[ koska @ 19.10.2012. 21:58 ] @
Malo sam nov sa ovim, pa me zanima po kom principu se odlucuje gde ce da se pojavljuju oglasi - odmah na vrhu pretrage ili sa strane?

Sve sto nalazim na tu temu su vesti da je Google 5. aprila prosle godine ukinuo mogucnost rucnog pozicioniranja i da to sad ide automatski.
[ DrMarkuss @ 05.11.2012. 08:01 ] @
Da li će ti se oglas pojaviti na jednoj od top 3 pozicije (iznad pretrage rezultata) zavisi prvenstveno od dva faktora. Quality Score-a i maksimalne cene po kliku koju si odredio. Malo je šira priča ali princip je sledeći:

Prvi uslov (QScore) - zavisi od relevantnosti oglasa u odnosu na pretragu (odabir ključnih reči, tekst oglasa, landing stranica), i CTRa ili broja klikova na oglas u odnosu na broj prikaza istog. Dakle što bolji CTR i da budeš relevantan korisniku koji vrši upit - na primer oglašavaš cipele a ključne reči su ti vezana za potpuno drugu tematiku.

Drugi uslov (Max CPC bid) ili najviša cena po kliku koju si spreman da platiš. Razlog je što se ti nadmećeš sa drugim oglašivačima za što bolju poziciju oglasa.

Postoji još detalja kako podići kvalitet oglasa i zauzeti što bolje mesto, ali ovo je za početak najbitnije.
[ koska @ 05.11.2012. 09:19 ] @
To mi je jasno. Nego mi nije jasna ona kolona sa desne strane sa oglasima. Da li je to prakticno "od 4. mesta pa na dalje" ili se to nekako drugacije odredjuje?
[ Deni web dizajn @ 20.05.2013. 19:15 ] @
Pre svake adwords kampanje se pozeljno da se sajt optimizuje kako bi cena klika bila sto manja.

Posle toga se pusta test par dana sa jednom cenom klika i dnevnim budzetom po izboru.

Posle toga se vide rezultati i vidu poseta ili prodaja...

Ako je prosecno mesto 4 ili vece a adwords kampanja se isplati onda treba povecati cenu klika kako prosecno mesto bilo recimo 2,x. Posle toga ako se kampanja i dalje isplati a daje veci broj klikova zadrzati.


Ja sad imam slucaj da klijent kad je na drugoj poziciji ima 100eura budzet na dan i oko 1000 klikova i jedva da mu se isplati. Dok kad je na 5.x ima samo 200 klikova ali mu se vrati 3x vise od ulozenog i on ima duplo vecu zaradu na kraju meseca. Jeste da tad ima manje klikova i losiju poziciju ali on za 200 klikova plati samo 10eura na dan. Dok bi za 5x vise placao 10x vise novca.


Naravno da se ovo samo odnosi na njega i svaki slucaj je za sebe ali uvek treba voditi racuna sta je isplativije. Gde nema konkurencije tu se za 10eura moze dobiti i 1000 klikova i prvo mesto a gde ima ta cena raste...

[ pavlito88 @ 18.03.2014. 19:47 ] @
Citat:
koska:
To mi je jasno. Nego mi nije jasna ona kolona sa desne strane sa oglasima. Da li je to prakticno "od 4. mesta pa na dalje" ili se to nekako drugacije odredjuje?


Za prvu stranu na google postoji 11 pozicija.

Prve 3 pozicije spadaju u - TOP POSITIONS, a ostale pozicije (sa strane , ponekad i dole ispod pretraga) spadaju o OTHER POSITIONS.

Svaka pozicija ti pre svega zavisi od Max CPC, i ostalih podesavanja, kao sto je budzet i tip kampanje.

Postoji podesavanje kampanje, sa ciljem da biras pozicije na rezultatima pretrage.