[ lukarak @ 24.10.2012. 15:36 ] @
Pozdrav!

Novi sam na forumu, pa se unaprijed ispricavam ako cu fulati u nekim detaljima.

Imam vise uredjaja kojima su 'otisle' baterije.

Svi koriste NiCd clanke, 3, 9, 10, 12, itd, ovisno o voltazi.

E sad me zanima sto bi moglo ici kao zamjena.

Da li da idem na NiCd, nesto tipa ovo: http://www.ebay.com/itm/9-SubC...teries&hash=item20cc36ff4e

Ili mozda na NiMH gdje nije velika razlika u cijeni? Sto je u tom slucaju s punjacima. Svi ti punjaci su obicni transformatori koji su direktno spojeni na polove prve i zadnje baterije u seriji, a u njima nema nikakve elektronike.

Moze li se to mozda zamijeniti i Li-ion baterijama, u odgovarajucem broju? (X/3)? Sto je onda s punjacima?

Naravno, gledam da to sve ispadne sto jeftinije, i razumno trajno, a ne da ode nakon 5 punjenja.

Hvala na pomoci.
[ Slobodan čovek @ 24.10.2012. 18:31 ] @
NiCd se koriste u tim bušilicama i slično jer iz njih može da se vuče veća struja nego iz NiMh. Tako da, bolje NiCd...
[ bogdan.kecman @ 24.10.2012. 18:35 ] @
Citat:
lukarak:
mijeniti i Li-ion baterijama, u odgovarajucem broju? (X/3)? Sto je onda s punjacima?

moze ali onda ti treba poseban punjac za li-io
[ gigabyte091 @ 26.10.2012. 11:24 ] @
Pogledaj si ovdje, ovo su baterije koje u sebi imaju ugrađene zaštite
http://www.ebay.com/sch/i.html...0+battery+protected&_frs=1
[ lukarak @ 31.10.2012. 10:33 ] @
Gledao sam malo te protected baterije, medjutim sve imaju ogranicenje od nekih 2.5-5 ampera. Imam 3 te 18650, koje su protected, medjutim ne mogu startati te motore, cak ni na ovom usisivacu. Sad jedino da ih rastavim, i onda zamijenim PCBove s nekim koji su 'jaci', tipa 10A. Sam ne nalazim te bas na ebayu.

Cak sam gledao ovo http://www.ebay.com/itm/1-pcs-...main_0&hash=item3a76040ca0

i sad tu pise max current 5A, a over current detection je 9.5 +-1A. Jel to sad znaci da ce on tolerirat struju do 9.5A?

Kako uopce oni imaju zastitu od praznjenja ispod 3V ili koliko vec na ovim li-ion busilicama. Jer one vuku jos vise struje, ocito postoje i neki PCBovi koji stite samo od niske voltaze, a ne ogranicavaju struju.

U medjuvremenu sam narucio 12 ovih NiCd, pa cu to poslozit, ali bi htio iskoristit ove li ion koje imam, pa makar ih morao rastaviti i nesto s tim kemijati. Od tog usisivaca iovako nemam punjac, pa i to moram kupiti, i rado bi iskoristio baterije koje imam, a onda kupio li ion punjac. Koliko kuzim, oni znaju zaustavit punjenje, ali mi je problem kako da se zastitim od toga da ih ne ispraznim previse dok koristim usisivac.
[ gigabyte091 @ 31.10.2012. 13:05 ] @
E zato je za takve baterije potreban BMS, mislim ti možeš voltmetrom mjeriti napon baterije i kada dođe do granične razine staviš puniti. Kao što ti i piše, 5A je max što možeš povuć, 9.5A je kratkotrajno i onda izbaci zaštita. U onom crnom kučištu baterije kod bušilica su članci i ako je Li-ION baterija onda sigurno ima još BMS koji isključi baterije ako se isprazne.
[ josip13 @ 31.10.2012. 19:56 ] @
Pozdrav svima.
Htio bih samo skrenuti pozornost na moguće opasnosti kod improvizacija sa punjivim baterijama koje su na bazi litija.
- dva ili više članaka litijevih baterija (li-ion, li-pol, li-fepo itd) moraju se obavezno puniti, prazniti i upotrebljavati isključivo sa BMS-om.
- nipošto ne spajati u seriju ili paralelu članke različitih kapaciteta ili tehnologija, samo i isključivo identične.
- punjači moraju biti isključivo namjenjeni za određenu vrstu članaka

Posljedice nepridržavanja ovih osnovnih napomena mogu biti i bolne i skupe.
Kao primjer ću navesti slučaj mog kolege aeromodelara koji je prošle godine na aerodromu Lučko, u trenutku kad mu se ispraznila baterija na RC stanici istu improvizirano spojio na priključnicu upaljača u automobilu, da bi to "časkom" napunio. Nakon nekih desetak minuta auto mu se zapalio i ubrzo potpuno izgorio.
Da apsurd bude veći, kolega kod kuće ima sve moguće punjače i adaptere profesionalne izvedbe i godinama je u tom području. Znači nije početnik ili amater.
Zbog ovoga a i mnogih drugih slučajeva potrebno je poštivati vrlo stroga pravila vezana uz punjenje i pražnjenje baterija s litijem.
Josip
[ gigabyte091 @ 01.11.2012. 08:29 ] @
Neznam tko ti je dao negativan glas kada je sve ovdje napisano točno. Bilo je slučajeva kada su se LiFe baterije zapalile na električnom biciklu. LiFePO4 su sigurnije, ali i dalje treba znati rukovati tim tipom baterija.
[ bogdan.kecman @ 01.11.2012. 13:48 ] @
@gigabyte, ima ovde na forumu ljudi koji misle da je paljenje baterija urbana legenda :( dok im se ne dogodi :(