[ zorpetus @ 03.11.2012. 20:43 ] @
Nakon svih tih silnih prekomponovanja raznih ministarstava u poslednjih 10-tak godina, ja vise ne mogu da pohvatam ko tu vise vodi projekat e-Uprave u Srbiji.


Sam portal (http://www.euprava.gov.rs) radi Uprava za Digitalnu agendu - Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija
tako pise tamo.

Medjutim, na sajtu Ministartva Kulture, informisanja i informacionog drustva (http://www.kultura.gov.rs/lat/...isanja-i-informacionog-drustva) stoji sledece:

Uprava za Digitalnu agendu, kao organ uprave u sastavu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva


Dakle, jel e-Uprava pod Ministrom Petkovicem, ili pod Ministrom Ljajicem? Pokusao sam da to saznam sam ali kontradiktorne su informacije kao sto mozete da vidite (a obe su azurne, sa njihovih sajtova, preuzete pre par minuta).


Takodje, zar nebi bilo logicno da Ministartvo Pravde i Drzavne uprave bude nadlezno i za e-Upravu?


Ili je nadlezno vise od jednog ministarstva? Sta je npr. sa Finansijama ili MUP-om, jer cini mi se da je najveci broj servisa povezan sa njima (porezi, licne karte, pasosi, registracija vozila...... sta ti ja sve znam...)Ako neko moze da objasni u par recenica ko je za sta zaduzen bio bi mu zahvalan, jer je ovo zaista za mene pomalo konfuzno[ Goran Rakić @ 03.11.2012. 23:29 ] @
Preuzmi najnoviji Zakon o ministarstvima kojim se uređuju nadležnosti sa http://bit.ly/rsaqEx (predzadnji zakon na spisku, datum 26. jul 2012)

U članu 19, na kraju strane 15 i početku strane 16 videćeš da je http://www.kultura.gov.rs neažuran (nema više "i informacionog društva"), a da je tačno ono što piše na http://www.euprava.gov.rs
[ zorpetus @ 04.11.2012. 01:09 ] @

Hvala puno, skinuo sam ovo, citam, valjda cu se snaci. :)

A neazurnost ume da bude zbunjujuca, nazalost. :(

[ twiddle @ 04.11.2012. 09:13 ] @
Za predlaganje Vladi "Strategije razvoja e-uprave" zaduženo je Ministarstvo pravde i državne uprave.

Uprava za digitalnu agendu, koja radi u sastavu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, upravlja portalom www.euprava.gov.rs, izdaje smernice za sajtove državnih organa i radi druge poslove koji su u vezi sa e-upravom (npr. Time Stamping Authority i Internet Payment Gateway za potrebe organa državne uprave, razvoj projekata e-uprave po zahtevu drugih institucija - npr. document management sistem Vlade, Ustavnog suda itd).

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija zaduženo je za donošenje propisa kojima se uređuju elektronski potpis i elektronski dokument, izdaje dozvole sertifikacionim telima za kvalifikovani elektronski potpis i sl.

Na žalost, ne postoji centralna institucija koja upravlja SVIM projektima e-uprave, već je praksa da svaka institucija razvija servise iz svoje nadležnosti (mnoge institucije to rade u saradnji sa MTT i Upravom za digitalnu agendu, ali mnogi to rade i samostalno npr. Poreska uprava ima svoj portal za prijavu poreza elektronskim putem, Ministarstvo zdravlja razvija sopstvenu mrežu i informacioni sistem za zdravstvene institucije, sudovi, MUP i MSP isto itd). Takođe, ne postoji jedno ministarstvo koje bi imalo nadležnost za sve propise koji su u vezi sa e-upravom (npr. da bi se uvela mogućnost podnošenja elektronskih spisa u upravnom postupku Ministarstvo pravde i državne uprave mora da predloži izmene u Zakonu o upravnom postupku itd).

Pozdrav,
Sloba

[ zorpetus @ 04.11.2012. 10:43 ] @

Hvala najlepse na odgovoru. Verovatno je dobar deo konfuzije zbog neupdateovane prezentacije Ministastva Kulture, gde se Digitalna Agenda vodi kao direktorat (a ne uprava) i sa nadleznostima da radi strategije (za koje vidim da je nadlezno Min. pravde i drzavne uprave).

[ zorpetus @ 04.11.2012. 12:20 ] @
Citat:
twiddle:
Za predlaganje Vladi "Strategije razvoja e-uprave" zaduženo je Ministarstvo pravde i državne uprave.

Uprava za digitalnu agendu, koja radi u sastavu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, upravlja portalom www.euprava.gov.rs, izdaje smernice za sajtoveA da li Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog drustva ima neku ulogu u e-Government?


[Ovu poruku je menjao zorpetus dana 04.11.2012. u 13:42 GMT+1]
[ Goran Rakić @ 04.11.2012. 13:35 ] @
To ministarstvo ne postoji u ovom sazivu vlade, bilo je ranije pa zato i nalaziš na stare informacije. Pročitaj najnoviji Zakon o ministarstvima.
[ zorpetus @ 04.11.2012. 16:49 ] @

Citat:
Goran Rakić: To ministarstvo ne postoji u ovom sazivu vlade, bilo je ranije pa zato i nalaziš na stare informacije. Pročitaj najnoviji Zakon o ministarstvima.


Aha, dakle Ministarstvo Kulture vise nema nikakve veze sa IT-jem.

Da, zaista, stalno sam dobijao preko Google neke stare podatke, dosta toga jos stoji i po zvanicnim prezentacijama nasih drzavnih organa, verujem da treba vremena da se to azurira.

Dakle, jedno je Min Pravde i drzavne uprave (pod Min. Selakovicem) a drugo koje ima veze s tim je MTT (Min. Ljajic) pod cijom "kapom" je "Digitalna agenda".

Izvinjavam se sto vas masiram, ali stvarno mi je bilo tesko da pohvatam...
[ dusanboss @ 18.02.2023. 12:58 ] @
Evo 10 godina nakon pokretanja ove teme e-uprava i dalje ne funkcioniše kako treba. Odradjen traljavo a o brzini realizacije projekta da ne govorim.

Od aprila ove godine zele da uvedu kao obavezn e-agrar za poljoprivrednike koji imaju registrovana gazdinstva i zele bilo kakvu subvenciju. S obzirom kako sve funkcioniše trenutno mislim da od toga nema ništa. Sama registracija na e upravi nije da kazem jednostavna i ne znam kako će neki stariji čovek iz malog mesta koji da sada nikada nije koristi smart tel ili imao e-mail uspeti da izadje na kraj sa time ...
[ ademare @ 18.02.2023. 13:47 ] @
Ovo je Birokratsko Zlo !!

Ja sam bio upao u " Vrzino kolo " Birokratije preko E-uprave !!

Idioti koji su pravili sajt - koncept Nisu predvideli jednu jako jednostavnu situaciju koja moze da se desi !


Prvo bio sam odavno registrovan na sajt !

Kako ga ne koristim cesto , vec po potrebi , kada sam hteo da se ulogujem sa svojim mejlom i sifrom dobijem poruku da takav clan Ne postoji ??


Napisem im mejl i oni mi odgovore da nisam registrovan ??

Bedna , odvratna Glupa Birokratija !!

Posaljem ja njima mejl sa datumom regiatracije , cuvam sve stare mejlove pa i taj ! Tu je i onaj da je Mejl verifikovan i da sam clan !!


Onda oni meni odgovore da su menjali Sajt i da stare registracije Vise ne vaze !!!

Ali oni su javili svima !!!

Na sta sam im napisao da Lazu , bukvalno tim recima , jer ja se ne plasim nikakve smrdljive E-uprave i da bih imao taj mejl kao i ove sto sam im poslao !!

Registrujte se opet , stigne odgovor !!


E tu pocinje " Vrzino kolo " . Da bi se covek registrovao mora da ima Licnu kartu ili Pasos koji su meni bili istekli par dana ! To je ta jednostavna situacija koju niko od Idiota Nije predvideo !!

Iako MUP kao identifikaciju priznaje i Vozacku dozvolu , tako pise na sajtu MUP-a oni Ne !!

Znaci ne mogu da se registrujem na sajt E-uprava , da bih produzio licnu kartu i pasos , jer mi za Registraciju treba LK i pasos koji nisu istekli !!!


Napisem opet mejl idiotima i oni mi ladno odgovore idite pa cekajte ??!?!??

Idiot koji odgovara na mejlova Ne zna da se uplatnica Moze Generisati samo preko sajta E-uprava , na koji ne mogu da se registrujem !!!

Kada sam Idiotu koji odgovara na mejlove citirao taj deo sa sajta MUP-a , tek onda mi daje pravi savet koji nazalost ne mogu svi da odrade ! Ne mogu oni koji zive sami !!

Moze da se registruje neko od clanova porodice sa iste adrese , mada idiot mi je napisao moze i Prijatelj ?? Kakav prijatelj to samo Idiot zna ?

Tako da sam ja morao da registrujem clana porodice, i da onda njega prijavim za Lk i pasos a uz njega i sebe !


Umesto da E-uprava olaksa gradjanima zivot , ona je samo Povecala Birokratsko ZLO !!!
[ Onaj_od_pre @ 18.02.2023. 14:17 ] @
Evo ja imam sad problem za e-agrar. Mora da se dobije sertifikovani potpis, kako već zovu... da bi pristupio aplikaciji i da dobiješ subvencije za poljoprivredu. Gazdinstvo mi se vodi na dedu. U pošti sam išao dva puta, oba puta ne radi sistem, tj. ne mogu da pristupe sajtu. Neki kažu da taj sertifikat za logovanje može i u supu da se uzme. A ja da se vodam sa dedom ovamo onamo - ne mogu stvarno. Ja ne znam šta će im tolika zaštita...

Valjda uneseš podatke iz lične karte i sliku, pošalješ skeniranu i to je valjda dovoljno.... U zakonu i ONAKO PIŠE 'LIČNU KARTU JE ZABRANJENO DAVATI DRUGOME NA UPOTREBU'... Znači vrzinaju bez potrebe. Ko hoće da se igra sa tuđim ličnim kartama.... kad tad će snositi posledice a mi normalni građani da možemo da pristupimo svim resursima bez tih čipovanja i provere otiska nožnog palca.
[ Onaj_od_pre @ 18.02.2023. 15:08 ] @
Sad sam video sajt: https://registracija.eid.gov.r...je-naloga?userCategory=Serbian

Dozvolili su VALJDA ovo što sam rekao... ali izgleda da još nije gotov sajt... ne radi im registracija!!! Pa sam im poslao fini email. Ko zna, možda se štrecnu...
[ dusanboss @ 19.02.2023. 13:51 ] @
Radi registracija ja sam se registrovao. Da li si uzeo taj QR kod? Mozda u manjim poštam neće da daju jer jednostavno ne znaju šta treba da rade pa se prave ludi.
E sad čujem i od drugih da ne radi uvek kako treba ... ne znam, ja sam uspeo bez većih problema.
[ Onaj_od_pre @ 19.02.2023. 14:52 ] @
Koji QR kod?
[ Onaj_od_pre @ 20.02.2023. 11:33 ] @
Da, upravo sam se registrovao. Dobio sam QR kod u pošti i regovao se. Šta dalje? Jel upućen neko? Zanima me eagrar i podsticaji za poljoprivredu.
[ dusanboss @ 20.02.2023. 12:03 ] @
Kako si skenirao QR kod? Aplikacijom za skiniranje ili sa ConsentID. Potrebno je da instaliraš na telefon ConsentID registruješ se na njemu i on ce ti mislim u prcesu registracije dati opciju da skeniraš taj kod što si dobio u pošte. To će atomatski ubaciti tvoje podatke u ConsentID.
Zatim se registruješ na e-upravi (ako već nisi) gde ćeš dobiti aktivacioni mail. Kada napraviš profil mozeš da se rigistruješ na e-upravu sa username i lozinkom koju si napravio Potrebno je da kad odeš na opciju "Prijava" da odaberš "prijavljivanje preko mobile aplikacije". Kada klikneš na tu opciju poslaće nešto na ConsentID i kad klikneš utomatski će te prijaviti. To bi trebalo da je to.
[ dusanboss @ 20.02.2023. 12:05 ] @
Mislim da postoji i korak aktivacije kvalifikovanog elektronskog sertifikat u klaudu. kada se prijaviš na portal euprave preko ConsentID-a

Kada sve završiš treba da ti stigne mail sa naslovom "Aktiviran kvalifikovani elektronski sertifikat "
[ Onaj_od_pre @ 20.02.2023. 12:20 ] @
Sve sam to uradio. Regovao sam se u cloudu dobio mail sa obaveštenjem. Nisam pre špartao po eupravi... Ovo sam uradio za dedu na kog se vodi zemlja... ali izgleda da je to to. Šta sad? Čekam da krenu subvencije za poljoprivredu...

Jedino što sam mogao da vidim je dug za porez, naručivanje izvoda iz matičnih knjiga, šta ja znam i to je to... Ništa bitno...
[ dusanboss @ 20.02.2023. 13:54 ] @
To je to za sad. Kad budu sbvencije biće nešto ...