[ freletod @ 07.11.2012. 20:57 ] @
Imam terarijum(povrsina dna) 20x30,hocu da napravim grajac od bakarne zice 0.8mm2.Zanima me koja duzina zice mi je potrebna za napon od 5v i koju struju bi taj grajac vukao?Pomozite hvala unapred
[ DSL @ 07.11.2012. 21:38 ] @
To moras empirijski. Niko (pa ni ti) ne zna koeficijente toplinske vodljivosti okoline (valjda je dole staklo, gore vazduh), niti zna kakva ce strujanja biti okolo, niti si napisao do koje temperature hoces da dodjes...
Svojevremeno sam, na netu nasao lika koji je od parceta PCB koje je adekvatno oblikovano, napravio grejac za tecnost, otpilike kakav tebe interesuje... AKo budem imao vremena (a nema se) postiracu ovde link ka tom projektu...

edit: e'o ga... http://raphnet.net/electronique/pcb_heater/pcb_heater_en.php
[ shadow88 @ 08.11.2012. 23:22 ] @
to mozes napraviti od nekoliko proto PCB-ova sa linijama , polemis ih zajedno a sve linije spojis na red pa testiras sa kojom strujom dobijas odgovarajuce podno grejanje :) a mozes i da izvadis spiralu cekas zice iz nekog malog kalorifera pa da je ispravis celu i postavis cik-cak po dnu terarijuma, preko toga stavis staklo a grejac prikopcas na 12VDC, verujem da ces postici zadovoljavajucu temperaturu.