[ S A J A @ 21.10.2012. 13:26 ] @
Pre nešto više od mesec dana sam kupio Sony Nex 5n i evo mojih utisaka o tom aparatu. U pitanju je mirrorles aparat objavljen avgusta 2011, ima APS-C senzor (veličine 23.4 x 15.6 mm), 16.1 megapiksela, dolazi sa objektivom 18-55 stim što je moguće kupiti i staviti neki drugi objektiv. Za one koji se slabije snalaze sa tim brojkama, to je objektiv sa 3x optičkim zumom. U momentu kad sam ga kupio, cena u Srbiji je bila oko 650e i toliko sam i platio. Na internet sajtovima foto prodavnica u inostranstvu je cena niža, ko ima mogućnost da izvrši povrat poreza i kod ulaska u Srbiju izbegne plaćanje carine i pdv-a, može jeftinije da prođe od mene. Aparat je lepog i atraktivnog dizajna, ima se utisak čvrstoće i nikako ne deluje kao igračka.Ekran na aparatu je visoke rezolucije (921,600 tačaka) i osetljiv je na dodir. Pošto mi je to prvi aparat sa ekranom na dodir, trebalo je malo se naviknuti, u početku sam često prstima kliktao slučajno a posle mi je ušlo u naviku da pazim. Ekran može da se pomera gore-dole, do nekog ugla, ali ne može levo i desno. Sam kvalitet slike je izvarendan, tu nema šta posebno da se kaže.

Prstom se možete kretati kroz menije i raditi fokus. Brzina odziva nije neka. Ako listate menije ili zumirate sliku pa prstom pomerate videćete kako aparat malo zaostaje za vašim pokretima. To nije strašno ali smeta. Mogli bi u nekoj sledećoj verziji malo da optimizuju taj deo ili da ugrade neki jači procesor. Ko je navikao da "leti" po opcijama, verovatno neće biti mnogo srećan.

Po komentarima korisnika često se može čuti kako je Sony-jev sistem menija vrlo neintuitivan i da su opcije čudno raspoređene. Jeste, meniji i opcije su raspoređeni u skladu sa nekom čudnom logikom ali to nije ništa strašno jer se samo treba naviknuti. Verujem da je nezgodno za one koji imaju više aparata pa imaju posla sa različitim filozofijama menija. Na primer, uglavnom su meniji organizovani kao spisak koje se lista gore-dole a levo-desno menjamo opcije. Ovde se krećeš gore-dole pa kad naiđeš na opciju onda ideš Ok pa ti se otvara novi prozor, i onda opet gore-dole biraš šta ti treba pa Ok. Znači, više kliktanja nego što bi možda trebalo ali opet ponavnjam da to nije tako strašno. U modu za gledanje slika, pristiskom na Ok zumirate na 100% a onda se motanjem kružića vraćate nazad. To je odlično kad treba da se pogleda da li su slike mutne (npr. promašen fokus) ali prilično zamara kad samo hoćete da pogledate veću sliku na srednjem zumu. Na primer, ako slikate neki portret i želite nekome da pokažete kako izgleda, na nezumiranoj slici je on previše sitan a kad pritisnete Ok onda se zumira na 100% pa morate da motate 2 kruga kružić kako bi došli do nekog srednjeg zuma. Nije baš praktično.
Kad smo u modu za gledanje slika onda se vide samo slike, treba 5 kliktanja po meniju da se prebaci na gledanje videa i onda se vide samo videi. Nema opcije da se vide svi zajedno a to prebacivanje sa slika na video su mogli i jednostavnije da naprave a ne da mora da se radi 5 klikova.

Od podešavanja aparat ima svega i svačega. Od potpunog Auto moda do ručnih podešavanja svega. Čak i previše opcija po mom ukusu. Sve se radi preko menija jer su fizički dumići na aparatu samo za navigaciju. Jedna negativna stvar je što u nekim modovima postoje i razna čudna ograničenja, tj. uslovljavanja. Evo primera:

- kad se uključi AF asist lampica onda ne radi biranje fokusne tačke preko ekrana. Da bi koristio fokusiranje prstima onda morate da isključite tu lampicu a kad slikate u mraku onda morate da se prošetate po menijima da je uključite.

- da bi se uključio Face Detection fokusiranje mora da se stavi mettering na full screen i autofokus na multi. Ajde za autofokus nego što mora i metering da se podešava.

Ima i ostalih sličnih bisera ali verujem da je sve ovo moglo i bolje da se reši. Glupo je da kretanjem po meniju nailazite na opcije koje ne mogu da rade jer nešto drugo nije podešeno kako treba.

Video je dobrog kvaliteta, u pitanju je puna HD rezolucija 1080, AVCHD format, stim što imamo da biramo frejmrate od 24p, 50i i 50p. 24p i 50i daju video iste veličine, ja koristim 50i jer su pokreti mnogo tečniji. 50p je naravno najbolji ali je fajl mnogo veliki pa to izbegavam. Kao manu smatram to što u aparatu nema mogućnosti osnovnog editovanja videa, konkretno mislim na odsecanje. Morate takav kakav jeste da prebacite na kompjuter pa da radite obradu. I tu postoji jedan zez, 99% programa za video editovanje radi obradu uz rekompresiju. Na kraju dobijete video koji je ili veći od originala ili manjeg kvaliteta. Sa kojim god programom sam probao da uradim rekompresiju videa, čak i bez ikakvog editovanja, kod ponovnog renderovanja dobijem lošiji rezultat nego što je original. Zato sam prekopao internet i na jedvite jade našao jedan mali programčić koji edituje AVCHD videe bez rekompresije. Ima samo opcije trimovanja i može da lepi video na video, nikakve tranzicije i ostalo nema, više nego dovoljno za mene.
Za pokretanje videa postoji posebno dugme na aparatu ali i tu postoji jedna mana. Kad aktivirate snimanje, aparat preuzima podešavanja trenutnog moda u kome se nalazite. Znači ako ste slikali Manual, video preuzima trenutno zatečene parametre i tako snima. To daje prilično loše rezultate jer podešavanja za slikanje ne moraju da budu dobra i za video. Za najbolje rezultate kod snimanja videa treba preći u Auto mod (preko menija) pa onda pokrenuti snimanje videa. Na kraju se zapitaš čemu onda to dugme za video ako stalno moraš kroz meni da pređeš na Auto da bi snimao.

Za noćna snimanja imamo blic koji se šrafi na aparat. Znači blic nije ugrađen u telo aparata nego se šrafi po potrebi. Prednost tog rešenja je što je taj blic prilično jači od onoga koji se najčešće ugrađuje u aparat i to upravo zbog veličine. Mana je što je ta veza loše odrađena. Da bi zakačili blic moramo prvo da otvorimo poklopac, pa onda da utaknemo blic, pa da otvorimo poklopac na samom blicu kako bi prišli šrafu i onda da zašrafimo. Vrlo nepraktično a verujem da bi se kod nešte upotrebe sve to brzo raspalo. Problem nastaje upravo u tom momentu kad se šrafi blic jer se on tada ipak rukom malo pomera što vremenom možda napravi problem da taj deo počne da se klima. Ja sam svoj blic dobro zađrafio i ne skidam ga uopšte, tako sam rešio problem cimanja. Inače Olympus je imao mnogo bolji sistem, postoje pine kroz koje se gurne blic, on škljocne i to je to. Mogao je i Sony da se ugleda na to umesto što su se opredelili za šrafljenje.
Prilikom slikanja blic radi odlično. Prilično je jak, brzo radi pre-flash (ni ne vidi se) i dobro odmeri jačinu svetla. Sa Olympusom sam imao problema što nije lepo znao da prepozna jačinu pa nekada slika bude tamna a nekad prepržim osobu ispred sebe, Sony nema tih problema, blic odlično prepoznaje jačinu svetla i mogu dati sve pohvale vezano za taj deo. Eventualno ponekad malo baci jače svetlo nego što bi trebalo ali to je podnošljivo.

E sad malo o slikanju: kad prebacimo na slikanje program konstantno radi fokus, to nema veze sa opcijom Continues Autofokus, meni je to isključeno, nego dok gledamo na ekranu program konstantno se trudi da fokusira, tak kad pritisnemo dugme za slikanje do pola, onda se radi ponovno fokusiranje i to drži zamrznuto do samog trenutka slikanja. Onaj kontinualni autofokus dok se nameštamo u principu nije loša stvar ali ne prija saznanje da ti motor stalno nešto radi dok nosiš uključen aparat. U kratkim pauzama između slika ja prebacim na mod za gledanje slika kako aparat ne bi konstantno nešto fokusirao.

Prvih dana sam uvek koristio manuelna podešavanja. Danju A mod a noću M. Sve je super stim što imam par sitnijih zamerki:

- metering: full screen metering često pravi podeksponirane slike ako ima nešto što svetli na slici a center metering previše naginje prema spot meteringu (previše se osetljivo menja). Mislim da su ovo mogli malo bolje da urade.

- bracketing radi samo 0.3EV i 0.7EV, moglo bi i malo vise da bude, npr: 1, 1.5, 2. Nekako dobijem 3 previše slične slike. Sva sreća pa ovo skoro nikad i ne koristim.

- centar autofokus zna često da promaši. Ovo me vrlo nervira. Na primer ako fokusirate nekome lice, aparat kao da nema dovoljno informacija da sa tog lica dobro izoštri na osnovu kontrasta i dobijem promašen fokus. Naravno to nije uvek ali dovoljno da ti utera strah pa da moraš posle svake slike detaljno da proveravaš.

Onda sam probao iAuto mod i oduševio sam se. Nešto bolje u poslednje vreme nisam video. Od silnih opcija za podešavanje metering, fokusa, iso-a i ostalog, sada to sve nestaje kad se aktivira iAuto mod. Aparat u 95% slučajeva radi perfektno. Posle par dana slikanja u iAuto modu video sam da su mi slike iste ako ne i bolje nego kad se mučim sa manuelnim podešavanjima. Sad više manuelna podešavanja skoro pa i da ne koristim. Aparat prepoznaje kad je slikanje pejzaža, prepoznaje kad je portret, noćno slikanje itd... Naravno, Auto mod ne znači da možete da mlatite aparatom kako hoćete i da očekujete dobre slike, mora malo i da se pazi ali rezultati su izvarendni. Stvarno sam oduševljen i veliki teret je pao sa mene jer kad ne moram da se bavim tehničkim stvarima vezanim za podešavanje aparata prosto postajem kreativniji i slike budu mnogo bolje.

Evo šta nije idealno u iAuto modu: Ne detektuje brzinu scene, na primer ako slikate neko brzo dešavanje ili slikate iz kola, pri najačem suncu, aparat će da podesi shuter na 60, blendu na 11 i iso na 100! Malo više inteligencije ne bi bilo na odmet, tj. da aparat prepozna da se odvijaju neke brže scene i tako podesi parametre. Ovo je čisto softversko pitanje i može biti lako rešeno mada ne verujem da će se baktati sa time. Samo treba prebaciti na Sports mod i dobijamo shutter od 2000-4000.
Kod noćnih slikanja sa blicem, iAuto mod stavi shutter na standardnih 60 a iso vrti u rasponu 1000-1600, što je vrlo ok, eventualno ponekad pređem u S mod i držim shutter na 20-50 i tako dobijem nešto bolje rezultate.
S mod mi je bolji za noćna slikanja jer ima AUTO ISO što ne može da se podesi u M modu (opet bezvezno ograničenje ali viđao sam i kod drugih da je tako).

Ja uvek slikam u RAW formatu, dosta mi znači da posle slikanja sredim WB i podesim šta sve treba jer slike znaju nekada da budu prilično bolje nego da sam sve prepustio aparatu, pogotovo kod noćnih snimaka. Kvalitet slika je prilično dobar:

- boje su dobre, slike izgledaju dosta realno
- oštraina na objektivu 18-55 nije baš idealna ali to meni nije ni previše bitno pogotovo što su slike 16 megapixela
- šum na ISO3200 je vrlo prihvatljiv, ne izbegavam da ga koristim kad god postoji potreba. Već preko toga ne idem. Sviđa mi se što se povećanjem ISO vrednosti samo dolazi do povećanja šuma dok boje i dinamika ostaju isti što nije bio slučaj kod Olympusa gde povećanjem ISO-a dolazi do degradacije u bojama i dinamici.

Na sledećoj adresi sam stavio 30 RAW slika iz aparata da pogledate kako sve to izgleda. Skoro pa da i nema slika po sunčanom danu, toga možete naći na netu u skoro svakom reviewu, ja sam stavio većinom indoor, noćne i portret slike pa da vidite kako izgleda bokerisanje i kada ima malo više šuma (ISO 1600-3200).
https://docs.google.com/open?id=0B-7w9x9g9FUhdlU5RkZfN19BWXM
Napomena 1: Sve slike su slikane u iAuto modu, dakle potpuna automatika
Napomena 2: Fajl je 450 mb, jbga unutra je 30 RAW slika

Veliki senzor prilično pomaže kod noćnih situacija pod sijalicama gde više ne mora da se koristi blic. Aparat može bez problema da izvuče shutter na 60 i više sa ISO1600 u nekoj prosečno osvetljenoj sobi sa sijalicama. Jedino što kod slikanja pod sijalicama dobijemo slike sa malom dinamikom boja (slike deluju nekako isprano) pa nije loše ponekad uključiti blic da se dobije malo na dinamici.
Ko je slikao sa kompaktima može malo da se nađe u neprilici sa ovakvim senzorom jer je dubinska oštrina prilično plitka. Ako imate više ljudi u sobi, na blendi od 3.5 nema šanse da vam svi budu oštri. Ili moraju da se postroje za slikanje ili morate malo da povećate blendu. Taj sitni promašeni fokus na nečijim licima nije baš toliko vidljiv i ne smeta mnogo ali svakako treba obratiti pažnju i na te stvari.
Od atraktivnijih opcija mogu da napomenem sweep-panoramu i brzi rafalni mod (10 frejmova po sekundi).

Sve u svemu, dosta dobar aparat, verujem da je jedna od boljih kupovina u svojoj klasi. Za tu cenu može i da se kupi neki entry level DSLR, sa DSLR-om bi se dobio bolji kvalitet, iako je isti senzor u pitanju, ali veličina DSLR aparata prilično demorališe. Za aparat koji je cirka duplo manji od najmanjeg DSLR-a dobijaju se slike koje su samo neznatno lošije i mislim da tu leži pravi razlog zašto ga odabrati u odnosu na DSLR.

Od objektiva Sony nudi nekoliko varijanti, nije neki veliki izbor ali može da se nađe nešto korisno. Za mene prajmovi ne dolaze u obzir niti će ikada, od zum objektiva imamo 18-200 ali je taj objektiv prilično veliki i skup. Voleo bih da vidim neki 18-85 ili 18-105, mislim da bi to bio pun pogodak, pogotovo za bokerisanje ali nema. Na 55 mm možete da pravite solidan bokeh ali jasno je da bi bilo znatno bolje da je malo "duži".
[ miko.s @ 21.10.2012. 13:47 ] @
ja sam bio razmatrao šta kupiti lani kad sam birao aparat, ali nex sam brzo izbacio. kit 18-55 je uredno popljuvan kao loš objektiv na skoro svim review sajtovima, 16mm nema stabilizaciju, a tele objektiv je koštao 700 eura sam, bez aparata, a meni treba telac.

općenito, neki ljudi vole nex i to im je najbolji aparat, meni je to meh, ne sviđa mi se. ergonomija je ok (imao sam ga u rukama), ali 18-55 je prevelik, težak, a to je nekako neproporcionalno jer je aparat malen, i nemam tele objektiv koji ima autofokus (dok kod dslr-ova imamo sigme/tamrone 55-250 za ništa para a rade svoj posao, nisu super, ali opet su prihvatljivi).

uživaj u novom aparatu (e-pm1 si prodao? ili imaš oba?)

danas da uzimam bolji aparat, nebi znao šta da uzmem, ili bi išao na aps-c mirrorless ali ne na sonyja, nego možda samsung, ili bi uzeo noviji pen. idući upgrade za 2-3 godine će vjerojatno biti ili m43 iz te godine, ili nešto šta će imati istu/bolju kvalitetu slike u manjem pakovanju sa barem 250mm ekv objektivom. ostaje da vidimo kakav će rx10 biti. a i sad sad će početi sa 1" senzorima u više aparata, a ne samo u ova 3, pa ostaje da vidimo na šta će izgledati tržište aparata za par godina. do onda će me pen služiti. ako sam 5 godina imao fujija kojemu je iso 200 bio plafon, onda pen-a mogu barem isto toliko.
[ S A J A @ 21.10.2012. 14:04 ] @
Citat:
miko.s
uživaj u novom aparatu (e-pm1 si prodao? ili imaš oba?)


Prodao sam e-pm1 i evo prednosti/mana koje 5n ima u odnosu na e-pm1:

- Bolje noćne mogućnosti: brži shutter, viši ISO za prihvatljiv nivo šuma
- Bolje portret bokerisanje u odnosu na 14-42. Već 40-150 daje bolji bokeh
- Bolje slike sa blicem, ali nepraktično montiranje blica
- Touch ekran veće rezolucije sa mogućnošću tiltovanja
- Nešto manja oštrina na slikama (100% krop)
- Nešto veći procenat promašenih fokusa, vrlo malo
- Nepraktičniji meni
- Fokus u potpunom mraku kao po danu, to e-pm1 nikako nije mogao

Znači svakako je napredak ali ne neki preterano veliki.
[ miko.s @ 21.10.2012. 15:53 ] @
nex ima i peak focus, tako da sad si možeš kupiti neki stariji/bolji manualni prime objektiv tipa 45-50mm f1.4 i lako ga fokusirati, a bit će 75mm ekv umjesto 100mm na penu.

mogućnost fokusiranja po noći je razlog zašto ne volim pen... tj e-pl1. užas. obavezno imam kompakt navečer. i treće, fill po danu je užas, dok sa kompaktom to ide bez problema.
[ Inspektor Nagib @ 22.10.2012. 08:44 ] @
Dao si 650 evra za ovaj kompakt na steroidima?

Citat:
Ili moraju da se postroje za slikanje ili morate malo da povećate blendu.


Valjda treba da privrneš blendu, a ne da je povećavaš?
[ S A J A @ 22.10.2012. 11:13 ] @
Citat:
Inspektor Nagib: Dao si 650 evra za ovaj kompakt na steroidima?


Dao. Misliš da je bilo bolje kupiti nešto drugo?

Citat:
Inspektor Nagib:Valjda treba da privrneš blendu, a ne da je povećavaš?


Pa.... zavisi kako gledaš. Na displeju piše 3.5, 4, 5, 5.6... itd... u tom kontekstu sam mislio da se poveća. Zapravo to je 1/3.5, 1/4, 1/5... vrednost se smanjuje ali se povećava drugi broj razlomka... kako god, mislim da su svi razumeli.
[ Backy @ 22.10.2012. 12:03 ] @
Citat:
S A J A: Zapravo to je 1/3.5, 1/4, 1/5... vrednost se smanjuje ali se povećava drugi broj razlomka...


zapravo, prečnik blende je f/2.8, f/4, f/5.6... gde je f žižna daljina...
[ BiiigMuzzy @ 22.10.2012. 14:29 ] @
Citat:
S A J A:
Pa.... zavisi kako gledaš. Na displeju piše...


Kako god da se "gleda" i da pise, treba da naucis pravilno da koristis termine da ne bi dolazilo do zabune. Oduvek je velika blenda oznacavala veliki otvor... i nema nesto drugo, trece...

Pozdrav!

[ MirosIav @ 25.10.2012. 20:51 ] @
Cestitke na kupovini!

Drago mi je da si zadovoljan, 5N je vrlo zanimljiv aparat, mada nije za svakoga ;). Ne slazem se da je kvalitet slike "nesto losiji od DSLR-a". U nivou je najboljih APS-C modela i samo ga poneki Nikon i Pentax sa istim senzorom nadmasuju. Najveci problem kod NEX-a je nedostatak objektiva, no Sony-ju to izgleda ne smeta previse. Pogledaj da li ti je cenovno prihvatljiv Tamron 18-200mm, nesto je manji i jeftiniji od Sony-ja.

Da li si mozda probao focus peaking? Mozda to pomogne u situacijama kad nisi siguran da li je fokus na mestu gde zelis. Da li je tebi upotrebljiv? Da li je tacno da se moze koristiti samo u M modu?
[ S A J A @ 26.10.2012. 08:50 ] @
Citat:
MirosIav
Drago mi je da si zadovoljan, 5N je vrlo zanimljiv aparat, mada nije za svakoga ;). Ne slazem se da je kvalitet slike "nesto losiji od DSLR-a". U nivou je najboljih APS-C modela i samo ga poneki Nikon i Pentax sa istim senzorom nadmasuju. Najveci problem kod NEX-a je nedostatak objektiva, no Sony-ju to izgleda ne smeta previse. Pogledaj da li ti je cenovno prihvatljiv Tamron 18-200mm, nesto je manji i jeftiniji od Sony-ja.


Kad sam reko "nešto lošiji od DSLR-a" nisam konkretno mislio na kvalitet slike nego na uopštenu upotrebljivost. Mirrorlesi su nekako osetljiviji i moraš malo više da se potrudiš za dobru sliku. Sećam se kad sam imao Nikon D3100 18-105, jes da je objektiv bio "duži" 50mm što mnogo znači za portret bokerisanje, nego što je i fokus bio brži i ređe je mašio. To je vrlo minimalna razlika i nikako se ne bi vraćao na DSLR upravo zbog veličine.

Što se tiče slika, kvalitet je odličan, možda ne bi nedostajalo malo oštrine ali verujem da će to biti sređeno u nekoj budućoj verziji 18-55 ili možda nekog "dužeg" objektiva. Ima jedan dobar review sa primerima slika koje su odlične, ja ono ne mogu da izvedem, ipak nisam na tom nivou ali da je aparat dobar to stoji: http://www.stevehuffphoto.com/...ew-a-monster-full-of-features/

Pogledao sam Tamaron 18-200, ipak je veliki. I dalje mi nije jasno što ni Tamaron ni Sony neće da urade neki kraći zoom koji počinje od 18, sve od 85 do 135 bi mi odlično odgovaralo. Sećam se kad sam imao Nikkor 18-105 ja sam bio prezadovoljan, to staviš na aparat i nikad ga ne skineš, univerzalniji objektiv po smešno jefitnoj ceni. Dobro, ima tu i biznisa, njima se ne isplati da naprave univerzalni objektiv, bolje da forsiraju prajmove jer se tako više zaradi.

Citat:
MirosIav
Da li si mozda probao focus peaking? Mozda to pomogne u situacijama kad nisi siguran da li je fokus na mestu gde zelis. Da li je tebi upotrebljiv? Da li je tacno da se moze koristiti samo u M modu?


Probao sam peak fokus ali nisam nešto preterano bio impresioniran tako da sam nastavio da koristim autofokus. Prvo što treba stalno namotavati da bi se "označilo" ono što želimo da fokusiramo a zna nekad i da promaši. U studijskim uslovima slikanja portreta ili kod makroa mislim da je ta funkcija odlična, međutim ja uvek slikam napolju i to uglavnom u pokretu pa mi je bolji autofokus. Nije mi aparat pri ruci, nisam siguran da li postoji ograničenje da bude samo u M modu, mislim da može da se koristi u svakom modu mada s obzirom na neku čudnu logiku kod Sony-ja, sve je moguće. Proveriću kad dođem kući.
[ Inspektor Nagib @ 26.10.2012. 10:04 ] @
Citat:
S A J A: Ima jedan dobar review sa primerima slika koje su odlične, ja ono ne mogu da izvedem, ipak nisam na tom nivou ali da je aparat dobar to stoji:


Nemoj da se sekiraš, on je tu lepo osmotrio svetlo i verovatno radio sa stativa. Odradio 600 fotografija i izabrao ove 3-4 koje valjaju. I to je ta razlika između ta dva koncepta aparata, gde dslr pobeđuje u procentu uspešnih fotografija. Kad pravilno i muški držiš aparat (nabiješ na nos) i gledaš kroz tražilo, imaš manje strešene fotografije, nego kad ispružiš ruke i nagađaš da li je fokus tamo gde treba.

Citat:
S A J A: Dobro, ima tu i biznisa, njima se ne isplati da naprave univerzalni objektiv, bolje da forsiraju prajmove jer se tako više zaradi.


Kakav biznis? Hoćeš da kažeš da se prajmovi naturaju kupcima, i da se namerno guši razvoj zoom objektiva, kako bi kupac kupio 3-4 objektiva da bi pokrio raspon do 135mm ili koliko već?

Lepo ti prodaj taj nex, nije ni to za tebe i kupi ti neki kompakt do 200 eura. Sad vidim da si imao i d3100, pa Oly pen, pa Nex, a vidim i da nikad nisi zadovoljan, čim menjaš aparate ko ja baterije u mom aparatu. Rekao bih da je ovde ipak problem do tebe a ne do aparata koje koristiš.Šta je bokerisanje? Neki molerski termin?
Kaže se bokehiranje. (a i to je rogobatno, jer bokeh nije atletska disciplina)


[Ovu poruku je menjao Inspektor Nagib dana 26.10.2012. u 11:16 GMT+1]
[ S A J A @ 26.10.2012. 10:43 ] @
Citat:
Inspektor Nagib: Kakav biznis? Hoćeš da kažeš da se prajmovi naturaju kupcima, i da se namerno guši razvoj zoom objektiva, kako bi kupac kupio 3-4 objektiva da bi pokrio raspon do 135mm ili koliko već?


Ne kažem da se to radi toliko namerno koliko si to naglasio u poruci ali verujem da ima istine. Ajde objasni zašto u svim ponudama objektiva ima puno prajmova a malo ili nimalo univerzalnih zoom objektiva? Nema sumnje da su prajmovi bolji ali ne treba ni smetnuti sa uma činjenicu da su zum objektivi _dovoljno_ dobri za 90% korisnika. Što bi neko ponudio samo dva univerzalna zum objektiva (18-55 i 18-200) i 10 prajmova? Logično je da se misli na profit iako to nije jedini razlog, oni bi propali kad bi napravili kit objektiv 18-105. Foto industrija bi izgledala potpuno drugačije kad bi se zanemario interes za profitom koji postoji kod proizvođača. Danas su svi foto aparati namerno oslabljeni u odnosu na ono što bi mogli da imaju. Ranije su aparate konstruisali inženjeri a danas to rade sales/marketing menadžeri koji sede u americi i prave plan: u ovaj model stavi ovo, u ovaj stavi ovo, itd... i onda se to tako šalje na istok u fabrike.

Citat:
Inspektor Nagib: Lepo ti prodaj taj nex, nije ni to za tebe i kupi ti neki kompakt do 200 eura. Sad vidim da si imao i d3100, pa Oly pen, pa Nex, a vidim i da nikad nisi zadovoljan, čim menjaš aparate ko ja baterije u mom aparatu. Rekao bih da je ovde ipak problem do tebe a ne do aparata koje koristiš.


Pa nisam ja promenio 3 aparata za 3 meseca nego za 3 godine. A i šta fali što menjam, neko menja i češće. Sa 5N sam zadovoljan, moguće da će opstati i malo duže osim ako se ne pojavi neka mana koja počne da mi smeta.
[ Inspektor Nagib @ 26.10.2012. 11:01 ] @
Pa imao si Nikon d3100 i 18-105 koliko vidim? Šta ti je tu smetalo? Misliš da bi NEX sa objektivom takvog ili sličnog raspona fizički nešto značajnije manji od nikon kombinacije.

Trebao si ranije da misliš o tome, pre nego što si kupio aparat. Što si ga kupovao, ako si znao da nema raspon koji tebi odgovara?
[ miko.s @ 26.10.2012. 11:21 ] @
samo da ja pitam, s obzirom da nisam nikad shvatio PDAF. kako, KAKO, pdaf ZNA šta ja želim u fokusu? to mi je kolega pokušao objasnit, ima d90 sa 18-105, i njegov aparat "zna" šta on slika i šta treba bit u fokusu. probao sam okinut par slika u kafiću i gotovo svaki put se upalila ispravna fokus točka baš na ono šta sam slikao iako to nije bilo u centru. kod cdaf-a to tako ne ide, on fokusira na šta mu dođe, pokušavam slikat npr barku na moru, a on fokusira na vez za barke koji je bliže, pokušavam slikat kolegicu za stolom, aparat fokusira na šalicu kave na stolu. upalim face detection pa mi ulovi ljude, iako logika cdaf-a nije ni do koljena logici pdaf-a, ja sam to fino isključio i koristim centralnu točku (focus & reframe). i to s-af, c-af samo za video. i sa time mi je fokus točan gotovo na svim slikama.
[ S A J A @ 26.10.2012. 11:32 ] @
Citat:
Inspektor Nagib: Pa imao si Nikon d3100 i 18-105 koliko vidim? Šta ti je tu smetalo? Misliš da bi NEX sa objektivom takvog ili sličnog raspona fizički nešto značajnije manji od nikon kombinacije.

Trebao si ranije da misliš o tome, pre nego što si kupio aparat. Što si ga kupovao, ako si znao da nema raspon koji tebi odgovara?


d3100 i 18-105 je odlična kombinacija. Ni PEN ni NEX po meni nisu bolji od te varijante, možda eventualno high end modeli mirorrlesa. Razlika nije neka velika a promenio sam zbog veličine. NEX sa ekvivalentnim objektivom (koji ne postoji) je definitivno bar duplo manji od d3100 18-105. Kome veličina nije prablem, definitivno bih preporučio d3200 i 18-105, mada nisam gledao koliko taj objektiv može da isprati prilično povećanje rezolucije koju ima d3200 u odnosu na d3100.

Mislim da je NEX 5N odlična sredina u pogledu kvaliteta, cene i veličine foto aparata. Samo još da napreve jedan 18-105 i ne menjam sledećih 5 godina, mada razumem što im to ne odgovara.
[ Backy @ 26.10.2012. 11:42 ] @
Citat:
miko.s:
samo da ja pitam, s obzirom da nisam nikad shvatio PDAF. kako, KAKO, pdaf ZNA šta ja želim u fokusu?


tako što ima ograničen izbor lepo raspoređenih tačaka koje može da fokusira, ali se često vodi istom logikom kao i kontrastni af, a to je da bira tačku koja je najbliža...
[ Inspektor Nagib @ 26.10.2012. 12:30 ] @
Citat:
S A J A:  Samo još da napreve jedan 18-105 i ne menjam sledećih 5 godina, mada razumem što im to ne odgovara.


Pa imas 55-210 i 18-200.
[ S A J A @ 26.10.2012. 12:36 ] @
18-200 je previše veliki i previše skup. A verujem da ima i problema sa oštrinom na 18mm zbog tolikog raspona.

Dva objektiva više nikad neću koristiti. Imao sam 14-42 i 40-150 i žešće sam se namučio sa njima. Kad god krenem negde ja menjam objektive po 50 puta, dosadio sam sebi i drugima. Kad je došlo do toga da propustim da slikam nešto jer na aparatu imam pogrešan objektiv i mrzi me da promenim zbog jedne slike, to je već značilo da takav sistem više nije opcija. Sad gledam da nađem varijantu sa jednim objektivom, zato bi mi 18-105 odlično odgovarao mada moram da priznam da ni 18-55 nije loš.
[ miko.s @ 26.10.2012. 12:40 ] @
Citat:
Backy:
Citat:
miko.s:
samo da ja pitam, s obzirom da nisam nikad shvatio PDAF. kako, KAKO, pdaf ZNA šta ja želim u fokusu?


tako što ima ograničen izbor lepo raspoređenih tačaka koje može da fokusira, ali se često vodi istom logikom kao i kontrastni af, a to je da bira tačku koja je najbliža...


ali i uzima neki prosjek? koliko toga je dalje, koliko toga je bliže, koliko je jedan subjekt udaljen od drugog itd? jer mi je nevjerojatno da je toliko točniji od cdaf-a.

@saja

pa umjesto drugog tele objektiva uzmi neki ultrazoom kompakt? lakše je to nego stalno mijenjat objektive. meni je na penu najviše 40-150, a ixusa koristim za sve ostalo... ti si uzmeš recimo canon sx240 recimo, i koristiš ga samo za tele. čisto kao primjer.
[ miko.s @ 26.10.2012. 16:00 ] @
izašao je G15. 13 i 14 neće izać. od boljih kompakata sa "malo većim" senzorom jedino nikon p7700 ima donekle veći zoom rang. a košta skoro 500 eura vani. ovdje će bit kao nex... iako po meni je to bolje rješenje... nekako mi je upotrebljiviji od nexa... meni barem. jer mi se nex kao ideja ne sviđa.

tako da to nema smisla. ovi manji ultrazoomovi daju zadovoljavaćuju kvalitetu slike ako se uzme u obzir kakav senzor imaju unutra i koliki zoom rang imaju utrpan u aparat koji stane u hlače.[ MirosIav @ 27.10.2012. 11:06 ] @
Citat:
miko.s: izašao je G15. 13 i 14 neće izać. od boljih kompakata sa "malo većim" senzorom jedino nikon p7700 ima donekle veći zoom rang.


Ima i Fuji X-S1, kompakt sa 2/3" senzorom i 26x zumom :D.
[ S A J A @ 27.10.2012. 12:14 ] @
Citat:
MirosIav:
Drago mi je da si zadovoljan, 5N je vrlo zanimljiv aparat, mada nije za svakoga ;). Ne slazem se da je kvalitet slike "nesto losiji od DSLR-a". U nivou je najboljih APS-C modela i samo ga poneki Nikon i Pentax sa istim senzorom nadmasuju. Najveci problem kod NEX-a je nedostatak objektiva, no Sony-ju to izgleda ne smeta previse. Pogledaj da li ti je cenovno prihvatljiv Tamron 18-200mm, nesto je manji i jeftiniji od Sony-ja.

Da li si mozda probao focus peaking? Mozda to pomogne u situacijama kad nisi siguran da li je fokus na mestu gde zelis. Da li je tebi upotrebljiv? Da li je tacno da se moze koristiti samo u M modu?


Sad sam video da Sony ima novi 18-200, to je neka LE verzija (http://store.sony.com/webapp/w...;productId=8198552921666455205).

Smanjili su mu dimenzije u odnosu na stari 18-200, sad je kao Tamron, ali i dalje preveliko.

Peaking fokus radi u svim modovima, i PASM i Auto. Može čak i da se koristi u kombinaciji auto+manual fokus. Može čak i da se uključi, ne znam sad tačno kako se zove, fokus zum, da ti zumira kadar kada koristiš manuelni fokus. Samo što taj zum kod manuenog fokusa nije baš inteligentan i uvek zumira isto, mislim da je oko 7x pa kad slikaš nešto što je blizu onda nije baš koristan.

[ MirosIav @ 27.10.2012. 22:43 ] @
Hvala na odgovoru. Crni 18-200 je kopija Tamrona, samo je oznaka drugačija.

Citat:
S A J A: Kad sam reko "nešto lošiji od DSLR-a" nisam konkretno mislio na kvalitet slike nego na uopštenu upotrebljivost. Mirrorlesi su nekako osetljiviji i moraš malo više da se potrudiš za dobru sliku. Sećam se kad sam imao Nikon D3100 18-105, jes da je objektiv bio "duži" 50mm što mnogo znači za portret bokerisanje, nego što je i fokus bio brži i ređe je mašio. To je vrlo minimalna razlika i nikako se ne bi vraćao na DSLR upravo zbog veličine.


Neko reče da je to kao desktop i laptop - naravno da su desktop računari komotniji za rad, ali se na laptopu može raditi i van kuće. NEX AF je malo "kilav", nije baš najbrži, no mislim da je brzina AF precenjena...

Citat:
S A J A: Što se tiče slika, kvalitet je odličan, možda ne bi nedostajalo malo oštrine ali verujem da će to biti sređeno u nekoj budućoj verziji 18-55 ili možda nekog "dužeg" objektiva.

I dalje mi nije jasno što ni Tamaron ni Sony neće da urade neki kraći zoom koji počinje od 18, sve od 85 do 135 bi mi odlično odgovaralo. Sećam se kad sam imao Nikkor 18-105 ja sam bio prezadovoljan, to staviš na aparat i nikad ga ne skineš, univerzalniji objektiv po smešno jefitnoj ceni. Dobro, ima tu i biznisa, njima se ne isplati da naprave univerzalni objektiv, bolje da forsiraju prajmove jer se tako više zaradi.


Taj 18-55 je po oštrini na nivou prosečnog DSLR kit objektiva. A duži nešto zum će uskoro: http://www.sonyalpharumors.com...p-four-lenses-to-come-in-2013/ , strpi se još malo...

[Ovu poruku je menjao MirosIav dana 27.10.2012. u 23:57 GMT+1]