[ wex-alpha @ 31.08.2012. 21:06 ] @
Izvinjavam se ako ovo nije pravo mjesto za temu, pa molim admina da je izmjesti ako nije problem.


Naime, imam jednu nedoumicu. Imam projekat koji je osmisljen da se radi u Drupalu. U pitanju je social website, koji ce u sebi imati dosta widgeta i svasta nesta. Kasnije je u planu da se sajt umnozi, tako da bude vise inacica istog sajta (sa izmjenama) sa vise mjesta. Ako se napravi social site A, kopirat ce se cijela platforma i zimjestiti na drugi server koji ce postati B. Na kraju ce biti dvije platforme i single login. Na kraju moze biti n platformi.

Sajt mora da opsluziva na desetine hiljada korisnika, dakle nije light weight site.

Klijent se ne moze odluciti. Mi smo za .NET rjesenje. Vjerovatno ce se koristiti Telerik SiteFinity kao osnova. Ako SiteFinity nije dobar izbor, onda bi radili from scratch koristeci Telerikove kontrole ako nista.

Ja sam .NET developer i citao sam o Drupalu i njegovim problemima. Sad... kao sto sam rekao nisam Drupal developer, ali bih volio objektivno misljenje.


Licno mislim da Drupal nije idealan izbor za ovaj projekat, no ipak nemam iskustva sa Drupalom.


Svaka tehnologija ima svoje zasto i protiv. Cijenio bih vasa misljenja na ovu temu.

Thanks
[ Igor Gajic @ 31.08.2012. 21:31 ] @
Radio sam na ozbiljnom sajtu u Drupalu sa preko 500.000 stranica od pocetka, dakle od instalacije Drupala do razvoja custom search widgeta. I posle 2 godine mogu reci da je to bilo nocna mora. Drupal je dobar za male projekte, ali kako zahtevi rastu tako se sve vise komplikuje i sve cesce se mora menjati core funkcionalnost, tj. praviti cuda ludila sa modulima da bi se izbeglo menjanje core fajlova, s jedne strane zbog klijenata, a s druge zbog daleko lakseg upgrade-a Drupala. Tu je takodje i pravljenje teme za sajt, dodavanje elemenata, automatsko dodavanje zilion klasa, div-ova, span-ova, ostalih "junk" elemenata. Napraviti cist, jednostavan HTML u Drupalu je jako tesko, ali ne i nemoguce, u svakom slucaju zahteva dosta customizacije i veliko znanje samog sistema.

S druge strane radio sam sa Sitecore-om, EpiServer-om i Umbracom i C#-om, uglavnom paralelno sa Drupalom i PHP-om. I rad u Drupalu, pogotovo u kasnijoj fazi projekta, kada se sve to razmahalo i postalo kompleksno, C# je izgledao kao decija igra. Debuger, dobar IDE, mogucnost lake izmene postojeceg projekta... Priceless


U svakom slucaju za takav sajt Drupal bih zaobisao u sirokom luku.
[ wex-alpha @ 01.09.2012. 09:51 ] @
Citat:
Igor Gajic: Radio sam na ozbiljnom sajtu u Drupalu sa preko 500.000 stranica od pocetka, dakle od instalacije Drupala do razvoja custom search widgeta. I posle 2 godine mogu reci da je to bilo nocna mora. Drupal je dobar za male projekte, ali kako zahtevi rastu tako se sve vise komplikuje i sve cesce se mora menjati core funkcionalnost, tj. praviti cuda ludila sa modulima da bi se izbeglo menjanje core fajlova, s jedne strane zbog klijenata, a s druge zbog daleko lakseg upgrade-a Drupala. Tu je takodje i pravljenje teme za sajt, dodavanje elemenata, automatsko dodavanje zilion klasa, div-ova, span-ova, ostalih "junk" elemenata. Napraviti cist, jednostavan HTML u Drupalu je jako tesko, ali ne i nemoguce, u svakom slucaju zahteva dosta customizacije i veliko znanje samog sistema.

S druge strane radio sam sa Sitecore-om, EpiServer-om i Umbracom i C#-om, uglavnom paralelno sa Drupalom i PHP-om. I rad u Drupalu, pogotovo u kasnijoj fazi projekta, kada se sve to razmahalo i postalo kompleksno, C# je izgledao kao decija igra. Debuger, dobar IDE, mogucnost lake izmene postojeceg projekta... Priceless


U svakom slucaju za takav sajt Drupal bih zaobisao u sirokom luku.


Hvala :)
[ wex-alpha @ 02.09.2012. 23:10 ] @
Da li me moze neko ispraviti.
Citajuci po netu ovako sam shvatio stvari:

1. Nema pravog kodiranja u Drupalu (respekt manjini). Sve se svodi na pronalazak odgovarajuceg modula i njegovu prepravku.

2. Pravi problem nastaje kada treba praviti update Drupala.

3. Jos nesto?

Hvala :)

[ Igor Gajic @ 03.09.2012. 07:02 ] @
1. I da i ne... Sve zavisi od tvojih potreba. Ako ti treba nesto sto vec postoji onda uzmes odgovarajuci modul i prepravis ga da odgovara tvojim potrebama. Naravno uz izmenu podataka samog modula(ime,verzija, drupal identifikacija) inace posle izvesnog vremena nudi nove verzije ne-patchovanog modula i stvara zabunu za buduce administratore. Recimo imao sam zahtev da se implementira ceo custom newsletter sistem i kao osnova je uzet simplenews modul, tokom vremena modul je bio radikalno izmenjen. S druge strane pravili smo skroz custom module za specificne zahteve, i.e. custom blokovi, strane sa izvestajima, custom newsletter management strane i sl... Za komplikovaniji sajt ne postoje moduli koji pokrivaju sve zahteve.

2. Ako ne diras Drupal core fajlove i module, dakle fajlove koji cine Drupal nema problema. ALI. Recimo ja sam konkretno radio sa 6.2 Drupalom i mogao sam da radim update na 6.22, update na 7.0 nisam mogao ni da pokrenem posto je sam core radikalno izmenjen.

3. Theming za Drupal, tj. razvoj osnovne teme za Drupal projekat je nocna mora koja iziskuje ogomno znanje, inace zavrsis sa uzasnim HTML-om. Recimo mi smo dobili temu od klijenata koja nije bila prilagodjena Drupalu i onda smo krenuli sa fix.css fajlom, koji je trebao da ispravi greske kada se ubaci u Drupal. Taj fajl je narastao na par stotina KB u roku od 5 dana.
[ milosmalic @ 16.12.2012. 21:24 ] @
N2CMS