[ Ivek33 @ 05.10.2012. 15:27 ] @
kako ugnijezditi 4 SEARCH-funkcije (formule) u IF funkciju (sa četiri uvjeta) Pozdrav excelašima tj. onima koji imaju viška vremena a ne znaju kako ga iskoristiti ![]() Imam jedan interesantan excel problem koji želim riješiti više iz hira nego iz potrebe. No zapeo sam ili nemam više koncentracije i ideja. Svaka ideja je dobrodošla za konačni cilj. Da vidimo što se može odraditi po tom pitanju. (inače problem se može jednostavno riješiti, ali želim isprobati mogućnost korištenja Search funkcije ako je ikako moguće) Radi se o funkciji SEARCH koja sadrži "?" (upitnik) kao dio argumenta. Iz teksta želim izvući datum ali sa korištenjem funkcije SEARCH. Zbog 4 moguća formata datuma potrebno je koristiti 4 pojedinačne funkcije Search ugniježđene u IF. uzearch koristio sam i funkcije VALUE i MID Code: =SEARCH("?/?/????";A2;1) => traži format datuma D/M/GGGG =SEARCH("?/??/????";A2;1) => traži format datuma D/MM/GGGG =SEARCH("??/?/????";A2;1) => traži format datuma DD/M/GGGG =SEARCH("??/??/????";A2;1) => traži format datuma DD/MM/GGGG Dakle u nekoj ćeliji npr:A2 imam tekst koji je oblika datuma. Iz tog teksta želim izvući datum u stvarnom formatu.Dan i godinu nije problem ali je problem mjesec jer neki tekst ima jednu a neki dvije znamenke za oznaku mjeseca (govorim o obliku/formatu D/MM/GGGG) tj. kada je mjesec na drugom mjestu teksta, a znamo da američki način pisanja ide prvo mjesec pa dani. Složio sam slijedeću formulu ali nešto ne valja ili uopće nema šanse da to tako rezultira pozitivno. Code: =IF(SEARCH("?/??/????";A5;1)=1;VALUE(MID(A5;3;2));IF(SEARCH("?/?/????";A5;1)=1;VALUE(MID(A5;3;1));IF(SEARCH("??/?/????";A5;1)=1;VALUE(MID(A5;4;1));IF(SEARCH("??/??/????";A5;1)=1;VALUE(MID(A5;4;2));"")))) U gore navedenoj formuli koristio sam 4 mogućnosti formata koje su ukomponirane u IF funkciju. Dakle ako je u A2 tog i tog formata vrati rezultat taj i taj. U attachu do detalja sam prikazao problem i pokušaje (a ovdje možete pogledati neke formule koje se mogu iskoristiti za izvlačenje datuma iz teksta ) Ovaj link navodim radi toga da vidite što sam sve isprobavao ![]() E da ako mislite na funkciju Search i korištenje dijela argumenta "/", zaboravite, to me ne zanima. Zanima me isključivo ovo sa ??????? (upitnicima) Ukratko: potrebna je formula u jednom stupcu koja bi iz teksta izvukla stvarni datum Ima li tko kakvih ideja za rješavanje ovog problema.(ja sam izgubio orijentaciju u isprobavanju svih formula koje su mi pale na pamet ![]() Nadam se da će se uključiti više sudionika (korisnika Excela i dati svoje prijedloge rješavanja ova dva načina koja su prikazana u attachu) osim onoga koji je riješen sa tri stupca iz attacha. pozz Ivan |