[ bogdan.kecman @ 16.09.2012. 07:42 ] @
vozdra raja .. nesto se razmisljam ovih dana, hteo bih da izmerim brzinu nekih dioda .. problem je sto sam osakacen sa opremom za merenje ... imam analogni 2x50MHz tek i DSO 2x25MHz (250MSa/s pravih semplova, one GS/s ne racunam to je reklamna kampanja) i imam HP3310A prehistoriski signal generator i to je to ... doduse imam i 2 RF generatora ali ne znam dal oni uopste mogu da se iskoriste za ovo merenje ( Marconi TF995A koji ide od 9MHz do 280MHz i ima razne modulacije + neki ORION madjarski "lab generator" koji je 50KHz do 25MHz ) al reko aj da ih spomenem ako mozda mogu za neki klinac ovde da se upotrebe ... da i imam neki pristojan counter koji ide do 225MHz koji moze da ima dobru externu referencu (cezijum ili rubidijum, mogu i do jednog i do drugog da dodjem ali kapiram da je i njegov interni oven vise nego ok za ovo ako se uopste koristi ovde) .. sto se napajanja tice tu mogu da napravim sta god treba, linearno, smps, varistor .. CC, CV .. i naravno cpld/fpga koji moze da generise stagod do 100MHz dakle sta je ideja .. imam neke poznate i neke nepoznate diode, male velike .. (imam neke 100A diode npr) i zanima me da im izmerim brzinu - najbitniji mi je "forward recovery time" ... ako pogledam datasheet za gomilu dioda ta informacija uopste ne postoji u istom :( pre nego nastavim, da odgovorim na osnovno pitanje - zasto :D ... odgovor je jednostavan, sto da ne :D .. dakle nemam nikakav poseban razlog nego evo sedim u 8 ujutro u nedelju za kompom mrtav umoran, spava mi se ne vidim na oci, celu noc sam nesto siljio a onda u 7 skonto da sam danas dezuran i da mora sedim ceo dan za kompom ... pa sad dok "cekam da se nesto desi" razmisljam, pa mi palo na pamet da bi bilo iskusno to izmeriti al nisam siguran da umem kako - e sad, nisam siguran da umem je uvek izazov pa .. sto da ne :D ja sam razmisljao o dva nacina da ovo napravim ... prvi je jednostavan i radio bi za forward recovery a to je - napravim glupo kolo sa fetom koji otvara neki solenoid (obican neki mali rele) - izmerim back emf kada fet otkaci solenoid (zamenim crknut fet ako crkne :D ) - zakacim back emf diodu i uporedim oscilogram sa onim bez diode - zakacim drugu diodu, trecu ... problem koji ovde vidim/pretpostavljam (ne mogu jos da probam posto mi je alat popakovan u neke kutije tako da do kraja meseca sve ovo je samo virtuelno razmisljanje pre nego budem mogao ista da probam) je da su mi oba osciloskopa suvise pateticna da bi video bilo sta drugi nacin bi bio da generisem cetvrtu -V do +V na nekoj niskoj frekvenciji nekim brzim pulse generatorom... okacim to na scope i kratko spojim diodu i gledam kako se ponasa i za reverse i za forward recovery .. ovo bi bilo idealno ali - moj signal generator je 30ns rise/fall time sto je extra sporo ako uzmemo da recimo AU1PD ima reverse recovery time od 75ns po datasheet-u tako da mi moj generator signala tu predstavlja drzac za papir i nista drugo .. sad bi tu mozda mogao da se napravi neki generator sa mcu-om/cpld-om ili obicnim 74tvorkama ... no nisam siguran sta od toga ima dovoljno brz rise/fall time da bi bilo upotrebljivo i da moze da ide u minus (dakle treba mi da signal ide od recimo +5V do -5V da bi mogao i forward i reverse recovery da merim - moj scope .. nesto nisam siguran da je moj scope dovoljan, sa 250MS/s to znaci da on moze da sempluje svake 4ns dakle mogu bez problema da racunam sa greskom od +-15ns ili vise .. pitanje dal je to dovoljno ili ne .. za ove brze diode potpu AU1PD sigurno nije dok je za spore 1n400x sigurno dovoljno (one bi trebalo da su 30us reverse recovery time, sto je za red velicine sporije od AU1PD na primer) ... a za schottky tipa 1n5819 koji ima reverse recovery ispod 10ns .... e sad .. ja cu se sigurno poigrati u spice-u sa ovim ali me zanimaju ideje, da li je ovo ikako moguce izmeriti ovom mojom "sporom opremom" ... ili bez ozbiljnog scope-a mogu da zaboravim na ovako nesto? dakle da ponovim, zanima me teoretski, imam gde da odem do mega giga turbo scope-a da premerim sta god .. zanima me el mogu drugacije |