[ miko.s @ 04.10.2012. 13:03 ] @
iskopao sam stare slike, uspio sam upogonit stari skener pa rekao ajde da spasim šta se spasit može. ne može se ništa spasit ali ajde...
e sad, slike su katastrofa. nije da skener NE MOŽE nego su slike katastrofa. to je sve mutno, osobito slike iz 70ih, koje su izgubile boju i sad su samo crvene ili crveno-smeđe. nebo je bijelo, trava je siva, a tamnoplave traperice sad su jedva primjetno plave. rezolucija - ništa. negativa nema.

prvi negativi počinju cirka 1988. odustao sam od skenera jer sa 1200dpi dobijem negativ rezolucije 1.5MP, a staklo od skenera lovi prašinu i cijela slika ispadne katastrofa. napravio sam malu improvizaciju i počeo sam slikati negative sa aparatom. rezultati su, za tih 10 minuta koliko mi je trebalo da improviziram mašineriju, fantastični. malo me boje još hebu, i način da film bude ravan.
e sad, kako rješiti boje? po defaultu su jako plave. za filmove koji se dobro drže, idem crvena +20, plava -35, i malo zelenu korigiram, i dodam malo game.
imate attachmente.

šta se "kolor" slika bez negativa tiče, ne znam šta s njima napraviti osim prebaciti u cb.

prvi pokušaj... dobijem oko 6MP nakon cropa.drugi pokušaj, dobijem 10MP, s time da se više primjeti da negativ nije ravan pa je samo centar oštar.i ovo je primjer crvene slike s kojom ne znam šta napravit. ima ih puno takvih. negativa, rekoh, nema... dajte neki savjet.[Ovu poruku je menjao miko.s dana 04.10.2012. u 14:13 GMT+1]

edit - kako se rješit gljivica sa filma? neki filmovi imaju gljivice. probao sam s noktom izgrebat, ali drže se.

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 04.10.2012. u 14:17 GMT+1]
[ deedee5 @ 04.10.2012. 14:02 ] @
Citat:
miko.s:uspio sam upogonit stari skener


Koliko star? Trebaš ovako nešto...

http://www.consumentenbond.nl/...e-diascanners/diascanner-test/
[ miko.s @ 04.10.2012. 14:15 ] @
dovoljno nov da je i dalje u prodaji... jedina mana je da je spor, ali po pitanju slike je bolji od dosta igrački koje sam vidio. hp scanjet 2400.

a ovo za skeniranje negativa je često glupost, i slike iz toga ne ispadnu dobro. opet, ovisi koji se kupi, ali moj kućni setup za slikanje negativa vjerojatno daje bolje rezultate, barem po pitanju oštrine, a za boju se moram malo poigrat (a koristim 50mm macro objektiv zatvoren na f5.6 i iso 100 na m43 senzoru tako da oštrije od tako ne ide). inače upravo sam napravio relativno stabilan stalak koji drži negativ ravno dok ga slikam, napravio sam prorez veličine frame-a, a ne cijelog filma, tako da ga "poklopac" pritisne sa svih strana umjesto prije kada ga je pritiskao samo sa jedne.

[ Backy @ 04.10.2012. 15:00 ] @
pokušaj borbe protiv crvene

manje od 5min igranja sa curves i levels


ovde samo običan white balance i kontrast... oštrina vrhunska obzirom na način digitalizacije


auto wb i auto kontrast[Ovu poruku je menjao Backy dana 04.10.2012. u 17:25 GMT+1]
[ miko.s @ 05.10.2012. 10:03 ] @
šta si točno radio sa prvom slikom? i u kojem programu?

a za negative, da , nisam podesio wb , idiot. sad je bolje. i sad su mi i oštriji, zapravo mislim da bolje od ovako nebi išlo niti u radnji. i ide mi brzo, cirka 10 minuta za 1 film. ako je u roli ide i brže. najsporiji dio je timer,jer moram čekat 12sekundi između okidanja, probao sam 2s ali se aparat još previše mrda na stativu. držač filma je sad fiksan pa ne moram niti refokusirati između frame-ova.
mogao bi se počet bavit ovime :)
[ Backy @ 05.10.2012. 11:08 ] @
photoshop je u pitanju, opcije su curves i levels... prvo sam namestio generalni odnos crvene sa ostalim kanalima, pa su nebo i auto postali plavičasti... onda sam izbacio plavu iz svetlih i najtammnijih partija i ostatak vremena je samo fino nameštanje i izmišljanje željenog wb... trebalo bi da za svaki papir (eventualno kombinaciju papira i filma) može da se snimi po jedna akcija koja će davati zadovoljavajuće rezultate i dobru osnovu za dalju obradu...
ta neka međufaza je izgledala ovako


p.s. što se tiče brzine... pošto je mirrorless u pitanju, ako okidaš daljinski bi trebalo da možeš tajmer potpuno da isključiš...

[Ovu poruku je menjao Backy dana 05.10.2012. u 12:25 GMT+1]
[ miko.s @ 05.10.2012. 11:32 ] @
probat ću u lightroomu napravit tako nešto, pa sejvat profil i napravit batch nekako...

da mi je znati di su negativi...

(a kad pomislim na one hiljade dijapozitiva koji su kod mojih u rijeci, dođe mi slabo, trebat će jednog po jednog vadit iz kutijice i slikat... ako se to ikad odradi... vjerojatnije je da će to tako stajati još 30 godina i onda završit u smeću. dijaprojektor je ionako mrtav. (iako i dalje se divim da su krajem 50ih imali aparat, i zanima me na šta je europa izgledala prije 50 godina, s obzirom da su dosta putovali, osobito ako se uzme u obzir u kojoj se državi prije živilo).
[ Backy @ 05.10.2012. 12:29 ] @
ne verujem da će ići sa lightroomom, nema curves po kanalu... možda bi moglo nešto sa hsl/color ali ni približno precizno kao photoshop
[ miko.s @ 05.10.2012. 16:48 ] @
sad se prvo bavim filmovima... slike ću kasnije, jer mi je naporno to skenirat, a i filmovi su mi važniji.

LR4 ima dosta toga.... jedino nisam našao kako spremit profil. s obzirom da za sve slike s jednog filma u principu treba isti proces, da se ne hebem sa individualnim opcijama nego samo markiram sve slike i apply.

[ Backy @ 05.10.2012. 18:13 ] @
uff, ja sam još uvek na lr 3, moguće da zato nemam camera calibration opcije i ne znam šta u stvari rade... a ove druge su obične hsl i sa njima ne može jer deluju linearno...

što se tiče više slika, desni klik na obrađenu sliku pa settings, copy settings... pa onda na library, select all, desni klik pa develop settings, paste settings... pojavi se neki prozor gde je po defaultu isključen crop i tako te stvari koje se sigurno razlikuju od slike do slike
[ miko.s @ 05.10.2012. 21:21 ] @
baš ću probat ovih dana. sad prvo snimam filmove. danas sam ih jedno desetak prebacio. kraj je daleko :P

možda ćeš mi znat reći:
uglavnom radim u M modu, 1/2s, f5.6 i to u 80% slučajeva zadovoljava, ali neovisno o tome aparat mi prikazuje dali je ekspozicija ok ili sam u + ili u - i kod nekih frame-ova koji su tamniji mi kaže da sam preeksponirao i do 2eV. ako ja preeksponiram, slika ce kad iz negativa dobijem pozitiv biti tamnija, i mogu da ju posvjetlim? iako, to mi nema logike. ako je ekspozicija kod slikanja filma bila kako treba, onda ja nemam šta da podešavam kad taj isti negativ digitaliziram. ako je 1/2s OK za skoro cijeli film, onda i one 2-3 slike koje su tada presvjetle bi trebale da budu OK kad ih prebacim u pozitiv?


ps -
za sve one koji su koristili jeftine konica 100 asa filmove - loši su. onih par kodaka i agfi na koje sam naišao nemaju gotovo ništa šuma i oštri su (ona 2 negativa gore su kodak). konice su zrnatije. dodajmo tome da sam tada već koristio kompakt canona, a ne više slr, to je dosta mutnije nego sa slr-om.

pps - doradio sam stalak za digitaliziranje, sad ima klasičan navoj kao i svi aparati tako da stoji na stativu, i dodao sam vertikalne nosače za rolice od filma, sa jedne se odmata i na drugu se zamata, prije su visili :P hahahaha.

[ Zarko Silic @ 05.10.2012. 23:59 ] @
Slab je taj skener kojim radis.

Ovu sam "obavezu" pre nekolko godina zavrsio sa slajdovima i negativima starom 20 i vise godina (poneki i 30). Evo par primera koje sam vec postavljao na ES.

1.,
3. i 4. su sa negativa


[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 06.10.2012. u 21:07 GMT+1]
[ miko.s @ 06.10.2012. 22:55 ] @
skener je ok, slike (print) su loše.
negative rješavam sa aparatom, a ne sa skenerom. i mislim da bolje od toga ne ide. naravno ima zahebancije kasnije sa bojama, kontrastom i takvim stvarima, ali da to sve skupa odnesem u radnju jedino šta bi dobio je na jednostavnosti, ali koštalo bi me dosta, a te pare mogu bolje uložiti. iako ovaj film kojeg kolega i ja kanimo ispucat u "umjetničke" svrhe će proć digitalizaciju u radnji pa me baš zanima koja će bit razlika u kvaliteti između skeniranja u profi mašini i u mojoj kućnoj varijanti.

inače skenirao sam friško napravljene slike većeg formata (ne znam koji je onaj "srednji" standard, 20tak x nešto cm) koje su printane iz digitalnog a ne sa filma, i skenirao sam ih unutar 1 sedmice od printanja, sken je odličan. nisam pretjerivao sa rezolucijom jer je dslr od foto radnje ionako 10MP, i oštrina je vrhunska za takvu digital-analog-digital konverziju.
ovo tvoje je OK na ovoj rezoluciji, boje su točne, ali pri toj rezoluciji u principu nema šta falit.
[ Zarko Silic @ 07.10.2012. 00:51 ] @
Citat:
miko.s:  ali pri toj rezoluciji u principu nema šta falit.


Kako to mislis?

Na ovima sam uradio resize, a iste su takve i u velikoj rezoluciji. Mogu se printati i na 2 m, bez problema. Mogu ga skenirati i u rezoluciji da jpg bude i 500 Mb ako za tako nesto postoji potreba.

Ali najvaznije jeste da su filmovi dobro sacuvani.


P.S. I ne vidim cemu praviti dupli posao sa ponovnim fotkanjem vec postojecih negativa? Osim sto je strasno sporo, ni rezultati nisu najbolji. Osrednji skener to napravi bolje.
[ miko.s @ 07.10.2012. 10:41 ] @
poanta je da se smanjivam rezolucije smanjuju i nesavršenosti koje bi se inače vidjele (zato mi idu na nerve raznorazni useri na dpreview forumu koji slikaju recimo svoju mačku, naprave resize na 1200x800 i govore kako je slika super oštra i nema šuma... a slikano sa npr olympus kompaktom koji je sve samo ne oštar i bez šuma).

ako imaš film u većoj rezoluciji, onda ok.

ne znam koliko bi skeneri srednje klase dobro odradili sken filma,s obzirom da njihovu hardversku rezoluciju skeniranja. foto skeneri su mislim 4800dpi, a to za 1 negativ daje cca 6MP. i mislim da je puno napornije radit sa skenerom, digni, uzmi, stavi film u nosač, vrati, zaklopi, čekaj 5 minuta da skenira, digni, uzmi, pomakni film, vrati, zaklopi, čekaj još 5 minuta za iduća 3-4 frame-a itd... mislim svakome svoje, meni je ovo najjednostavnije i najbrže šta mogu zamislit, barem sam proces snimanja. kasniji PP će mi uzet vremena naravno. skeneri srednje klase su oko 150 eura, film skeneri su oko 100 eura, ovo me do sada koštalo 0 eura. da odnesem sve ove filmove u radnju ispalo bi me oko 150 eura, a oštrije nebi bilo, eventualno bi boje bile preciznije, ali ovo je ionako za arhivu, čisto da imam u digitalnom formatu ako se negativi zagube ili oštete/propadnu.
[ Zarko Silic @ 07.10.2012. 10:58 ] @
Koliko je efikasnije izracunaj sam. Ja sa oko 20.000 slajdova preskenirao za nekoliko dana. Mozda nedelju dana ali samo koristeci slobodno vreme u nocnim satima.

Izracunaj koliko bi ti bilo potrebno da tako nesto uradis sa dijaduplikatorom.


Sto se kvaliteta tice, on je neuporediv. Toliko je neuporediv da sam svoj dijaduplikator dao ciganima sto sakupljaju sekundarne sirovine.

I ne znam odakle ti ideja da se skenerom postize maksimalno 6MP. Rekao sam da mogu napraviti JPG (ne resaize) koji ima velicinu od 500 Mb pa ti to uporedi sa aparatom koji koristis za ovo preslikavanje. O gubitcima i o izoblicenjima koje dodatno i nepotrebno unosi objektiv, necu ni da pricam. Takodje ni o stabilnosti i kvalitetu svetlosnog izvora prilikom prosvetljavanja.

Ne moras ici daleko. Uporedi samo te tvoje rezultate sa ovim koje sam ja postavio. Uporedi i boje, dinamiku, detalje i ostrinu i pokusaj sa tom "tvojom" metodom da postignes nesto priblizno, a da se pri tome ne igras u fotosopu po ceo dan na samo par slika. Pokusaj samo da postignes ostrinu po obodima, za pocetak.
[ miko.s @ 07.10.2012. 11:43 ] @
hm, ali onda govorimo o skenerima koji prelaze "kućnu" upotrebu...

sad sam bacio oko na jedan lokalni dućan, i pod "photo skenerom" našao Canon 5600F, 4800x9600dpi. nije skup za bit foto skener, ali opet pričamo o 150 eura. sa 9600dpi vjerojatno radi puno bolji posao, čak i od dediciranih (onih malih) foto skenera... međutim kako sad stvari stoje, ekonomska situacija mi ne dopušta takvo nešto, osobito jer sam prošli mjesec dao sličnu lovu za novog ixusa.

edit:
šta se uglova tiče, evo upravo probao staviti frame na pola, tako da njegov rub bude ravno u sredini objektiva, i razlike u oštrini tako i kada slikam cijeli frame nema. rupice na filmu i prašina su jednako oštri uzduž cijelog frame-a, a oštrina pada na rubovima pretpostavljam iz razloga jer je korišten kompakt aparat. ono šta je snimljeno sa slr-om je oštro od ruba do ruba, dok filmovi snimljeni sa kompaktom su mutni na rubovima. no, ja sam takvim rezultatima zadovoljan, i ako uzmemo u obzir da je većina mojih ranih "digitalnih" slika snimljena sa 2MP olympusom, a kasnije sa 5MP fujijem, slike koje na ovaj način dobijem iz filma su sasvim solidne. ionako se ovo nikad neće printat, kao ni preostalih 100% mojih slika, već će se eventualno gledat na nekakvom monitoru ili televizoru, s obzirom da svi moderni televizori imaju usb.

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 07.10.2012. u 13:19 GMT+1]
[ MirosIav @ 10.10.2012. 08:10 ] @
Ovde se slažem sa Žarkom. Mislim da je količina uloženog vremena i truda na kućnu digitalizaciju negativa nesrazmerna dobijenim rezultatima. Ako čovek to pretoči u novac koji je mogao da zaradi za to vreme, davanje negativa nekom ko ima profesionalnu opremu za skeniranje je isplativije. Skeniranje papirnih fotografija kako-tako...

Ja porodične filmove još nisam iskenirao, pa ako neko može da preporuči foto radnju u Beogradu i okolini koja će to uraditi vrhunski, u makar 6 MPx, a za razuman novac, neka ostavi kontakt na forumu ili preko pp. Za sad nameravam da odem u onu u tržnom centru na Trgu Republike, ali možda je neko nabavio i bolju opremu.
[ Zarko Silic @ 10.10.2012. 14:12 ] @
Ne mozes sve pretakati u novac. Fotografija je ipak nekakav hobi gde novac kao novac nema svoje osnovno znacenje.

Nije to veliki problem prebacivati u "kucnoj radinosti" mada je prilicno naporno ako se ima toga dosta.

Ne znam danas koliko kostaju skeneri. Ja sam svoje platio oko 500 DM. Mozda nesto vise. U svakom slucaju, vredelo je. Epson mislim da bolje radi od Canona mada mi se u prvi mah ucinilo da je Canon 8800 bolji. Brzi svakako jeste. Negde sam na ESu pisao o tome pa potrazite.

Ne treba kupovati one najjeftinije.
[ MirosIav @ 12.10.2012. 10:14 ] @
Volim ja fotografiju, ali ne i skeniranje :).

Sem posla koji oduzima puno vremena ( za moje pojmove ), odbija me i to što bih za kvalitetan uređaj, koji bih koristio taj jedan jedini put, dao više nego što bih dao foto radnji da na boljem uređaju i u boljem kvalitetu završi isti posao. A kvalitet mi je u celoj toj priči najbitniji. Tako ja razmišljam, situacija vas drugih je, naravno, drugačija.
[ miko.s @ 12.10.2012. 18:01 ] @
uzmi u obzir da neki od nas imaju jako puno slobodnog vremena, osobito iz razloga jer ne rade, tj nisu zaposleni. meni je lakše, a i jeftinije, 10 sati provesti ispred kompjutera, nego dat 150 eura za nešto. uostalom, ima dana kao recimo danas kad je katastrofa vrijeme i pada kiša, da ispred kompjutera mogu provest i više od 10 sati. a s obzirom da digitalizirat negative mogu samo navečer kad nema svjetla vani, a navečer ionako ili slušam muziku ili gledam tv, a to mogu i dok se igram s negativima jer samo smanjim tv ekran s full screena na recimo 1/4.

a šta se teme tiče. rubovi su mutni zbog objektiva u kompakt aparatu. kao šta danas postoji drastična razlika između kompakt aprata i dslr-ova, u eri filma je postojala razlika između slr-ova i "idiota". nerealno je očekivati corner to corner oštrinu na razini slr-a ako je korišten kompakt.

evo primjer, tu smo ja i frend. vidi se s čime je slikano


ovo su plitvice, 2001. mislim. pisalo je na slikama.[ castello @ 13.10.2012. 14:55 ] @
[ Zarko Silic @ 13.10.2012. 18:56 ] @
Citat:
miko.s:

a šta se teme tiče. rubovi su mutni zbog objektiva u kompakt aparatu. kao šta danas postoji drastična razlika između kompakt aprata i dslr-ova, u eri filma je postojala razlika između slr-ova i "idiota". nerealno je očekivati corner to corner oštrinu na razini slr-a ako je korišten kompakt.Pa jaso je to da se iz loseg negativa ne moze postici kvalitetan sken. Moja diskusija podrazumeva da su negativi (slajdovi) kvalitetno razvijeni i propisno cuvani tokom decenija.
[ miko.s @ 21.11.2012. 15:25 ] @
ovako, ispucao sam prvi film i digitalizirali su mi ga u radnji (i bilo je poprilično skupo za jadnih 2.5MP rezolucije). količina smeća, praha i dlaka na skenovima je pretjerana. boje JESU bolje nego kad ja to doma odradim, ali oštrina i količina smeća u slici je dosta manja.

edit... photobucket zahebava... ne mogu dobit linkove na slike.

ovo vam je link na moj account, prvih 20tak slika su s filma
http://s210.beta.photobucket.com/user/miko_s/library/

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 21.11.2012. u 16:41 GMT+1]