[ bogdan.kecman @ 09.11.2012. 01:16 ] @
imam problem koji ne umem da resim .. sa krova mi idu dva koax-a i prolaze negde kroz kucu i nekuda izlaze, negde se mozda racvaju, mozda direktno spojeni a mozda preko nekih razdvojnika za sat signal ili za antenski signal ... ja bi da to nekako nadjem kuda tacno ide te mi dakle treba neki uredjaj koji cu da okacim sa jedne strane kabla (sa te strane kabla je neko pojacalo za antenu iz nejga izlazi par kablova) i da sa drugom spravom mogu da trazim u zidu gde idu ti kablovi .. zidovi nisu debeli i nema nekog armiranog betona vec je uglavnom gips .. problem glavni je sto su 75R koax kablovi u pitanju .. nemam ideju sta da pustim sa jedne strane da mogu lepo da detektujem za 10tak cm daljine
[ Odin D. @ 09.11.2012. 02:45 ] @
Teoretski, mogao bi da raskačiš te kablove tako da nemaju konktakt nisačim (dakle ni sa tim antenskim pojačalom), a onda ih prikopčaš samo na jednom kraju na ~220V iz utičnice, da ih dovedeš pod napon.

Onda sa nečim ovakvim prošećeš po zidovima:

Ovaj Fluke LVD2 svijetli plavo kad je malo podalje od kablova pod naponom (2.54 cm to 12.7 cm), a crveno kad se baš približiš.
Ima i LVD1, 1AC, 2AC... koštaju 20-30€ u Farnellu, pa pretpostavljam da bi neki kineski ekvivalenti koji nisu u rangu Fluke-a trebali koštati znatno manje, a pošto nije u pitanju neka rocket-science, ne vjerujem ni da je kvalitet stoga značajno gori.
Ovi "pravi" cable finder-i su ti vjerovatno overkill, i po cijeni i po performansama...
[ bogdan.kecman @ 09.11.2012. 02:54 ] @
imam spravu koja ume da pisti kada nadje 220 u zidu ali je problem sto ima mnogo kablova od 220 u zidu koji idu slicnim putem gde i ti koax-i (bar u startu) tako da bi bilo dosta tesko ispratiti ih sa obicnih 220... takodje, ne znam gde idu, mozda neki od kablova ide dalje u zgradu, mozda je ceo sklop deo "zgradne antene" pa ne bi da pobijem televizore po zgradi ili jos gore zapalim nesto u najgorem slucaju .. u svakom slucaju bi ja otkacio kabl sa jedne strane, ali obzirom da ne znam gde je druga strana ne bih se bas igrao sa 220 (tj 230)
[ Odin D. @ 09.11.2012. 03:27 ] @
Teoretski, antenski kablovi bi trebali da idu istom putanjom kao i strujni. Barem kod malterisanih zidova. E sad, da li je to tu slučaj ili ne zna samo onaj ko je to radio. "Majstori" imaju običaj da u gipsanim zidovima provlače sve kablove kroz ona creva, a njih sasvim proizvoljno motaju kud god stignu bez ikakvog reda.

Bez da kačiš na te kablove neki specifični signal, teško će da se pronađu, jer ih bez specifičnog napona ne možeš razlikovati od strujnih kablova.
Kad bi mogao da ih kačiš na neki napon, onda ih zakačiš na neku AC frekvenciju različitu od mrežne, na ovaj non-contact detektor turiš band-pass filter za tu frekvenciju i onda bi trebalo tako da fercera. Tako radi većina tih detektora kada je potrebno izdvojiti neki kabal iz snopa kablova.
Međutim, mislim da se ne isplati s tim zamajavati kad već za 2-3 'iljade dinara imaš gotove uređaje sa 3-4 frekvencije.
Snaga predajnika je otprilike obično 20-30 mW, pa bi valjda trebalo da je bezbedno za televizore, jer valjda i antenski ulaz na tv-u ima neki filtar, pa neće da propusti ni to unutra...

Pogledaj npr. ovaj, http://www.tagor-instrumenti.r...elekom_instrumenti/ke301-1.pdf
Ovo lupih samo onako bezveze, pogledaj i ostale, možda su bolji, jeftiniji,... nemam pojma, ovo je prvi na koji kliknuh...

Mislim da je sam tv-signal preslab za ovakvu vrstu detekcije, pri tome je kabal i oklopljen, pa bi stvarno trebalo neko čudo od detektora.
[ bogdan.kecman @ 09.11.2012. 03:42 ] @
trazim tako nesto, da napravim/pozajmim/kupim .. npr ima nesto ovako sto se napravi za par minuta: http://www.elteh.net/projekti/tragac-kabela.html ali pitanje kako ce se ponasati sa koaxijalnim kablom koji je projektovan da "ne zraci" .. doduse uvek mi ostaje da napravim pa probam al ..
[ Odin D. @ 09.11.2012. 03:55 ] @
Nema veze što koaksijalac ne zrači u "normalnom" modu - ti umjesto na unutrašnji vod spoji testni signal na oklop :)
Doduše, ne znam šta će od signala ostati na njemu ako je neko u komšiluku uzemljio oklop, ali uz malo sreće moglo bi da upali :)
[ bogdan.kecman @ 09.11.2012. 04:06 ] @
nije losa ideja, bas cu da probam onda ovu jednostavnu semicu