[ Serviser22 @ 22.10.2012. 23:58 ] @
Pozdrav,

Radio sam preinaku jedne pumpe, obzirom da je njena originalan zastitna elektronika izgorila i ne moze se naci druga, motor sam spojio preko zastitne sklopke.

Nazivna snaga motora na 3x380 V = 350 W

Nazivna potrosnja struje: 590 W

Struja : 1,16A

Spoj zvijezda


Sad me zanima koliko se povecava struja na dva namota kada motor ostane bez jedne faze i stane, da bi optimalno podesio struju zastitne sklopke.


Znam da je najbolje podesiti eksperimentom, ali mi se nije dalo mnogo eksperimetisati jer sam se bojao da bi mogao spaliti motor sto bi u ovom specificnom slucaju bio veliki problem.

Zastitnu sklopku sam postavio sa rasponom od 1 - 1,6 A. a podesio sam je odprilike da izbaci negdje oko 1,4 A. Prvo sam je postavio na minimum i skinuo fazu i nakon nekih 15tak sekundi izbacila je. Kasnije sam ponovo na minimumu pustio da radi i izbacila je nakon nekih 3-4 minute, te sam se pomakako odprilike na polovinu trimera, mada nema tacno pokazivanje na samom trimeru sklopke.


Zanima me koliko u stvari poraste struja kada motor ostane bez faze, jer se bojim da struja mozda nece dosegnuti namjestenu vrijednost i da bi motor mogao izgoriti unatoc tome sto ima sklopka.


Dali postoji neki pouzdan proracun?

[Ovu poruku je menjao Serviser22 dana 23.10.2012. u 01:17 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Serviser22 dana 23.10.2012. u 01:23 GMT+1]
[ gigabyte091 @ 23.10.2012. 10:28 ] @
Pozdrav, motorna zaštitna sklopka se podešava na nazivnu vrijednost struje motora, znači 1.16 A, pošto je u pitanju motor od 350W onda je vrijeme njegovog zaleta kratko pa struja pokretanja isto tako kratko traje pa se zaštita neće aktivirati.
[ Serviser22 @ 23.10.2012. 11:26 ] @
Da, znam da nece izbaciti u trenutku pokretanja jer snaga nije velika a i mediji otpora je voda, ali posto je kod motora u originalu bilo elektronsko nadgledanje nestanka faze, preopterecenja i temperature, sada to vise nije slucaj nego jedina zastita do ispada faze je ova sklopka pa me zanimalo za koliko struja na dvije faze poraste od nominalne ako jedne nestane da bi sklopka mogla na vrijeme reagirat dok nije kasno.
[ Horvat I @ 23.10.2012. 15:03 ] @
Ovo je jedina efikasna zaštita i podesiš je na max struju po namotaju
[ marko0309 @ 23.10.2012. 19:50 ] @
motornu zastitnu sklopku podesis na nazivnu struju motora kao sto je receno.
a mogao bih da slikas tu elektroniku mozda ti neko na forumu pomogne oko popravke ili zamene.
i ako ima neki termistor u motoru valjalo bih ga iskoristiti u zastiti od pregrevanja motora u slucajevima kad sklopka nepomaze.
[ vukboban @ 23.10.2012. 21:03 ] @
Ili kupis nesto OVAKO i resis sve probleme.
[ Serviser22 @ 23.10.2012. 21:28 ] @
Da, to ali u kombinaciji sa postojecom sklopkom, jer ova sto si ti postavio nema prekostrujnu zastitu.


Niko meni ne odgovori za koliko poraste struja dva namota (u%) ako motor ostane bez jedne (i zaustavi se naravno) ? :)
[ Serviser22 @ 23.10.2012. 21:36 ] @
Citat:
marko0309:
motornu zastitnu sklopku podesis na nazivnu struju motora kao sto je receno.
a mogao bih da slikas tu elektroniku mozda ti neko na forumu pomogne oko popravke ili zamene.
i ako ima neki termistor u motoru valjalo bih ga iskoristiti u zastiti od pregrevanja motora u slucajevima kad sklopka nepomaze.


Kod ove nema popravke definitivno je unistena. Doslo je do medufaznog spoja na stampi te je potpuno izgorila i stampa i elementi. Nova je narucena, ali je pitanje dali ce i kada doci, a obzirom da se radi o pumpi za grijanje morao sam pronaci neko alternativno rijesenje privremeno barem jer je citava zgrada ostala bez grijanja (i ja naravno :) ) Motor ima PTC ali ga se u ovom slucaju ne moze adekvatno iskoristiti :(


Ja se barem nadam dace ova koliko toliko zastiti motor od ispada faze. Moja je predpostavka da ispadom faze struja poraste barem za 500mA sto bitrebalo da je dovoljno da sklopka na vrijeme izbaci a da ne spali motor.
[ tox master @ 23.10.2012. 23:46 ] @
I ja cu biti malo offtopic,to jest ne znam koliko struja poraste posle nestanka 1 faze a po meni bi bilo bolje ugraditi jos jednu elektronsku/mehanicku zastitu od nestanka faze a posto vec strujnu zastitu imas,miran si.
Negde sam imao semu neke elektronske sa 3 tranzistora,nekoliko pasivnih elemenata i jednim relejom,moze se sigurno izguglati ali mozda je jednostavnije ubaciti neku mehanicku,nesto na ovom principu sto ce raditi posao a napravices to za 20 minuta posto verovatno mozes da nabavis 3 obicna releja sa namotajem na 380v.
Ustvari kako gledam semu mogli bi i samo sa 2 releja.


edit:sad sam malo bolje pogledao semu i vidim da to nije to na sta sam mislio i da ovo mozda ne bi radilo kako treba zbog mogucnosti zatvaranja strujnog kruga namotaja releja kroz sam namotaj motora.
ja bih ovde samo stavio 2 releja koja se napajaju sa faza,ne sa faze i nule kao na semi.
[ marko0309 @ 24.10.2012. 05:55 ] @
ne znam i ja kolika moze da bude struja kad nestane jedne faze obicno bude dovoljna da odreaguje zastita i to brzo, mada mi se desavalo kod nekih traka da motor krene da vrti kontra (povuce ga teret) i nastavi tako da radi ali ne dugo posto obicno neko bude u blizini pa ga ugasi.
[ veselinovic @ 24.10.2012. 10:03 ] @
Motor je ziva stvar ( profesor Zecevic) i ne moze se posmatrati kao termogeni otpor.
Prakticno znaci da ti niko sa sigurnoscu ne moze reci koliko struje ce povuci motor ako nestane faza.
Zavisi od trenutne brzine i momenta opterecenja kao i od konstrukcije motora.

@ Tox master,
ta sema ce uslovno da radi, a u realnom zivotu ce rijesiti samo dio problema nestanka faze.
Releji prema toj semi ce reagovati za termogene potrosace, za motor nece.
Vidi sta se desi.
Postoje dva slucaja :
1. bolji da izgoti osigurac neposredno prije motora, tj da nema nijedan dodatni potrosac na toj fazi ( recimo R) koja je nestala. U namotaju motora na R fazi ce se indukovati ems priblizno istog napona ali fazno ce biti 180 stepeni pomjerena u odnosu na R fazu prije osiguraca. Relej ce vidjeti napon a posto ne umije odgonetnuti fazni stav nece skontati nista.

2. mnogo gori slucaj, kad izgori osigurac tako da na R fazi ima dodatnih opterecenja ( recimo izgori u TS i na R fazi imas mnogo potrosaca koji su ukljuceni - komsija, tvoja kuca ...). Cesto se nagomila tih potrosaca mnogo , tako da ems koji se indukuje u R namotaju bude dobro opterecen. Ako je do slucaja doslo poslije pokretanja motora, znaci relej je privukao, treba oboriti napon mnogo da bi relej otpustio. A struja je bas velika i namotaj izgori.

Relej asimetrije faza ima nesto malo "pameti" u odnosu na tvoju semu.
Ipak mislim da je bimetalna zastita dovoljna da zastiti motor pumpe i pri nestanku faze i pri ostalim nedefinisanim stanjima.
[ Horvat I @ 24.10.2012. 20:19 ] @
Praxa je dokazala da je dobro podešena bimetalna zaštitna sklopka jedina sigurna zaštita 3f motora.
probali smo raznorazne elektromske,relejne,,,, sklopove, sve se zbune ako već ima pokrenut motor.
Čak se desilo da je maloopterećen motor velike snage manjim motorima obezbedio nedostojeću fazu, promenjen zvuk nas je ponukao da proverimo stanje
[ Serviser22 @ 25.10.2012. 01:23 ] @
Ja sam pokusavao skinuti fazu pri minimalno podesenoj sklopki i odreagovala je nakon nekih 15tak sekundi. Kasnije sam je neznatno pojacao, a precizno nisam mogao odrediti jer trimer nije bazdaren nego je prikazan samo raspon.


Ali to je situacija da definitivno dode do prekida voda, ali ako samo "nestane" faze veoma je moguce da postojece zatvore strujno kolo preko ove sto je nestala, e tada ne znam sta bi se desilo, tj. koliko bi struja porasala.


Nadati se na kraju da ce u bilo kojoj situaciji ta kriticna struja dosegnuti nekih 300-500mA sto bi trebalo da aktivira sklopku u nekom razumnom vremenu.
[ veselinovic @ 25.10.2012. 06:22 ] @
Serviser,
desilo bi se sto bi se desilo.
Medjutim, sta god se desi, i odakle god motor dobija napajanje, ako se motor vrti i ne povlaci vecu struju od naznacene sta te briga.
Ako motor ne moze da se vrti struja ce porasti i bimetal ce prekinuti napajanje tj zastiti motor.
To sto reaguje poslije nekog vremena i treba tako.
Ta bimetalna sklopka je u stvari intgrator i napravljena je sa vremenskim zadrzavanjem ( inace ne bi mogao startovati motor).
Ali i namotaj motora ne moze trenutno da digne temperaturu.
Sve je to nekako uskladjeno.
Nemoj da se mnogo brines, milijarde motora se vrti zasticenih bimetalnim sklopkama.
[ marko0309 @ 25.10.2012. 09:13 ] @
iz prakse mogu reci da u nekim retkim slucajevima motor je zastitio termistor (u zadnjem slucaju se desilo da je usled ostecenja lezaja, motor zastitio termistor kad su delovi motora oko tog lezaja dostigli oko 140 stepeni)
tako da mozes da koristis i te dodatne zastite ali uz bimetalnu zastitu. koja je sasvim dovoljna ako se dobro podesi