[ agasoft @ 15.10.2012. 12:38 ] @
Pitanje se pre svega odnosi na radnike iz telekoma, ako takvih još uvek ima ovde, ili na one koji se razumeju u materiju.
Dobio sam fiksni telefon, sred Novog Beograda.
Proveravao tehničke mogućnosti za uslugu govorne epošte, online sistem vratio da nije moguća.
Zahtev sam ipak podneo da bi popričao s nekim iz telekoma.
Sledećeg dana su me pozvali i rekli da je ova usluga dostupna samo na Alcatel centralama, što je meni malo nebulozno nelogično i neozbiljno.
Radnica iz telekoma mi je rekla da je ova moja centrala još novija i savremenija od tih Alcatel, i da bi trebalo nekad da postoji ta usluga.
Broj počinje na 6128.
Ne znam koja je to centrala, i da li to "nekad", u stvari znači nikad, ili će za jedno pet godina neko kvalifikovan doći i instalirati uslugu koja je u standardnoj ponudi telekoma?
Razumem da im se ne isplati da postavljaju VMS opremu ili softver, šta god to bilo na centralu zbog mene jednog, ali valjda u 2012. godini, u Beogradu, na "još savremenijoj" centrali za pratplatu plus za plaćanje usluge mogu da očekujem instalaciju?

Koliko je vremena potrebno za instalaciju, i šta se u praksi koristi od opreme, ako nije tajna?
Koliki je Telekomov utrošak po centrali za sve što je potrebno, 2, 5, 10 hiljada evra?
Na internetu nalazim razne VMS sisteme i rešenja, ali ne znam koji oni primenjuju.
Sve ovo pitam, da bi čisto znao za koji vremenski perriod mogu da očekujem da usluga postane dostupna na savremenoj centrali?
Hvala svima na bilo kakvim informacijama.
[ Mr One @ 16.10.2012. 22:00 ] @
Tvoja centrala je Ericsson TTS. Softswitch Class 5. Nova, moderna centrala. Zašto ne podržava govornu poštu to već samo ovi iz Telekoma znaju. Ili nije podešena ili je nešto drugo u pitanju.
Inače:
Inače već godinu-dve u nekim delovima grada migriraju korisnike sa Alcatel centrala na Ericsson TTS u Beogradu i to tako što početna 2 u telefonskom broju postaje 6, a početna 3 postaje 7.