[ MAD-MAX @ 13.12.2001. 20:33 ] @
| Sto PHP-a tice stvarno nista ne znam. Interesuje me koje on prednosti ima u odnosu na druge jezike i sta posebno moze da se uradi snjim? S kojim jezicima (sintaksa) je slican? Da li se moze porediti sa recimo Javom i Perlom?
I na kraju da li ga vredi uciti? |
[ Predrag Damnjanovic @ 13.12.2001. 21:01 ] @
Citat: MAD-MAX:
Sto PHP-a tice stvarno nista ne znam. Interesuje me koje on prednosti ima u odnosu na druge jezike i sta posebno moze da se uradi snjim? S kojim jezicima (sintaksa) je slican? Da li se moze porediti sa recimo Javom i Perlom?
I na kraju da li ga vredi uciti?
Veoma je slican sa perl-om.
Brzi je od njega, i bolji je jer imas puno gotovih funkcija, vidi http://www.php.net/manual/en/ .
Radis sa flash-om/pdf-om/bazama/ftp serverima/zlib, zip, bzip kompresijama - no problem, hoces da skines neku stranicu sa neta - no problem, sve je spremno.
[ Zoran Rašković @ 14.12.2001. 06:44 ] @
pogledaj ovaj forum iz daljine
on je u kompletu napravljen u php-ju
[ dwarf @ 14.12.2001. 09:04 ] @
PHP tesko da je bolji opd perla. Moze samo da bude bolji za web, sto jeste, ali generalno...Zaista tesko. A to sto ima gotove f-je ili sto mozes da radis sa slikama ili Flash fajlovima...mozes sve to i iz perla, posto postoje moduli za to.
Inace, PHP je lak i treba ga nauciti. Ne bi trebalo da imas vecih problema ako si ikada ranije programirao...
[ Predrag Damnjanovic @ 14.12.2001. 09:58 ] @
Citat: dwarf:
Moze samo da bude bolji za web, sto jeste, ali generalno...
Pa covek verovatno pita zbog web-a.
Znam da je perl standard za skriptice koje zavrsavaju neki poslic...
[ BORG @ 14.12.2001. 10:02 ] @
PHP je dobar.Super je.A usto je i lagan za uciti.Ima super dokumentaciju,howto ... ima onaj howto velk 3.5 mb u html obliku,ogrman je....
[ Mirza @ 14.12.2001. 10:47 ] @
PHP je strava brz i jednostavan, ali naravno sam za weba. Kao jedan vanbracni sin Perla, ima dosta slicnosti sa perlom, jer je nastao od njega, i veoma puno stvari je 90% isto kao u perlu. Medjutim sto se tice opstih mogucnosti Perl i PHP su dva svijeta. Sa perlom mozes napraviti sve sto mozes sa PHP-om, i jos 16 puta vise. Sve u svemu, ako zelis raditi stvari samo u vezi sa webom, php je u svakom slucaju pravo rjesenje.
M.
[ Zoran Rašković @ 14.12.2001. 14:16 ] @
php jeste lak, ali u pochetku 
[ MAD-MAX @ 14.12.2001. 14:44 ] @
Zakljucak je da ga vredi uciti, za razliku od Perla, recimo? Pitao sam da li ga vredi uciti jer hocu da pocnem s nekom web tehnologijom koja ima buducnost. Razmisljam se izmedju J2EE, .NET ili nesto trece.
[ Gojko Vujovic @ 14.12.2001. 14:57 ] @
Perl nema budućnost??
Sačekajte vi samo da se pojavi Perl 6, pitaću vas posle nešto kad svi budu zaboravili da je PHP izrod ikad postojao.
[ leka @ 14.12.2001. 16:16 ] @
Huh, kad neko "uleti" sa ovakvim pitanjima ja mu samo pokazem ovo:

Ova slika pokazuje najbolje koliko je PHP koriscen (na koliko domena se vrti PHP, i na koliko IP adresa!)
Citiram: "PHP: 7,095,691 Domains, 1,046,426 IP Addresses"
Jel to dovoljno deskriptivno?
[ leka @ 14.12.2001. 16:22 ] @
Perl je uzas. To je jezik kao Python - za univerzalnu upotrebu, PHP je prvenstveno dobar za pisanje Web aplikacija. Okej, to moze i Perl, Perl moze jos milion stvari... U Perl-u mozes sve sto ti padne na pamet, ali da li je to potrebno ljudima - nije, ljudima koji pisu web aplikacije ne treba milion stvari koje Perl radi.
Iskusni PHP programeri ce da mi "ulete" ovde sa nekim stvarima tipa PHP-GTK i slicno... Eh... PHP-GTK i pozivanje PHP skripti iz shell-a je okej, ali ja cu mnogo pre da koristim BASH, TCSH ili Perl nego PHP skripte! :)
Toliko, i ne uplicite Perl i PHP kad je web development u pitanju - tu PHP zestoko vodi!
[ alex @ 14.12.2001. 21:50 ] @
Citat: leka:
Toliko, i ne uplicite Perl i PHP kad je web development u pitanju - tu PHP zestoko vodi!
Leka, za tebe i sve ostale zelim da kazem samo dve reci - mod_perl i Mason. PHP je nula u poredjenju sa ove dve zveri kad se ukombinuju.
Prema tome, niti je Perl uzas niti PHP zestoko vodi za Perl-om.. Naprotiv, Perl je daleko (i bice jos dugo daleko) ispred PHP-a.
Svako ko je probao Mason pod mod_perlom nece ni pogledati PHP posle tog "warp 9" iskustva.
Pozdrav, alex.
[ dwarf @ 14.12.2001. 23:09 ] @
Perl je general-purpose jezik. To znaci da u njemu mogu da napisem konzolni mail klijent, sto i jesam, kao i da pisem GUI aplikacije kao i da radim web aplikacije. PHP moze dobro samo jednu od ovih stvari, poslednju. Da, postoji PHP-GTK, moze PHP da radi i kao shell jezik, ali jednostavno nema tu robustnost. Da ne pominjem da nema grep{} i map{}, dve stvari koje mi u Perlu omogucavaju tako dobre voodoo trikove.
Aleks je lepo rekao za Mason. Ljudi misle da je PHP bolji za web samo zato sto moze da se strpa u HTML kod i ne shvataju da i perl ima te mogucnosti ali jos dosta vise. mod_perl mi daje takve mogucnosti da ne smem ni da mislim, u'vati me vrtoglavica. :)
Perl nece umreti. Govoriti o buducnosti, pa mislim da ni PHP nema bog-zna kakvu buducnost. Iskreno mislim da ce u buducnosti za high-end resenja postojati samo tri izbora: mod_perl/Mason, MS .NET i J2EE. Sve ostalo ce biti za low end sajtove.
Medjutim i pored ovoga savetujem coveku da nauci PHP. Sigurno ces se sresti sa njim na ovaj ili onaj nacin. Ali nemoj okretati glavu ni od ostalih stvari...Toliko.
[ ventura @ 15.12.2001. 12:02 ] @
Zasto PERL nebi mobo da se strpa u HTML?
Zato postoji SSI...
[ MAD-MAX @ 15.12.2001. 20:53 ] @
Samo jos da pitam kako se koristi PHP, da li se umece u kod kao JavaScript ili kako vec? Na brzinu sam pogledao source ove stranice ali sam video samo JavaScript (doduse nisam mnogo ni gledao)? I kada sam vec tu da pitam to isto i za Perl?
Hvala unapred
[ Predrag Damnjanovic @ 15.12.2001. 22:08 ] @
PHP (i Perl) se izvrsava na serveru, tako da krajnji korisnik dobije samo rezultat (generisani html).
Tako i stitis copyright :), ne moze niko da ti mazne kod.
[ Ivan Dimitrijević @ 16.12.2001. 15:41 ] @
Citat: zastita:
.........ne moze niko da ti mazne kod.
Osim mene!!!
Salim se...
[ Pero @ 25.12.2001. 22:58 ] @
Da li se moze povezati sa bilo kojom bazom.Ako samo sa odredjenom recite mi sa kojom.Sql ili kojom?
[ Dragoslav Krunić @ 26.12.2001. 10:15 ] @
Perl i PHP se mogu povezati sa bilo kojom bazom, pa cak i sa onom koja jos nije izmisljena. 
[ 01011011 @ 30.12.2001. 20:48 ] @
Da li mislite da ce u narednih godina ostati i preziveti neki programsi jezici koji crkavaju...
Sta mislite, koji programski jezici ce da se traze...vidim Cobol je crko...mislim crkava...Sta mislite sta ce biti "HOT" Vruce u buducnosti...
C++??? C#
[ kaan @ 30.12.2001. 22:36 ] @
Nauchi C++.
Poslije toga sve ce ti biti boza...
[ MAD-MAX @ 30.12.2001. 22:55 ] @
Ja mislim da ce the hottest jezici biti: C++, Java i C#. Sve ostalo ce biti kao usput, propratni materijal  .
C++ zato sto je C++.
Java zato sto je i sada veoma popularna i na dobrom putu je i ima veoma veliku podrsku (IBM na primer).
C#. Eh, C# je Microsoftov proizvod i mislim da su se prilizno zagrejali za njega s obzirom da je VB dobio epitet jezika za imenike, kalkulatore  , bazice za video klubove itd odnosno jezik za sitne stvari i da ce sve da ucine ne bi li ga(C#) popularizovali.
Ali ipak mislim da ce se i C# i Java prilicno jednako odrzati iako se vecina kompanija, prema nekim istrazivanjima, odlucuje za Web servise bazirane na Javi a ne na .NET. Ja cu, posto ne zivim od toga (za sada) da ucim sve tri stvari (i jos neke) pa sta bude bude, bicu spreman  !
[ dwarf @ 31.12.2001. 11:39 ] @
Java i C# ce biti popularni zato sto su dosta vise od jezika. Dakle, C# je sam po sebi poprilicno besmislen, kao i Java ostalom, makarza web. Ono sto ih cini jakima jeste citav framework koji postoji izgradjen oko njih. .NET za C# i J2EE za java-u. Licno mislim da ni Perl ne bi trebalo izostaviti iz te prie, posto i on ima donekle framework izgradjen oko sebe.
PHP cenim da ce i dalje ostati jako popularan za manje aplikacije za koje ne vredi paliti tolike resurse koje zahtevaju gore pomenuta resenja. Ali za velika resenja...Pa ne znam...
C++ ce ostati samo zato sto je C++, to je covek lepo rekao. Iako meni i nije jasno zasto bas, ali dobro, pretpostavljam da bi sada C++ programeri mogli da se jave i da kazu zasto je isti odlican za web aplikacije.
[ Free_Sex @ 24.06.2004. 10:33 ] @
I .... nekoliko godina kasnije.
Ko sta ima da kaze ?
[ bluesman @ 24.06.2004. 11:53 ] @
Iskopace tebe Bili, ja ti kazem :-)
Al' ga iskopa, svaka cast. Posle ovakvih stvari uvek se setim onog lika koji je svojevremeno bio mozda najveci IT strucnjak (zaboravio sam mu ime) i vrlo smele prognozirao da ce u buducnosti kompjuteri biti laksi cak i od 6 tona.
Tek posle 3 godine se vidi koliko je bila pogresna procena pojedinih ljudi. Ne treba zameriti, jednostavno u ovim stvarima se ne treba zaletati - mnogo puta smo se iznenadili. Secam se kada sam kupio disk od 1,3 GB samo zato sto sam hteo da imam najveci disk koji postoji, ali sam bio ubedjen da nikada necu moci da popunim ni 50% kapaciteta.
PHP je postao mnogo vise od onoga sto su mu pojedini ucesnici diskusije prognozirali...
[ Goran Rakić @ 25.06.2004. 11:36 ] @
Ako pogledamo PHP/FI, ovaj jezik je nastao za poprilično "naivne" namene, međutim prošlo je dosta vremena od tada...
PHP5 predstavlja lep jezik za razvoj i poprilično glomaznih web aplikacija, a PHP CLI pokušava da se ugura i u onu drugu stranu, može se reći - poprilično uspešno.
Puno mogućnosti, podršku za male "aplikacijce" ali i za mnogo više od toga, uz popularnost koju danas ima teško da može "nestati" u skorije vreme.
[ vaha @ 01.07.2004. 16:23 ] @
Ja sam za Dr. Scheme  
Jezik je strava, morate ga probat.
[ Ilija Studen @ 01.07.2004. 16:47 ] @
PHP je dobar:
- brzo se uci, JAKO! brzo
- za vrlo kratko vreme mozes da pravis upotrebljive web aplikacije
Za kompleksnije aplikacije PHP nije najbolje resenje.
Ali, ako ti treba da naucis brzo neki programski jezik i pri tom sa njim postignes rezultate izuzetno brzo onda je PHP za tebe. Znam vise ljudi koji su paralelno ucili PHP i pravili skripte koje su na kraju, uz sitnija peglanja, lepo radile sav potreban posao.
PS: PHP vs. Perl vs. Java vs. .NET je besmisleno. Pitanje je samo potrebe. Ako PHP moze da zadovolji porebe izrade aplikacije koristi PHP, ako ti treba nesto kompleksnije razvijaj sa nekim "punokrvnijim" jezikom.
PPS: Ako hoces da se upoznas sa webom "na server strani" PHP je sasvim dobar za pocetak. Kad zaglavis ili ako ti jednostavno ne odgovara, stecena znanja mozes da primenis na ovaj ili onaj nacin i u drugim jezicima.
[ sawawasa @ 08.07.2004. 11:53 ] @
Dobar je PHP, a vi mozete ovako do prekosutra 
[ NetworkAdmin @ 08.07.2004. 12:20 ] @
Sve je pitanje marketinga, PHP ima super marketing i strasno se brzo siri kao i partneri MySQL i Perl tako da ova open source grupa savrseno radi svoj posao... postojace i koristice se jos dugo i dugo... ja gledam kod mene na trzistu mnogi jos prodaju aplikacije napisane u clipperu rade pod DOS i ljudi vjeruju da nema sigurnosti i pouzdanosti bez onih crnih dos prozora i aplikacija terminalskog tipa bez misha...
PHP ima dobar marketing i zato ce dugo da zivi a i koristan je ljudima sto jest, jest
[ -zombie- @ 08.07.2004. 23:18 ] @
php i marketing?
kako možeš da pomeneš te dve reči u istoj rečenici, i da ostaneš ozbiljan? ;)
pa u marketing PHPa nije uložen ni jedan jedini dinar!
ponoviću to, da malo bolje upijete.. ni jedan jedini..
čak ga i velike "face" u softverskoj industriji obično ni ne pominju kao alternativu. kada pričaju o tzv skript, tzv typeless, tzv dynamically typed, tzv XP, tzv agile methods, ili jednom rečju o "onim" jezicima, obično nabroje perl, python i ruby.. PHP retko ko i spomene..
zato mi i dalje nije jasno kako možeš da pomeneš php i marketing u istoj rečenici, a da se ne nasmeješ.. ;)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|