|
[ Pioneer cdj 200 @ 23.09.2012. 22:54 ] @
| Odlučio sam se za izradu nekog prijenosnog zvučnika, ovo je trenutno stanje.
No bojim se da to neće biti dovoljno glasno za naše potrebe pa me zanima da li netko zna gdje nabaviti malene zvučnike visoke osjetljivosti i male snage, da pogonjeni malim d class pojačalima prave veliku buku. Ili barem neki mali (sub)woofer da ga uparim s ovime. U tom slučaju bi mi trebao jednostavni pasivni filter da ovim trenutnim zvučnicima PRIJE POJAČALA skinem bas, tako da mogu glasnije "urlati".
Što se pojačala za woofer tiče, uzeo bi nešto od TI, D class, i trebao bi mi neki sklop da digne na 12V ili pak da koristim 3 li-ion baterije.
Ovo trenutno je malo 2x3W pojačalo na 5V, zvučnici su 3W 4 oma, baterija će biti 3.7V 4Ah (li-ion).
@mikikg, ako čitaš, uspjelo mi je ono sa LM317. Dobio sam 3.7V  |
[ mikikg @ 23.09.2012. 23:35 ] @
Heh, super za lm317 ...
Nego ovi BT zvucnici su skroz cool fora. Nesto slicno smo kontali napraviti Macola i ja, u nesto snaznijoj varijanti i sa vecim akumulatorima ...
Da ne ulazimamo sad u razmatranje pojacivaca i zvucnika, da li si testirao taj BT modul, kakvog je on kvaliteta? Da li si ga probao sa "pravim" pojacivacem?
U sustini super ti je ovo, jos ces ti to da budzis ;)
Ako hoces, mogu ti ustupiti TAS5630, imam neki komad viska, naravno da koristis za drasticno manju snagu nego sto je predvidjeno :) Tu bi vec trebao koristiti 7Ah 12V akumulator ... Ali to bi ti se "dralo" itekako :)
[ Pioneer cdj 200 @ 23.09.2012. 23:51 ] @
Testirao ga jesam (ono na videu samo), nisam još probao sa ozbiljnijim pojačalom ali hoću svakako. Nema one distorzije koja je na videu (ne znam što mi je s kamerom bilo) ali kad se pauzira muzika ili kad se mobitel odspoji, čuju se smetnje (vjerojatno je i do pojačala), a izlaz je dosta jak (piše da može i slušalice direkt pogoniti) pa kad se pojača mob do kraja, ide ovo malo pojačalo preko svojih granica. Što se problema sa smetnjama tiče, mislim da ima izlaz za LED-icu koja svjetli dok se muzika streama, pa bi mogao to iskoristit kao stdby za pojačalo, odnosno da ugasi pojačalo dok ne svira muzika kako bi štedio bateriju i izbjegao te smetnje. Javim kad probam s nečim ozbiljnijim.
Ja se ne mogu odlučiti za veličinu sustava. Imao sam dosad Sony Ericsson MBS-200, bio je mali i dosta glasan ali smo spalili zvučnik a kad sam ga mjenjao i stavio veći, slomio sam SMD komponente na ploči pri zatvaranju
Uz to imamo i sustav sa autoradiom, 13cm zvučnicima i 3.5Ah 12V suhim akumulatorom, ali je to samo za izlaske kod nekoga, jer je veliko i teško. Ovaj Bluetooth bi htio da bude nešto na pola. Da je glasan, a opet da stane u torbu kad se ide na kupanje. Zato tražim neke male ali visoko-efikasne zvučnike.
Ovo što nudiš bi mogao ganjat sa akumulatorom 12V 6.8 Ah (li-ion) što ima na eBay samo malo mi je žao koristit takav modul za ganjat zvučnike do 20-ak W. Osim da se napravi neka stvarno glasna sprava  Za koliko prodaješ? I da li je samo čip ili cijeli modul (kad sam googlao dođe modul)? Oni 13cm zvučnici su Pioneer, 25W RMS opet premalo za ovu mrcinu
EDIT: zahvale za korištenje modula idu prijatelju (D101h na forumu). Modul je stvarno minijaturan, pa ga je on stavio na podnožje za čip, povezao malim žičicama i zalio epoxy ljepilom tako da smo dobili čip
EDIT 2: ipak nije modul, ovo je SMD i to kakav. Teško bi ja to zalemio  Na koliko to volti radi?
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 24.09.2012. u 01:10 GMT+1]
[ mikikg @ 24.09.2012. 00:41 ] @
Nije modul, samo IC, dobices ga free kao sto sam ga i ja dobio od TI ;)
Inace zahteva 12V za ulazni i drajverski stepen i bar 25V za izlazni stepen. Sa tim naponom moze izguradi izmedju 40 i 60W. Mislim malo bi takva postavka bila komplikovanija jer bi morao praviti boost konverter za napon. Za zvucnike mozes iskoristiti neke za auto radio jer ih ima relativno jakih po niskoj ceni.
Samo kazi ako te to interesuje, nije nikakav problem da posaljem, bolje neko da iskoristi nego da mi skuplja prasinu jer trenutno nemam vremena za izradu takve sprave.
[ Pioneer cdj 200 @ 24.09.2012. 10:28 ] @
Ako ti ne treba bilo bi ljepo se malo poigrati s njime ali mi izgleda mali za lemljenje, jedino ako bi mi frend pomogao, on precizno lemi. A i izrada PCB-a u kućnim uslovima je nemoguća. Kako se hladi, treba zaljepit hladnjak za njega? ili se šarafi za ploču?
Boost konverter se nađe na eBayu (nadam se). Od auto zvučnika imam 4 komada ovih pa bi se dalo to u seriju spojit, dva po kanalu na 8 oma. Imam i neke Focalove koji su predobri ali se otkačila guma.
Ali mislim da ću Bluetooth ipak s onim malim pravit da možemo nositi na kupanje i to, a ovo eventualno velika kutija za žurke sa line-in, pa na bluetoothu napraviti line out i povezati.
Nažalost neću imati vremena do prvih praznika, sljedeći tjedan mi faks počinje :/
EDIT: jao, ima tu dosta komponenta, evo kako izgleda gotova ploča. Jesi ga ti probao?
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 24.09.2012. u 11:56 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 24.09.2012. u 11:57 GMT+1]
[ Pioneer cdj 200 @ 24.09.2012. 14:01 ] @
Evo isprobao sam Bluetooth modul na liniji, mogu reći da sam oduševljen. Ne vidim neku razliku u zvuku između modula i direktnog povezivanja mobitela na liniju. Nema nikakvih smetnja, čak ni kad se stisne pauza, zuji jedino kad prstom taknem bateriju tako da su smetnje koje se mogu javiti uvijek do napajanja i povezivanja masa (kao i kod pojačala).
Piše da troši manje od 26mA kad radi, na ovoj mojoj maloj baterijici od 930 mAh ima da radi do 40 sati.
Međutim, isprobao sam ga danas na onom LM317 što sam složio i tamo mi neće raditi. Modul se upali, ispusti zvuk i miga da je spreman za konekciju, no kad ga uparim s mobitelom se ugasi. Neće se spojiti. Probao sam stavit voltmetar da mu ne padne napon ali ne pada. Probao sam dignut napon na 3.85V i odmah se gasio, a kad sam spustio na 3.5V samo ispusti zvuk ali ga mobitel ne detektira. Baterijica na kojoj sad radi mjereno voltmetrom ima 3.82V a modul radi od 3.5 - 4.2V bez beda.
Drugi problem na koji sam posumnjao je to da na modulu masa od audio izlaza nije ista kao i masa od napajanja (barem po shemi, nije znak uzemeljenja), a kod pojačala je to ista masa pa se preko pojačala spoje masa od napajanja i masa od audio izlaza na modulu. No dok ne krenem spajati mobitel, on radi, i pusti zvuk na pojačalo kod paljenja. Pa sam probao masu od napajanja od pojačala odlemiti (odnosno ugasiti pojačalo) no pojačalo je izgleda ipak preko modula dobilo masu jer se pokrenulo, samo što je pištalo. Naravno, ni tad nije modul radio.
Sad mi ostaje probati još samo modul na LM, bez pojačala. Ne znam koji mu je vrag, možda je to ipak posljedica pre male razlike u ulaznom i izlaznom naponu. Probat ću spojiti na 12V.
EDIT: evo probano i sa laptopom. Kvaliteta zvuka je odlična ali mi jaako prekida, a stoje jedan pored drugog. S laptopom ima nekih problema, da li mu je možda i baterija slaba, ne znam. Nekad prođe cijela pjesma bez problema a nekad toliko šteka i prekida da je nemoguće slušati. S mobitelom nema tih problema.
PS. ovo je prvi put da koristim Bluetooth na laptopu pa može biti i do njega. Tek sam instalirao drivere a nisam restartao laptop.
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 24.09.2012. u 15:35 GMT+1]
[ mikikg @ 24.09.2012. 15:38 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: jao, ima tu dosta komponenta, evo kako izgleda gotova ploča. Jesi ga ti probao?
Nisam jos stigo da probam TAS5630. Nisam mogao da se snadjem za PCB koja mora biti dvoslojna ... PCB bi mi ispala preko 100E 4 komada ako bih radio kod Ei-PCB tako da mi je to preskupo. Eto vidis na E-bay ceo sklopljen modul za slicne pare ima :)
A jeste steta ne iskoristiti taj IC i napraviti neko ozbiljno jako pojacalo.
Ako hoces da se igras sa tim, vici ... mogu ti poslati jedan komad bez problema ...
[ Pioneer cdj 200 @ 24.09.2012. 16:23 ] @
Bojim se da bi i meni skupljao prašinu ukoliko je 100€ PCB. Na bušenoj se ne može lemiti jer su premale nožice pa ne znam kako bi ga upogonio. Vidjeti ću sa frendom da li postoji nekakvo podnožje za takve chipove da ga pretvorimo u običan, nama smrtnicima lemljiv element :)
BT modul je proradio na LM317 kad je spojen samo na njega. Izgleda da ga ona masa izbaci s takta. Sad što da radim? Mogu probat jedan GND od pojačala (ovaj kod ulaznog signala) odvojiti pa vidjeti da li će tako raditi.
Našao sam i jedan 80mm zvučnik sa velikim magnetom i debelom gumom a čini se da je i visoke osjetljivosti jer kad sam ga spojio na 2x10W 12V mali D class modul, roka ko bjesan. Pojačan do kraja ima takav pomak da se ne prepozna membrana. E sada on ovako na otvorenom "puše" dosta ali je pitanje kako bi to u maloj kutiji zvučalo. Pojačan do kraja vuče 200 mA sa peakom od 500-600 mA (na udar basa) pa to nije neka velika potrošnja.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|