[ bolepks @ 04.11.2012. 08:47 ] @
Skinuo sam konkretno program koji je zipovan u ekstenziji d.tar.gz, kako da ga instaliram na ubuntu? Početnik sam na Linux pa me interesuje preko koje aplikacije se instaliraju i deinstaliraju programi.
[ maksvel @ 04.11.2012. 09:07 ] @
Ubuntu, kao i mnoge druge distribucije, podržava instalaciju preko paketa, konkretno preko deb paketa. Njih pretražuješ i preuzimaš iz tzv. repozitorijuma, koji uglavnom budu na Internetu. Za to koristiš program Synaptic. Tamo uneseš frazu za pretragu i označiš, pa instaliraš. (Istqlacijase može odraditi i iz komandne linije sa apt-get install ime-paketa)

Ako ne postoji paket za program koji bi da imaš, onda se program instalira iz izvornog koda, koji je uglavnom komprimovan u arhive sa ekstenzijom tar.gz. Možeš da raspakuješ ovu arhivu - klikni dvaput i otvoriće se sadržaj, slično kao u Winzipu ili sl, pa onda raspakuješ. Dobićeš folder, npr u /home/bolepks/Desktop/folder1. Sad moraš da iskompajliraš program. Kako se to radi piše obično u nekom README fajlu u tom folderu. Najverovatnije ćeš morati da ideš sa make/make install/configure.
Otvoriš terminal i u njemu "dođeš" do tog foldera sa cd /home/bolepks/Desktop/folder1. I tamo ukucaš te komande koje su ti stajale u README.
sudo pa-komande
I to je to. A ako ne radi, moguće da fale neki pomoćni programi, pa onda njih prvo instaliraš iz Synaptica, pa probaš ponovo.
Malo sabijen opis, ali otprilike je to to.

BTW; bilo bi dobro da malo revidiramo uputstva za početak sa Linuxom, da stavimo u TOP, ko hoće da pomogne, nek doprinese :)
[ Panta_ @ 04.11.2012. 09:55 ] @
Raspakuj arhivu pa vidi u install ili readme datoteci kako se instalira. Na Ubuntu, programe instaliras preko Ubuntu Software Center alatke, ili iz komandne linije sa sudo apt-get install ime_programa komandom. Programi za Ubuntu imaju ekstenziju .deb i vecina ih se nalazi u nekoj od Ubuntuovih softverskih riznica, dakle nije potrebno da ih sam trazis i preuzimas sa neta, kao kod npr. Windowsa.
Ukoliko neki program ne postoji u riznicama, preuzeti .deb paket mozes da instaliras jednostavno dvoklikom ili sa sudo dpkg -i ime_programa.deb komandom. Ponekad (vrlo retko) se desi da program ne postoji u prekopajliranom binarnom paketu pa da moras da ga kompajliras iz izvornog koda, sto bi na Ubuntu islo od prilike ovako:

sudo apt-get install build-essential checkinstall - instalira potrebne alatke za kompajliranje
sudo apt-get build-dep ime_programa - instalira potrebne zavisnosti
tar -xvzf ime_programa.tar.gz - raspakuje sadrzaj arhive ako je u tar.gz formatu
ili
tar -xvjf ime_programa.tar.bz2 - raspakuje arhivu ako je u tar.bz2 formatu
cd ime_programa - prebacuje se u direktorijum ime_programa
./configure --opcije - configure komanda proverava da li su ispunjeni svi uslovi za kompajliranje programa, tj. da li su instalirane sve potrebne zavisnosti. Ukoliko pokrenes configure bez opcija, koristice se podrazumevane postavke za program. Vise o ovome pogledaj u readme i install datotekama.
make - kompajlira program
sudo checkinstall - instalira program