[ madcama @ 21.09.2012. 18:08 ] @
Pokušavam da na Fujitsu Esprimo P500 85+ instaliram linux kao drugi operativni sistem. Na njemu se već nalazi Windows 7 koji je fabrički tu. Primarna opcija mi je Arch linux, a sekundarna Ubuntu 12.04.1 LTS.
Prilikom pokušaja instalacija kako Archa, tako i Ubuntua, instalacija puca negde nakon učitavanja nvidia drajvera. Kod Archa mi čak daje poruku: Kernel panic....
Instalaciju Archa sam uspeo da pokrenem tako što sam kod odabira da li hoću 32-bitnu ili 64-bitnu verziju da instaliram u Dodatne opcije upisao ACPI = off. Kod Ubuntua nemam priliku da to upišem.

Ako nastavim instalaciju sa isključenim ACPI-jem i ona prođe do kraja kako treba da li ću nešto izgubiti u eksploataciji, tj. šta mi neće raditi? Da li ću na taj način dovesti sam hardver do većeg habanja?

Da li dobro pretpostavljam ako kažem da ću i kasnije prilikom svakog novog pokretanja računara morati da u Grub meniju upišem acpi = off i/ili da to upišem u neki fajl koji se čita baš pri samom boot procesu?


Da li vam je potrebna još neka informacija?

Hvala
[ Panta_ @ 21.09.2012. 19:43 ] @
Izgubices sve ACPI funkcije, evo ovde imas lepo objasnjenje.
Citat:
Da li dobro pretpostavljam ako kažem da ću i kasnije prilikom svakog novog pokretanja računara morati da u Grub meniju upišem acpi = off i/ili da to upišem u neki fajl koji se čita baš pri samom boot procesu?

Unesi u /boot/grub/menu.lst:
Code:
kernel /vmlinuz-linux root=/dev/sda1 ro acpi=off

Na Ubuntu, prilikom pokretanja pritisni Shift taster da ti se pojavi Grub meni, zatim pritisni e taster da napravis izmenu, pronadji liniju nesto kao linux /boot/vmlinuz-x.x.x-generic root=UUID=bla.bla, i na kraju iste unesi acpi=off. Zatim, pritisni kombinaciju tastera Ctrl+X da nastavis boot proces.

Ili, da napravis trajnu izmenu, u /etc/default/grub pronadji liniju GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" i izmeni je u GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off".

Takodje, pogledaj i ovo.
[ madcama @ 22.09.2012. 18:27 ] @
Hvala Aleksandre.

Da li neko možda zna ili bar pretpostavlja šta može da prouzrokuje ovaj problem? Hardver? Neko podešavanje u biosu?
[ Panta_ @ 23.09.2012. 05:37 ] @
Mozda je problem u nouveau grafickom drajveru. Probaj umesto acpi=off da boot-ujes sa nomodeset. Dakle, samo zameni acpi=off sa nomodeset.
[ madcama @ 24.09.2012. 19:26 ] @
Prošlo je i sa nomodeset.

Verujem da ista priča važi i za nomodeset kao i za acpi nakon instalacije.

Nadam se da ću sutra nahvatati vremena pa da probam.

Hvala.
[ Panta_ @ 25.09.2012. 08:56 ] @
Problem mozes da resis instalacijom vlasnickog nvidia drajvera, imas ga u riznicama (pacman -S nvidia). Ili, mozes da nastavis da koristis nouveau drajver, samo dodaj nomodeset parametar u /boot/grub/menu.lst, sto je mnogo bolje i bezbednije od acpi=off koji onemogucuje sve ACPI funkcije.
[ madcama @ 29.09.2012. 21:22 ] @
Na kraju sam uradio ovako:

Instalaciju sam započeo sa nomodeset. Pri prvo rebootu u novi sistem sam takođe koristio nomodeset. Onda sam instalirao nvidia drajvere sa pacman -S nvidia i od tada se normalno bootujem.


Aleksandre hvala na pomoći.