[ pannonius @ 06.11.2012. 08:42 ] @
Pozdrav!

Pre neki dan sam krenuo sa instalacijom mail servera na FreeBSD 8.3, koji ima podesen smb, ftp, apache22, mysql servere. Instalaciju sam radio prema [url=]http://www.purplehat.org/?page_id=4[/url].

Kada sam stigao do postavljanja transport-a, sistem mi je javio gresku "postmap: command not found". Mislim da je problem bio u tome, da nisam pokrenuo komandu sa dobre lokacije, ali sada to nije bitno. Bitno je da sam, iznerviran, obrisao postojecu postfix instalaciju, ali sam morao da uklonim i maia, sve sa nekim fajlovima i direktorijumima, ali su neki i ostali.

Nakon ponovne instalacije postfix-a, krenuo sam isntalaciju mail servera prema napisu [url=]http://www.ipsure.com/blog/2011/postfix-virtual-setup-dovecot-spamassassin-clamav-maia-roundcube-w-mysql-db-on-freebsd/[/url]. postavio sam konfiguracione fajlove, i kod postavljanja transporta sasm video da autor trazi pokretanje postmapa sa pune adrese lokacije /usr/local/sbin/ (sto u prethodnoj instalaciji nije bio slucaj, ali sada to nije vazno), nakon cega se postmap aktivirao, ali je, kod postavljanja transport-a javio gresku: "fatal: file /usr/local/etc/ppostfix/main.cf: parameter mail_owner: unknown user name value: postfix?myhostname ....".

Proverio sam i postoji korisnik postfix, clan je grupa postfix i mail (dodeljivanje grupi "postfix" se obavlja u main.cf fajlu, a dodeljivanje drupi "mail" je, mislim, obavljeno pri instalaciji postfix-a).

Na forumima sam procitao svasta, ali se najcesce ukazuje na deo teksta iz main.cf, gde se trazi da korisnik, deklarisan kao mail_owner, treba da bude namenski vlasnik procesa postfixa, te ne moze biti vlasnik drugih procesa, niti clan drugih grupa, ako sam dobro razumeo.

Sad, ne zelim da odstupim od konfiguracije date u drugom tekstu jer sam novajlija (po principu "na'rani svinje i nista ne diraj!) pa postavljam pitanja:

1. sta su moguci uzroci navedene greske (mail_owner unknown)? i
2. sta da uradim da bi uspesno prosao ovu fazu instalacije mail servera?

Unapred hvala!