[ millancheOLE @ 25.09.2012. 15:28 ] @
Od juče imam problem sa grafičkom karticom (Gigabyte 9800GT, 512MB, Zelman kuler), nešto nije u redu i ne znam baš kako da ga nazovem. Negde sam čini mi se čitao da je problem GPU memorija. Imate slike ispod kako problem izgleda. Napominjem da je grafička prvo radila normalno, pa je onda posle nekog vremena kada uključim komp nije davala sliku, da bi nakon što nekoliko puta pritisnem grafičku na PCIe slot proradila. Od juče se ovako ponaša. Napominjem da sam joj skoro menjao pastu i čistio kuler, misleći da je to problem, pošto joj je temperatura bila u idle režimu oko 60-65, a u load oko 80-90. Nakon čišćenja sam umesto bele paste koju je ona imala stavio sivu, samo sam nju imao. Naravno očistio sam da se blista. Temperatura je onda u idle bila između 40-50, a u load do 70. Normalno se uključivao komp, nije bilo tih startova bez slike. Tako je bilo oko nedelju dana (možda i više). Međutim juče sam ga koristio i isključio na 15-ak minuta, i kad sam uključio slika je bila tako izrešetana. To radi od trenutka od kad se uključi (znači i pre boot-a, kada pokaže info ploče i tastere za BIOS i Boot). Međutim, slika je bila normalna kada sam koristio Ultimate Boot CD da bi testirao sve komponente (nije izrešetana). Imam integrisanu grafičku na ploči, tako da možda i na nju prebaci na UBCD.

Nadam se da sam sve objasnio kako bi problem bio jasniji. Moje pitanje je - koji je problem i kako može da se reši? Ne bih da kupujem novu grafičku, radije bih da eksperimentišem, pa ako rikne neka rikne. Ionako nemam garanciju niti novca trenutno.

Slika problema:

http://i.imgur.com/UoQBs.jpg
[ millancheOLE @ 25.09.2012. 19:35 ] @
Otkrio sam šta je u pitanju. Profi proces se zove "reballing", a amaterski (kod kuće) pečenje u rerni :D Ima li svrhe raditi ovo drugo a da grafička ne otkaže totalno, pošto je prvo skupo (od opreme imam samo kinesku lemilicu), a drugo mi deluje suludo jer temperatura ne može da se kontroliše i plašim se da ne uništim kondenzatore?

Može i reflow, grejanje samo tog određenog dela da bi se kuglice istopile i ponovo uhvatile kontakt, ali čime bih mogao da merim temperaturu tog određenog dela? Je l' imaju braća Kinezi nešto korisno? :)

[Ovu poruku je menjao millancheOLE dana 25.09.2012. u 20:50 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao millancheOLE dana 25.09.2012. u 20:51 GMT+1]
[ Binary Mind @ 25.09.2012. 20:46 ] @
Imas gomilu tema na tu temu na ES-u. Iskoristi pretragu. Ukratko reflow-om ces samo produziti zivot kartice za koji mesec i samnjiti sanse da se nesto uradi prekuglavanjem. Pecenje u rerni takodje spada u reflow tehniku. Prekuglavanje se sto se tice te kartice ne isplati, tako da je najbolja solucija da zaboravis na tu karticu i kupis neku jeftiniju novu koja je u rangu te Gigabyte po performansama.
[ miki069 @ 25.09.2012. 21:37 ] @
Postoji malo verovatna šansa da nije GPU već video RAM.
Smanji takt memorije na grafičkoj za jedno 50 MHz pa probaj.
Najverovatnije nije, ali događalo se.