[ a zo zo @ 24.10.2012. 14:09 ] @
Pozdrav!

Interesuje me ko koju tehniku koristi kad preradjuje .psd fajl u .html fajl... Ja sam na dosta mjesta nasla da se koristi slice tool i tako vec neko vrijeme radim, ali kolega kaze da je bolje koristiti neku obicnu selekciju na .psd fajlu pa onda Convert to Smart Object, pa Edit itd, pa onda pise html ispocetka i ubacuje div i slaze sve... On kaze da se prilikom pravljenja dinamickih sajtova, koji imaju razne izmjene slice tool nacin ne isplati i ne pokazuje kao dobar...
Sta vi koristite, dal se sa slice tool nacinom koji je mnogo brzi jer automatski napravi pomocu tabela .html fajl moze prevazici problem npr. velikog naslova na dugmetu, sirokog teksta isl. Valjda se uz css moze podesiti i to...
[ cyBerManIA @ 24.10.2012. 21:02 ] @
Slice tool ti je bukvalno skolski primer, da ti pokaze kako to moze da se uradi i da ti PS isto to i odradi.
Na primer, ja to ne koristim jer mi napravi previse "djubreta". Tu podrazumevam sve one bespotrebne slike koje ne moraju biti slike, vec CSS.

Ja radim tako sto gledam dizajn i pisem html + css od nule, trudeci se da izgleda identicno.
Gde se koristi neki elemenat koji je nemoguce odraditi ili za koji je bolje umetnuti sliku onda radim tako sto odvojim taj deo u PSDu i umecem ga.
Na primer, neka ivica strane koja je odradjena u vise krivudavih linija i iskrivljenih kvadrata/krugova iz nekoliko slojeva sa cudnim gradientima i sa razlicitim nivoima providnosti. Lakse je izdvojiti samo taj deo, nego pokusavati da se iscrta u CSSu a narocito kad treba da podrzi i rad IE-a, na primer.
Sve zavisi od toga koliko volje imas da uradis nesto dobro.

To je neki moj nacin, videcemo sta ce drugi napisati, kako rade.
[ jeske.su @ 25.10.2012. 08:49 ] @
Prvo sto bih ti savetovao jeste da upravo izbegavas tu tehniku konvertovanja PSD u HTML jer ,kao sto si i ti sama rekla, kod stranice se generise u tabelama, to jeste brzi nacin ali i veoma losa navika. Takvo pisanje koda je lose zbog par stvari, tabele nisu fleksibilne kao div tagovi, pretrazivaci brze indeksiraju sajtove sa div tagovima a da ne spominjemo da je pisanje layout-a uz pomoc tabela zastarela tehnika. I ono sto je bitno sa div tagovima mozes biti mnogo kreativnija :)

Znaci, sto se tice toga, savetujem ti da sajt kodiras "rucno". Napravis par sablona koje ces uvek koristiti da ne bi svaki put neku stranicu pisala iz ispocetka i kako bi sebi ustedela vreme.

Jos samo da se vratim na slice tehniku. Slice Tool je odlicna alatka jer ti dozvoljava da uz pomoc jednog klika sacuvas sve potrebne slicice za dizajn web elemenata. Savetujem ti da prilikom cuvanja koristis opciju: Format -> Images Only i opciju: Slices -> All User Slices (na ovaj nacin izbegavas da izvezes nepotrebne slicice odnosno sacuvaces samo one slicice koje si ti obelezila za slajs).

Naravno, sve je to stvar organizacije rada. Neko paralelno secka layout i kodira dok ja npr. prvo odradim dizajn, zatim ga slajsujem i onda kodiram. Na ovaj nacin sam mnogo produktivniji a to je vrlo bitno kad radis na nekim projektima ciji su rokovi nehumani, da ne kazem ludacki. Takodje, neki kilijenti bas zahtevaju da im je PSD slajsovan.

Takodje, preporucujem ti da onako uz kafu pogledas na netu koje su to najbolje i najpravilnije slice tehnike . A najbitnija stavka, kao i kod svih stvari, upravo je vezba, vezba i samo vezba.

Pozdrav!
[ a zo zo @ 25.10.2012. 08:52 ] @
Hvala na odgovoru. Na netu ima mnogo vise tutorijala za ovaj slice tool metod, bar mi se cini. Moracu ipak raditi na ovaj drugi nacin, to podrazumijeva dobro znanje css svakako. Pozdrav!