[ Marcus Naissus @ 06.11.2012. 19:32 ] @
Gledam skoro mogućnosti Windowsa 8 na nekom x86 tabletu i ono stvarno izgleda dobro... uz onu olovčicu, ono bi moglo da zameni laptop ako nekad naiđe potreba da se potera neki "desktop" progam, što može da bude vrlo korisna opcija u jednom tabletu... ali pošto ima x86 procesor unutra, ima i rupetine kroz koje duva vruć vazduh i debeo je... ko zna koliko i bateriju jede... a za ARM tablete pa nemaš normalne "desktop" programe, tako da sad nema neke velike fajde od njih... al' kada bi i za ARM verziju Windowsa 8 napravili ozbiljne "desktop" programe ili ako bi se pojavio x86 procesor koji može da se poredi sa ARM, to bi već bio gadget koji bih možda i kupio.

Znači, ideja za Windows 8 na tabletima im je OK... samo da porade na malo boljoj realizaciji.

S druge strane, Windows 8 na desktopu mi izgleda katastrofalno loše... hoćeš da otvoriš neki mali programčić na kompu koji ima 30'' monitor, a ono PLJAS fullscreen... nemam ni šta da komentarišem tu... Windows 8 user experience na desktopu mi izgleda ko Toma Palčić da koristi mobilni... izvođenje onih gestova mišem mi je skroz bezveze, a sedenje sa rukama na velikom ekranu ispred sebe mi više liči na neku igru za klince nego na nešto što bi trebalo da je za posao... inače ne smeta meni multitouch... multitouch je super, ali ne kad multitouch za telefon staviš na ekran od 30''.

Pa me zanima šta ostali misle... da li je to MS dao "korpu" desktop korisnicima?
[ plus_minus @ 06.11.2012. 20:30 ] @
Gledam i ja ovaj forum i snimio sam da već ima tema i diskusija povodom ovoga...

Što i ti nisi pregledao pa našao odgovor? Ili direktno lepo probao da pitaš razvojni, teletabis, Win8 dev. tim o tome?

A pošto si već otvorio temu, nije.

Nije MS dao korpu desktop korisnicima, već će biti obrnuto. M$ će da dobije korpu - od strane desktop korisnika.

Teram Win7 dokle god može i ima smisla. Baš kao što neki još uvek teraju WinXp.

Posle toga... kada mi se poigra neka igrica, kada Win7 ode u istoriju. Emuliraću je. Tu neku igricu. To bar može na svakom Linux-u.
[ Citizen Kane @ 06.11.2012. 20:56 ] @
Trend u razvijenom svijetu jesu tablet računari, a i šire. MS se gura i hoće dio kolača, bilo tableti, bilo pametni telefoni. To je dobro. Više velikih igrača - jača konkurencija, pa bi to meni običnom smrtniku koji voli tehničke džidžabidže trebalo da odgovara. Nemam dionice Jabuke pa da bi me to trebalo plašiti, a i da imam ne bi me plašilo. :) Malo nam i opipavaju puls.

Svašta su doživjeli korisnici MS-ovih proizvoda, pa opet ih je ogroman broj. Adaptiraće se.

Evo ja testiram osmicu na laptopu. Neću još komentarisati. A moj komentar nije toliko ni relevantan, biće ubrzo more rivjuova od poznatih stručnjaka pa će se sklopiti neka slika. Naravno i statistika će biti interesantna, treba sačekati jedno godinu dana.

Ako ništa, ne tjera te niko da batališ sedmicu još dugo vremena, za razliku od Epla koji te tjera da kupiš novi OS ako hoćeš određene servise koristiti. Bar sam ja tako zaključio.
[ boskela @ 06.11.2012. 21:59 ] @
Citat:
plus_minus:

Teram Win7 dokle god može i ima smisla. Baš kao što neki još uvek teraju WinXp.

Posle toga... kada mi se poigra neka igrica, kada Win7 ode u istoriju. Emuliraću je. Tu neku igricu. To bar može na svakom Linux-u.

upravo tako .. nadam se da ce dotle valve da sredi onaj njihov linux ili bar da prebaci steam na linux :)
[ [email protected] @ 08.11.2012. 17:13 ] @
http://hothardware.com/News/Mi...8-Feature-BuiltIn-Advertising/

Naslov je malo pretenciozan, radi se o tome da Modern UI programi prikazuju reklame isto kao i na tabletu.
[ Marcus Naissus @ 08.11.2012. 18:24 ] @
Znači, MS uvodi RTS-ov sistem... naplate ti "pretplatu", to jest licencu za OS, pa ti onda poturaju i reklame.
[ Zoran Milovanovic @ 08.11.2012. 18:42 ] @
Reklame na nivou aplikacije, a ne operativnog sistema. Nista novo, vidjeno jako davno.
[ Marcus Naissus @ 08.11.2012. 19:55 ] @
Nema veze da l' su u aplikacijama koje dolaze uz OS ili ih OS prikazuje... ako te aplikacije dolaze uz OS (za koji uzimaju lepe pare) i nisu neke freeware 3rd party aplikacije, onda nema šta da im se gleda kroz prste.

Naravno da je već viđeno da aplikacije prikazuju reklame... ali to obično imaju samo besplatne aplikacije, kao što je Opera ranije imala besplatnu verziju sa reklamnim banerom pri vrhu prozora i verziju bez tog reklamnog banera koja se plaća.

Ja ako dam pare za nešto, neću da neko pokušava dodatno da zaradi na meni tako što će da mi prikazuje i reklame u plaćenom softwareu.
[ Zoran Milovanovic @ 08.11.2012. 20:04 ] @
Platio si OS, te aplikacije si dobio free uz OS.
[ Marcus Naissus @ 08.11.2012. 20:29 ] @
^
Ako dolaze u paketu s OS-om koji si kupio, onda se valjda računa da si ih platio. Zar ne reklamiraju Windows 8 zajedno sa aplikacijama koje su uključene u njega ili ga samo reklamiraju kao goli kernel?

Ako bismo išli tom tvojom logikom, onda bi svaka brljotina mogala da se opravda pod izgovorom da si je "dobio džabe"... sve zavisi koliko ćeš ti opširno da tumačiš šta si tačno platio.

Zamisli šta bi bilo kada bi, na primer, Apple napravio neku takvu brljotinu u OS X i da onda kaže "mi smo ti prodali samo računar... OS si dobio džabe"... to ne bi moglo tako, je l' da?

Ili, zamisli, zidaš kuću i hoćeš da kupiš prozore... i vidiš, na primer, neku reklamu gde reklamiraju prozore kao kompletan proizvod i nakon što ih naručiš ti doteraju neke prozore koji imaju neke grafite išarane sprejem koji ne možeš skineš, pod izgovorom da si ti samo kupio drveni okvir i da su ti staklo i završna obrada zapravo neki "bonus" koji si dobio za "džabe" i da nisu u obaveze da ti srede to. Da li bi ti prihvatio takav izgovor ili bi smatrao da imaš puno pravo da tražiš prozore koji nisu išarani sprejem?

Ako neka firma nešto reklamira u paketu, onda kupac s punim pravom na ceo taj paket može da gleda kao na jedan proizvod i da smatra da je sve u tom paketu uredno plaćeno, osim ako prodavac u reklami nije rekao drugačije.[Ovu poruku je menjao Marcus Naissus dana 08.11.2012. u 21:57 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 08.11.2012. 21:32 ] @
Citat:
Marcus Naissus: Zamisli šta bi bilo kada bi, na primer, Apple napravio neku takvu brljotinu u OS X i da onda kaže "mi smo ti prodali samo računar... OS si dobio džabe"... to ne bi moglo tako, je l' da?


A odakle tebi da to ne bi moglo tako? Da li bi to bio ispravan potez je jedno, a da li bi to moglo tako je drugo. Ako bi smo isli tako imas potpuno besplatne operativne sisteme, odakle ideja drugima da OS uopste naplacuju?

Ti si "obrnuo" ES Advocacy. Postoji li tema na kojoj ti ucestvujes, a da ne spominjes Apple?
[ [email protected] @ 08.11.2012. 21:54 ] @
Ne radi se uopce o samim reklamama koliko o guranju pizdarija (koncepata) iz tablet/smartphone svijeta prema PC-u.
[ [email protected] @ 08.11.2012. 22:03 ] @
Citat:
Zoran Milovanovic:
Platio si OS, te aplikacije si dobio free uz OS.


Ma daj molim te. Mogu tako i napisat da si platija ntoskrnl.exe a sve ostalo je free.
Stvar je vrlo jedostavna - ako se prilikom instalacije tog "app-a" ili sta vec ne prikaze nova EULA i sva popratna sranja, konta se kao komponenta OSa.

Medjutim, ne vjerujem da se ovdje radi o Microsoftovim programima; poanta teksta u clanku je simbioza tablet/PC platforme i cinjenica da su MUI bazirani programi dizajnirani za tablete, sa svim svojim karakteristikama, u koje spadaju i reklame.
Pa nije MS opet toliko lud da takvo nesto ukljuci u Windowse. Dosta firmi je krajem '90tih prodavalo kompjutere, cijena po podu, OS (Windowsi) puni 3rd party ad-ova i popratnih djindji. Naravno - propalo, i samo donilo losu reputaciju za ukljucene firme (nesto mi tu i Compaq zvoni, nisam siguran).
[ Zoran Milovanovic @ 08.11.2012. 22:17 ] @
[email protected] care, jasno je meni sve to, samo mi ne pada napamet da sa trolom budem drugaciji :)[ Morpheus NS @ 08.11.2012. 23:28 ] @
Citat:
Marcus Naissus:Windows 8 na desktopu mi izgleda katastrofalno loše... hoćeš da otvoriš neki mali programčić na kompu koji ima 30'' monitor, a ono PLJAS fullscreen...


Here we go again... :facepalm:

Windows 8 je sa stanovišta korisničkog iskustva potpuno isti kao Windows 7, osim što umesto Start menija ima Start screen, koji ima kao dodatak APLIKACIJE (ne programe) koji se otvaraju u full screen. PROGRAMI se otvaraju na potpuno isti način kao u svim prethodnim verzijama operativnog sistema i otvaraće se tako i u budućnosti. Vizuelni doživljaj je za nijansu drugačiji nego na Windows 7, i dobrom delu korisnika se ne dopada. Meni lično je potpuno svejedno, lako sam se navikao. Broj novina se može nabrojati na prste dve ruke, broj velikih izmena u odnosu na Windows 7 na prste jedne ruke. Brzina ne može da se poredi - Windows 8 pobeđuje.

Vidim da je Microsoft povukao pogrešan marketinški potez reklamiravši gotovo isključivo novosti koje se tiču Modern UI interfejsa, pa je dobar deo korisnika došao u zabludu da desktop ne postoji, ili je do te mere osakaćen da ne može da se koristi. Postoji i nije osakaćen (osim delimično vizuelno), koristi se sasvim normalno i mišem i rukama u zavisnosti od izbora korisnika i/ili mogućnosti hardvera.
[ sad_ste_face_jel @ 09.11.2012. 00:26 ] @
Citat:
Morpheus NS: Here we go again... :facepalm:

Windows 8 je sa stanovišta korisničkog iskustva potpuno isti kao Windows 7, osim što umesto Start menija ima Start screen, koji ima kao dodatak APLIKACIJE (ne programe) koji se otvaraju u full screen. PROGRAMI se otvaraju na potpuno isti način kao u svim prethodnim verzijama operativnog sistema i otvaraće se tako i u budućnosti. Vizuelni doživljaj je za nijansu drugačiji nego na Windows 7, i dobrom delu korisnika se ne dopada. Meni lično je potpuno svejedno, lako sam se navikao. Broj novina se može nabrojati na prste dve ruke, broj velikih izmena u odnosu na Windows 7 na prste jedne ruke. Brzina ne može da se poredi - Windows 8 pobeđuje.

Vidim da je Microsoft povukao pogrešan marketinški potez reklamiravši gotovo isključivo novosti koje se tiču Modern UI interfejsa, pa je dobar deo korisnika došao u zabludu da desktop ne postoji, ili je do te mere osakaćen da ne može da se koristi. Postoji i nije osakaćen (osim delimično vizuelno), koristi se sasvim normalno i mišem i rukama u zavisnosti od izbora korisnika i/ili mogućnosti hardvera.

Veoma prosto i jasno objasnjeno ali ne vredi neki su bas uporni da je win 8 pretezno za tablet racunare.Ako vam Metro bas bode oci potrazite Windows 8 tips & tricks i tu ce te naci jos vise precica koji ce dodatno olaksati rad sa win 8.
[ madmax-wifi @ 09.11.2012. 02:19 ] @
Ja sam isprobao osmicu danas na desktopu, eto cisto da vidim kad se u poslednje vreme tolko prica o osmici.
Prvi utisci su šok, pa onda malo razmisljanja dal je sve to vredno, traziti precice da bi islo brze i samo da bih rekao da imam novi OS, navikavati se itd...
Meni licno mislim da nije.
I na kraju kad sve saberem i oduzmem mislim da ce mi sedmica dobro sluziti jos neko duze vreme....
[ sad_ste_face_jel @ 09.11.2012. 22:19 ] @
Citat:
madmax-wifi: Ja sam isprobao osmicu danas na desktopu, eto cisto da vidim kad se u poslednje vreme tolko prica o osmici.
Prvi utisci su šok, pa onda malo razmisljanja dal je sve to vredno, traziti precice da bi islo brze i samo da bih rekao da imam novi OS, navikavati se itd...
Meni licno mislim da nije.
I na kraju kad sve saberem i oduzmem mislim da ce mi sedmica dobro sluziti jos neko duze vreme....

Ma svaka cast niti zelim da nekog primoravam ili bilo sta ali probaj linux pa ces videti koje je razocarenje.I ja sam sa win xp na win 7 presao preko noci pa sam naucio bez nekih poteskoca.Sad da li sam ja lud ili sta je problem pa vecini win 8 pada kao veoma tezak operativni sistem ne znam meni jije nista posebno tezak! Ja sam sa linuksom uveek imao losa iskustva jer ne poznajem materiju i uvek mi je bio problem ka vama wn 8.Ko hoce neka se drzi win 7 ali samo da napomenem da je ista firma napravila i win xp i win7 i win 8 (Win 8 i 7 su jako slicni ali im predstavlja problem Metro)
[ madmax-wifi @ 09.11.2012. 23:42 ] @
Citat:
sad_ste_face_jel:
Ma svaka cast niti zelim da nekog primoravam ili bilo sta ali probaj linux pa ces videti koje je razocarenje.I ja sam sa win xp na win 7 presao preko noci pa sam naucio bez nekih poteskoca.Sad da li sam ja lud ili sta je problem pa vecini win 8 pada kao veoma tezak operativni sistem ne znam meni jije nista posebno tezak! Ja sam sa linuksom uveek imao losa iskustva jer ne poznajem materiju i uvek mi je bio problem ka vama wn 8.Ko hoce neka se drzi win 7 ali samo da napomenem da je ista firma napravila i win xp i win7 i win 8 (Win 8 i 7 su jako slicni ali im predstavlja problem Metro)

Nije stvar u ucenju, moze se nauciti nekazem da ne moze... Ljudi se tesko odricu OS-a kojeg dobro poznaju i koji im lepo radi (osim ako im posao to ne zahteva naravno).
Nevidim svrhu na desktopu ni na laptopu kad nemam touchscreen. Da imam mozda bi mi bilo zanimljivo, ovako sa misem metro vise mi smeta nego sto mi koristi.
A po mom misljenju ovako kako osmica sada izgleda, fatalnu gresku su napravili sto su izbacili start (trebali su ostaviti makar kao opciju da se ukljuci), tim potezom (bar se meni tako cini) su okrenuli ledja onima koji nemaju touchscreen.


[ sad_ste_face_jel @ 10.11.2012. 17:31 ] @
Citat:
madmax-wifi: Nije stvar u ucenju, moze se nauciti nekazem da ne moze... Ljudi se tesko odricu OS-a kojeg dobro poznaju i koji im lepo radi (osim ako im posao to ne zahteva naravno).
Nevidim svrhu na desktopu ni na laptopu kad nemam touchscreen. Da imam mozda bi mi bilo zanimljivo, ovako sa misem metro vise mi smeta nego sto mi koristi.
A po mom misljenju ovako kako osmica sada izgleda, fatalnu gresku su napravili sto su izbacili start (trebali su ostaviti makar kao opciju da se ukljuci), tim potezom (bar se meni tako cini) su okrenuli ledja onima koji nemaju touchscreen.

Ja sam win 8 zagotivio najvise zbog brzog podizanja sistema.Drugo Metro nije neki problem jer umesto starta imate pretragu a mozete i nalepiti precice na metro pozadini pa mu to na neki nacin dodje isto.To vam je kao Google chrome ili Opera sto imaju poctne strane i tu mozete da ubacujete omiljene stranice da nebi morali da kucate znaci precice koje olaksavaju koriscenje.Vi mislite ako nema start opciju da je to samo za touchscreen to je velika zabluda.I kao sto sam napisao to je muka da covek nauci nesto novo ili neki drugi nacin pristupu aplikacijama.Znaci win 8 je u stvari modifikovani win7 stim sto win 8 brze podize sistem i sto je izmenjen pristup aplikacijama.


[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 10.11.2012. u 23:06 GMT+1]
[ llux @ 10.11.2012. 18:45 ] @
A otkud znam sta trazim? Sta ako sam zaboravio ime fajla? Sta ako necu da mi iskoce svi fajlovi, vec samo onaj kojeg trazim?
[ Zoran Milovanovic @ 10.11.2012. 18:54 ] @
^ Sta si upravo pitao?

Citat:
imate pretragu a mozete i nalepiti precice na metro pozadini
[ llux @ 10.11.2012. 19:03 ] @
Objasni mi kako da nadjem sliku, video fajl ili aplikaciju kojoj ne znam ime. A necu da mi izlista sve.
[ sad_ste_face_jel @ 10.11.2012. 19:07 ] @
Citat:
llux:
A otkud znam sta trazim? Sta ako sam zaboravio ime fajla? Sta ako necu da mi iskoce svi fajlovi, vec samo onaj kojeg trazim?

Pa dobro ajmo sad ici iz krajnost u krajnost realno ja sam i na win 7 retko koristio meni.Obicno pritisnem start pa mi izbaci sta najvise koristim kada sam pokusavao da nadjem neki program rucno meni je to predstavljalo problem pa sam najvise koristio pretragu.A i realno mislim da vecina vas ne koristi sve programe,odnosno postoje nekoliko programa koje stalno koristimo ostalo po potrebi ali opet za svaki program moze da se napravi precica sto u ovom slucaju mozete da napravite na Metro ukoliko ne volite da vam radna povrsina bude prepuna ikonama.
[ sad_ste_face_jel @ 10.11.2012. 19:14 ] @
Citat:
llux:
Objasni mi kako da nadjem sliku, video fajl ili aplikaciju kojoj ne znam ime. A necu da mi izlista sve.

Ne razumem sta si hteo da pitas a kako si to radio na win7?
Citat:
Zoran Milovanovic:
^ Sta si upravo pitao?

Citat:
imate pretragu a mozete i nalepiti precice na metro pozadini

Sta sam pitao?
[ Zoran Milovanovic @ 10.11.2012. 19:25 ] @
@sad_ste_face_jel pitanje je upuceno @llux, ni ja ne razumem sta zeli da izvede. A tebe sam citirao jer si naveo nacin, ako na to misli.

[ llux @ 10.11.2012. 19:30 ] @
Mislim da mi je lakse da krstarim kroz foldere, nego da za svaki fajl stalno koristim pretragu. Postoje nebitni fajlovi, za koje ne pravim precice i ne pamtim nazive ali ponekad im se vracam. Postoje periodi kada me mrzi da se organizujem, pa mi je sve razbacano po raznim folderima.
[ sad_ste_face_jel @ 10.11.2012. 19:40 ] @
Ili jos bolje koristi total commander ja njega pretezno koristim i na win 7 i 8 jer mi je lakse da na jednoj strani otvorim jedno a na drugoj drugo i veoma brzo mogu da kopiram podatke ili trazim neki fajl.

[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 10.11.2012. u 23:08 GMT+1]
[ SStudio @ 11.11.2012. 03:20 ] @
Citat:
Postoji li tema na kojoj ti ucestvujes, a da ne spominjes Apple?


svi smo to primetili, ali nažalost fanbojizam je teška i neizlečiva boljka
[ Marcus Naissus @ 11.11.2012. 04:39 ] @
SStudio, je l' je toliko teško da napišeš bilo šta vezano za temu umesto što samo dođeš na neku temu na kojoj sam napisao nešto i napišeš poruku koja je od početka do kraja nešto na moj račun, bez bilo čega što ima bilo kakve veze sa temom?

Ni jedan jedini argument nisi izneo u vezi bilo čega što ja napišem, ni na drugim temama, a ni na ovoj, nego kad dođeš na forum samo na moj račun dobacuješ nešto. Je l' si ti to opsednut mnome? Kad si počeo to da radiš nisam hteo ni da komentarišem ono što si napisao, dok nisi postao dosadan.

Da li ću ja da pravim poređenja Microsofta i njihove konkurencije (u ovom slučaju Apple) je moja stvar. Micosoftove odluke i proizvodi jesu tema ovde, tako da je i upoređivanje Microsofta sa njihovom konkurencijom vezano za temu.

Ako se tebi i tvojim drugarima ne sviđaju ono što ja pišem, izvolte pa iznesite neki argument ako ga imate.

Zar toliko nemaš pametnija posla nego da me juriš po forumu samo da bi dobacivao nešto na moj račun?

Na ovu poruku ne moraš ni da odgovaraš... ja ću jednostavno da ignorišem tvoja dobacivanja, a ti piši šta hoćeš... nije me briga.

Eto, toliko.
[ Marcus Naissus @ 11.11.2012. 06:44 ] @
Gledam malopre članke na B92 i imam šta da vidim... http://www.b92.net/tehnopolis/...12&mm=11&nav_id=659208

Taman sam pomislio da bi Windows 8 tableti mogli da budu dobri (pomenuo sam u uvodnoj poruci jedan tablet sa Windows 8... ne ovaj Surface, nego neki drugi... ali nisam očekivao ni da su ovi nešto loši), al' MS me je ovim još jednom podsetio da su oni onaj stari MS koji je pravio XBOX (red ring of death, anyone?)... ne znam ima li smisla više da se nadam da bi MS možda i mogao da napravi nešto kvalitetno.
[ SStudio @ 11.11.2012. 11:11 ] @
Citat:
Da li ću ja da pravim poređenja Microsofta i njihove konkurencije (u ovom slučaju Apple) je moja stvar.


Možeš ti da praviš poređenje niko ti ne brani, ali propusti da barem u jednoj temi koju otvoriš napišeš "Kad bi apple ovo kad bi apple ono" a tema veze nema ni sa jabukama ni sa kruškama, što je najgore ti si taj koji pokrene temu.

Jer to dopunjavaš svoj ego ili šta?

Što se tiče toga šta je kome važnije.
U ekonomiji koja sada vlada, firma koja se skoncentriše na samo jedan proizvod ne može očekivati neki značajan profit niti deo kolača tog velikog tržišta, samim tim ni akcije im nisu jake pa gube još više nezarađenog novca.


Citat:
ne znam ima li smisla više da se nadam da bi MS možda i mogao da napravi nešto kvalitetno


I eto opet flejmuješ, znači nepopravljiv si lolz.

Zamoli Gojka da ti otvori posebnu sekciju na madzone, inače smo ga ugasili ovde kako si krenuo, uskoro će se i u nekoj temi o krunjenom kukuruzu naći tvoj odgovor u kome porediš zašto je bolji apple od krunjenog kukuruza.
[ sad_ste_face_jel @ 11.11.2012. 12:58 ] @
Aman sta je sa vama spamerima? Imate MZ pa se prepirajte do sutra!Juce plus_minus sad SStudio samo jos fali i odin d i to je to!
Moderatoru regulisi ove upadace i presretace jer samo spamujiu a niko nista ne preduzima.Ja kada kazem nesto mene banuju a oni i dalje ostaju da spamuju pa lepo nema sta.
[ plus_minus @ 17.11.2012. 06:46 ] @
Citat:
Moderatoru regulisi ove upadace i presretace jer samo spamujiu a niko nista ne preduzima


Neće ... moderator misli_da_je_faca, pa zato.