[ Nebojsa Milanovic @ 10.08.2012. 13:56 ] @
Za sve koji se bave ekonomijom udarna tema poslednjih meseci je pljačka neverovatnih razmera koja se u ovoj (para)državnoj banci dešavala poslednjih par godina.

Prethodna vlast je nagovestila (za moj ukus previše stidljivo) "nedozvoljene radnje" u toj banci, verovatno želeći (neopravdano) da umanji značaj svega toga, ali i da (opravdano) eliminiše mogućnost stampeda na banke od strane stanovništva, koga bankarski sistem zasigurno ne bi izdržao.

Međutim, s obzirom na mnogima neočekivane rezultate poslednjih izbora i potpunu promenu vlasti u Srbiji, posmatrači sada sa posebnim interesovanjem očekuju razrešenje cele ove situacije i stroge kazne za vinovnike.

Poslednja informacija je da je uhapšen predsednik izvršnog odbora Dušan Antonić (64) i još nekoliko njegovih saradnika, ali bitnije od toga je da mnogi drugi još nisu, među kojima je i njegov Milan Antonić (34) koji je bio samo jedan od više neposrednih korisnika ogromnih kredita dodeljivanih praktično bez ikakvih ili sa vrlo malim obezbeđenjima, a koji se i dalje nalaze u bekstvu.

Evo nekih zanimljivih tekstova na ovu temu, a biće ih zasigurno još:

Cena kraha Agrobanke 500 miliona evra

Antonić: "Ne plašim se procesa oko Agrobanke" (video)

Davali kredite bez sredstava obezbeđenja


Policija traga za Antonićevim sinom


Bivši član uprave "Agrobanke": Krupni igrači su na slobodi


Dačić o aferi Agrobanka: Hapšenja će se nastaviti


Gubitak Agrobanke 290 miliona evra?


Bivši član UO Agrobanke Danilo Šuković: "Do UO Agrobanke stizalo sve čisto"

Šoškić: Agrobanka jedini izuzetak


Agrobanka: 14 bivših akcionara najavljuje tužbu protiv Republike Srbije pred međunarodnom arbitražom


Afera Agrobanka: Trideset hapšenja za sporne zajmove


Koje firme prave dug Agrobanci?


Afera Agrobanka:Stranci tuže državu


Agrobanka: Akcionari i nelogičnosti


Agrobanka planira dobit od 17 mil.€


Pored diskusije predlažem da se u ovoj temi ostavljaju i linkovi ka budućim relevantnim vestima i tekstovima iz kojih bi se mogao pratiti rasplet ovog slučaja, koji osiromašene građane Srbije košta najmanje nekoliko stotina miliona evra.

[ ventura @ 10.08.2012. 15:42 ] @
Meni je malo bljutavo da se ceo slučaj sveo na jednog žrtvenog jarca (dotični Dušan Antonić), kad u stvarnosti krivična odgovornost postoji kod bar 50 ljudi, jer taj isti Dušan Antonić ne može da odobri nekome kredit od 15 miliona evra, a da se u to ne uplete minimum 20-30 ljudi, što znači da svako od njih snosi delić odgovornosti jer je svoj potpis stavio na nešto što ne bi trebao.

Upravni i izvršni odbor su samo vrh ledenog brega. Gde su tu silni šrafovi iz riska koji su stavljali svoj potpis na te mahinacije, gde su tu nezavisni revizori koji su verifikovali feasibility studije i izrađivali due dilligence izveštaje... Jeste da su svi oni sledili instrukcije odozgo, ali izvini molim te, posao nekoga iz riska nije samo da slepo potpisuje ono što mu poturi onaj ko ga je tu postavio, i da za to primi X00,000 dinara platu, već taj posao nosi i određenu dozu (krivične) odgovornosti.

Svakako da najveći deo odgovornosti nose predsednici izvršnog odbora (rukovodstvo banke) i upravnog odbora (oni koji kontrolišu rukovodstvo banke), ali ako dopuste da se svi ti silni miševi koji su slepo potpisivali dokumente izvuku, onda je to stvarno degutantno...
[ mist @ 10.08.2012. 16:27 ] @
Malopre je u vestima b92 bilo da je i KPMG radio reviziju u 2010. i 2011. I pročitali su neki odgovor KPMG-a, koji ja ništa nisam razumeo.
S druge strane u jučerašnjem NIN-u Vučić u intervjuu kaže da će tek da bude hapšenja oko Agrobanke i da je tu bilo mnogo mutnih radnji, uključujući i finansiranje stranaka.
Koliko vidim, puca se na Mirka Cvetkovića i njegovog partnera iz Ces Mekona, zaboravih kako se zove.
Biće interesantno ako krene da se odmotava.
[ ventura @ 10.08.2012. 16:45 ] @
Na stranu te revizije finansijskih izveštaja same banke... Ali generalno za te velike kredite u milionima evra (pa i za one daleko manje) se angažuju nezavisne revizorske-tehničke kuće van same banke koje daju svoje nezavisno mišljenje o projektu (takozvani due dilligence). To se kombinuje sa internom analizom riska u samoj banci (koji radi istu stvar kao i ta revizorska kuća), i sa tom dokumentacijom se ide na kreditni odbor koji na osnovu tih informacija odobrava ili ne odobrava kredit...

Dakle, koliki god predsednik izvršnog odbora bio baja, ne može taj Antonić tek tako da kaže Pero partijski druže, evo ti kredit od 10 miliona, idi na kasu i podigni pare.. To je proces u kome mora da učestvuje minimum 20-30 ljudi, i da su svi u tom lancu svesni da je u pitanju neka mutljavina.

I zbog toga smatram da je hapšenje samo ovog Antonića, a da pri tome svi njegovi puleni ostanu nekažnjeni, i verovatno još i da zadrže taj posao u banci, smatram da je to vrhunac ljigavosti i jedna vrlo jasna naznaka da je tu u pitanju čist politički proces, a ne regularno krivično gonjenje.
[ mist @ 10.08.2012. 16:53 ] @
Dobro, nije samo Antonić uhapšen. Uhapšeno je još sedmoro. Doduše ne znam koliko je njih iz banke.
Malopre sam naleteo na neki članak na netu gde neki anonimni član UO banke kaže kako se on ne oseća odgovornim jer na UO dolaze samo odobrenja kredita koja su veća valjda od 15% aktive banke ili tako nekako.
Enivej, mislim da je malo rano raspravljati dok se ne završe hapšenja i dok se ne podignu optužnice.
[ superbaka @ 10.08.2012. 17:59 ] @
odoh sa zenom i detetom na sladoled, pa nek me ovi iz policije nadju tamo da im dam svoje misljenje o Agrobanci...
[ cika dacha @ 10.08.2012. 21:15 ] @
e sad je jasno ko dan zasto se digla onolika galama oko smene guvernera!
[ joojant200 @ 10.08.2012. 22:35 ] @
Vazno da su meni 2007.me odbili kredit, jos tada sam video da nesto tamo smrdi :)
[ New Village DC @ 11.08.2012. 16:09 ] @
Ja samo znam da iza izgradje jednog velikog stambenog kompleksa u Nisu (Mozaik sa oko 320 stanova) stoji kredit Agrobanke. Izgradnja je stala negde na polovini ili malo vise. Takodje sam cuo da su neki izvodjaci gradjevinskih radova ostali uskraceni za deo nadoknade za radove. Pominje se nekoliko fiktivnih firmi u lancu od investitora do krajnjih izvodjaca, kao i to da iza njih stoji isti vlasnik.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.08.2012. 22:37 ] @
Afera "Agrobanka": Za desetak dana hapšenja biznismena

Citat:
Postojećom istragom je obuhvaćena suma veća od četiri miliona evra, a za sada postoji sumnja da je Agrobanka u periodu od 2006. do 2011. godine odobrila nezakonite kredite ukupne vrednosti veće od 200 miliona evra, koji kasnije nisu vraćeni. Tako da nas čekaju tek značajna imena iz sveta biznisa, koja su na ovaj nezakonit način dolazila do velike količine gotovog novca. Neki i do više desetina miliona evra - kaže za “Blic” izvor blizak istrazi.Afera Agrobanka: "Tek smo počeli"


Citat:
Tužilac Miljko Radisavljević kaže za B92 da je rad na slučaju Agrobanka tek počeo i da je urađen samo manji deo. On je dodao da je NBS sarađivala s policijom. "Ne govorimo o imenima. Ne želimo da najavljujemo ko će biti saslušan, ko će biti obuhvaćen istragom, niti protiv koga će biti podignuta optužnica", kaže on.

Tužilac za organizovani kriminal je tako odbio da komentariše navode o bivšem guverneru NBS i nedostavljanju izveštaja o vanrednoj kontroli Agrobanke MUP.

"U istrazi će biti saslušana sva lica koja imaju saznanja o dešavanjima u Agrobanci i o tome kako su odobravani krediti u periodu od 2006. do 2011. godine, koji su danas nenaplativi", kaže Radisavljević.
[ ime.prezime @ 13.08.2012. 22:48 ] @

lepo ... taman dovoljno vremena da svi koji se osecaju ugrozeni zapale daleko :)
[ mmix @ 20.08.2012. 17:17 ] @
Ja sam vam rekao da je Agrobanka sitna riba, Fodn za razvoj "ne zna" sta je bilo sa 1.3 milijarde (MILIJARDE) evra razvojnih kredita. SWAT anyone? Naravno da ne, to je rezervisano za zrtvene jagnjice... Pravi igraci ce dobiti packe po prstima i pojesce vuk magarca.

http://www.novosti.rs/vesti/na...prijave-protiv-Fonda-za-razvoj[ Nebojsa Milanovic @ 29.08.2012. 23:57 ] @
Verujem da mnogi sa različitom dozom skepticizma prate ovaj slučaj pa znaju dosta što i nije obuhvaćeno tekstovima u ovoj temi, ali ovaj današnji napis zaslužuje da se nađe u njoj:

Afera "Agrobanka": Novi detalji istrage

Naročito preporučujem klip u okviru teksta.
[ ventura @ 30.08.2012. 00:08 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Verujem da mnogi sa različitom dozom skepticizma prate ovaj slučaj pa znaju dosta što i nije obuhvaćeno tekstovima u ovoj temi, ali ovaj današnji napis zaslužuje da se nađe u njoj:

Afera "Agrobanka": Novi detalji istrage

Naročito preporučujem klip u okviru teksta.

Kakva gomila šund novinarstva...

Neki prepametan novinar je otkrio ultimativnu zaveru - da su firme dobijale kredite kad su im računi bili u blokadi. Ono, Ajnštajne, pa kada su firme u blokadi tada im je kredit najpotrebniji kako bi izmirili obaveze i nastavili sa daljim poslovanjem.. Ako ne dobiju novac sa kojim mogu da izmire obaveze (kredit, pozajmicu osnivača i sl.) firma ode na doboš...

Dakle nije uopšte problem što je firma dobila kredit, štaviše to je jedan vrlo povoljan trenutak i izuzetno dobra poslovna prilika za banku (profiti na takvim kreditima su daleko veći nego na regularnim), već je problem u tome ako je banka odobrila kredit a nije se obezbedila kolateralom odgovarajuće vrednosti (obično 2.5-3 puta vrednosti kredita), a to dotični novinar, bez uvida u poslovne knjige banke i izvršenja nezavisne revizije i procene ne može da zna.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.12.2012. 11:10 ] @
Prošlo je već nekoliko meseci od kada je cela ova afera zvanično počela, ali pomaka je malo. Videćemo kako će ići, mada ulozi nisu mali, i politički, i svaki drugi.

Evo najnovije vesti:

Privedene još tri osobe u aferi "Agrobanka" zbog pronevere 18 miliona evra


No, sve je više onih koji misle da je i ovo samo još jedno čudo za tri dana...
[ mr. ako @ 21.12.2012. 18:38 ] @
Lol, kako moze biti "cudo za tri dana" kada ti posle 113 dana od poslednje poruke u ovoj temi, javljas da je uhapseno jos osoba u vezi sa slucajem?! Inace, pored ovih novo-pohapsenih, Jozefu Kasi i ostalima je produzen pritvor.
[ Nebojsa Milanovic @ 22.12.2012. 00:12 ] @
Ne znam kako si zaključio da izreka "čudo za tri dana" znači nešto što je bukvalno tri dana ili slično...

Umesto toga sam mogao da kažem i ovo:

No, sve je više onih koji misle da će i ovo biti još jedna od onih situacija: "tresla se gora, rodio se miš"...

Da li sada shvataš poentu?
[ mr. ako @ 22.12.2012. 00:39 ] @
Mogao si da kazes i to.

(Ne shvatas poentu. :) )