[ andre2000 @ 09.11.2012. 12:51 ] @
Imam IBM x3650 M3 na kome je instaliran Win 2008 Std. Serveru je promenjeno maltene sve, matična ploča, raid kontroler, proširenje raid kontrolera (pošto ima više od 8 diskova), backplane. Ostali su stari samo diskovi, procesori, ram i napajanje.
Nakon zamene delova mašina je videla konfigurisane raidove, prvi raid1 je za sistemski disk, na raid kontroleru je dobro podešeno da je boot sa prvog raid1 seta. Startovanjem linuksa sa live cd-a se vide sve particije koje su postojale pre havarije, i diskovi i podaci su zdravi i na mestu.
Problem je što UEFI nije konfigurisan za boot windowsa, pošto je jelte zamenjena ploča. Kada jednom napravim Boot from file, i odaberem boot iz fajla Efi/Microsoft/bootmgfw.efi, Windows se startuje, i u UEFI-ju napravi novu boot opciju, "Windows Boot Manager", ali je problem što iz ove opcije neće sledeći put automatski da se startuje. Pokušao sam i ručno da dodam ovaj fajl kao boot opciju, i ništa. Prema uputstvu sa IBM-ovog sajta sam napravio folder /EFI/BOOT/ i u njega stavio fajl bootmgfw.efi i promenio mu ime u bootx64.efi, ali ništa. Pokušao sam zatim da ručno odaberem taj fajl bootx64.efi za boot, i digne se Windows posle toga i napravi u UEFI-ju boot stavku, ali opet, kada tu novu stavku podesim kao prvu boot opciju, na sledećem restartu neće da se automatski startuje.
Da li neko zna kako da nateram UEFI da automatski startuje Windows pri pokretanju servera?
[ andre2000 @ 16.11.2012. 07:49 ] @
Problem je rešen, došli su serviseri iz IBM-a i flešovali UEFI na ploči. Nakon toga sam podesio UEFI ponovo kao što je i bio podešen ranije, samo što je ovaj put radio kako treba. Ja sam pre toga pokušavao u UEFI-ju i reset to factory defaults, ali nije pomoglo. Samo hard reset radi posao.