[ Mr One @ 24.10.2012. 19:19 ] @
Do sada sam držao Wireless na 5 kanalu fiksno, pošto imam napravljen WDS bridge sa sekundarnim Wireless ruterom pa neće da radi kako treba ako stavim automatsko biranje kanala. U međuvremenu počeli su da se javljaju problemi sa pingom, pretpostavljam zbog prebukiranosti kanala - pošto hvatam signal preko 30 drugih Wirelessa! Rešio sam da ga prebacim na kanal 13 pošto većina ljudi u podešavanjima rutera ostavi za državu USA, pa ruter koristi samo kanale 1-11. Sada je ping povremeno OK - od računara do rutera 1-2 ms, ali povremeno se dešava da nenormalno oscilira - od 1 ms do 280 ms. Čak sam isključio .11bgn mod i ostavio samo .11bg, tj smanjio širinu kanala na 20 MHz, ali ni to nije pomoglo. Samo da napomenem da niko od tih 30 "komšija" ne koristi kanal 13, ali ima ih podosta koji koriste 11 kanal čije se zračenje u jednom delu preklapa sa 13. Uglavnom pošto ping povremeno skače, da li postoje neki drugi uređaji koji emituju na ovoj frekvenciji tipa fiksni telefoni i sl. pa to utiče na moju vezu. Inače jačina signala mi je odlična -50 do -55 dbm, tako da to može da se isključi kao razlog za loš ping. Imate li neki konstruktivan predlog šta bi bilo najbolje da uradim? |