[ nini27 @ 15.10.2012. 20:49 ] @
Pozdrav,

Zanima me par stvari:
1. Kako provjeriti za određeni ISP konekciju izmedju BiH i austrije npr? Ako firma ima konekciju 6 mb/512 kb ADSL , to je konekcija od firme do ISP-a, je li tako?Firma ima konekciju i sa austrijom, kako u tom slucaju znati kolika je brzina prenosa signala BiH-Austrija.
2. Ako je potrebno firmi 2 Mbps SDSL konekcije, a sama potrebna mrezna infrastruktura (kablovi do firme) nije provedena u gradu,kako dobiti onda 2 Mb SDSL?
Da li odabirom ISP-a, podnošenjem zahtjeva ili sta već, to odredjena firma (ISP) instalira. Na instalaciju mislim fiber optic kabal, RS link ili iznajmljena linija.
Ko instalira infrastrukturu do firme kojoj je potrebna konekcija, i ko placa troskove za npr. provodjenje optickih kablova do firme?
Za BH telekom i razumijem. Imaju provedene kablove po gradu, negdje da , negdje ne. I podnosi se zahtjev za provodjenje kabla do odredjene potrebne lokacije. S obzirom da je Bh telekom po prilicno spor u realizaciji svega, kako u slucaju odabira drugog ISP-a, sto se tiče same infrastrukture (odabir nacina prenosa signala)??? Ako je npr ISP neka firma iz Sarajeva, da li moze ta firma napraviti instalaciju mreze u Tesnju npr? I kako? u suradnji sa Bh telekomom ili??

Hvala unaprijed na pomoci.

Poz
[ GORSHTAK @ 16.10.2012. 23:26 ] @
Sve ovo moraš pa pitaš provajdere (naravno, svi će da se kunu da su najbolji) i da na kraju sam doneseš odluku na osnovu troškova i ostalo. A u najboljem slučaju ka Austriji ćeš takođe imati brzinu 6M/0.5M, tj. onoliko koliko ti provajder pruži.

Inače, čuo sam da je najveća brzina za SDSL 1/1M, možda grešim.

Naravno, optika je zakon.