[ nebojsa91 @ 19.09.2012. 15:03 ] @
Pozdrav :)

Gledao sam razne teme ovde (i nisam siguran da li ovo pitanje spada u onaj deo o emigraciji, pošto nije to baš slučaj) i tražio po netu, ali nisam pronašao pravi odgovor.

Situacija: Imam hrvatsko državljanstvo (tamo sam rođen + roditelji) i pasoš (sa prebivalištem u Srbiji, gde žvim ceo život, a imam i srpsko državljanstvo, studiram u Beogradu na budžetu). Hteo bih da idem na master u EU (trenutni cilj Danska) i tamo važi pravilo da EU/EEA državljani ne moraju da plaćaju školarinu na fakultetima, već im je školovanje besplatno.

E sad, mene zanima imam li ja pravo na to pošto Hrvatska ulazi u EU 1.7.2013., a ja bih i aplicirao i upisivao master tek 2014? Gledao sam neke sajtove fakulteta, njima je potvrda da si EU/EEA državljanin samo kopija prva strane pasoša. Za diplomu sa osnovnih studija im nije bitno gde si završio, već da ispunjava uslove za tu oblast koji bi studirao tamo.

Ne znam da li će Hrvatska imati sva prava čim uđe ili to ide nešto postepeno i gde to mogu da proverim. Da li neko ima neku informaciju ili je možda nešto slično planirao? Bilo kakav savet dolazi u obzir :)

Hvala!
[ Markitos @ 15.03.2013. 21:58 ] @
Moci ces da studiras gde hoces u EU pod istim uslovima kao i studenti te zemlje . Dobra je stvar je ta sto ima dosta stipendija za EU studente ,i one ti mogu pokriti dosta mesecnih troskova.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 19.03.2014. u 20:16 GMT+1]