[ smrki @ 14.11.2012. 20:59 ] @
| Interesuju me iskustva u vezi letenja i kupovine avionskih karata. Konkretno u pravcu Australije i Novog Zelanda. Kakva su vasa iskustva, kupovina karte online ili ne, preporuke za izbor avio kompanije i sve tome slicno. Na sta treba obratiti paznju, kakve su greske moguce? Naravno, voleo bih da naucim sto vise na tudjem iskustvu, losem i dobrom. Nadam se da nisam pogresio temu.
Svako ko se odluci na emigraciju, pogotovu u ovako daleke krajeve ce kad tad morati da razmisli i o ovom aspektu, a verujem ima dosta ljudi koji imaju mala ili nikakva iskustva u ovakvoj vrsti putovanja. Pozdrav svima.
|
[ ventura @ 14.11.2012. 21:11 ] @
Treba da nađeš dobrog agenta koga neće mrziti da ti proveri dosta kombinacija. Ali pošto ne putuješ često ti ni ne znaš ko je dobar agent, tako da ti jedino ostaje da tražiš ponude na više mesta pa da proceniš. Online kupovina obično nije najjeftinije rešenje, ali ponekada se zna desiti da bude najjeftinija opcija tako da treba i to proveriti.
[ smrki @ 14.11.2012. 23:21 ] @
Nasao sam na forumu kluba putnika Srbije mnogo informacija o ovoj tematici. Cisto da znaju oni koje bude interesovala ova tema.
[ noskich @ 15.11.2012. 05:35 ] @
U Srbiji kupovati kartu od agenta uglavnom nije jeftinije nego direktno pazariti na internetu (moje iskustvo).
U Australiji moze da bude jeftinije preko agencije jer ovde postoje promocije koje su `match the price` tako da ako vidis da jedna najjeftinija agencija ili vebsajt ima cenu za recimo 500, a druga agencija ima promociju `match the price` odes kod druge i pokazes im cenu kod prve agencije ili sajta. Ako si zadovoljio ostale uslove promocije trebalo bi da ti spuste cenu.
Ako mozes da biras najjeftinije karte su kada je ovde zima, obrnuto od severne hemisfere, od Juna do Avgusta. Tada je uglavnom saobracaj usmeren na suprotnu stranu, Australijanci idu na topliji sever. Obrnuto, kada je u Australiji leto Decembar-Februar karte su najskuplje, narocito za vreme praznika.
Low cost prevoznici koji lete od AUS do Azije su: sada je najjeftiniji Scoot do Singapura, imala je pre Air Asia do Kuala Lumpura, pa od KL do Pariza i Londona, nisam siguran da li i dalje lete. Tiger airways je isto jeftin, ali malo imaju ruta.
Australijske low cost kompanije su Jet Star i Virgin Blue. Letovi ka Australiji su po pravilu skuplji nego letovi iz Australije zbog visokih lokalnih taksi.
[ ventura @ 15.11.2012. 09:25 ] @
Citat: noskich: U Srbiji kupovati kartu od agenta uglavnom nije jeftinije nego direktno pazariti na internetu (moje iskustvo).
Moje iskustvo je pak suprotno, i može se reći prilično veliko. U poslednje vreme sam malo smanji obim putovanja avionom ali i dalje godišnje letim više od 50.000 milja.
Problem je da nađeš agenta koji hoće da se cima (ja ti mogu dati preporuku na PP), ali to ne možeš znati pouzdano ukoliko ga ne isprobaš više puta. Znači treba da imaš agenta koji želi da utroši 30-45 min vremena da kopa po konekcijama i u skladu sa tvojim preferencijama pronađe najjeftiniju tarifu.
Na sajtovima avio kompanija su obično APP tarife (Ako Prođe, Prođe), tako da se vrrrlo retko desi da je cena na sajtu jeftinija od agenta. Nešto veća šansa da ćeš na sajtu prevoznika da nađeš jeftiniju kartu je ako tražiš last minute, a neko ko planira selidbu u Australiju sigurno ne planira last minute.
Razlog zašto agent može da nađe jeftiniju kartu nego ti preko sajta, je što agent ima na uvid tarife za tipa 5 klasa koje se vode kao ekonomska ali sa različitim ograničenjima, i ako se uklapaš u to, onda može da te bukira u neku od njih... Itd itd..
[ Braksi @ 15.11.2012. 16:56 ] @
Ja bih razmislio o Qatar Airwaysu on bar ne ide preko Singapura kao Qantas ili BA.
[ smrki @ 15.11.2012. 19:22 ] @
Ventura, posalji mi PP u vezi tog agenta da probam i tu varijantu. Noskich hvala na informacijama. Koje sajtove mi preporucujete za pretragu? Koji su najsigurniji za kupovinu karte? Pretpostavljam da su ovi jaci i poznatiji samim tim i ozbiljni. Ne bi bas bilo prijatno negde u dalekoj tudjini otkriti da sam nasamaren.
[ smrki @ 15.11.2012. 21:30 ] @
Citat: Braksi:
Ja bih razmislio o Qatar Airwaysu on bar ne ide preko Singapura kao Qantas ili BA.
A zasto ti se ne svidja let preko Singapura ili "BA" ?
[ noskich @ 15.11.2012. 22:49 ] @
Smrki, manje-vise imas dve opcije: direktnu kupovinu karata od avio-kompanija i tu nema sta da omanes i kupovinu karata preko posrednika bilo online ili licno.
Dobra stvar kad kupujes preko posrednika je sto nabavljas karte u paketu, pa ako prvi let kasni i zbog toga zakasnis na drugi imas pravo na zamenu karte za drugi let. Dok ako samostalno kupis karte one su pojedinacne, ne u paketu i nemas pravo ni na kakvu naknadu.
Vec sam ti naveo imena low cost avio-kompanija od kojih mozes kupiti direktno.
Kupovinu od posrednika ne mogu da ti preporucim posto ja uglavnom kupujem direktno karte, imas Expedia kao jedan od najvecih sajtova.
Inace, svakome bih preporucio da se zaustavi u Aziji na 3-4 ili vise dana. Ovo je put od 16-20 hiljada kilometara i 10-12 sati vremenske razlike.
Nije zdravo sedeti non stop u avionu i cekati na aerodromima dva dana. Takodje tesko je navici se na novu vremensku zonu, teze je kada ides od zapada ka istoku nego obrnuto.
Ako napravis stop em sto ces se odmoriti, em sto ce ti daleko lakse pasti promena vremenske zone em sto ces videti jos jednu novu zemlju.
Stop-over karte jesu nesto skuplje, ali ne preterano (oko 10-20% cene).
Singapur je, za one koji ga nisu pre posetili, po meni najbolja lokacija za pauzu: prevoz i granicna kontrola su odlicno organizovani pa ne gubis vreme pri transportu od aerodroma do centra i obrnuto i mozes lako da ga obidjes javnim prevozom, ne treba viza, nije preterano veliki i 3-4 dana je dovoljno da ga vidis na prvu loptu, na kraju vrlo je jednostavno snaci se posto je engleski zvanicni jezik.
[ smrki @ 16.11.2012. 00:10 ] @
Hvala Noskich!
Ako mogu da te pitam zasto ti kupujes direktno umesto kod posrednika? Bolja je cena ili nesto drugo, pogotovu sto kazes da ako uzimam kod posrednika, imam neku garanciju ako let kasni ili slicno.
Sto se tice zadrzavanja, odlicna je ideja ali mi sad trenutno ne odgovara, moracu malo da se pomucim.
PS: za ljude sa slicnim problemom - naisao sam na sajt hipmunk.com i mogu reci da je prilicno zgodan za pretrazivanje i uporedjivanje razlicith varijanti.
[ Braksi @ 16.11.2012. 00:37 ] @
Sa NZ u Evropu mozes da se vratis i preko USA.
[ ventura @ 16.11.2012. 01:02 ] @
Citat: Braksi: Sa NZ u Evropu mozes da se vratis i preko USA.
Ali mu u tom slučaju treba USA viza.
[ noskich @ 16.11.2012. 11:37 ] @
Citat: smrki:
Hvala Noskich!
Ako mogu da te pitam zasto ti kupujes direktno umesto kod posrednika? Bolja je cena ili nesto drugo, pogotovu sto kazes da ako uzimam kod posrednika, imam neku garanciju ako let kasni ili slicno.
Sto se tice zadrzavanja, odlicna je ideja ali mi sad trenutno ne odgovara, moracu malo da se pomucim.
PS: za ljude sa slicnim problemom - naisao sam na sajt hipmunk.com i mogu reci da je prilicno zgodan za pretrazivanje i uporedjivanje razlicith varijanti.
Kupujem direktno jer uvek volim da napravim stop over pa nema potrebe za paketom, let ne moze kasniti 3-4 dana.
[ Dexic @ 16.11.2012. 13:51 ] @
Citat: noskich:
Dok ako samostalno kupis karte one su pojedinacne, ne u paketu i nemas pravo ni na kakvu naknadu.
Hoces da kazes da ako uzmes preko, lupam Orbitza, let do Frankfurta preko JAT-a a let od Frankfurta preko QA-a, da ce Orbitz da ti zameni kartu ako kasni let do Frankfurta?
A sto se tice samostalne kupovine, ako su letovi istom kompanijom (a nisam naisao nikada do sada da je isplativije ne povezivati let istom kompanijom), kompanija te stavlja na sledeci let i daje smestaj i vizu placa ako treba.
[ noskich @ 16.11.2012. 22:22 ] @
Da, zamenice jer su karte kupljene zajedno kao lancani let. Nikad mi se doduse nije desilo da zakasnim na drugi let zbog prvog pa ne mogu da potvrdim.
Stvar je u tome da cesto ta ista kompanija ili nema rutu koja ti treba ili je nema na datum kada ti odgovara i onda kombinujes razlicite kompanije.
Medjutim avio-kompanije su grupisane u tri velike grupe. Meni se desilo da kupim kartu za dva leta od jedne kompanije (Virgin), a da drugi let letim sa Etihadom koji je njihov `saveznik` iz iste grupe.
[ Dexic @ 17.11.2012. 05:38 ] @
Sto bi ventura rekao: daj da vidimo gde to pise :)
Mozda ce i kompanija da te stavi na let druge kompanije ali nisam imao iskustvo da te posrednik prebaci na neki drugi let.
Ne znam kakva je situacija sto se presedanja u Americi tice, ali u Evropi svi hubovi imaju odlicna povezivanja maticne kompanije, a takodje i u Aziji.
Tipa Frankfurt/Minhen-Lufthansa, Istanbul-Turkish, Peking-ChAir... i nikada nisam nasao ni priblizno jeftinu kartu sa razlicitim kompanijama, naspram sa istom kada presedam.
[ Nemanja @ 17.11.2012. 14:49 ] @
Vidim da su sve kombinacije u opticaju , a mene interesuje cena povratne karte za Austrliju kada je sezona, znaci pocetak ili kraj njihovog leta. I koliko kosta povratna karta od AUS do NZ ukoliko bih hteo i tamo da odem ? Sada ne mora bas tacno, ali u okvirima od par stotina AUD bi mi bilo korisno ?
[ noskich @ 17.11.2012. 23:18 ] @
U sezoni iz Evrope povratna karta bi u proseku bila 3000 AUD (bas pred Bozic i nakon Nove Godine vise od toga).
Van sezone (jun-avgust) bi vrlo verovatno mogao da je kupis za u proseku 2000 AUD.
Za novi zeland povratna karta 250-550 AUD okvirno (opet zavisi od sezone i gradova od-ka).
Naravno, ovo su sve cene za ekonomsku najnizu klasu bez dodatnog prtljaga, hrane i ostalih dodataka.
[ Dexic @ 18.11.2012. 06:02 ] @
Ja gledam trenutno Frankfurt-Melburn, i nalazim i za decembar-januar povratnu i za decembar-jun povrtnu za 1400-1800US$. Jedino sto za jeftine decembar-januar mora da ima 2 stopovera.
[ Nemanja @ 18.11.2012. 11:30 ] @
Hvala na odgovorima ...
Tako sam i ja racunao , da je negde izmedju 1500-2000 USD ... Sve su svemu, skup izlet :)
[ Dexic @ 18.11.2012. 11:39 ] @
Ako ti nesto znaci, pogledaj direktne letove iz Singapura/Katara (a cini mi se da ima i iz Tokija), pa to iskombinuj sa letom do Singapure/Katara/Tokija preko Turkish-a. Mozes da nadjes jeftinije kombanacije ali sa duzim cekanjem na aerodromu - ili eventualno sa nocenjem, sto moze opet ispasti jeftinije ponekad nego da imas celu rutu isplaniranu za ovako velike destinacije.
I pogledaj obavezno uvek varijante preko Londona! Jako cudno ali letovi iz Londona za bilo koje destinacije umeju da budu jeftiniji nego samo deo leta inace. Tipa London-Peking preko Frankfurta ili Istanbula je jeftiniji nego direktno Frankfurt/Istanbul-Peking.
[ noskich @ 18.11.2012. 13:20 ] @
Ovo za London je ziva istina. I sam sam jedanput isao za Sidnej preko Londona i Frankfurta do Seula, umesto da idem direktno Frankfurt-Seul.
[ Nemanja @ 18.11.2012. 13:36 ] @
Ja bih isao turisticki, tako da se ne zurim nigde, cak sta vise, voleo da prenocim u nekom gradu, da ga malo pogledam, samo pitanje je koliko cu imati godisnjeg odmora.
Ali zar nama ( sa SRB pasosima ) ne treba viza za London ?
[ Dexic @ 18.11.2012. 13:41 ] @
Treba ako ulazis u London sigurno.
Ne znam da li treba viza ako ides za NZ/AU preko trece zemlje,kad vec imas NZ/AU vizu - znam jedino da ne treba tranzitna za UK ako ides za USA i imas USA vizu.
Mada sam mislio da prenocis negde u Aziji, ne Evropi :)
[ ventura @ 18.11.2012. 13:51 ] @
Citat: Nemanja:
Ako noćiš u Londonu zbog layovera, odnosno u organizaciji i o trošku avio kompanije, onda ti ne treba viza. Ukoliko praviš kombinaciju u sopstvenoj režiji onda ti treba.
[ Dexic @ 18.11.2012. 14:28 ] @
Ne, u tom slucaju mu uvek treba viza ili mu ne treba viza uopste (citaj: nebitno u cijoj je reziji, bitno je da li ima vizu za destinaciju i da li ostaje manje od 24h):
http://www.ukba.homeoffice.gov...heuk/visa-to-transit-landside/
[ Nemanja @ 18.11.2012. 14:35 ] @
Pa na nocenje u Aziji (Singapur npr.) sam i ja mislio :)
A za London sam pitao, jer znam da su pre par godina odbili drugu tranzitnu vizu preko Londona , iz Slovenije do Holandije , samo da presedne na drugi avion, iako je isao poslovno ( uplacen seminar ). Ne znam kakvi su sada sa tim.
[ Dexic @ 18.11.2012. 16:49 ] @
Bolje zovi ambasadu i pitaj za konkretan slucaj, ako ne nameravas da ulazis (preko pasoske kontrole) u UK, viza za AUS bi trebalo da je dovoljna i da ne treba cak ni tranzitna po onom linku.
[ Nemanja @ 18.11.2012. 20:47 ] @
Tek cu videti kako ce ici za AUS vizu ...
[ Braksi @ 18.11.2012. 21:14 ] @
jel osobama sa trajnim boravkom u EU treba viza za UK, nesto ne mogu da se setim ?
[ Nemanja @ 18.11.2012. 21:31 ] @
UK nije potpisnica sengeskog sporazuma ... i ja imam stalni boravak u EU ... Samo EU pasos pomaze.
[ Braksi @ 18.11.2012. 22:27 ] @
ali zar nije receno da osobe sa stalnim boravkom u jednom clanici Eu mogu u svakoj da rade (a kamoli da borave) ?
[ Nemanja @ 18.11.2012. 22:48 ] @
Receno , nikada uradjeno. U teoriji da, u praksi obezvredjeno , trebas proci kroz proceduru provere trzista rada. Evropske zemlje se nece odreci svojih nacionalnih nadleznosti u korist EU zakonodavstva kod svih strateski vaznih stvari. Samo ce naci nacine da ih obezvrede bilo kroz podzakonske akte ili "ekoloske" takse kao sto je slucaj kod industrije.
[ noskich @ 19.11.2012. 00:02 ] @
Ja bih isao turisticki, tako da se ne zurim nigde, cak sta vise, voleo da prenocim u nekom gradu, da ga malo pogledam, samo pitanje je koliko cu imati godisnjeg odmora.
Ne bih ti preporucio Australiju ako nemas mnogo vremena. Dosta se vremena izgubi na prevozu i navikavanju na promene vremenskih zona, a ako hoces da imas posten stop over to ti je minimum 4 dana. Po meni je idealno imati makar dva stop overa (jedan u polasku, drugi u povratku), recimo Dubai i Singapur na primer.
A i u Australiji treba dosta vremena da bi se obisle prirodne lepote koje su jako udaljene (ilustracije radi distanca Pert-Sidnej je ista kao Lisabon-Sankt Petersburg, znaci skoro cela Evropa po sirini). Imas Uluru i pustinje u centru kontinenta, Great barrier reef na severoistoku, nacionalne parkove po svuda, ali po meni su najbolji na krajnjem severu i na zapadu, Great ocean road na jugoistoku blizu Melburna i na kraju najpoznatije plaze Gold Coast-Sunshine Coast blizu Brizbena. Bez makar mesec dana samo u Australiji mislim da se put ne isplati.
I da, racunajte da je Australija veoma skupa, po svemu, hrana, smestaj, transport...
Sidnej je postao ove godine drugi najskuplji grad na svetu po nekim izvestajima.
Za UK vizu, mislim da se moglo sa australijskom i americkom vizom i avionskim kartama ka tamo tranzitirati u UK bez posebne vize.
Treba proveriti da li to i dalje vazi.
[ Braksi @ 19.11.2012. 00:59 ] @
mislim da je AUS jako dobra ideja za zimski odmor i u Italiji je do dugo bila pozeljna destinacija, a sad se malo povukla za ova egzoticna mesta. Najveci problem sa AUS je po meni cena avionske karte.
Ja sam se spremao vec nekoliko puta, ali stalno nesto iskrsne. Licno od gradova interesuju me samo Sydney i Melbourne. Tetka mi je bila u Melbournu kod devera i kaze da je fantasticno.
Noskich, da li drzavljani EU mogu kupovati nekretnine u AUS ? Video sam da AUS ima sistem viza i za penzionere tj da odobrava trajni boravak. Jednog dana...
[ noskich @ 19.11.2012. 04:44 ] @
Moze bilo ko da kupuje nekretnine (nazalost, upravo zbog najezde stranih investitora cene su otisle u nebesa pa je sad Sidnej treci najskuplji grad na svetu po ceni nekretnina), a da li mu to daje pravo boravka je sasvim druga prica, uglavnom ne daje.
Postoji penzionerska viza, ali je po meni suludo dolaziti ovde da bi se penzionisalo.
Mislim da je daleko pametnije penzionisati se u zemlji sa niskim troskovima zivota poput Ekvadora, Tajlanda, Filipina i slicno.
U Sidneju i Melburnu samo da kupis prosecnu kucu u predgradju trebace ti oko pola miliona, moguce u Melburnu nesto manje.
[ Nemanja @ 19.11.2012. 06:43 ] @
@Braksi : bas gledam emisije o penzionerima koji naseljavaju ova evropska ostrva, Malta itd. Uglavnom uzivaju tamo, neki Englezi kazu da je bolja zdrastvena nega nego u Engleskoj , sto i ne verujem, ali ih verovovatno ne otkace lekari kao u Engleskoj jer na Malti trebaju njihove pare, tj. da im pozive :) A cene su prava sitnica , u odnosu na severno italijanske gradove.
@noskich : znam za jadac ( odnosno skupocu ), ja bih isao kod druga koji zivi u predgradju Sidneja, to je i razlog sto se raspitujem za ovo ...
[ Dexic @ 19.11.2012. 07:41 ] @
Ja sam razumeo da ti zelis poslovno/radno da ides a ne turisticki?:)
Sto se nege tice, obrni/okreni, u Engleskoj je preskupo za nesto korisno pa ti se svodi na to da je tamo nema ;)
[ Nemanja @ 19.11.2012. 08:17 ] @
@Dekic : Ma ne, ja sam radno vec u emigraciji, sada bih malo turisticki da putujem.
@noskich : u pravu su za vreme , jer steta je kada se vec prevaljuje toliki put da se ne vidi sto vise, to je razlog sto bih posetio i NZ.
[ Dexic @ 19.11.2012. 08:30 ] @
Aaaa to je vec drugo :) U smislu moras da utegnes u rasponu od 30 dana polazak-povratak.
Razmisli onda u presedanju u Tokiju ili Seulu, jeste mozda skuplje od Katara i Pekinga ali ne trebaju vize pa se to potre za koji dan odmora. A mislim da je jeftinije ipak od Singapura. I laksi je let tako.
[ noskich @ 19.11.2012. 09:10 ] @
@noskich : znam za jadac ( odnosno skupocu ), ja bih isao kod druga koji zivi u predgradju Sidneja, to je i razlog sto se raspitujem za ovo ....
Ako planiras da presedis mesec dana u predgradju Sidneja onda bolje da ne dolazis.
Ja u Sidneju zivim cetiri i po godine i moje je misljenje da sve sto vredi videti ovde kao turista (u gradu) se moze obici za 2-3 dana.
Druga je stvar ako hoces da se izlezavas na plazi, obilazis restorane i klubove, shoping...
Ali zali boze onda puta ako ne vidis prirodne lepote, po meni je to najvrednije u zemlji.
[ Nemanja @ 19.11.2012. 09:10 ] @
Tokijo jeftiniji od Singapura ?
[ noskich @ 19.11.2012. 09:15 ] @
Singapur moze biti jeftin ako se ostane u hostelu, jede u hawker centrima i koristi javni prevoz.
U Tokiju je to vec nesto teze izvesti, ne nemoguce, ali treba unapred poznavati grad. U Singapuru lako mozes prvi put jeftino da prodjes ako se samo informises preko interneta.
Seul jeste jeftiniji nominalno od oba grada, ali u praksi moze da te izadje isto (smestaj i hrana, javni prevoz je skoro dzabe, a ni taksi nije skup).
[ Nemanja @ 19.11.2012. 09:33 ] @
Citat: noskich:
@noskich : znam za jadac ( odnosno skupocu ), ja bih isao kod druga koji zivi u predgradju Sidneja, to je i razlog sto se raspitujem za ovo ....
Ako planiras da presedis mesec dana u predgradju Sidneja onda bolje da ne dolazis.
Ja u Sidneju zivim cetiri i po godine i moje je misljenje da sve sto vredi videti ovde kao turista (u gradu) se moze obici za 2-3 dana.
Druga je stvar ako hoces da se izlezavas na plazi, obilazis restorane i klubove, shoping...
Ali zali boze onda puta ako ne vidis prirodne lepote, po meni je to najvrednije u zemlji.
Nisam ja nista planirao , a sigurno ne bih provodio dane tamo, jer zelim i ja da vidim sto vise... Tek cu videti sta i kako.
Meni uglavnom takve stvari padaju na pamet ne vezano, pa sam sada poceo da se istrazujem. U Sony-u bi postojala mogucnost da idem preko kompanije, jer imaju odeljenje tamo pa salju radnike na razmenu, tako je i ovaj moj kolega dosao u Austriju. Ali sada vec moram planirati putovanje o svom trosku ako zelim da vidim AUS... A zelim ja svasta da vidim, samo da je vremena i love :)
[ Dexic @ 19.11.2012. 09:35 ] @
Tokijo jeftiniji od Singapura ?
Letovi su jeftiniji jer je manji promet (Singapur je prilican hub, pogotovu za letove ka Australiji), a i u Tokiju moze da se nadje jeftino sve, samo se cini skuplji zbog jezicke barijere pa po netu nema toliko informcacija koliko o Singapuru.
[ Braksi @ 19.11.2012. 10:00 ] @
znate kako, putavanja su jako jako skupa. Australija je veoma daleko i po meni ima smisla posetiti je u sklopu nekog veceg putovanja tj ono sto ja predlazem je put oko sveta. USA east-west, australia, eventualno i nz, nesto iz Azije po izboru Japan/Kina i dr i eventualno Indija.
Trebalo bi tu jedno mesec dana, ali onda si stvarno video sve.
Kad vec pricamo o skupoci karata ja ne vidim iskreno poentu otici do AUS skoknuti do NZ a onda se ne vratiti preko USA sto je cak i krace.
Na kraju krajeva i AUS bar ogromna vecina ne skoknu u Evropu da vide Veneciju ili London vec ostanu dugo, a studenti nekad i po godinu dana tako lutaju Evropom.
[ Nemanja @ 19.11.2012. 10:45 ] @
Ovde nisu u pitanju samo pare i vreme, nego i logisticke pripreme od 6 meseci ...
Ja sam navikao samo da sednem u auto i za 5,6 sati voznje dokle dobacim, to je to... Ovo je nesto sasvim novo za mene.
[ Braksi @ 19.11.2012. 10:52 ] @
nema tu sta mnogo da se pripremas i mozgas, treba ti lova i vreme i to je sve.
[ Nemanja @ 19.11.2012. 10:59 ] @
Samo za vize treba da idem bar u 3 ambasade , da ne govorim o trazenju smestaja, karata itd
[ Braksi @ 19.11.2012. 11:04 ] @
3 ambasade mogu da se odrade za mesec dana zavisi od guzve, jedinos to nisi u Becu ti mal komplikuje stvari. Sto se tice karata i smestaja, vidi sam, al moj savet ti je da ne mudrujes mnogo jer neces nikad moci sve da upasujes.
Gledaj samo da te bas bas ne oderu, a nemoj stalno da se predomisljas jer cekas nek bolju kombinaciju.
Ja nisam otisao jer nemam vremena, a nisam nesto ni pri lovi. Inace bih vec otpalio....
[ Dexic @ 19.11.2012. 13:40 ] @
Koje 3 ambasade? Ako ne nocis u Londonu u sustini ti samo AUS treba? Katarsku vizu moras preko agencije sa SRB pasosem ili hotela, za Singapur ne znam.
Ne mozes 3 ambasade ni u ludilu stici za mesec dana ako nisi u svojoj drzavi, jer se pasosi salju u maticnu ambasadu, i to traje za svaku vizu. I bez ikakve guzve je mesec dana skoro misaona imenica. Pogotovu ako je jedna od viza USA - tada nikako :)
[ noskich @ 19.11.2012. 22:17 ] @
Za Singapur ne treba viza, po sletanju dobijas mesec dana ostanak koji se lako moze produziti do tri meseca.
Za Dubai ne treba viza ako se leti Emirates letom.
A imas i druge opcije, Seul takodje ne treba viza do mesec dana.
Japanci su ukinuli vize prosle godine, ali mislim da bi preko Tokija cena karte izasla znacajno skuplje.
[ Dexic @ 20.11.2012. 06:40 ] @
Citat: noskich: Za Singapur ne treba viza, po sletanju dobijas mesec dana ostanak koji se lako moze produziti do tri meseca.
Ovo nisam znao, cool! Mislio sam da nam treba viza.
Citat: Za Dubai ne treba viza ako se leti Emirates letom.
Visa nam UVEK treba za UAE, mozda ce je samo Emirates samo na sebe preuzeti (oni platiti). Medjutim Emirates-ov let je preskup uvek, pa je ovo daleko od isplative varijante.
Citat: A imas i druge opcije, Seul takodje ne treba viza do mesec dana.
Japanci su ukinuli vize prosle godine, ali mislim da bi preko Tokija cena karte izasla znacajno skuplje.
Preko Tokija je generalno skuplje, ali ako ne mora da se konkretan dan leto, preseda neki dan, moze da se nadje jeftina varijanta.
Posto moze da kombinuje i sa Amerikom, neke americke aviokompanije imaju dobre dilove preko Tokia.
[ noskich @ 20.11.2012. 09:55 ] @
Visa nam UVEK treba za UAE, mozda ce je samo Emirates samo na sebe preuzeti (oni platiti). Medjutim Emirates-ov let je preskup uvek, pa je ovo daleko od isplative varijante.
A koji je to low cost let do Dubaija?
[ Dexic @ 20.11.2012. 11:10 ] @
Ako je Emirates let, sve ostalo je low cost let do Dubaja.
Preko Bukuresta, Istanbula ili Beca - Bec je najzgodniji. Kad sam gledao letove do Dubaja, Emirati su bilo barem 500e skuplji iz BGD-a. A cak i kada imaju sve letove na Emirates su prilicno skupi.
A Emirates kazu da se i preko njih placa viza:
http://www.emirates.com/englis...ort_information/uae_visas.aspx
Zgodno je sto su Emirati (kao zemlja) jeftiniji leti (Jul-Septembar) kao i Australija.
[ Braksi @ 22.11.2012. 12:14 ] @
pazi samo Dexic, u Singapuru, ako te uhvate sa par gg trave - ode glava !
[ Dexic @ 22.11.2012. 12:40 ] @
E to me pogadja nemas pojma koliko :D
[ noskich @ 22.11.2012. 12:44 ] @
Glupost, zbog grama trave!
To jedino za dilere sa masivnom kolicinom teskih droga.
Za travu bi te izbicovali par puta i deportovali sa zabranom ponovnog ulaska.
Poenta nije u tome da se strogi zakoni 100% primenjuju, vec u tome da zaplasi. Ne postoji posao `kontrolora` koji gleda da li je sve ispostovano.
[ Nemanja @ 22.11.2012. 12:48 ] @
Sada nije bas toliko vezano za ovu temu, ali kada je @noskich spomenuo, da pitam : da li su u Singapuru zakoni drugaciji za strance nego za lokalce u smislu da su mnogo strozi i ako si u sukobu sa lokalcem uvek je on u pravu, kao u azijskim drzavama tog podrucja ?
[ noskich @ 22.11.2012. 12:56 ] @
Ne, Singapur je pravna drzava, zakoni isti za sve, osim za vladajucu porodicu koja ih uspostavlja.
[ Braksi @ 22.11.2012. 16:27 ] @
nisam ja rekao za gram trave vec za nekoliko grama. Tacnije 500g trave povlaci mandatnu smrtnu kaznu !

[ Nemanja @ 22.11.2012. 16:57 ] @
Slazem se sa zakonom. Koliko bi kod nas bilo bolje samo kada bi se primenjivali i postovali zakoni, ne moraju ni da budu strogi ...
[ Braksi @ 22.11.2012. 17:36 ] @
slazes se da treba obesiti coveka zbog 500g marihuane ? omg...
[ Nemanja @ 22.11.2012. 17:41 ] @
Hm... necu da odgovaram jer ima dosta korisnih informacija u temi i bilo bi steta da ode u drugom smeru.
[ noskich @ 22.11.2012. 22:36 ] @
nisam ja rekao za gram trave vec za nekoliko grama. Tacnije 500g trave povlaci mandatnu smrtnu kaznu !
`Par grama` i pola kila je kao nebo i zemlja.
Jedna je stvar licna upotreba, a sasvim druga dilovanje.
[ Braksi @ 22.11.2012. 23:27 ] @
ja vam samo kazem kako jeste, a vi radite kako vam volja.
[ noskich @ 23.11.2012. 00:12 ] @
Ne vidim u cemu je problem.
Koliko bi ostao u Singapuru? Nedelju do mesec dana?
Ako za to vreme ne mozes da se suzdrzis da pusis travu onda imas problem.
Inace, Malezija ima istovetne zakone o posedovanju droge. Tajland takodje stroge, ali nije smrtna kazna u pitanju vec dugogodisnja ili dozivotna robija.
Region jugoistocne Azije je poznat po proizvodnji i distribuciji droge tako da ne cude ovakvi zakoni.
Region `zlatnog trougla` severoistocna Burma- severni Tajland- severozapodni Laos je bila (jeste?) Meka opijuma koji se slao ka Kini na severu i Maleziji na jugu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Triangle_(Southeast_Asia)
[ Dexic @ 23.11.2012. 09:22 ] @
Koga zanima neka otvori novu temu, ne smarajte ovu, stvarno je bila korisna dok Braksi, po obicaju, ne ubaci nesto sasvim nebitno u nju :)
[ noskich @ 09.12.2012. 00:02 ] @
[ Braksi @ 09.12.2012. 00:44 ] @
different prices to different customers, nista novo, vidjeno toliko puta strucno se zove price discrimination.
[ noskich @ 09.12.2012. 04:48 ] @
Jasno, ali nije bas svako cuo za to plus sto treba znati da je trend da su karte kupljene u Australiji skuplje, a ne obrnuto.
Prema tome bolje povratna karta da se kupi van Australije nego unutar nje.
Za nas koji imamo tu nesrecu u ovom slucaju da zivimo u Australiji savet bi bio kupiti neophodnu kartu do neke od blizih destinacija u Aziji tipa Singapur, KL, Bankok, a nakon toga karte za dalje; ne kupovati karte u paketu sa izuzetkom `round the world` karata i specijalnih promocija.
[ Braksi @ 09.12.2012. 08:09 ] @
da slazem se da je to jedan kuriozitet, ni ja nisam znao za to bolje receno nisam ni razmisljao. Sada zvuci logicno kad se cuje misljenje strucnjaka. U svakom slucaju karte za Australiju su i ovako skupe, a naravno puno vise ljudi iz AUS zeli da vidi i putuje za Evropu nego obrnuto. Takodje Evropljani imaju i puno blize destinacije za zimski odmor: Brazil, Karibi, pa i Maldivi itd... Tajland cak.
Australija je stvarno veoma veoma daleko i to je veliki hendikep.
[ Nemanja @ 09.12.2012. 13:31 ] @
To sam i ja skontao... Za zimsko/letnji odmor od nedelju dana ima puno blizih i povoljnijih destinacija... Dominikana sa letom i smestajem nedelju dana ispod 1000e ... To je jeftinije i od Majorke u sezoni ... ili Dubai, sada je i tamo zima pa je podnosljivo. A da je daleko Aus, stvarno jeste..,
[ noskich @ 09.12.2012. 22:25 ] @
Nemanja, vec sam ti napisao da u Australiju ne treba dolaziti bez minimum mesec dana odvojenih samo za putovanja unutar Australije, a naravno pozeljno jos duze.
[ Braksi @ 09.12.2012. 22:29 ] @
realno u Australiju uopste ne treba dolaziti.
[ noskich @ 09.12.2012. 22:37 ] @
a naravno puno vise ljudi iz AUS zeli da vidi i putuje za Evropu nego obrnuto.
Pre bih rekao da je ovde u pitanju ekonomski momenat. Dolar je jak, a Australija je u boljoj ekonomskoj situaciji od Evrope.
Voleli bi Evropljani da putuju u Australiju jos kako, ali nema se za egzoticna putovanja.
Australija je postala toliko skupa da je uglavnom jeftinije putovati u inostranstvo nego unutar Australije.
[ noskich @ 10.12.2012. 00:22 ] @
realno u Australiju uopste ne treba dolaziti.
Zavisi sta koga interesuje.
Definitivno se ovde ne dolazi radi arhitekture i istorijsko-kulturne bastine.
Jedinstvene prirodne lepote i avanturizam (surfing, kite-surfing, bushland tracking, kayaking...) ili sa druge strane odmor-provod ukljucujuci izlaske, soping, plaze, restorane i klubove u velikim gradovima, zabavne parkove, IMAX, koncerte i ostala desavanja...
Evropljanima uz to ide i bonus izbegavanja zime plus doceka nove godine na plazi i +30 stepeni.
[ Braksi @ 10.12.2012. 08:37 ] @
znas odnos dolar/evro sumnjam da moze nekog da odluci ili ne odluci za putovanje jer je sam put vec dovoljno skup da predstavlja pravi poduhvat nesto popur kupovine automobila ili renoviranja stana. Mozda bi me odlucilo da cena karte padne za duplo, a i onda bi za te pare mogao da skoknem 2x do Njujorka npr.
[ Nemanja @ 10.12.2012. 12:29 ] @
Pa tako nekako ... vecina ce te pare rasporediti za dva, tri odmora nego za jedan pa da ne idu godinu, dve dana nigde posle toga. Australija je dalje za Evropljane nego obrnuto, zbog veceg AUS standarda i a za Austrlijance je Evropa mnogo interesantnija kao turisticka destinacija, posto ima mnogo toga istorijskog da se vidi, maltene svaki grad u srednjoj evropi je turisticka destinacija, posto su nastali jos u srednjem veku itd. A Njujork je svima interesantan zbog filmova , a i zbog sopinga ... A sada ima bas jeftnijih karti ako se rezervisu na vreme ...
[ Dexic @ 10.12.2012. 17:35 ] @
Citat: Braksi: different prices to different customers, nista novo, vidjeno toliko puta strucno se zove price discrimination.
Cist BS :)
Uvek postoji zeljenija destinacija i ona je skuplja. Tako da London-Budimpesta-London za NG je i 10x bila skuplja kad sam isao nego Budimpesta-London-Budimpesta za iste datume oko NG. Jer je Budimpesta trazenija od Londona izgleda.
Nista drugacije nema logike ni ovo ceniti.
Da je pogledao 7. Maj- 18. Maj LHR-AUS-LHR je 1400$ dok je obratno 1500$ - sitna razlika na tu cifru :)
[ Braksi @ 10.12.2012. 20:17 ] @
umesto "lupa kao maksim po diviziji" od sada se ima govoriti "lupa kao Dexic po es-u".
[ Dexic @ 10.12.2012. 21:15 ] @
A ti uporedi sam cene pa ces videti. Uporedi i cene Lon-Bud-Lon i Bud-Lon-Bud pa onda pricaj :)
[ Aineko @ 19.12.2012. 08:26 ] @
Citat: Dexic:
Koje 3 ambasade? Ako ne nocis u Londonu u sustini ti samo AUS treba? Katarsku vizu moras preko agencije sa SRB pasosem ili hotela, za Singapur ne znam.
o kakvoj katarskoj vizi pricate? uzela sam kartu iz Melbourna za Beograd za sledecu godinu, connection u Dohi, i rekli su mi u agenciji da mi ne treba nikakva viza (za tranzit).
[ knyazs @ 02.01.2013. 15:10 ] @
Al ste se raspisali, svaka vam čast. Samo da se ne prepirete preko foruma bilo bi super al aj sad :)
Šalim se, treba mi mala pomoć - dobio sam vizu za Australiju i zanima me koliko prtljaga mogu poneti kad idem u jednom pravcu? Negde sam načuo 40kg ali nigde ne mogu da nađem tu informaciju? Da li to treba zvati aerodrom odakle se kreće pa se raspitati ili?
Savet u vezi torbi, kakve kupiti? Skuplje, jeftinije, platnene, plastične (ABS),...?
Unapred hvala na savetima.
P.S: Cimeru, kad odem moći ćeš i kod mene da svratiš ;)
[ Dexic @ 03.01.2013. 01:14 ] @
Citat: Aineko:
Citat: Dexic:
o kakvoj katarskoj vizi pricate? uzela sam kartu iz Melbourna za Beograd za sledecu godinu, connection u Dohi, i rekli su mi u agenciji da mi ne treba nikakva viza (za tranzit).
Ne znam za tranzit, mislio sam ako se ostaje u Kataru da se noci.
[ noskich @ 03.01.2013. 04:44 ] @
Citat: knyazs:
Al ste se raspisali, svaka vam čast. Samo da se ne prepirete preko foruma bilo bi super al aj sad :)
Šalim se, treba mi mala pomoć - dobio sam vizu za Australiju i zanima me koliko prtljaga mogu poneti kad idem u jednom pravcu? Negde sam načuo 40kg ali nigde ne mogu da nađem tu informaciju? Da li to treba zvati aerodrom odakle se kreće pa se raspitati ili?
Savet u vezi torbi, kakve kupiti? Skuplje, jeftinije, platnene, plastične (ABS),...?
Kolicina dozvoljenog prtljaga zavisi ISKLJUCIVO samo od kompanije od koje si kupio avionske karte. Trebalo bi da taj podatak o prtljagu stoji u elektronskoj karti kada je odstampas. Ako ne stoji onda potrazi na kompanijinom sajtu.
Zavisi koji je tip putovanja, ako je kratka turisticka poseta onda ranac, ako je preseljenje onda velike torbe sa tockicima.
[ Nemanja @ 06.01.2013. 00:03 ] @
Citat: knyazs: Al ste se raspisali, svaka vam čast. Samo da se ne prepirete preko foruma bilo bi super al aj sad :)
Sada videh i ovu temu, hvala na pozivu, ne odbijam :)
Samo da u mom slucaju ne pobrkaju odlaznu i dolaznu destinaciju :)
[ knyazs @ 10.01.2013. 11:05 ] @
Zamolio bih ljude sa iskustvom u "letenju" da mi daju jedan savet. Naime, preko sajta jetabroad.com.au našao sam jedan let iz Zagreba do Sydney-a koji izgleda ovako:
Departing 8:30 AM, Thu 7 Mar
Arrives following day, 6:55 PM, Fri 8 Mar (Total travel time: 24h 25m)
Croatia Airlines; OU4436; DE HAVILLAND DHC-8 DASH 8; Economy Class
8:30 AM Zagreb Pleso (ZAG)
9:45 AM Munich Franz Josef Strauss (MUC)
Etihad Airways; EY0006; AIRBUS INDUSTRIE A330; Economy Class
10:35 AM Munich Franz Josef Strauss (MUC)
7:30 PM Abu Dhabi (AUH)
Layover: 2h 15m
Etihad Airways; EY0454; BOEING 777; Economy Class
9:45 PM Abu Dhabi (AUH)
6:55 PM 08 Mar Sydney, NSW (SYD)
Zanima me da li vam se čini nerealno da stignem na drugi let (Minhen - Abu Dabi) u 10:35 ako u Minhen iz Zagreba slećem u 9:45!? Da li je to malo vremena i za mene i za prtljag? Koga bi mogao da zovem da se raspitam za detalje, aerodrom u Minhenu ili?
Hvala,
Miljan
[ noreniou @ 10.01.2013. 11:21 ] @
povezan let
znaci u Minhenu samo se ide na gate za let ka Abu Dabi-u
te onda iz Abu-a se ide na gate za let ka Sidneju
Ptrljag se cekira u Zagrebu te se podize tek u Sidneju.
[ knyazs @ 10.01.2013. 11:28 ] @
Da, da, razumem da je povezan let samo me zanimaju iskustva ljudi da li je to dovoljno vremena za nas i za prtljag da se "pretovarimo" u sledeći avion? Koliko sam video, Minhenski aerodrom je ogroman pa se bojim da ću morati iznajmiti auto da stignem na sledeći terminal :)))
[ noskich @ 10.01.2013. 11:44 ] @
Ne znam zasto bi sebe izlagao riziku da ne stignes na sledeci let, cemu zurba?
Samo malo da prethodni let zakasni i eto ti problema.
Vec sam vise puta ponovio svoje misljenje, za duge letove najbolje je praviti stop over/e.
Em se lakse adaptiras na promenu vremenske zone, lakse ti padne da pauziras i odmoris se umesto da sedis kao sardina i sedis po aerodromima dva dana i na kraju za malo vecu sumu vidis jos jedan grad ili zemlju.
[ knyazs @ 10.01.2013. 11:59 ] @
Sve je to meni jasno, ali idemo prvi put i nismo baš finansijski potkovani da bi radili stop-over. Znam da je to jako dobra stvar i već su mi to preporučivali ali za prvi put mislim da nije pametno ni zbog troškova ni zbog 40 kila prtljaga koje treba vući sa sobom...
Uglavnom, našao sam let dan kasnije koji je mnogo lepše organizovan i presedanje je u Briselu gde je manji aerodrom i ima 2 sata layover-a.
[ noskich @ 10.01.2013. 23:04 ] @
Ja sam pri preseljenju u Australiju sa preko 30 kila stopirao prvo jedan dan u Londonu, a posle oko dve nedelje u Seulu. Evo i dan danas nakon skoro pet godina sam pod utiskom tog puta. Onoga sto sam video, ljudi koje sam upoznao.
Troskovi su mi bili minimalni, smestaj je bio preko Couchsurfing-a, hrana i prevoz su bili veoma pristupacni u poredjenju sa australijskim cenama, pa cak i u poredjenju sa srpskim cenama. Razlika u ceni leta mislim da nije bila vise od 10%.
Tacno jeste da sam se malo pomucio oko prtljaga, spavanje na podu, nekoliko situacija potpune izgubljenosti (na primer kada sam stigao telefon ne radi jer oni koriste drugaciju frekvenciju), ali sve to meni nije problem.
Mada, o ukusima ne vredi raspravljati, samo kazem kako je meni bilo i ohrabrujem one koji se neckaju.
[Ovu poruku je menjao noskich dana 11.01.2013. u 00:18 GMT+1]
[ Dexic @ 11.01.2013. 07:44 ] @
Ako je ovo ohrabrenje, kako li tek izgleda suprotno ;)
[ knyazs @ 11.01.2013. 08:39 ] @
@noskich: naravno, o ukusima ne vredi raspravljati. Da sam koju godinu mlađi i da idem sam, možda bih i razmislio o toj opciji, ali pošto idem sa ženom to ne dolazi u obzir :) Nevertheless, kao što rekoh, našao sam let sutradan koji ima layover od 2h na manjem aerodromu u Briselu, tako da mislim da neće biti problema :)
[ flighter_022 @ 11.01.2013. 10:01 ] @
Indirektno vezano za temu:
jedna poznanica, amerikanka, pre desetak godina dolazila je u Novi Sad na meec dana. Da ne bi gubila prvih par dana po dolasku zbog jet-lag-a, ona je dve nedelje pre polaska na put namestila jedan sat u stanu na nasu vremensku zonu, i kako tada nije imala poslovnih obaveza, ona i cerkica su po tom satu pocele da prilagodjavaju zivotni ritam nasoj vremenskoj zoni. Ko ima vremena pre polaska, a zna da ce odmah po dolasku biti jako zauzet, vredi probati.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|