[ VULETJ @ 19.11.2012. 21:58 ] @
Dobio sam vremenksi relej ISKRA Kranj CRT-01 Na njemu pise jasno 220 i nejasno= odn.nisma siguran bas dali je ravno DC ili je krivo ~ za AC. Isto pise da je 0,1-15 sec. Ima 1 i 2 nogu sto je ulaz,ali nepise koje je evenutualno + ili -,iako je na 1 neko zagrebao + noga 3 je spojena sa 8 a verovatno pri radu iskljuci 8 a ukljuci 4 noga 5 je spojena sa 6 a verovatno radu iskljuci 6 a ukljuci 7.nogu. Znaci relej je sa postoljem i ima ove noge.Moje pretpostavka za noge 3 i noge 5 je to da sam rasklopio i mehanicke je vidljivo na samom releju,a spoj npr. 3 i 5 proverio Voltmetrom PITANJE: Kakav je ovo reley: dali 220V dc ili ac???? Relej sam dobio da bih spojio moje zvonce koje se inace ukljucuje preko 220V AC,a da mi zvonce ( kada se ukljuci ) , zvoni oko 4-5 sec, kako bih sprecio da zvonce ne izgori kada nisam kod kuce,jer zvonce se ukljucuje na taster (i preko baterije i releja na 9V) na kvaki od ulazne kapije,a neko legne na kvaku ili se jezik brave zaglavi pa zvoni dok ne izgori.Ovo se desilo vec skoro 5-6 puta. Nadam se da razumete i da mi mozete objasniti -koji je ovaj relej, i kako da ga spojim da bi zvono podesio da zvoni samo par secundi???? Hvala unapred na pomoci. Jovan |