za data saobraćaj. Telefon mi je bio na automatskom odabiru mreže, izabrao vivacom BG mrežu, i stiglo je upozorenje.

Android se nije konektovao na data servise u roamingu, jer to u podešavanjima nije bilo dostupno, provalio sam da sam u roamingu kad mi je zvonio telefon. Posle sam video i poruke.
[ zemun88 @ 17.08.2012. 01:51 ] @
Ćerka verovatno nije mogla da izdrži pa je morala jedno 550 puta da se konektuje na Fejs, pa da vidi da li je neko lajkovao njenu objavu da je otišla u inostranstvo. E onda je ubacila jedno 1000 fotografija, i onda je još 666 puta otišla na Fejs čisto da vidi da li su lajkovani njeni statusi i fotografije sa letovanja i to uživo :)

Lepo kažu nije žvaka za seljaka i pod tim ne mislim na čoveka sa sela, već ovog našeg gradskog ;)

Slažem se sa prethodnim postom. Slika sve govori ali izgleda mozak ne prima informaciju

[ tox!e @ 19.08.2012. 11:16 ] @
Evo jos jednog slucaja. Poznanica je isto otisla na 3-4 dana u inostranstvo. Poruke od mts-a za roaming joj kasnio 24h, a od provajdera na koji se nakacila (Vodafone HUN) je poruka kasnila nekih 7-8h. Tokom boravka, je par puta proverila stanje i jeste koristila je net. i nista joj nije bilo prikazano. Tek kada je presla granicu, vratila se na maticnu mrezu, onda se osvezilo stanje. Da zlo bude jos vece u roku od 2 dana (od kada je kuci) stanje joj se menjalo 3 puta i to ne malo. Razumem da obracun kasni, ali bas toliko ? Kako sam skontao, stanje joj se menja cca. na svakih 12h.

Sta je u ovakvim situaciji ciniti ?
[ Dexic @ 19.08.2012. 13:34 ] @
Pa? I kod nas operaterima stanje moze da kasni 12h. Zato je to stanje informativno, a NE OBAVEZUJUCE.

A ona jadna isto nije znala da ne treba da koristi net u inostranstvu.... prosto pocinje da mi bude zao operatera a ne ljudi :)
[ anon115774 @ 20.08.2012. 08:33 ] @
Citat:
tox!e:Sta je u ovakvim situaciji ciniti ?


U kom smislu sta ciniti?

Ja koliko vidim situaciju treba jedino da plati racun i to je to.
[ tox!e @ 20.08.2012. 08:39 ] @
Mislio sam, da li moze da trazi da se plati na rate i koje su sanse da se to odobri ? Pitam bas iz razloga zato sto znam da nekima odobre a nekima ne... Da li se zna na osnovu kojih kriterijuma to odredjuju.
[ anon115774 @ 20.08.2012. 09:25 ] @
A tooo.... e to vec zavisi od slucaja do slucaja (istorija potrosnje, da li je uredan platisa, tri na karte i tako to...). Uglavnom, moze da ih pita ali niko ti ovde ne moze unapred reci koji ce odgovor da dobije.

A da... zavisi i od iznosa koji duguje. Njima je u svakom slucaju bolje da im placa bilo kako nego da se za neke, njima nebitne sume, razvlace po sudu i sta ti ja znam...
[ zderavko @ 20.08.2012. 11:17 ] @
Citat:
tox!e:
Mislio sam, da li moze da trazi da se plati na rate i koje su sanse da se to odobri ? Pitam bas iz razloga zato sto znam da nekima odobre a nekima ne... Da li se zna na osnovu kojih kriterijuma to odredjuju.


Ako nema dugovanja kod operatora, ako nema uzet mobilni uređaj na rate (kod mt:s-a na primer). Maksimalno 12 rata. Ono što treba znati da, iako se plaća na rate, ide kamata za preostali iznos duga.
[ pisac @ 21.08.2012. 00:33 ] @
Zanimljiva su ta razmišljanja da je neobavešten korisnik kriv za to što je neobavešten i nasamaren, i da je normalno da telefon po default-u sam trči na internet svaki čas a da to operateri debelo naplaćuju ne trepnuvši. To bi značilo i da je svaki prevaren čovek sam kriv što je prevaren pošto je bio glup, jel tako?

Funkcije telefona se inače tesno usklađuju sa željama operatera, da bi ti telefoni imali više šanse da se nude kod operatera kao deo nekog paketa. Samsung moje žene sam trči na Internet za svaku glupost, a nigde nema opcije da se to zabrani (i nije smart telefon u pitanju). Jedino rešenje je potpuno obrisati konekciju za Internet, ali operateri izgleda znaju i za taj jadac: misteriozno je posle jednog dana od brisanja stigla nova sms poruka od operatera sa setovanjima pristupnih gprs/mms parametra, koja se automatski instaliraju čim se poruka otvori. I telefon naravno radosno odmah kreće u surfovanje za svoj groš.

Ja sam to naravno odmah obrisao i naučio je da ni po koju cenu ne otvara ta sr*nja od operatera nego da ih odmah briše.

Moja žena veze nema sa tehnikom, niti koristi ikakav Internet preko mobilnog telefona (niti zna uopšte šta je to). Da neće neko da kaže da je ona nešto kriva (zbog neobaveštenosti) za ovakvo ponašanje telefona i operatera (sinhronizovano)? Treba da se obavesti, da pohađa neki IT fakultet ili nešto slično, pa da uskladi svoj nivo znanja sa potrebnim nivoom za odbranu od krvopija koji se množe na sve strane?

Srečom, ona koristi pripejd koji joj ne izlazi preko 300din mesečno, i očigledno će na tome i ostati. Postpejd je izgleda samo za nas hrabre i vrlo dobro tehnički obrazovane, koji smo u stanju da se nosimo i odbranimo od lopovluka operatera koji iza svakog ćoška vrebaju sa novom tehnološki osmišljenom pljačkom.

I to je kao normalno, tako treba?
[ calexx @ 21.08.2012. 00:45 ] @
Znači ako ja pređem ulicu van prelaza ili na crveno a nisam obavešten da se to ne sme, nisam kriv? Ako neko kupi auto koji jeste lep i brz ali troši mnooogo goriva a i lako ubrza preko 200, onda kupac nije kriv što će da potroši mnogo para a usput da plati kaznu zbog prebrze vožnje? Ako ja sutra krenem u inostranstvo a tamo važe neka druga ograničenja, ja nisam kriv ako to nisam znao? Naravno, ono što sam već pominjao, otkud ja znam da razgovor fiksnim sa Brazilom košta toliko mnogo pa će zbog desetak razgovora od po 2-3 sata da mi stigne poveliki račun.

Od početka mobilne telefonije se zna za roming, oni koji nisu stalno po sajtovima ili forumima, ne čitaju novine i ne gledaju televiziju ipak moraju da se raspitaju pre nego urade pogrešan potez. Za tako nešto postoje poslovnice i tamo se dobro raspita koliko košta minut, megabajt, gledanje neke epizode omiljene serije i kačenje na fejsbuk. Ionako su u ugovoru dobili cene za razgovore u mreži ili nacionalne pa je provera obavezna.
[ Davor Stanković @ 21.08.2012. 01:17 ] @
@pisac

Ako je mobilni aparat toliko kompleksna naprava, onda je vrlo jednostavno ne treba koristiti. Ako je za to potreban IT fakultet, onda me interesuje sta je potrebno za adekvatno koristenje racunara? Mislim da tvoja zena vrlo dobro zna koristiti facebook, kao i vecina informaticki nepismenih korisnika, zato jer je interesovalo da to savlada. Ono sto je ne interesuje, to valjda i zaobilazi u sirokom luku.

Mobilni operater ne proizvodi telefone, vec ih distribuira, no svaki korisnik dobije uputstvo i detalje oko koristenja tog uredjaja. Pored masovnih medija i pregrst negativnih iskustava sa internetom u inostranstvu, zaista mi nije zao kad jos neko odluci da koristi taj vid zabave. Ne vidim zasto bi to neko onemogucio, kad jos uvijek ima ovaca za sisanje.

Ako korisnik ne zeli da se informise u svoju korist, ne vidim zasto bi mu neko drugi nasilno "otvarao oci". E cuj "osmisljena kradja"... :)
[ pisac @ 21.08.2012. 12:35 ] @
Citat:
Davor Stanković: Mislim da tvoja zena vrlo dobro zna koristiti facebook


Ti to ozbiljno pričaš? Kakav bre facebook.

Citat:
calexx:  Ako neko kupi auto koji jeste lep i brz ali troši mnooogo goriva a i lako ubrza preko 200, onda kupac nije kriv što će da potroši mnogo para a usput da plati kaznu zbog prebrze vožnje?


A ko je kriv ako taj auto sam ubrza preko 200 a onda te iza ugla čeka pandur koji već zna da će taj auto sam da ubrza preko 200?

Da čujem odgovor?
[ calexx @ 21.08.2012. 13:34 ] @
Još nisam čuo za automobile koji sami ubrzavaju no sam mislio na nešto slično onome što se meni desilo. Seo sam u kumovu bendžu, počeo da vozim po navici (ono, prva, druga, treća po gradu a sve sa dobrim ubrzanjem, navika od mog tromog automobila) ... dok nisam primetio da je dobrano prešao stotku. Srećom, imam običaj da pazim i to je bilo kratko i bez posledica. A možda sam mogao da kažem da ja nisam znao da on tako ubrzava i da sam mislio da ide sporije pa bi mi valjda uvažili.
Nijedan mobilni ne ide sam na internet. Mora da je uključeno nešto što će to da uradi a ako je uobičajeno da svi kupe najnoviji model telefona sa svim mogućim i nemogućim programima a ne pogledaju šta i kako radi, imaće školu. Imao sam i ja, za par nedelja na prvom android telefonu sam u lokalu napravio preko 3k račun a da nisam baš to planirao. Ali jesam ja kliknuo da mi pokupi mejlove (i iznenadio se da je časkom pokupio stotine mejlova i u njima mnogo atačmenata), jesam ja kliknuo da vidim kako radi youtube, jesam ja podesio gmail nalog zbog čega je on hteo da odradi sinhronizaciju, jesam ja probao kako radi radio paradise online ...

Ovde je manji problem da telefon sam startuje neki program, valjda niko neće da kaže ... nisam startovao/la fejsbug, youtube, gledao/la seriju u romingu ... nego niko živ ne zna da to košta. E pa onaj ko ima postpejd koji uključuje određeni broj minuta u nacionalnim mrežama i određeni broj MB u nacionalnim mrežama ne može da se pravda da nije znao da u romingu to ima drugu cenu. Naročito zato što roming nije uključen u startu i uvek stigne info o tome.
[ pisac @ 21.08.2012. 14:12 ] @
Citat:
calexx: Još nisam čuo za automobile koji sami ubrzavaju


Ali telefoni koji sami idu na Internet su svakako prisutni. I to po default fabričkim postavkama. A pri tome neki od njih nemaju opciju da se to uopšte zabrani.

A jel ono skoro bilo negde u novinama da je nekome naplaćeno i samo pokušavanje telefona da izađe na internet dok je bio u Crnoj Gori, iako je lozinka za pristup bila izbrisana iz telefona baš zato da se to ne bi desilo. Opravdanje operatera je bilo da se svaki pokušaj telefona da uspostavi internet vezu naplaćuje kao GPRS veza s minimalnom količinom prenetih podataka koji se po tarifnom paketu mogu obračunati (1kb , 10kb, 100kb, ili šta god beše), bez obzira da li je lozinka ispravna ili nije.

Zanimljivo.
[ tox!e @ 21.08.2012. 14:31 ] @
U tom slucaju opet dolazimo do toga da bi operater znajuci sve to,trebalo bi da te limituje i gotovo, ili bez obzira na roaming da ti kaze presao si limit da li da gasimo ili ne...Ili druga varijanta,u roamingu treba koristiti Nokiu 5110 pa nece biti ni pokusaja izlaska na net.Ili jednostavno ugasiti tel.Ja sam ipak za varijantu,da su i operater i korisnik krivi.Sad ko je vise,ko je manje to je diskutabilno.Operater bi trebao da te limituje, a korisnik bi trebao da pazi i da procita sta mu smartphone govori.
[ calexx @ 21.08.2012. 14:34 ] @
Pa da, operater ugasi sve i onda lavina poruka ... šta on ima meni da gasi, nisam ja debil da ne znam šta hoću i kako hoću. Koliko vidim, pojave se pojedinačni slučajevi da neko bez razmišljanja napravi račun a 90% ostalih pazi šta radi ... i sada svima isključiti zbog nekoliko njih koji znaju klik-klik pa na fejsbuk. Ovo im je prilika da nešto nauče, nije jeftino ali je poučno.
[ ekof9 @ 21.08.2012. 15:14 ] @
@pisac

Sta ti pises...:D :lol:
[ ib.kroki @ 21.08.2012. 16:11 ] @
Ja ne mogu da verujem šta sve ljudi pričaju.
Neću nikog napadati, a ni braniti!
Moram da iznesem svoje iskustvo.
NIKADA, BAŠ BAŠ NIKADA NISAM SE UMREŽIO U DRUGU MREŽU A DA NISAM DOBIO SMS UPOZORENJA O PRENOSU PODATAKA.
[ Dexic @ 21.08.2012. 17:39 ] @
Citat:
pisac: Ali telefoni koji sami idu na Internet su svakako prisutni. I to po default fabričkim postavkama. A pri tome neki od njih nemaju opciju da se to uopšte zabrani.


Koliko ljudi je kupilo kod operatera telefone a da su imali ovaj problem, naspram koliko je kupilo legalno simfree i imalo problem, naspram koliko njih je unlockovalo iz druge zemlje pa su imali ovaj problem? Ili slicne probleme....
Pa da onda kazes da je to do operatera.

Jedan problem kod MTS-a konkretno sto se toga tice je sto oni u zemlji NE naplacuju sesije ispod 5KB iz nekog razloga. Ali se iste naplacuju vani - i onda ljudi ne primete ovde da im fon nesto raducka po netu, a napolju napravi racun.


Svejedno bre ljudi, idete van, RASPITAJTE SE KAKO/STA.... Cunami je ocigledno cak i bio upucen da moze biti problema u romingu i sve je ostavio na reci jednog radnika MTS-a? Nadam se da ce mu racun biti pobijen jer ne volim nesto posebno operatere (ni jednog, nigde, nikad :)), ali...
"Sam mi telefon ide na net" i slicne stvari? Aman..................
Jel' to neki hakovan/skinut sa mreze telefon koji se prodaje u kucerku nekom bez fiskalnog, pa ko zna sta ima na njemu?:)
[ zemun88 @ 21.08.2012. 22:47 ] @
Citat:
pisac:
Zanimljiva su ta razmišljanja da je neobavešten korisnik kriv za to što je neobavešten i nasamaren, i da je normalno da telefon po default-u sam trči na internet svaki čas a da to operateri debelo naplaćuju ne trepnuvši. To bi značilo i da je svaki prevaren čovek sam kriv što je prevaren pošto je bio glup, jel tako?

Funkcije telefona se inače tesno usklađuju sa željama operatera, da bi ti telefoni imali više šanse da se nude kod operatera kao deo nekog paketa. Samsung moje žene sam trči na Internet za svaku glupost, a nigde nema opcije da se to zabrani (i nije smart telefon u pitanju). Jedino rešenje je potpuno obrisati konekciju za Internet, ali operateri izgleda znaju i za taj jadac: misteriozno je posle jednog dana od brisanja stigla nova sms poruka od operatera sa setovanjima pristupnih gprs/mms parametra, koja se automatski instaliraju čim se poruka otvori. I telefon naravno radosno odmah kreće u surfovanje za svoj groš.

Ja sam to naravno odmah obrisao i naučio je da ni po koju cenu ne otvara ta sr*nja od operatera nego da ih odmah briše.

Moja žena veze nema sa tehnikom, niti koristi ikakav Internet preko mobilnog telefona (niti zna uopšte šta je to). Da neće neko da kaže da je ona nešto kriva (zbog neobaveštenosti) za ovakvo ponašanje telefona i operatera (sinhronizovano)? Treba da se obavesti, da pohađa neki IT fakultet ili nešto slično, pa da uskladi svoj nivo znanja sa potrebnim nivoom za odbranu od krvopija koji se množe na sve strane?

Srečom, ona koristi pripejd koji joj ne izlazi preko 300din mesečno, i očigledno će na tome i ostati. Postpejd je izgleda samo za nas hrabre i vrlo dobro tehnički obrazovane, koji smo u stanju da se nosimo i odbranimo od lopovluka operatera koji iza svakog ćoška vrebaju sa novom tehnološki osmišljenom pljačkom.

I to je kao normalno, tako treba?


Nikako se ne slažem. Neinformisanost je najgori ubica. Za sve što se koristi u životu postoji upustvo ili se bar treba raspitati. Ako se voze kola prvom se kreće od Jugića, pa na Puntića pa automatik... U mobilnoj telefoniji se kupuje običan telefon i koristi se pripejd. Kad čovek stekne dovoljno iskustva prelazi na postpejd, pa na Symbian telefon pa na iOS ili Android.

Ali očigledno da naš srpski narod misli da je Bogom dan, pa kako se to baš njima dešava da u romingu ne mogu da gledaju cice na Fejsu ili da lajkuju milion i jedan status. Ili kako ne mogu da zovu svoju mamu ili ženu i kako to toliko košta. A tri zla praseta Telenor, Vip i MTS su se udružila pa eto njima božanskom narodu naplaćuju toliko usluge.

Ali kako je to moguće? Srpski narode NAUČI već jednom da čitaš upustvo pre nego što se upustiš u avanturu zvanu postpejd i pametan telefon. Ako nemaš pojma pitaj, ljudski je pitati, ali nemoj da kukaš i da misliš da si popio svu pamet ovog sveta.

Ali kako ja vidim da će se ovakve teme i diskusije voditi još dugo, jer mali je procenat onih koji se raspitaju pre nego što koriste neku uslugu ili proizvod

I da napomenem ČITAJ UGOVOR!!!
[ anon115774 @ 22.08.2012. 00:50 ] @
@pisac

Koji je model telefona koji ima tvoja zena?
[ KrkaCiC @ 22.08.2012. 17:10 ] @
Vratio se jutros iz CG rominga
Kao sto sam vec pisao,kad sam pozvao call centar (biz korisnik) operater je rekao na moju molbu da mi aktiviraju roming rekao: Da pozovem ovlasceno lice za moju organizaciju da moraju od njega da dobiju molbu i odmah mi naglasio da LIMIT NE VAZI U ROMINGU i da na mom broju uopste nemam limit i ponovio za roming opet.
Inace cini mi se cim sam presao granicu i izasao van MT:S dometa od m:tel-a je stiglo par poruka o romingu,cak sam zakacio i jednu od Vodafone Albania i uglavnom stiglo je 2 poruke sadrzaja: Postovani gprs/3g se ne obracunava po nacionalnim cenama vec po roming tarifama bla bla bla...
Sutra dan je opet stigla jos jedna tura poruka samo bez Vodafone Albania
Kad i pored takvog obavestenja neko krene da koristi data saobracaj onda bas i ne mogu da budem na strani tog korisnika
Stanje kasni cini mi se vise od 18 sata. Prva nekoliko razgovora sam imao skoro odmah nakon ulaska u roming (oko ponoci) i stanje je drasticno uvecano tek sutradan predvece,tj oko 18h kad sam proverio

Inace 1 euro kosta pola sata u igraonici

Smatram da ako nekom treba net u inostranstvu a taj neko ne moze do najblize igraonice da ode vec mora sve preko mobilnog telefona e pa onda neka ga oderu verovatno je neki biznismen,mafijas,tajkun ili sta vec pa neka plati posto vec ima cime
[ Mr One @ 22.08.2012. 17:44 ] @
Pa ta obaveštenja sada daju, ali da li su ih davali ranije?

To za Vodafon Al nije ništa čundo, meni se to redovno dešavalo kada sam prolazio Skadarsko.
[ Slobodan Milivojevic @ 22.08.2012. 17:50 ] @
U inostranstvu, pogotovu za CG i BIH, telefon na manual, jer je ipak neuporedivo jeftinije u m:tel mrežama.
[ Dexic @ 22.08.2012. 19:44 ] @
Citat:
Mr One:
Pa ta obaveštenja sada daju, ali da li su ih davali ranije?

Ja sam to dobijao jos 2000. kada nije ni postojao pravi orming u Nemackoj :)
[ anon115774 @ 23.08.2012. 08:27 ] @
Citat:
Informer:
@pisac

Koji je model telefona koji ima tvoja zena?


@pisac

Neces vise da se druzis sa nama ili jos uvek trazis opciju za gasenje prenosa podataka? :)
[ pisac @ 23.08.2012. 16:00 ] @
Otkud bre znam koji je model. To je njen telefon, neki Samsung D.... sa kamerom i glupavim tačskrin interfejsom, ima i wifi. Nije "smart", pre bih rekao da je "stupid". Ona ga je uzela samo zbog kamere, inače je imala dobar stari i malecni Nokia telefon koji nije imao tih problema sa surfovanjem za svaku glupost.

Ja s druge strane imam smart (simbian) telefon koji nema tih problema sa bezveznim surfovanjem. Jeste da se ponekad desi da pokušava da izađe na internet više puta u par minuta, ali kod mene bar može da se podesi da me uvek pita za odobrenje. Posle par takvih pokušaja ja pobrišem neku od aplikacija koje sam instalirao zadnjih mesec dana, i rešim problem.
[ Slobodan Milivojevic @ 23.08.2012. 16:38 ] @
Nisam koristio takve telefone - sa ko zna kojim operativnim sistemom, pretpostavljam da nije ni Bada u pitanju.

Smart telefon koristim od svoje 17. a postpaid od svoje 18. godine života, u pitanju su bili prvo Symbian (Nokia 3650, kasnije 6680 i N82), pa onda iOS (prvi iPhone) paralelno sa symbian-om, sada je u kombinaciji Nokia N82 (kao sekundarni telefon), i Samsung Google Nexus S (kao primarni Android).

Od paketa - prvo Mobtel mobiklik, pa mts prepaid, pa nazad na mobtel (Mobi Junior), pa na prenesi 125 kad je došao Telenor, pa onda tarifni dodaci za internet, pa Telenor KLIK, a onda iznerviran tadašnjom Telenor mrežom i njihovom uslugom prenosa podataka (čitaj kad sam na GPRS-u ili EDGE-u, a nemam savršen GSM signal ispadao iz mreže potpuno), Klikom od "moćnih" 512kbps, GPRS-om koji ni 32kbps nije mogao da izvuče, odem ja na MixNet M na kom sam i sad kod mt:s-a. U međuvremenu Telenor "opameti" njihovu mrežu, slično uradi i mt:s sa EDGE only 2G i HSPA/HSPA+ na 3G mreži, tako da se baš i ne kajem što sam prešao na mts, jer dobijam manje - više isto, za manje novca.

Elem, ono što hoću da kažem, koristio sam razne pakete, razne internet dodatke, pakete, koristio sam prepaid i postpaid roaming kako god okreneš, koristim prilično dugo (8-9 godine) razne pametne telefone, koristio sam i internet na Symbianu po cenama 5din za 100kb, kad nije bilo druge opcije... Račune plaćao i po 5-6 hiljada dinara (roaming), koristio lokalne prepaid kartice, prenos podataka kod drugih operatera u inostranstvu, i šta sve ne, uvek sam znao šta me očekuje i u šta se upuštam.

Ako uzmeš neki telefon, pročitaj bar uputstvo, vidi koje sve mogućnosti ima, ako nešto ne koristiš, isključi potpuno... Recimo pošto sam na kartici koju sam koristio u ajfonu imao (i još imam) samo 10MB protoka mesečno, odmah sam tražio kako da mu zabranim potpuno da se kači na net, najlakše je obrisati podešavanja i on se neće kačiti na net nikako... Dakle, pročitaš, raspitaš se, mora da postoji mogućnost da se neka funkcija isključi, pa makar i "peške".

A to da su podešavanja od operatera stigla volšebno dan nakon što si ih ti obrisao... hmmm... kako operater zna da si ih ti obrisao?
[ KrkaCiC @ 23.08.2012. 16:45 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:
imao (i još imam) samo 10MB protoka mesečno


Ovo je verovatno biz net 300 etc jel da
[ Slobodan Milivojevic @ 23.08.2012. 16:47 ] @
biz:net 300 jeste
[ boyan3001 @ 23.08.2012. 17:13 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:A to da su podešavanja od operatera stigla volšebno dan nakon što si ih ti obrisao... hmmm... kako operater zna da si ih ti obrisao?

Telefon sam trazi od operatera, ako za istog nema nikakva setovanja access pointa. To bi trebao da znas, s obzirom koliko si iskustvo naveo. Nema veze sa smart telefonima i obicni to rade.
[ maksvel @ 23.08.2012. 17:14 ] @
Citat:
biz:net 300 jeste

Baš malo - i ja sam na tom paketu.
Mada.. dobro dođe za mejl ponekad
[ Dexic @ 23.08.2012. 17:23 ] @
Nikad mi telefon nije sam trazio podesavanja od operatera. Ako sam tokom phone setup-a trazio onda ce ih automatski podesiti, ali kada ih izbirsem - ostaju izbrisani dok ih ja ne trazim :)
[ Slobodan Milivojevic @ 23.08.2012. 18:12 ] @
Kolko ja znam ni jedan telefon ne trazi od operatera podesavanja. Jedino sto znam je da operater vidi nov IMEI sa tom sim karticom on posalje podesavanja.
[ pisac @ 23.08.2012. 20:39 ] @
Nemam pojma, ali znam da se desilo. Setovanja su stigla dan posle a niko ih nije tražio niti je iko menjao kartice u telefonu i sl. U svakom slučaju, na kraju sam podesio WIFI setovanja tako da se telefon automatski kači na kućni wifi kada zaželi da protegne noge do Interneta, a obrisao sve tragove GPRS/EDGE parametara, i za sada (da kucnem u drvo) nemamo tih problema.
[ anon115774 @ 23.08.2012. 21:12 ] @
Citat:
pisac:
Otkud bre znam koji je model.


Aha... a ne mozes da je pitas da ti procita koji je model? To je, pretpostavljam, jako komplikovano... :)

Pa da... lakse je da jednostavno dodjes ovde sa gomilom neosnovanih optuzbi a da nisi ni siguran o cemu tacno pricas :)
[ WEXY @ 24.08.2012. 00:30 ] @
Mislim da par ljudi ovde pogrešno tumači to što je telefon smart.

To apsolutno ne znači da telefon misli za vas :).

Ako ništa ja mislim da smo barem utvrdili da se ovakve stvari dešavaju isključivo ljudima koji ne znaju da koriste uređaj, ja mislim da se ovaj problem lako rešava:

Opcija 1: osoba nauči kako da koristi uređaj pre upotrebe
Opicja 2: osoba ne koristi navedeni uređaj
[ pisac @ 24.08.2012. 01:31 ] @
Citat:
Informer: Aha... a ne mozes da je pitas da ti procita koji je model? To je, pretpostavljam, jako komplikovano...


Zanimljivi ste vi kojima se ceo svet vrti oko tehnike, pa mislite da se to vrti svim ljudma. To što ti pričaš je kao da ti ja kažem da uzmeš i pitaš ženu nešto na latinskom.

Telefon inače nema nigde oznaku modela, sem možda ispod baterije. Moja žena nema pojma kako da izvadi bateriju, a i ne treba ni da zna, ima ona pametijeg posla. A trenutno smo 50km daleko tako da ja ne mogu da skinem bateriju (mada ne verujem da bih to radio ni da mi je u sobi).

Otišao sam na samsungov sajt samo da bih tebi zadovoljio radoznalost, i po slici bih rekao da je ovaj model: http://www.samsung.com/rs/cons...ile-phones/basic/GT-5230DIAARI
[ KrkaCiC @ 24.08.2012. 01:56 ] @
Ako tvoja supruga ima s5230,stvar sa njim je jasna. Taj tel nije smart ,to je u stvari jedan od najjeftinijih touch screen telefona
Kao i svi telefoni tog tipa on ide na net samo kad se pokrene opera cini mi se,naravno kad se tako podesi,a to je vrlo lako.
Mozda tvoja supruga ima neki drugi,jaci model slican ovom?
[ pisac @ 24.08.2012. 02:19 ] @
Eno piše na sajtu da ima vidžete koji idu na internet automatski. Ima gomilu nekih goglova, mapa, i šta ja znam sve...

Citat:
• Jednostavan pristup za Google Mail, Google pretragu i Google Mape
• RSS Reader obavlja automatski striming vest ii zabave direktno na vaš telefon
• Ažurirajte vaše blogove preko SharePix, i računar vam nije potreban

Citat:
• Onlajn vidžeti vas povezuju sa korisnim informacijama uključujući podatke sa berze, vremensku prognozu, najnovije vesti itd.
[ Miroslav Cvejić @ 24.08.2012. 08:25 ] @
Kada se od operatera kupi telefon, to je nov uređaj koji niko pre kupca u ruke nije uzeo (za razliku od onih kupljenih u butiku koji su ponekad i malo rabljeni a morali su biti upaljeni da se otključaju i tako to). Pri prvom paljenju telefon najkulturnije pita prvo za jezik pa onda idu pitanja da li će se koristiti internet preko wifi ili preko 3G i da li da se sinhronizuje i šta u pozadini. Dakle, korisnik mora da upali nešto ili da ostavi ugašeno. I zbog toga nema izgovora kad ćerke lajkuju na letovanju sopstvene slike.
[ anon115774 @ 24.08.2012. 15:33 ] @
Da ali korisnik u takvim situacijama samo klikce "Yes", "Yes", "Yes" ne bi li mu se sto pre nebitna pitanja sklonila sa ekrana.
[ pisac @ 24.08.2012. 20:39 ] @
Zamisli kupuješ auto, i u specifikacijama nađeš: "Auto je opremljen automatskim ABS, ESP, ASR/TCS, EBA, TPMS, PRC, EBD...". Ok, sve je to lepo, iako meni treba samo da me preveze od tačke A do tačke B uz klima uređaj, ali ako ima sve to od viška glava ne boli (kaže netačna poslovica).

Onda se tako jednog dana voziš magistralnim putem, kad ono auto odjednom ubrza na 200km/h, baš ispred pandura koji te snima radarom.

I onda otkriješ da je "PRC" u stvari skraćenica za automatski sistem koji ubrzava kada te radar snima . To je u stvari najnoviji "feature" tog modela automobila kojim se taj model izdvojio ispred konkurencije.
[ Davor Stanković @ 24.08.2012. 20:59 ] @
@pisac

Ja sam vec odgovorio na slican nacin, ali evo opet. Ti, u tom slucaju, nemas potrebu za automobilom sa pregrstom "opcija", jer te i konjska kola mogu odvesti od tacke A do tacke B. Ako te ne zanimaju dodatne opcije, te posljednja tehnoloska rjesenja, zaista ne vidim svrhu da kupujes bilo sta sto je pretpano opcijama za koje je potreban fakultet, ili visa pamet. Ima toliko toga "golog" u ponudi.

Ako se ti ne zelis informisati, ne moze tebi niko ugraditi mikrocip sa saznanjima koja su neophodna za svakodnevnu upotrebu. Informacije su ponudjene i jasne, a tvoje je da ih usvojis ili ne. I zaista ne znam sta tu ima nejasno. Drzi se crno-bijelog TV-a, Nokie 3310, golfa II, samo mi je u cijeloj prici misterija racunar. Kako si postigao da ti on ne bude previse komplikovan?

[ ekof9 @ 24.08.2012. 21:00 ] @
@pisac
Kol'ko ti lupas, to nije zdravo.:)))
[ miki069 @ 24.08.2012. 22:19 ] @
Ne razumem sto ova tema nije zakljucana kada je pokretac teme napisao da je dalja diskusija nepotrebna. Sve posle toga je trolovanje. Ako ne mozete pomoci, ne odmazite.
[ WEXY @ 24.08.2012. 22:24 ] @
Citat:
miki069:
Ne razumem sto ova tema nije zakljucana kada je pokretac teme napisao da je dalja diskusija nepotrebna. Sve posle toga je trolovanje. Ako ne mozete pomoci, ne odmazite.


A šta je po tebi pomoć, tešiti i opravdavati nekog je je napravio glupost?

Mislim da od tog "trolovanja" nema bolje pomoći, zapamtiće za sledeći put, lekcija naučena, problem trajno rešen.
[ pisac @ 24.08.2012. 22:27 ] @
Citat:
Davor Stanković: samo mi je u cijeloj prici misterija racunar. Kako si postigao da ti on ne bude previse komplikovan?


Misterija je jednostavna: Ne kapiraš da ne pričam o sebi nego o nekoj prosečnoj osobi. Taj nivo odvajanja ličnog i subjektivnog od realnog i objektivnog, koji ja imam, niste u stanju ni da skapirate (što je očigledno) pa sve što pričam svrstavate u subjektivne stavove "jednog od onih" koji se ne razumeju u tehniku

Vi svi koji ovde drljate istu priču ste u stvari dakle tehno-centrične osobe (isto kao i ja), a svet se (srećom) sastoji većinom od osoba koje to nisu niti žele da budu. I onda vi nalazite opravdanje zašto je ovo ovako i onako, i pričate kako svako treba da se upozna do detalja sa tehnologijom (samo zato što je vi poznajete i volite).

To je isto kao da neko sada kaže da svi vi treba da naučite latinski da bi ste mogli da dobijete lekove u apoteci i da razumete savete lekara. Jel vam jasno poređenje? Ako nije, pojasniću: doktori pišu recepte i dijagnoze na letinskom. Otkud vi znate da na receptu ne piše da treba da vam sipaju otrov u bočicu? Dakle, naučite latinski ili vam se može desiti iznenadna smrt. Ili nemojte ići uopšte kod lekara (to je metoda koju vi zastupate). To je realnost, analogija je potpuna.

Ne znam da li ste primetili (možda i niste, ukoliko ste se tek ispilili), da je upotreba televizora postala drastično komplikovanija nego nekada. Nekada je postojalo odvojeno dugme za osvetljenje, kontrast, jačinu zvuka, i boju. Ako ne na televizoru a ono bar na daljinskom. Sada više nema takvih televizora, sada se ide kroz nekakve menije i nekakve bespotrebne komplikacije. Ko je to napravio? Pa tehno-centrične osobe koje nemaju uopšte nikakav osećaj za potrebe relanog sveta oko sebe, imaju samo osećaj za tehnologiju kojoj se klanjaju. Ja lično nemam nikakvih problema da kroz menije podesim i kontrast i bilo šta drugo, ali me to smara jer je apsolutno bespotrebna komplikacija operacije koja je nekada bila (i trebala da ostane) jednostavna. Mog dedu koji to nikada nije uspeo da nauči (pa nije ni menjao ništa na slici) ne pominjem uopšte. E isto je i sa ovim automatskim surfo-trt-mrt telefonima. Umesto da nešto po defaultu bude napravljeno da bude jednostavno, a da komplikovane stvari mogu da odrade samo oni koje to zaista i zanima i zaista im treba, telefoni se prave da po defaultu automatski (i bezpogovorno) rade komplikovane i za većinu nepotrebne stvari (kao što je weather, blog, trt-mrt) a onda imamo gomilu žalbi na viske račun u roamingu zbog GPRS-a.

Molim te bre, ako izuzmemo gomilu vidžeta koji služe klincima da im život ispune zajebancijom dok se smaraju na času pa bi to isto klinci možda hteli da rade i na plaži, kolkom procentu ljudi uopšte treba GPRS u roamingu? Zbog čega to nije po default-u isključeno, a da se uključuje samo na zahtev (osobe koja zna čemu joj to služi)? Pa zato da bi se uzele pare, to je jasno svima koji žele da shvate.

[ Zoran Milovanovic @ 24.08.2012. 23:12 ] @
Citat:
pisac: Molim te bre, ako izuzmemo gomilu vidžeta koji služe klincima da im život ispune zajebancijom dok se smaraju na času pa bi to isto klinci možda hteli da rade i na plaži, kolkom procentu ljudi uopšte treba GPRS u roamingu? Zbog čega to nije po default-u isključeno, a da se uključuje samo na zahtev (osobe koja zna čemu joj to služi)? Pa zato da bi se uzele pare, to je jasno svima koji žele da shvate.


Evo ti slikovito, posto pisano izgleda ne razumes: http://www.elitesecurity.org/t453880-7#3152580

A da ja tebe pitam, sta ce osobi "komplikovan" telefon ako ne zna/ne zeli isti? Valjda kupujes ono sto ti treba, a ne ono suprotno od toga.

Ovo za lekara ti je uzasan primer, pokusaj sam da shvatis zasto.
[ Dexic @ 24.08.2012. 23:24 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:
Možda ču malo u offtopic da odem, ali trenutno postoji, po meni odlična ponuda za roaming kod Vipa. Jeste da važi samo kod odabranih roaming partnera, ali čini i se kao dobro rešenje dok ne stignete u zemlju u koju putujete i dok se ne snađete za lokalni prepaid (ovo sve ako vam telefon nije sim lock).

Za 990 dinara dobije se 20 minuta razgovora, 20 SMS poruka i 5MB, znači da vas 1min + 1sms + 256kB protoka košta 49.5 dinara. Još su mi napomenuli da ako recimo spucam megabajte, a ostanu mi poruke i minuti, idalje mogu da zovem, primam pozive i saljem i primam SMS.

Nije loša varijanta, a imate apsolutno limit.

Ne vidim da se ovde pominje, pa da pomenem - ovo znaci ako se koristi PREPAID, za postpaid samo znaci jeftinije 20/20/5, ali ne i limit :)
[ pisac @ 24.08.2012. 23:58 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: A da ja tebe pitam, sta ce osobi "komplikovan" telefon ako ne zna/ne zeli isti? Valjda kupujes ono sto ti treba, a ne ono suprotno od toga.


- Dobar dan.
- Dobar dan.
- Ja bih telefon sa kamerom, niša skupo i ekskluzivno, samo da slikam decu.
- Evo imamo Samsung s...., sa 3mega piksea.
- Koliko košta?
- Košta ... u 12 rata.
- Mogu li da pogledam.
- Izvolte.
...
- Dobro deluje, uzeću.

PRC

Citat:
Zoran Milovanovic: Ovo za lekara ti je uzasan primer, pokusaj sam da shvatis zasto.


Šta ćeš kod lekara kad se ne razumeš u medicinu i ne znaš latinski? Moraš prvo da se dobro informišeš o svim bolestima i opasnostima,i da naučiš latinski jezik, pa tek onda možeš da biraš svog izabranog lekara i da ideš kod njega ili na neku operaciju. To zato da ne bi bilo posle: "umro od sepse posle operacije čukljeva", i slično...
[ Zoran Milovanovic @ 25.08.2012. 00:29 ] @
Tebi treba fotoaparat, a ne telefon. ;-)

Mislim, stvarno, cak i da kupujes telefon da slikas decu (odakle ljudima naviru takve ideje?) nije telefon davao odgovore na pitanja vec prodavac. Prodavac te je zahebao, prodao ti je ono sto nisi trazio (jer si ovca, a ovce sluze cemu?). Ne vidim kako je tu telefon podbacio?

O tome ti i pricam, da ti to sa lekarom nije dobar primer. Ako tebi lekar prepise pogresnu terapiju, nije terapija kriva, vec lekar koji te pogresno leci.

S tim sto lekar i prodavac nisu isto. Ako razumes..

[Ovu poruku je menjao Zoran Milovanovic dana 25.08.2012. u 01:42 GMT+1]
[ pisac @ 25.08.2012. 02:04 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic: Mislim, stvarno, cak i da kupujes telefon da slikas decu (odakle ljudima naviru takve ideje?) nije telefon davao odgovore na pitanja vec prodavac.


Što li pričaš u drugom licu jednine, kada treba da koristiš treće lice.

Što se ideja tiče, ako izađeš iz IT/TEHNO sveta i pogledaš okolo, ljudi su puni takvih praktičnih ideja. To što ja znam da sa 5mpx fotoaparatom na mobilnom telefonu može da obriše dupe ako se uporedi sa 2mpx pravim fotoaparatom sa kvalitetnim sočivom, to ne znaju "normalni" ljudi. To znamo samo mi koji se razumemo u problematiku.

Što se lekara tiče, ti si birao lekara, znači ti si kriv (nisi se informisao, nisi znao latinski...). Ako razumeš...
[ Zoran Milovanovic @ 25.08.2012. 08:49 ] @
OK, vidim da ne razumes, zato dizem ruke nakon ovoga..

Citat:
pisac: Što se lekara tiče, ti si birao lekara, znači ti si kriv (nisi se informisao, nisi znao latinski...). Ako razumeš...


Lekar (prodavac) prepisuje pogresnu terapiju (telefon). Nije problem u terapiji ondosno telefonu, vec lekaru odnosno prodavcu.

Po tvom je telefon (terapija) krivac. A ne lekar, tj. prodavac. Zato ponavljam, pusti tu "logiku", molim te.

Za mene je onako kako i sam kazes, odgovoran lekar. A ti se odluci ;-)

Covece, okruzen sam ljudima koji nemaju nikakve veze sa IT/Tehnikom, svih uzrasta. Kad ne znaju, oni traze savet, a kad nesto urade na svoju ruku, udaraju sebe u glavu jer se nisu raspitali/pogledali uputstvo.. Ako idemo njihovom logikom, koliko je njima komplikovano da koriste uredjaj koji kupuju (da bi bili u trendu i ako nemaju potrebe za njim, a i ne znaju njegove mogucnosti). Onda otkrivamo da je i ovo previse:ovo vazi za sve, ne samo za 70+
[ Dexic @ 25.08.2012. 11:51 ] @
Citat:
pisac:
Što se lekara tiče, ti si birao lekara, znači ti si kriv (nisi se informisao, nisi znao latinski...). Ako razumeš...

Kakve bre veze znanje latinskog ima sa biranjem lekara?:) Kakve i veze ima sa lekovima, samo su nazivi latinski, ne koristi se latinski za sporazumevanje medju lekarima :)

I ona najbitnije stvar... NE MOZE svako da bude lekar. A i najveca budala moze biti prodavac telefona, sve dok i za to ne budu trazili diplome :) Tako da je poredjenje ova dva... glupost u najmanju ruku.
[ Davor Stanković @ 25.08.2012. 12:06 ] @
Ovo, cini mi se, treba zakljucati, te onemoguciti da tema bude dostupna javnosti, da se ljudi ne zaglupljuju citajuci nebuloze.
[ Zoran Milovanovic @ 25.08.2012. 12:31 ] @
Citat:
Davor Stanković:
Ovo, cini mi se, treba zakljucati, te onemoguciti da tema bude dostupna javnosti, da se ljudi ne zaglupljuju citajuci nebuloze.


Yep, mene streljati za primer :-)

Sve mi se cini da je pisac (IT guru) kupio svojoj zeni telefon ili dao preporuku. Sve informacije o telefonu su mu bile dostupne (cak ih je i sam citirao), napravio je pogresan izbor i sada ne zeli da prizna krivicu/odgovornost, vec je svaljuje na parce plastike/tehnike. Jos gore ako nije trazila savet svog bracnog partnera, pitam se zasto? ;-)

Covek je na svasta spreman u pokusajima da opravda sebe. ;-)

Udruzili se samsung i mts protiv prepaid kredita njegove zene.. <--- Ovo je odmah bilo za UMZ ili gde vec idu one(ove) o teoriji zavere..

poz i off
[ anon115774 @ 27.08.2012. 09:16 ] @
Citat:
pisac:
Citat:
Zoran Milovanovic: Mislim, stvarno, cak i da kupujes telefon da slikas decu (odakle ljudima naviru takve ideje?) nije telefon davao odgovore na pitanja vec prodavac.

Što se ideja tiče, ako izađeš iz IT/TEHNO sveta i pogledaš okolo, ljudi su puni takvih praktičnih ideja.


Pa sta je onda problem? Uopste ne vidim zbog cega bi bilo ko izigravao tutora onom ko kupuje telefon da bi se slikao (+ ne cita uputstvo). Takvi i treba da nadrljaju jer smo mi generalno takav narod da volimo na tezi nacin da ucimo.
[ Slobodan Milivojevic @ 27.08.2012. 21:49 ] @
Da stavimo još jednu potvrdu da mt:s upozorava svoje korisnike u vezi roaming troškova vezanih za prenos podataka, malopre sam bio na lokaciji gde postoji signal Vivatel BG mreže, namerno je manualno odabrao, i evo šta sam dobio:Tako da, pametnom dovoljno upozorenje.
[ miki069 @ 28.08.2012. 00:15 ] @
Tema je otisla u totalni aut. Likovi koji su ranije platili veliki racun zbog sopstvene gluposti, sad pametuju kako treba da se plati racun. Da i komsiji crkne krava.
[ bez rominga @ 06.09.2012. 08:43 ] @
Postovani,
pozovite se na zakon o zastiti potrosaca.Trazili ste blokadu na 5000 din.Ne zanima vas tehnologija kojom oni raspolazu i koja bi trebala da iskljuci broj na dogovorenom limitu.[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.09.2012. u 11:41 GMT+1]
[ KrkaCiC @ 07.09.2012. 00:36 ] @
Citat:
bez rominga: Postovani,
pozovite se na zakon o zastiti potrosaca.Trazili ste blokadu na 5000 din.Ne zanima vas tehnologija kojom oni raspolazu i koja bi trebala da iskljuci broj na dogovorenom limitu.[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.09.2012. u 11:41 GMT+1]

A njih (Telekom) ne zanima sto nisi znao/pitao da je to limit samo na domaci saobracaj
Razumite,roming naplacuju partneri a ne Telekom (vip,telenor)
[ espresso @ 07.09.2012. 06:52 ] @
Partneri naplacuju roming Telekomu a ne korisniku Telekoma. Korisnik nema nikakav potpisani ugovor sa roming partnerom. Tako da uslove placanja definise Telekom za svoje korisnike.
[ ekof9 @ 07.09.2012. 09:07 ] @
^ Da nismo banana drzava, roming i mnoge druge stvari bi bili jeftiniji.:)
[ pisac @ 10.09.2012. 00:31 ] @
Citat:
bez rominga: Postovani,
pozovite se na zakon o zastiti potrosaca.Trazili ste blokadu na 5000 din.Ne zanima vas tehnologija kojom oni raspolazu i koja bi trebala da iskljuci broj na dogovorenom limitu.[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.09.2012. u 11:41 GMT+1]


Srećom pa je reakcija espressa na ovaj spam bila brza. Inače bih bio prinuđen da priupitam neka nezgodna pitanja u vezi onoga što je reklamirano, a koja bi uveliko obesmislila to što je reklamirano.
[ Dexic @ 10.09.2012. 00:50 ] @
Cunami, sta bi na kraju?
[ Cunami @ 25.09.2012. 11:42 ] @
Vidim da se pisalo u temi. Davno sam prestao da citam ali red je da podelim informacije koje imam.

Stigao mi je racun. Uvecan za PDV iznosi nesto preko 54000.
Napisao sam reklamaciju. Reklamacija je odbijena. Obrazlozenje: nisu duzni da iskljuce broj kada prekoraci limit. Pitam se zasto ga nazvase limit!?
Na taj odgovor sam napisao novi prigovor sa detaljnijim obrazlozenjem. Danas mi je stigao odgovor. Opet je reklamacija odbijena uz isto objasnjenje.
Narednih dana cu se malo konsultovati sa nekim advokatom pa da odlucim da li da racun platim ili da po prvi put u zivotu presavijem tabak.

Jako se malo zna o tom famoznom limitu. Na Google jedva da se pominje u nekoliko textova.
Podelicu sa vama ono sto sam ja saznao. Mozda nekome bude od koristi.


Njegovo velicanstvo LIMIT
Sta je to, cemu sluzi a uz to i ne radi?

1. Objasnjenje sluzbenika poslovnice, kada dodjete da se raspitate za prelazak na postpaid

Limit Vas stiti ako biste slucajno napravili neki veliki racun. Cim dostignete limit broj ce biti ISKLJUCEN. Minimalan iznos limita je 5000 din. Ako ste u romingu limit moze da bude prekoracen za koji dinar.


2. Objasnjenje operatera Call Center-a

Svakom postpaid korisniku se postavlja limit. U startu, obicni korisnici imaju limit od 12000 din. a korisnici Blackberry usluge 100000 din. Limit moze da se smanji ili poveca u zavisnosti od mesecne potrosnje ili na zahtev korisnika. Minimalan iznos limita je 5000 din. Pri prekoracenju limita broj ce da bude ISKLJUCEN iz saobracaja. Ako koristite usluge sa posebnom vrednoscu ili roming, limit moze da bude znacajno prekoracen. Na moje pitanje koliko je to "znacajno" dobio sam odgovor: "To moze da bude i preko 200000 dinara." Dobro ste procitali, dvojka i pet nula.


3. Objasnjenje inzenjera koji radi u sektoru prodaje i BRIGE o korisnicima i koji odgovara na reklamacije
- ovo je moja slobodna interpertacija -

Limit nam sluzi da za*ebemo one koji nece da predju na postpaid jer se plase visokih racuna. Mi im kazemo da ih limit stiti a kad se za*ebu i naprave visok racun mi se smeskamo i samo kazemo: Plati bato. Limit je za Telekom potpuno neobavezujuci. Nismo duzni da iskljucimo broj. Nismo duzni ni da posaljemo bilo kakvo obavestenje o prekoracenju. Onome ko je smislio ovako genijalnu stvar treba dati godisnju nagradu Telekoma.


4. A evo sta na tu temu kaze Telekom u Opstim uslovima za pruzanje usluga u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mrezi
http://www.mts.telekom.rs/inde...uslovi-za-pruzanje-usluga.html

13. Kontrola potrošnje

13.1. Telekom Srbija zadržava pravo kontrole u potrošnji i korišćenju usluga koje Telekom Srbija pruža svojim korisnicima, a u cilju njihove zaštite.
13.2. Telekom Srbija zadržava pravo da utvrdi dnevni, nedeljni i mesečni limit u iznosu potrošnje, kao i da utvrdi slučajeve u kojima korisnik vrši prekoračenje svojih prava na korišćenje usluga iz Ugovora.
13.3. Telekom Srbija će na adekvatan način (telefonskim pozivom ili SMS porukom) obavestiti korisnika o prekoračenju potrošnje, odnosno o prekoračenju prava u korišćenju usluga, kao i o obavezama koje se tim povodom za korisnika uspostavljaju i o privremenom obustavljanju pružanja usluge ukoliko će biti preduzeto.
[ boyan3001 @ 25.09.2012. 14:06 ] @
Znaci suma sumarum:
Rekli su ti usmeno da mozes da postavis limit preko koga ce te oni automatski iskljuciti. Posle su ti to i napismeno potvrdili. A stoji i u nekim njihovim opstim uslovima.
A onda su rekli plati, nismo mi ni u kakvoj obavezi, ako nam se hoce da te iskljucimo, iskljucicemo te, ako ne, necemo.

Znaci to treba puskom na sud terati...

Inace ja sam pre 2 godine presao na post, jer su pripaid u par godina ucinili nehumano neisplativim.
[ Dexic @ 25.09.2012. 15:45 ] @
E, Cunami, posto ti imas na papiru potvrdjeno da ti je postavljen limit, imas barem neke sanse.
U ovoj zemlji - pitanje kakve, ali ipak imas! Srecno ako je ovako kao sto kazes! (a verovatno jeste, jer to je ipak Telekom, gde niko ne odgovara za greske :))