[ pisac @ 08.09.2012. 22:55 ] @
Igrao sam se ovih dana sa novijim verzijama slekvera, sa ciljem da ispitam vredi li prelaziti na njih. Do sada sam za kućne potrebe koristio samo do verzije 12.2 (koja ima KDE 3.5.10), a na kojekakvim serverima ionako ne instaliram X.

Nadao sam se nekom napretku i eliminisanju kojekakvih bagova, ali samo sam se zaprepastio sam kolika je KDE 4 katastrofa. To je 10 koraka unazad u odnosu na 3.5, jezivo ružno, komplikovano, nespretno i tromo.

Ne razumem koji je smisao tog "proizvoda", gde je tu napredak? Koliko sam čitao, taj "napredak" je negde duboko u Qt4 jer je Qt3 nekakva slepa ulica. Ali, šta mene zanima napredak duboko skriven u "motoru" koji se ničim ne vidi na površini? šta će mi spor auto koji se stalno kvari i mnogo troši, ali eto ima neku "wannabe" fantastičnu tehnologiju koja ima samo jednu manu a to je da nikako ne dolazi do izražaja
[ calexx @ 09.09.2012. 01:26 ] @
Ja sam se na KDE vratio tek pre par meseci pa nemam iskustvo sa starijim a ovaj 4.8.x kao i 4.9.x mi rade bez greške. Pretpostavljam da su zahtevniji od prethodnih i da je to s razlogom a ako hoćeš da ih koristiš na nekom kršu ... nemoj, uzmi starije verzije ili neki lakši DE.
[ pisac @ 09.09.2012. 22:47 ] @
Ne znam trenutnu definiciju krša, ali prelazak sa krša na zmaja neće pomoći da se "jezivo ružno, komplikovano, nespretno" promeni.

Ja prvo odmah poisključujem sve žive efekte i kerefeke i animacije menija i prozora, i tako radim još od doba Win98 (valjda su se tada beše pojavili prvi efekti). Onda poisključujem i sve drugo što me smara, i zatim postavim dizajn svega na Windows2000 (ili približan = redmond) izgled. Pa zatim postavim fontove na Tahoma i Verdana 10, aktiviram subpixel rendering i isključim omekšavanje za 8-15 piksela, instaliram Operu, napunim "brzi pokretač" sa programčićima... i onda taj KDE 4.8.5 postaje sistem koji maksimalno liči na KDE 3.5 (ili na Win200, WinXP, i sl.)

E to što ostaje je i dalje nezgrapno, nejasno, komplikovano, i bagovito. Reicmo, onaj "start" zupčanik za pokretanje programa sam odmah vratio na klasični "kaskadni meni" stil, pošto je taj prikaz daleko efikasniji u radu od default glomazne fancy postavke. E, taj kaskadni meni je potpuno neupotrebljiv jer ima bag zbog koga redovno aktivira pogrešan podmeni ukoliko "opušteno" koristiš miša. Da bi radio pravilno, moraš da voziš nadesno striktno po određenoj stavki menija da bi dohvatio pravi submeni, odnosno ni za mikrosekundu nesmeš da mrdneš gore ili dole. Što je naravno smaranje u praksi, odnosno neupotrebljivo.

Pa zatim ubacivanje vidžeta u panel.. koje se obavlja kroz neki skroz nenormalni i nepregledni meni sa ogromnim ikonama.

Pa zatim ponašanje i opcije i izgled i način podešavanja samog panela, koji je nekako glomazan sa velikim ikonama koje ne mogu da se smanje na nivo ikona u KDE 3.5, a i ako se smanje onda su nekako nejasne i previše razmaknute, u stvari jednostavno ružne i nezgrapne. I ona "sistemska kaseta" koja ima identičan problem nepotrebnog razbacivanja prostora. Ono što kompaktno i lepo stane na panel KDE 3.5 ovde zauzme 2x više prostora a pri tome izgleda mnogo ružnije i manje efikasno. Mnogo stvari na tom KDE-u ima taj problem sa razbacivanjem prostora i (pre)velikim (pa još ružnim) ikonama. Recimo "unapređeni" kmail.

Pa recimo "kontrolni centar" odnosno "sistemske postavke"... Na KDE 3.5 je to prilično jasno organizovano, a na KDE 4.8.5 je to zbrka nabacanih opcija pogrešno/smešno grupisanih. Treba lutati po 5 minuta kroz menije da bi se našlo odgovarajuće podešavanje.

I tako... ne vidim spas za KDE 4, ostaje mi jedino nada da će TDE (http://www.trinitydesktop.org/about.php) zaživeti u nekoj ozbiljnijoj meri. A u međuvremenu, posle mnogo godina vraćam se na istraživanje drugih DE-a, da vidim dokle je stigao Gnome, šta je to Unity, i tako...
[ bojan_bozovic @ 10.09.2012. 03:10 ] @
Citat:
pisac:
Igrao sam se ovih dana sa novijim verzijama slekvera, sa ciljem da ispitam vredi li prelaziti na njih. Do sada sam za kućne potrebe koristio samo do verzije 12.2 (koja ima KDE 3.5.10), a na kojekakvim serverima ionako ne instaliram X.

Nadao sam se nekom napretku i eliminisanju kojekakvih bagova, ali samo sam se zaprepastio sam kolika je KDE 4 katastrofa. To je 10 koraka unazad u odnosu na 3.5, jezivo ružno, komplikovano, nespretno i tromo.

Ne razumem koji je smisao tog "proizvoda", gde je tu napredak? Koliko sam čitao, taj "napredak" je negde duboko u Qt4 jer je Qt3 nekakva slepa ulica. Ali, šta mene zanima napredak duboko skriven u "motoru" koji se ničim ne vidi na površini? šta će mi spor auto koji se stalno kvari i mnogo troši, ali eto ima neku "wannabe" fantastičnu tehnologiju koja ima samo jednu manu a to je da nikako ne dolazi do izražaja :D


Koristi XFCE. KDE, Gnome i LXDE su odavno prestali da budu linux desktop okruženja/windowmanageri (recimo automount čini mi se u LXDE ne može ni da se isključi).
[ component @ 11.09.2012. 15:12 ] @
Nikako ne mogu da se složim da je KDE 4 katastrofa. Čak štaviše to je najviše "user frendly" okruženje koje sam koristio. I poprilično je brz: 4.9 prosto leti na svim mojim računarima. Istina je da postoji određen period navikavanja za one koji su ranije koristili druga okruženja ali vredi.
Pisac, ti ga stvarno unakaziš pre nego što uopšte kreneš da ga koristiš.... o ukusima ne vredi raspravljati, ali tako kako ti želiš da ti izgleda sistem je stvarno ružno.
Aktuelna verzija (4.9) ima svojih mana i bagova ali to su sitnice koje na svu sreću ne umanjuju u mnogome krajnji utisak.
[ pisac @ 12.09.2012. 07:55 ] @
Nije ružno već je kompaktno, jednostavno, i mnogo efikasnije za rad nego kojekakva moderna pro*eravanja sa efektima.

Možeš li ovakav panel da namestiš na KDE 4.9 da bude dovoljno pregledan i jasan, a da bude isto efikasan (praktičan) i sve to na 1024 piksela širine. Od ovoga je možda nešto bolji jedino Windows (2K, XP...), i to za nijansu.Uzgred, gde se na KDE 4 dedoše ovi dugmići sa strane pomoću kojih panel može munjevito da se ukloni sa ekrana po potrebi?
[ zoranix @ 12.09.2012. 08:00 ] @
I ja se ne slažem da je KDE 4 "krš".

Radi se zapravo o jednom veoma naprednom okruženju i oni koji su radili u njemu, ili rade, sigurno sa Vama @pisac ne mogu podeliti mišljenje. Oduvek sam koristio KDE, počev od verzije 3 i sada ga koristim svakodnevno. Pokušao sam da koristim GNOME 2, ali u njemu nedostaju neke stvari na desktopu, koje samo mogu da izvedem iz KDE 3, ili 4.

Inače GNOME 2 mnogo više liči na Windows 98/2000 i dosta ga korisnika gotivi baš zbog toga, a da ni sami nisu svesni te činjenice. Primećujem da i Vi @pisac pomenuste, u Vašem prvom postu, Windows98/2000 i verujem ne slučajno. Upravo ste naveli da od KDE očekujete da liči na Windows 98/2000, a KDE tim se svojski trudi da ponudi nešto novo i drugačije (bolje!?) i eto nezadovoljstva.
KDE nije Windows (na svu reću!) i nadam se neće biti. Slažem se sa Vama da u KDE 4 ima problema (sitnijih i običnom korisniku neprimetnih!) s kojima se može živeti i da ima nakaradnih stvari, kao na primer pomenuto dodavanje gedžeta na desktop. Moglo je biti elegantnije, ali šta je tu je, i onako ih ne dodajemo, niti uklanjamo, svaki dan.

Predložio bih Vam @pisac da probate XFCE i Enlightenment. Nadam se da se mogu preuzeti s repoa za Vaš Slack.
[ bojan_bozovic @ 12.09.2012. 08:07 ] @
Istina je, KDE 3.x (koristio sam 3.0-3.5) bili su vrlo dobri sto se usability tiče, i te KDE 3.x "pokrao" je MS za Windows 7 taskbar. Niste primetili, pa Windows 7 taskbar je KDE 3.x taskbar, bez višestrukih desktopa i dugmića sa strane za skrivanje!

Najbolji taskbar koji sam video! I, da budem iskren, naj je bio 3.3! ;)
[ component @ 12.09.2012. 09:28 ] @
Citat:
pisac:
Možeš li ovakav panel da namestiš na KDE 4.9 da bude dovoljno pregledan i jasan, a da bude isto efikasan (praktičan) i sve to na 1024 piksela širine. Od ovoga je možda nešto bolji jedino Windows (2K, XP...), i to za nijansu.
Tako ružan teško da mogu da namestim
evo kako izgleda moj panel:
[ pisac @ 12.09.2012. 10:18 ] @
Pa tu nemaš ništa. Zato i jeste "lep" (mada je to stvar ukusa, meni deluje grozno ta sumorna siva boja sa nejasnim rasplinutim ikonama).

Na 1366 piksela širine ti imaš mnogo manje stvari nego ja na 1024. Ja jednim klikom ili jednim pogledom mogu da odradim ogroman broj stvari za koje tebi treba 3 ili više klika. Reci mi inače ako zaželiš da skloniš panel na brzinu, kako ćeš to da uradiš?

A koliko ti je intuitivan kontrolni centar (sistemske postavke) na KDE 4.9, u poređenju sa 3.5?Znaš li koliko sam se ubio od traženja dok nisam našao gde se u KDE 4.8.5 podešava recimo raspored tastera na tastaturi? A na 3.5 je upravo tu gde i treba da bude, jedan pogled i dva klika: