[ pisac @ 02.10.2012. 07:42 ] @
Treba mi ručni GPS za šetanje po terenu, koji bi imao solidnu autonomiju i bio vrlo precizan.

Koliko GPS uopšte može da bude najviše precizan a da ne koristi WAAS (koji ionako ne radi ovde) niti zemaljske predajnike ili druge poštapalice koje dodatno koštaju?

E, sad, postoji li neki primerak koji možda može da prihvati YU koordinate po hermanskogel+etiopia sistemu, kako ne bih morao konstantno da ih pretvaram ručno (vučem laptop sa sobom)?
[ Predrag Supurovic @ 02.10.2012. 07:45 ] @
Svi GPS-ovi ovu u istoj kategoriji su optilike iste preciznosti. Ako ti treba ekstremna preciznost onda moraš nabaviti neku profi opremu, ali računaj da će ti trebati neko magare da je nosi sa tobom :)

Svi GPS-ovi sa kojima sam radio imaju mogućnost izbora datuma pa i podešavanja 'custom' datuma. No, to ti nije neophodno, jer se podaci svakako ćuvaju u WGS84 pa i ti programi koje koristiš će bez problema prikazati podatke iz WGS84 na mapi koja je georeferencirana u Hermannskogel datumu.
[ pisac @ 02.10.2012. 20:09 ] @
Ma ja imam papirne planove i koordinate u hermanskogelu (iz geodetskog zavoda), mape na GPS-u mi nisu mnogo ni bitne. Bitno mi je da ukucam poziciju (po mogućnosti u hermanskogelu), i da mi GPS pokaže smer kuda da idem (peške ili offroad vožnjom preko golog terena), i da mi najpreciznije moguće pokaže kada stignem gde je ta tačka.

Do sada sam koristio obične automobilske Garmin Nüvi 250 i Igo 8.3. Igo je odličan za vožnju po putevima, ali za pešake/offroad je neupotrebljiv. Nuvi se lepo snalazi, ali mu je preciznost oko 7-10 metara a meni treba mnogo bolje od toga (1-2 metra maksimalno). Sem toga, Nuvi se isprazni posle oko 4-5 sati, a ja se taman zagrejao na terenu . Nemam pojma dal taj Nüvi ima custom datum, ne sećam se da sam video takvu opciju ali je nisam posebno ni tražio.

Koja je najveća preciznost običnog ručnog GPS-a?

[ Predrag Supurovic @ 03.10.2012. 00:12 ] @
Ako ti treba rucni navigaciono GPS onda izadji iz odeljka sa Nuvi uredjjiima. To su autonavigacije.

Sve Garmin navigacije imaju mogucnost podesavanja custom datuma. Vidi http://pedja.supurovic.net/pod...enje-nasih-topografskih-karata i http://pedja.supurovic.net/gar...kaza-koordinata-za-srpske-mape

Deklarisana preciznost ručnih GPS je 2 do 5 metara u idealnim uslovima.
[ ventura @ 03.10.2012. 07:41 ] @
Najbolje je da uzmeš neki Garmin iz eTrex serije, lagani su, vodootporni a u njemu mogu da se koriste obične AA baterije koje traju po 15+ sati, i postoji gomila opcija za pešake koje Nuvi serija uopšte nema jer tome nije namenjena.

A ima i Garmin GPSMAP koji ima eksternu antenu i koji je tri puta skuplji od eTrex-a, verovatno postoji neki razlog zašto je to tako, i moguće je da je upravo razlog u toj preciznosti.

eTrex


GPSMAP
[ Predrag Supurovic @ 03.10.2012. 08:52 ] @
Nema razlike u preciznosti. Razlika je u opremi, karakteristikama i raznim opcijama.

eTrex - mislim da je proizvodnja prestala pre nekoliko godina, a GPSMap je najnovija generacija.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 04.10.2012. u 19:23 GMT+1]
[ dragancesu @ 05.10.2012. 16:17 ] @
Kad smo kod garmina, pre neki dan sam u jednom kompjuterskom casopisu procitao da je garmin napravio novi predajnik/chip, koji ima povecanu preciznost i hvata signale vise sistema, pored gps hvata i ruski glonas, a verovatno u buducnosti i ostale.
[ Predrag Supurovic @ 05.10.2012. 18:43 ] @
U mojoj prethodnoj poruci ne piše opno što samja napisao. Gojko je to ispremetao pa izgleda kao da sam ja napisao, ali nisam.
[ pisacc @ 07.10.2012. 21:07 ] @
Ukoliko nijedan ručni GPS ne može da nabode veću preciznost od 2 metra, onda mi se i ne isplati da kupujem ništa. Ovaj nüvi će da odradi posao sa svojih 7-10m skoro isto kao neki od 2-5m.

Sad lupam ali pade mi ideja na pamet: A jel' postoji neki fazon na nekom od GPS-a da se postavi u fiksiranu tačku kada stigne na lokaciju, da se klikne neka opcija za povećanu tačnost u fiksiranoj tački, i da zatim GPS prati satelite u nekom vremenskom periodu pa na osnovu toga utvrdi grešku svoje trenutne pozicije, i kaže koliko se nalazi udaljen od idealne pozicije?

Taj bi GPS verovatno trebao da ima i elektronski kompas u sebi, da bi znao da se orjentiše u prostoru i da kaže tačno na koju stranu i koliko decimetara ga treba pomeriti.
[ Predrag Supurovic @ 08.10.2012. 00:38 ] @
Svaki iole opremljen GPS ima opciju waypoint Averaging što je otprilike to što ti treba.

Još jednom, Nuvi modeli su autonavigacije. Oni nemaju sve opcije za klasičnu navigaciju u prostoru.
[ dlalic @ 08.10.2012. 12:05 ] @
Preciznost od spomenutih 2-5m imas za stotinak evra. Ako hoces preciznije moraces da se pruzis oko 200x vise.
Koriste te sprave geodeti, imaju tacnost od nekoliko centimetara. Pogledaj recimo trimble