[ pixie @ 19.11.2012. 17:34 ] @
Hoću da povežem klavijaturu na kompjuter i snimam muziku. Za početak imam običnu klavijaturu sa MIDI izlazom, preporučili su mi da uzmem interfejs takođe sa MIDI opcijom. Budžet mi je 250 evra.

Naravno, ono što mi je najpotrebnije je što manja latencija. Takođe, planirala sam da učitavam instrumente preko semplera i snimam jedan po jedan i kad npr. snimam poslednji da imam mogućnost da istovremeno sviraju prethodno snimljene melodije da bih imala pregled gde šta da odsviram. Dakle, treba mi interfejs koji mi neće praviti problem oko toga (ako ima onih koji prave problem ). Potreban mi je i ulaz za mikrofon a dobro bi mi došao i ulaz za gitaru.

Imam desktop kompjuter za koji svakako planiram da uzmem Firewire kartu zbog nekih drugih stvari pa imam opciju i PCI i USB i Firewire interfejsa tako da mi treba savet šta mi je najpametnije da uzmem u skladu sa svojim potrebama i budžetom.


[ Kovacevic Vladimir @ 20.11.2012. 06:43 ] @
Na pitanje: kako odabrati - odgovor je uslovljen dostupnim modelima na našem tržištu.
Jer, šta vredi, ako se meni dopada model, marka, cena (cca 60 €), a moram po njega u Mađarsku: http://www.amazon.com/Alesis-I...ording-Interface/dp/B003HR30FU

Product Features

Two-channel computer audio recording interface, comes complete with a copy of Steinberg Cubase LE digtal audio workstation (DAW) software.
Record up to 24-bit, 48 kHz audio into virtually any software
High-quality A/D and D/A converters, discrete-design preamps, 48V phantom power
Inputs for microphones, line-level sources, and instruments including guitars
USB bus powered - no external power supply needed

I o latency-ji je bilo puno reči:http://www.elitesecurity.org/p...rch&SubmitType=Ovog+foruma

Želimo Ti pomoći u realizaciji snimanja, pa se nadam da će se javiti i ostali članovi, koji već imaju iskustva sa Low Budget varijantom.

Pozdrav[ pixie @ 20.11.2012. 11:25 ] @
Hvala. Ja sam u Novom Sadu tako da imam otvorenu relativno jeftinu opciju putovanja u Segedin, pa i u Budimpeštu ako bude neophodno. S obzirom na to da kod nas tehničke stvari umeju da budu preskupe, isplati mi se. Jedino bi bilo dobro da ne idem na slepo tj. da mi neko ko zna ostavi neki link na kome bih mogla da proverim da li tih stvari ima tamo.

Zanimaju me i neke opšte stvari tj. u čemu je razlika između low budget i skupih interfejsa, kao i koji način povezivanja je najbolji s obzirom na ovo što bih htela da radim.

Trenutno se igram sa kompjuterskom tastaturom i integrisanom Realtekovom karticom, s tim da sam instalirala Asio4All. Koristim Reaper i ne čujem kašnjenje ali kao što sam rekla - igram se, dakle, samo sam snimala neke melodijice da čujem kako to zvuči. Da bih priključila klavijaturu treba mi kartica sa MIDI ulazom ili MIDI-USB kabl (koji košta 3 hiljade pa ne bih baš da ga kupujem bez preke potrebe).

[Ovu poruku je menjao pixie dana 20.11.2012. u 13:13 GMT+1]
[ Kovacevic Vladimir @ 20.11.2012. 12:29 ] @
http://www.google.rs/#q=audio+...2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&cad=b

Ako je veći izbor, to ne znači i da je jeftinije.
Audio opremi je i u Mađarskoj približna cena, pa pogledaj u N. Sadu šta imaju na ponudi, a posle "proGooglaj" da uporediš cene.

Low Budget varijanta je samo privid kvaliteta, zgodna za početak, kao i muzički instrumenti: mož' da posluži, al' mož' i da zgadi.

Pozdrav
[ pixie @ 20.11.2012. 14:09 ] @
Šta čini kvalitet? Bolja izrada/veća pouzdanost, manja latencija, više opcija?

Na Internetu čitam da ljudi pristojno rade sa karticama od 250 evra. Amaterski, na kućnom nivou, ali to i jeste moj nivo. Meni treba samo da pređem granicu ispod koje je rad mučenje, ostalo je stvar mogućnosti.

[ Kovacevic Vladimir @ 20.11.2012. 15:30 ] @
Da pođemo od opšteg mesta "...svi ste bili početnici...Help! Please!"

U principu, nepouzdani su rezultati online podučavanja zanata, pa i muzičke produkcije.
Svi Tutorijali, Youtube prilozi itd. ne garantuju uspeh, ako se nema talenta o osećaja za posao/rad/finalni produkt...bla,bla...

Očito da znaš šta želiš, a kako i sa kakvom opremom ćeš to realizovati - varira od-do.

Jedno je sigurno, da princip "koliko para - toliko muzike" u ovom se poslu zaista i dokazuje, pa i kvalitet kablova, kojim se spajaju delovi opreme, recimo.

Što se granice mogućnosti tiče, mnogi i sa visoko rangiranom Audio opremom prave skrndelje od audio snimka i obrnuto!
Nemoj biti sigurna da kartica od 250 € čini čuda i da ćeš sa njom rešiti sve.

Dovrši čitanje Tema (sa ovog Foruma), proveri šta ima od Interface-a na N.S. tržištu, snimi nešto sa trenutnom opremom, pa nam pošalji...

Pozdrav
[ pixie @ 20.11.2012. 16:22 ] @
Vladimire, cenim tvoj trud ali mislim da se uopšte ne razumemo. U svakom slučaju, hvala.
[Ovu poruku je menjao pixie dana 21.11.2012. u 00:45 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 23.11.2012. 04:00 ] @
ako ti treba niska latencija isljucivo interna tj. u tvoj slucaju PCI, FireWire prolazi ali ima vecu latenciju od PCI kartica, USB jos vecu, na USB-u sa 3rd party drajverima ja sam dobio oko 8ms da radi kako treba, islo je nize ali kad stavis vise instrumenata pocne da zeza,

sto se tice modela ja bih ti rekao da ne bacas pare i uzmes m-audio audiophile 24/96, to je nasiroko (i nadugacko :) ) poznata kartica po stabilnosti sto se tice latencije, preporucujem nju jer ne vidim neke posebne zahteve osim MIDI-ja

edit:

sad tek vidim da si rekla da ti treba ulaz za gitaru i mic, e pa mozda je bolje da za ostatak novca uzmes neki preamp sa ulazima za gitaru i mic (kao neku mikseticu) nego karticu sa mic i gitar ulazima
[ Sceka @ 23.11.2012. 11:50 ] @
Sve ti je objasnjeno u temi koji si postavila pre desetak dana. Procitaj dobro odgovore na toj temi i bice ti sve jasno. Ako i pored toga nesto nije jasno ili te konkretno zanima - pitaj.


Pozdrav!