[ Sonec @ 25.09.2012. 12:23 ] @
[ Sonec @ 25.09.2012. 12:23 ] @
[ Nedeljko @ 25.09.2012. 20:34 ] @
[ Sonec @ 25.09.2012. 20:52 ] @
Prvi je dobar, mada sam na umu imao drugacije resenje, pa cu sacekati jos malo dok ga ne pokazem, mozda se neko drugi seti.
Drugi ti nije dobar, tacnije, skoro si isterao do kraja (mada i tu imam drugacije resenje), samo si pogresio prilikom pustanja limesa. [ Nedeljko @ 25.09.2012. 22:02 ] @
[ Sonec @ 25.09.2012. 22:10 ] @
Pa i jeste, al onda rezultat nije 1, jer imas i onaj deo i ispred zagrade koji ne zavisi od m.
[ miki069 @ 25.09.2012. 22:17 ] @
Nedeljko svaka čast za integral.
Za drugi Excel pokazuje da je tačan rezultat cele sume n/(n-1), a to je tačno ono što Nedeljko i ima ispred zagrade. Bravo i za drugi. [ Sonec @ 25.09.2012. 22:49 ] @
Nedeljko je rekao sledece:
Citat: Nedeljko: Kada to znamo, nije teško zaključiti da je cela suma jednaka jedinici. A kako konacno resenje nije 1, to onda svakako nije tacno. Pa sam zbog toga rekao (mada se mora priznati poprilicno traljvavo, jer sam apelovao na limes misleci na kraj): Citat: Sonec: Drugi ti nije dobar, tacnije, skoro si isterao do kraja (mada i tu imam drugacije resenje), samo si pogresio prilikom pustanja limesa. I onda je Nedeljko (zbog moje traljavosti) poceo da pokazuje da je odgovarajuci limes binomnog koeficijenta zaista ![]() Da, konacno resenje jeste ![]() [ Nedeljko @ 25.09.2012. 22:54 ] @
U pravu si. Ja sam računao kao da i n teži beskonačnosti. Svašta!
[ Sonec @ 30.09.2012. 22:06 ] @
Smatram da sam vam dao dovoljno vremena da pokusate da uradite zadatke i na drugi nacin (u odnosu na Nedeljkovo resenje).
Meni su se veoma svideli zadaci jer imaju (za mene) lepa resenja. Verovatno je to i zato sto ja kada vidim Gama i Beta funkcije pobenavim sav i sve mi je lepo sto se radi sa njima. Moram reci da sam pretpostavio da ce se prvi zadatak uraditi na nacin koji je uradjen (mislim na Nedeljkovo resenje) jer sam vidjao vec na par mesta (mislim i na ovom forumu, moguce je da je bio isti integral) da se koristi taj "trik". Resenje koje cu ja predstaviti verovatno koristi smenu koja nije toliko ocigledna (zbog dvojke koja se pojavljuje), ali koja tako lepo preoblikuje integral da bi svako trebalo da moze da zavrsi sam zadatak (jer posle smene Beta funkcija naprosto "vristi" da se primeni). Da ne duzim mnogo, evo ih (jos neka) resenja. Kod prvog se uvede smena ![]() ![]() ![]() Kod drugog samo treba raspisati binomni koeficijenat, a zatim faktorijele zameniti sa Gama funkcijom, i onda se Beta funkcija sama namece i posle je lako ![]() [ Nedeljko @ 30.09.2012. 22:31 ] @
Lepo, samo mislim da su moja rešenja direktnija i elementarnija. Naravno, primedba o omaški pri puštanju limesa stoji.
[ Sonec @ 30.09.2012. 22:44 ] @
To si u pravu.
[ Nedeljko @ 22.10.2012. 08:56 ] @
[ Sonec @ 22.10.2012. 09:52 ] @
Nedeljko, ovde je
![]() ![]() Ovo jeste tacan rezultat za integral ![]() ![]() Inace, rezultat (za integral koji si ti resavao) se moze spakovati u jos jednostavniju formu, naime, ![]() ![]() I bilo bi lepo (ja to znam, al zbog ostalih koji budu citali jednoga dana) da ispises malo detaljnije resenje (za ovo sa ![]() [ Nedeljko @ 22.10.2012. 12:50 ] @
Pa, ništa,
![]() Za ![]() ![]() Stepeni redovi se unutar oblasti konvergencije mogu diferencirati član po član, pa je ![]() Otuda je ![]() za ![]() ![]() Pritom se polazni integral posle te zamene može integraliti član po član, jer je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Integracijom član po član dobijamo da je ![]() Uvođenjem smene ![]() ![]() [ Sonec @ 22.10.2012. 18:50 ] @
[ Sonec @ 17.12.2012. 23:08 ] @
Izracunati:
1. ![]() 2. ![]() S tim da drugi zadatak ne znam (za sada :)) da uradim. Mozda moze da se uradi slicno kao i prvi, al ja ne vidim kako (nesto sam pokusavao, al slaba vajda). Jedino (izmedju ostalog) sto sam primetio je da je izvod imenioca jednak brojiocu (ako zanemarimo ![]() Ideja (koja je meni poznata) za resenje prvog zadatka nije ocigledna (kako kome), ali je samo resenje za mene lepo. [ zzzz @ 18.12.2012. 10:22 ] @
[ Sonec @ 18.12.2012. 18:09 ] @
Zbrzio si, dobija se
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Nedeljko @ 29.12.2012. 09:49 ] @
I dobro, kako se radi prvi zadatak? Pokušao sam svašta, ali nisam uspeo.
[ pexxi92 @ 29.12.2012. 12:25 ] @
Pa za prvi zadatak mozda moze da se svede na dif. jednacinu drugog reda. Za drugi nisam siguran imam par ideja...
[ Nedeljko @ 29.12.2012. 13:27 ] @
Može i drugi da se svede na diferencijalnu jednačinu drugog reda. No, u oba slučaja se dobija nehomogena Ojlerova diferencijalna jednačina sa nehomogenim delom čija se integracija svodi na polazni red.
[ pexxi92 @ 29.12.2012. 13:31 ] @
Da za resavanje nisam bio siguran, ne znam toliko dobro diferencijalne jednacine pa nisam siguran dali za ove postoji analiticko resenje...
[ Sonec @ 29.12.2012. 18:38 ] @
Primetimo prvo da je
![]() Koristicemo dobro poznat (za sinus pogotovo) identitet ![]() Logaritmujuci (ocigledno) obe strane dobijamo: ![]() Diferencirajuci obe strane po ![]() ![]() Neka je ![]() ![]() Dakle, nasli smo da je ![]() Sad je lako, stavimo ![]() ![]() ![]() [ Sonec @ 23.02.2013. 10:53 ] @
Ova suma
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I neko bi sad rekao, odlicno, nasli smo polaznu sumu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Al ako nista, za utehu, na ovaj nacin smo nasli sumu ![]() ![]() Ali uspeo sam da izracunam i pocetnu sumu, polazeci od pocetne sume ![]() ![]() Iz transformacije ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovde je prakticno kraj, jer stavljajuci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Nedeljko @ 24.02.2013. 15:48 ] @
E, alal ti kupus za ovo.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|