[ igormil @ 11.11.2012. 20:47 ] @
Da li je potrebno pre svakog skeniranja isključiti system restore i posle, nakon restarta ponovo ga uključiti ?
I drugo moje pitanje glasi,da li se mora skeniranje odraditi u safe modu?
Igor
[ valjan @ 12.11.2012. 00:36 ] @
Da li misliš na skeniranje AV programom ili chkdsk varijanta ili nešto treće?
[ igormil @ 12.11.2012. 22:39 ] @
Konkretno mislim na Avast i Malwarebyte.
[ valjan @ 13.11.2012. 16:37 ] @
Bitno je da system restore bude uključen kod uklanjanja virusa, ako nešto pođe naopako da možeš da vratiš sistem u upotrebljivo stanje (bolje i zaražen a živ sistem nego očišćen ali skroz mrtav). Uvek možeš da probaš da očistiš zaražene fajlove nekom drugom metodom, a ako nemaš na šta da se vratiš, onda imaš samo jedan pokušaj, što baš i nije ohrabrujuće... Posle čišćenja virusa poželjno je pobrisati stare restore pointe. Kod skeniranja je nebitno, bar po meni...
[ Vodomar @ 13.11.2012. 22:39 ] @
Skeniranje se vrši u normalnom Windowsu jer se pretpostavlja da kada sve radi i virusi "rade".U safe mod ideš kada nešto ne možeš otkloniti u normalnom ili kada ne možeš ući u normalan Windows.Rescue disk koristiš kada ne možeš ni podignuti Windows ili ako treba otkloniti teške infekcije prouzrokovane rootkitom ili ransomwareom npr.Ako ti AV program(ili više njih) prepozna i uspešno otkloni infekciju a sistem nakon toga bude stabilan tada nema potrebe da ideš u safe mode ili da koristiš Rescue disk.
Valjan dobro kaze: isključivanje system restore-a nema veza sa skeniranjem koliko sa čišćenjem nakon otklanjanja nekoj malware-a.Uklonio si malware,sistem ti je ok i stabilan tada izbriši stare tačke povratka.Nakon toga opet ga uključi jer je to jedna jako lepa i korisna funkcija Windowsa.