[ casperns2 @ 22.10.2012. 09:58 ] @
Pozdrav svima,

Mene interesuje da li je moguce instaliranu bazu podataka na jednom kompjuteru, uzeti i gledati njen kod ,tabele, ispravljati i menjati neke delove i tako istovremeno uciti.

Konkretno, drugar ima program za vodjenje knjigovodstva koji meni izgleda jako prakticno i funkcionalno. Program je kupio i firma sto je prodala je instalirala sve i odrzava program. Da li ja mogu kopirati bazu sa njegovog kompjutera ili bar neke delove baze kako bih video kako sam kod i veze unutar baze izgledaju, ne bih kopirao bazu pa da je ja koristim jer mi i ne treba ili za nesto zloupotrebio vec da vidim kako su oni sve to napravili ? Da li moze da se uradi tako sto napravim backup baze podataka , instaliram bazu na mom racunaru i ubacim podatke"backupa" ,da li to funkcionise...

Hvala unapred, Svaki odgovor dobro dosao.
[ mld @ 22.10.2012. 12:21 ] @
O kojoj se bazi radi, ne reče: Oracle, MS SQL, Sybase, Ingres....?
[ casperns2 @ 22.10.2012. 13:50 ] @
Microsoft Access .

Baza ima klasicne ocije za operacije knjigovodstva, ispisa , unosa klijenata, prelistavanje po raznim kriterijumima kao i vecina takvih baza i programa za tu namenu ali ima jako lepo radno okruzenje i sve lepo slozeno i jednostavno za koristiti.Ja bih da je instaliram je i da vidim kako reaguje na promene koje vrsim u njoj i pokusam dodati neke nove opcije. Pokusavajuci razumeti veze i dodati neke novine mislim da cu najbolje uciti.

Ovaj drugi pasus je skoro nepotreban ali samo sam hteo da priblizim sta zelim da radim i da li je izvodljivo;)
[ Getsbi @ 22.10.2012. 16:10 ] @
Ukoliko je ekstenzija fajla .mdb ili .accdb i ukooliko nije pod ključem moguće je da ćeš videti bar tabele, relacije, a možda objekte i VBA kod. Ukoliko je .mde ili .accde onda samo tabele bez mogućnosti izmene objekata i programskog koda. Sve zavisi šta dobiješ na računaru nakon instalacije. Nebi me iznenadilo i da je program zaštićen za slučaj neovlašćenog korišćenja.
[ casperns2 @ 22.10.2012. 19:32 ] @
Hvala za odgovor. Trazicu da mi posalje backup baze pa videcu sta cu dobiti i sta mogu sa njom da radim.

Samo nije mi jasno da li se ti fajlovi nalaze u backupu ili ih mogu videti tek kada ubacim backup u bazu na mom kompjuteru?
[ Getsbi @ 22.10.2012. 19:35 ] @
Moguće je da backup sadrži samo back-end ili tabele sa podacima bez front-enda gde se nalaze forme, izveštaji, upiti i programski kod.