[ ownage88r @ 08.09.2012. 14:03 ] @
Zdravo svima.

Molim vas ko zna da mi pomogne neka pise,ili ako je video ili cuo nesto slicno nek podeli iskustvo samnom.
Evo da opisem problem.Imam lcd tv sa dva hdmi ulaza i komp.Povezao sam ih hdmi kablom,tv se odmah prepozna na kompu,slike se prebaci i zvuk sve ok.Onda ajde da probam da nesto pustim,prebacim neki film na tv i krenem da gledam,uhh sve extra i posle jedno 10-15 minuta nestane struja u celoj kuci.Prvo pomislio da je nestalo struje,aj da ja proverim,i tad vidim da je osigurac na tabli(sklopka) iskocila.I ja ga vratim i sve ok.Palim racunar opet,pustam neki drugi film i posle 10tak minuta kasnije isto,i tako vec jedno 20 puta.Ako ne povezem tv i komp sve radi normalno,i komp i tv radi bez ijednog problema,mogu da igram satima ili da gledam tv cak istovremeno i nista,sve ok.
Menjao sam kabl,mislio da ima neki kratak spoj(mada ako ima onda bi' odmah trebao da izibje osigurac ne posle 15 minuta.)
Stavio drugu grafiku,aj da proverim da nije to.Posle nekoliko minuta opet isto.Cak i napajanje probao drugo sve isto.
Zasto se to desava,ako ima neki kratak spoj ili tako nesto zasto ne odmah i startu,zasto posle 10tak minuta?

Molim vas ako neko zna nesto ili ako je video nesto slicno neka podeli slobodno,zanimaju me sva misljenja.
Inace tv je nov a komp star malo vise od godinu dana.
hvala svima unapred
[ Miroslav Cvejić @ 08.09.2012. 14:24 ] @
Ovde nije problem ni u TVu ni u računaru. Više liči da je problem u samoj instalaciji.

Da li se TV i računar na istoj utičnici strujom napajaju?
Ako nisu, probaj na isti produžni da ih povežeš.
Da li ti je uzemljenje dobro?

[ ownage88r @ 09.09.2012. 10:08 ] @
Nisu na na istoj uticnici,tv je u jednom kraju a racunar u skroz drugom kraju dnevne sobe.Uzemljenje bi trebalo da je dobro,mada provericu,to mi nije palo na pamat.Ali opet mi nije jasno kakav uticaj ima ako uzemljenje nije dobro.
Stos je u tome da tek posle 10-15 [att_img]minuta izbaci skolpku a ne odmah kad ih povezem.I zato nije mi jasno.
[ sdurut @ 09.09.2012. 12:21 ] @
Moguće da je zamenjena nula i uzemljenje. Usput pitanje da li ti je TV vezan na utičnicu kablom koji na sebi ima onaj treći pipak za uzemljenje ili ne? Ako nema priljučak za uzemljenje u TV je napravljeno tzv veštačko uzemljenja sa dva visokonaponska kondezatora tako da jedan ide na fazu a drugi na nulu. U tom slučaju računar i Tv se nalaze na različitim fazama i to može da bude uzrok problema pošto je računar uzemljen preko šuko utičnice. Ako su i TV i komp uzemljeni preko utičnice onda su negde u instalaciji ukrštene nula i uzemljenje. Takođe mogući uzrok je ako imaš kablovsku televiziju čije je kabal ko zna gde uzemljen pa se javlja razlika potencijala. Jedino ti možeš da utvrdiš šta je.
Prvo otkači antenski kabal da otkloniš sumlju.
Ako to ne pomogne onda veži TV preko produžnog kabla na istu utičnicu gde ti je i komp. Ako ovo upali znači problem je različitih faza.
Javi šta si uradio.
[ ownage88r @ 10.09.2012. 15:45 ] @
Hvala na savetima,probacu pa vam javljam!!
[ ownage88r @ 17.09.2012. 11:52 ] @
Probao sam sve i necete verovati sta je upalio.Stavljao sam i na jedan produzni i sve,ali tek tad se nije iskljucivao ako sam izvukao antenu iz tv-a(kablovski).
Ako izvucem kabl iz tv-a mogu satima da radim na HDMI(gleado filmove i igrao igricu i sve ok).
E sad pitanje sta mogu da uradi ?Posle 2-3 sata kako radim na HDMI,i ja pokusao da vratim kabl od antene i u momentu kako dodirne od pozadi taj ulaz odmah nestane struje.
Sad koristim ili tv ili hdmi.Sta da radim? Dali postoji neko resenje za ovo?
Inace hvala vam na savetima!!!
[ sdurut @ 17.09.2012. 12:40 ] @
Najvažnije je da si uradio dijagnostiku i utvrdio tačan uzrok problema. Rešenje postoji u galvanskom odvajanju kablovske televizije od antenskog priključka. Nekada su stari televizori lampaši bili napajani direktno iz mreže tako da je šasija u TV-u bila direktno pod naponom od 220V. Kod njih su to rešavali minjaturnim Vf trafoom koji je simerični antenski vod od 300oma konvertovao u asimetrični 75ohm koji je priljučivan na tjuner. Postojala je i jedna serija novih Philips kolor televizora kojima je šasija takođe bila galvanski vezana na 220V. Razdvajanje antene od šasije je vršeno preko dva visokonaponska kondezatora od 10nF/1kV. Ako si malo vičan lemilici ovo lako sam možeš da napraviš. Presečeš antenski dolazni kabal na pogodnom mestu. Širm (pleteni deo oko kabla) premostiš kondezatorm. Takođe srednji provodnik vrući kraj premostiš kondezatorom. Jedan kraj kondezatora povežeš na jedan kraj kabla drugi izvod na drugi. To izoluj da se nešto ne spoji i ugradi u neku malu plastičnu kutiju rečimo od dečijeg Kinder jajeta. Kondezatore visokonaponske možeš da skineš iz nekog starog napajanja za PC. Oni su obično plave boje piše na njima ili 10nF pa ispod ili pored 1kV ili 103 - 1kV. Ako ne možeš sam potraži nekog TV mehaničara ili elektroničara koji ovo može da ti odradi.
[ ownage88r @ 17.09.2012. 16:12 ] @
Napravicu to,pa vam javljam da li je upalio. :-D