[ 44250 @ 20.11.2012. 16:56 ] @
sve ovo

dobio sam od ogylab-a,koliko god puta da mu kažem HVALA svaki put mi to hvala zvuči još manje,neopisivo koliko sam sretan i u kolikoj sam nevjerici oko svega ovoga! u svemu ovome se nalaze dva kanala pojačala AV800 (800W/4R / 400W/8R),dva kanala aktivne skretnice sa limiterima ulaznog signala u odnosu na izlazni nivo pojačala (oba projekta iz ESP stranice),dva transformatora od po 800VA 230Vac / 2 x 65Vac,dva kondenzatora od po 22000uF 100V F&T, i jedna zaštita koja obuhvata oba ta kanala. tu su još i tri vrste ic-kola:MAX4285,LM3900 i još jedni kvadratni što imaju nožice sa sve četiri strane i pakovani su u plastičnu kutijicu pa ne znam tačno koji su a i sve se plašim da ih ne bi zeznuo nekim statičkim elektricitetom pa ih ne otvaram.

za lemilicu tek nemam riječi,mala mi je odmah rekla:"E jbg,sad moraš praviti reda na radnom stolu!" u smislu kako sad da tako nešto stavim u onoliki nered...

plan mi je sledeći:napraviti jedan stereo tri-amp PA sistem - treba pokrenuti ovu aktivnu skretnicu u tri stepena bas/srednji/visoki koje bi se spajale na pojačala redom AV800,HV23 i jedno stereo sa recimo LM3886 ili TDA7293(4). za sve to trebaću odabrati i zvučnike a i napraviti kutije za njih. dakle troška koliko ti srce želi a sa primanjima kakva jesu,ova tema će potrajati godinama ali krenuo sam ka tom cilju i Bože zdravlja nadam se da ću vremenom do tog cilja i stići. iskreno se nadam vašoj pomoći pri razmišljanju šta-kako-gdje naročito oko odabira samih zvučnih kutija-tu se unapred oslanjam na iskustva pro-max -aeuronymous-a a po pitanju i pojačala i kutija ogy-lab -a koji ima iskustva i u jednom i u drugom,samo ne znam tačno u čemu više

eto,napričah se ja šta bi i kako,nadam se dobroj temi,dobrom napretku i vedrom raspoloženju svih učesnika u temi!
[ nikko @ 20.11.2012. 17:27 ] @
Super drug neka je sa srecom,Ogylab svaka cast.Pozdrav svima.
[ 44250 @ 20.11.2012. 18:03 ] @
Citat:
nikko: Super drug neka je sa srecom,Ogylab svaka cast.Pozdrav svima.

hvala nikko-trebaće mi! :)
[ vodjang @ 20.11.2012. 18:13 ] @
Biće to zanimljiv razglasni sistem ;).
"Ogylab" čovjek za svaku pohvalu, pomogao mi je više puta i za njega imam samo riječi hvale.

Aleksandre sretan rad, sad strpljivo i polako i rezultat neće izostati!
Drago mi je da si se snašao za prevoz ;)

Pozz
[ aleksandara 93 @ 20.11.2012. 18:15 ] @
Nova lemilica.....bice lemljenja do zore

Ogylab svaka rec suvisna!

Ta 4 smd ic-a moguce da su neki mikrokontroleri...

Inace krenuo si odlicno i samo nastavi tako!

Pozdrav!
[ d.veljko83 @ 20.11.2012. 18:17 ] @
Sve super!
[ 44250 @ 20.11.2012. 18:33 ] @
Citat:
aleksandara 93: Nova lemilica.....bice lemljenja do zore ;)

Ogylab svaka rec suvisna!

Ta 4 smd ic-a moguce da su neki mikrokontroleri...

Inace krenuo si odlicno i samo nastavi tako!

Pozdrav!
Citat:
d.veljko83: Sve super! :)

hvala društvo,nadam se podršci pri radu i da ćete mi se naći kad mi zapne a budete znali rješenje.

Citat:
vodjang: Biće to zanimljiv razglasni sistem ;).
"Ogylab" čovjek za svaku pohvalu, pomogao mi je više puta i za njega imam samo riječi hvale.

Aleksandre sretan rad, sad strpljivo i polako i rezultat neće izostati!
Drago mi je da si se snašao za prevoz ;)

Pozz

vodjang,nemam riječi. sve sam znao i ranije,a sad tek nemam riječi-slike sve govore. čak je i prevoz organizovao on...

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 20.11.2012. u 19:47 GMT+1]
[ viktor1986 @ 21.11.2012. 08:24 ] @
Ekstra! E da tvoje komsije Aleksandre sada znaju sta si dobio! Nece imati mira kada budes sklopio! :D
[ 44250 @ 21.11.2012. 08:43 ] @
ma bice mirni jos bar godinu dana i nesto vise,sve i da sutra sastavim pojacalo zvucnici ce malo da ukoce situaciju. nece biti problema ukoliko napokon uspijem naci stabilan i pristojan posao,malo po malo i odvojice se i za njih. prvo bi uzimao baseve a onda mid-baseve i visokotonce,usput lagano pravio i kutije. ma dugo ce ovo trajati ali posto planiram sve to da iznajmljujem moram sve i ljudski da odradim da mi se ne dese neugodna iznenadjenja. testovi ce stvarno morati biti rigorozni... e ma kad samo pokrenem av i basove,ima da me cujes kroz otvoren prozor!
[ vodjang @ 21.11.2012. 09:12 ] @
Citat:
44250:  prvo bi uzimao baseve a onda mid-baseve i visokotonce

Ja bih ti preporučio da prvo kompletiraš gornje kutije ;) Mid&Hi. Sa njima možeš odraditi neke jednostavnije stvari ( mikrofon, svirke u manjim lokalima, svirke na akustičnim instrumentima... vokali se svejedno ne guraju u Bass-ove ). A kad riješiš i Bass-ove onda možeš raditi i manje klubove isl ;)
Javljaj šta ti još fali od djelova da vidimo možemo li ti pomoći ;)

Pozz
[ ogylab @ 21.11.2012. 09:21 ] @
Baš tako komšo, 12" + horna i još kad bi bili kakvi izbori!
[ zeoN_Rider @ 21.11.2012. 09:30 ] @
Citat:
ogylab: Baš tako komšo, 12" + horna i još kad bi bili kakvi izbori!

Zna se B&C.
[ 44250 @ 21.11.2012. 10:17 ] @
ha haa nikko,ogylab-dobri ste obojica! kontam da ste u pravu sto se tice monitora ali to danas mahom imaju i sami muzikanti. sa dva aktivna basa i dva monitora vec bi imao ozbiljniju ponudu mada opet sa druge strane vjerovatno bi bilo opasnije imati cetiri monitora i dva bas-bina,u zatvorenim vecim prostorima mogao bi praviti bolji raspored i sa manje snage po pojacalu dobiti ujednaceniju glasnocu u prostoru. jos je sve osim aktivne skretnice i av800 u razmisljanju i razradi,za pocetak ovako nekako razmisljam. kompletan sistem bi pretpostavljam isao u vece zatvorene prostore ili tako neke skupove kakve Ognjen napomenu-bude li srece njima oteti neku zutu banku. ako ne bude,klinci ce mi imati najludje zurke u kraju...
sad kad spomenu ove na bini,kutije monitora bilo bi zgodno uraditi da budu ugradive u onaj "line aray" pa makar i samo sa dve kutije. vidjecemo,polako i bez pritiska,napravicemo nesto. tu su se u temu vec ukljucili ljudi sa aktivnim iskustvom u PA;ogylab,nikko,vodjang a volio bi da se ukljuce jos i alex-lab51,pro-max,Mile APEX,Boro,euronymous a na kraju kad se sastavi postavka i oksanitalijan ponajvise oko savjeta usmjerenja i rasporeda zvucnika,a mozda se zagrijem i za neko osvjetljenje.
ma sve konstruktivne,inspirativne i dobronamjerne kritike su dobrodosle.
[ zeoN_Rider @ 21.11.2012. 10:17 ] @
Ja slušam u stanu B&C Pro zvučnike, naravno sa dručijom skretnicom i nikada više ne želim drukčiji tip zvučnka.

Ispod 10" bas zvučnik ne smatram za ozbiljnim.
[ 44250 @ 21.11.2012. 10:28 ] @
a opet i av bi 'ladno gurao cetiri jaka monitora-uh sto me baciste na tijanu vatru...
[ ogylab @ 21.11.2012. 10:35 ] @
Dobar zvučnik -loše proračunata i urađena kutija-zlo. Isto tako sa dosta lošijim zvučnicima u dobrim i adekvatnim kutijama može se napraviti dobra stvar. Jednom prilikom sam popravljao neki ogromni Soundcraft mixer jednom vlasniku razglasa od više desetina € i pustio sam muziku preko Crest-a 8001 na moje kutije u radioni koje mi služe za probu. Čovjek je zinuo i na upit koji su zvučnici, ja mu kažem " neki Meyer Sound", a on kaže vidi se, vidi se. Kad sam mu rekao da je kombinacija Eminence kilomax + kappa12 pro+ Visaton HTH8.7- tek je onda zinuo, a čovjek vjeruje samo u EV, a svi moji zvučnici ne vrijede ka jedan njegov. Pozdrav!
[ 44250 @ 21.11.2012. 12:16 ] @
to je jedna od zamki u koje ne zelim da upadnem,a za cije je izbjegavanje ISKUSTVO od presudnog znacaja. kao klinac klepao sam neke kutije i desilo se jednom da ih sasvim slucajno bas ljudski potrefim,zvucale su fantasticno dok je opet za njima uslijedio jedan citav niz promasaja.
[ zeoN_Rider @ 21.11.2012. 12:24 ] @
Citat:
ogylab Čovjek je zinuo i na upit koji su zvučnici, ja mu kažem " neki Meyer Sound", a on kaže vidi se, vidi se. Kad sam mu rekao da je kombinacija Eminence kilomax + kappa12 pro+ Visaton HTH8.7- tek je onda zinuo, a čovjek vjeruje samo u EV, a svi moji zvučnici ne vrijede ka jedan njegov. Pozdrav!

Slažem se i pri tom u celu priču treba dodati i snagu. Slušao sam te Kilomakse čim su se pojavili u Srbiji i ako su deklarisani da imaju dosta snage meni se činilo da posle nekih 300W počinju da reprodukuju čudne zvuke u okviru muzičkog signala.

No ne kažem da su loši ali EV je EV kao i PD. O Mejeru ne bih jer poznajem celo srpsko rukovodstvo, ličiće na sukob interesa.
[ 44250 @ 21.11.2012. 12:30 ] @
TAS5615 i TAS5660 su oni kvadratici sto nisam znao koji su... auuu...
[ 44250 @ 21.11.2012. 13:19 ] @
Citat:
zeoN_Rider:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ...eresa.

poslao sam ti privatnu poruku pa ukoliko si pismen kao sto tvrdis procitaj je,a ako ti sive celije rade shvati napisano. trazio si da te se okanem,i ja trazim isto od tebe.
[ zeoN_Rider @ 21.11.2012. 13:46 ] @
Forum je javno besplatno dobro, kao i teme u samom. Prosto mi nije jasno u čemu je problem?

Nikoga ne vređam, ponižavam i o svima imam dobro mišljenje.
[ 44250 @ 21.11.2012. 13:59 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Forum je javno besplatno dobro, kao i teme u samom. Prosto mi nije jasno u čemu je problem?

Nikoga ne vređam, ponižavam i o svima imam dobro mišljenje.

Ključna riječ je podebljana. Zamolio sam te da me se okaneš kao što sam se ja tebe okanuo.

Kakvo mišljenje imaš o svima i pojedinima znaš i sam,nemoj još da si i licemer-natjeraćeš me da potražim linkove na kojima si "častio" ljude o kojima sad imaš "dobro" mišljenje. Znaš o čemi se radi i nemoj da uvlačimo druge u sve ovo. Da si imao dobro mišljenje ne bi ti potpis bio

"nemam želju da svraćam u audio-podforum"

,to je bilo dok si bio tolerisan na diyaudio.rs. Sad kad si tamo obrisan i zabranjen dobar ti je i bijedni elitesecurity.org/f158-Audio-elektronika sa svim njenim članovima đuture? Ako ćutim ne znači da sam glup,zato te molim da se maneš tema koje pokrećem kao što se ja ne javljam u temama koje pokrećeš ti. Tuđe teme su neutralan teren ukoliko pokretač teme ne poželi drugačije,ne treba tu pravila samo malo obraza.
[ zeoN_Rider @ 21.11.2012. 14:16 ] @
U redu je shvatio sam: http://www.elitesecurity.org/o/pravilnik/korisnici/
[ 44250 @ 21.11.2012. 14:31 ] @
[ aleksandara 93 @ 21.11.2012. 14:32 ] @
Citat:
44250: TAS5615 i TAS5660 su oni kvadratici sto nisam znao koji su... auuu...

2X160W ili 1X300W i to bez jednog tranzistora....ma sitnica!

Bolje to da pravis nego tda...

Pozdrav i bez nerviranja!
[ zeoN_Rider @ 21.11.2012. 14:46 ] @
Citat:
aleksandara 93
Bolje to da pravis nego tda...

Za TDA hibride može u pricipu bilo kakva štampana pločica i ako je dobro projektovana radiće iz prve. E za te TAS-ove već mora malo veštine i znanja pri projektovanju i naravno mora da bude dvoslojna.

No ne i neostvarivo.
[ 44250 @ 21.11.2012. 14:55 ] @
Nego opasni ovi kvadratići načisto! Sad sam gledao podatke o njima,same šeme izgledaju po malo zastrašujuće ali zato pločice skroz pojednostavljuju priču. Da ne povjeruje čovjek u šta se spakuje ovolika snaga-pa neka i nije neka i neka ima 10% izobličenja-basovi se ne bi bunili. Ruku na srce još nisam ljudski isčitao kompletan "datasheet" mada ovo obećava a k+makar slagalo i upola.

Ko ima volje neka pogleda pdf-ove:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tas5630.pdf

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tas5615.pdf

probaću da skinem i slike pločica,ako ovo predlaže TI onda se vrijedi potruditi i oko crtanja same pločice...

[ ogylab @ 21.11.2012. 16:12 ] @
Ako uspiješ skinuti ovaj Ti PCB , javi, ja ću poslati na izradu. Evo i primjer kako je Mackie uradio aktivnu kutiju samo sa LM3886. Pozdrav!
[ 44250 @ 21.11.2012. 16:29 ] @
Probaću ogylab,moram samo dobro prokopati po biblioteci SPRINTa da li imam taj IC pinout,ako ima onda bi sledeća stvar bila snaći se sa tim smd komponentama. Vjerujem da nije sveto pismo ali ipak po prvi put bi se snalazio i sa jednim i sa drugim na tom programu. Svakako,pošto ima sve što treba na ovoj pločici poprilično vjerujem da bi uspio da je kopiram. Moram još da isčitam šta ide na one prključke

OSC
OSC
SD
OTW1
OTW2
CLIP
READY

treba da to isčitam tamo u DS pa da se uputim malo bolje. Ni ova analogna pojačala ne kontam još najbolje,a tek digitalna:njih tek počinjem da upoznajem!

Sad ću da se pozabavim sa ESP stranicom,da upoređujem i njuškam pinove!
[ aleksandara 93 @ 21.11.2012. 16:33 ] @
I meni nije jasno kako je moguce da imaju toliko snagu a i sto kazes neka je pola od navedenog puna kapa, mada ipak je TI i ne verujem da su naveli mnogo vecu snagu mozda 10-15W max...

Sto se tice smd delova nije to toliko strasno, kad sam ja uspeo sa obicnom (onom mojom ) lemilicom, doduse nisam ic lemio ali samo malo prakse tanak vrh i uvezbas se.

Pcb mislm da ne treba da ti pravi problem, bar sam takav utisak stekao sa prethodnim plocicama koje si uradio.

Pozdrav!
[ ogylab @ 21.11.2012. 16:51 ] @
Zašto Ti nije jasno.? Izlazni tranzistori rade u 2 režima: tranzistor uključen i tranzistor isključen. Razvojem tehnologije izrade postignut je mali Rds, tako da je i mali Uds , pa je mala i disipacija, a unapređivanjem drajverskih kola postignuto je da tranzistori što manje zalaze u linearnu oblast, praktično se došlo do skoro idealnog prekidača. E sad kako su to sve spakovali u onako mali čip ??? , Što rekao jedan moj drug -sve je to palo sa Wege. PCB je malo teže napraviti amaterski jer ima mnoštvo metaliziranih rupa, ali i to nije problem - ima ko to perfektno radi. Pozdrav!
[ 44250 @ 21.11.2012. 16:58 ] @
Da,ista je stvar i kod prekidačkih napajanja. Ide se momentalno iz potpune(maksimalne) provodnosti u potpunu ne-provodnost iliti izolaciju tako da u njemu struja vidi ili "beskonačan" otpor pa ne prolazi,ili beskonačnu provodnost (R~0) pa po onoj P=R x I^2 u oba slučaja snaga disipacije iznosi skoro nula. Zato hladnjačić kako ogylab kaže,kao kod pentium1! :)

Zalazimo u temu,dobro je to...
[ nikko @ 21.11.2012. 17:22 ] @
Drug za ova mala kola potrazi na netu gotove plocie i mirna Bosna,mislim da je nekih 10E za plocicu, sto se tice snage mogo bi se iznenaditi.
O zvuku ne bih za te pare je odlican na tom hladnjaku mozes ocekivati malu toplotu zavisi do koje ces snage ici.Jaranu sam isto skalamustafio i sa obicnim napajanjem,klasicno,2x45V 2x15000 50V.Bilo je interesantno,opet nije PA ali za kucu ok.
Napon je bio malo.... uz max tolerancije kondezatora ali za probu je bilo ok,sama plocica se mogla premostit stereo mono,kao mono blok vrlo jako pojacalo,Nismo ga cepili bas do kraja.Odokativno sigurno 150W na 4 oma,opet......
Pogledacu dali je pojacalo kod njega,djelovi dosli mukte,plocice cu potraziti ako ima koji ili se moze i naruciti.
POzdrav
[ 44250 @ 21.11.2012. 17:42 ] @
Ma znam druže da je snaga napisana po malo nevjerovatna,a i u samom DS piše da je navedena snaga pri 10% izobličenja;nego kontam da ni to tako nije loše za bas-zvučnik. ´bem li ga sad,nism se sa time do sad zanimao i vjerujem u tvoja iskustva (nedavno si baš o jednoj d-klasi pisao ne baš oduševljeno) ali imam volju da i ovo probam pa da vidimo šta i kako. Ma sve je ovo u svakom slučaju hobi,radimo i dobre volje i ljubavi pa i ako ne daj bože omane! ;) :)
[ aleksandara 93 @ 21.11.2012. 17:46 ] @
Citat:
ogylab: E sad kako su to sve spakovali u onako mali čip ???

Upravo to, kako su skoro savrsen par izlaznih i pobudnih tranzistora spakovali ne u klasicni nego smd cip....

No nebitno, bolje diskutovati o pcb-u ili necemu korisnom za temu nego o mogucim i nemogucim stvarima.

Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 21.11.2012. 17:55 ] @
Citat:
aleksandara 93

No nebitno, bolje diskutovati o pcb-u ili necemu korisnom za temu nego o mogucim i nemogucim stvarima.

To je i najbitnije, loše projektovana štampa zadaje samo muke.
[ 44250 @ 22.11.2012. 08:19 ] @
Citat:
ogylab:
Ako uspiješ skinuti ovaj Ti PCB , javi, ja ću poslati na izradu. Evo i primjer kako je Mackie uradio aktivnu kutiju samo sa LM3886. Pozdrav!

Gledao sam ovu šemu-e tu su se baš "okomili" na LM3886,sve su uradili sa njim pa čak i bas-pojačalo uz pomoć fetova! Ljudi iz Kragujevca (mikikg i macolakg) bi se oduševili! Nema ih nešto na forumu poslednjih mjesec i po...daće bog da su debelo u poslu!
[ ogylab @ 22.11.2012. 09:17 ] @
Tebi bi bilo idealno da ovo pojacalo što je Mackie projektovao za bas koristiš za srednje, a srednjak za visoke . To Ti je 250/ 60 W, a i napajanje je prihvatljivo jer su elko manjeg napona, a s tim i jeftiniji. Pozdrav!
[ ogylab @ 22.11.2012. 09:33 ] @
Evo ista fora samo sa TDA7294 (Phonic). Pozdrav!
[ 44250 @ 22.11.2012. 09:38 ] @
Pa znaš kako,za srednjotonce imam već spremnog HV23 a za visokotonce bi onda radio ovo sa LM3886 jer ne izlazi mnogo,jednostavno je i više nego dovoljne snage.

(može šema i za Phonic TDA7294 )
[ vodjang @ 22.11.2012. 09:41 ] @
Citat:
ogylab:
Evo i primjer kako je Mackie uradio aktivnu kutiju samo sa LM3886. Pozdrav!

Imaju li gdje podaci o reznim frekvencijama za SR153ALL?

Pozz
[ ogylab @ 22.11.2012. 09:47 ] @
Evo:
[ zeoN_Rider @ 22.11.2012. 10:08 ] @
Evo šeme EL skretnice, neka se nađe:

[ ogylab @ 22.11.2012. 10:12 ] @
Ma ima sve na: http://elektrotanya.com/mackie...tive_speaker.rar/download.html
Pozdrav!
[ 44250 @ 22.11.2012. 11:26 ] @
Skinuto-hvala ogylab! Znači krajnje vrijeme je da se naoružamo znanjem oko crtanja i izrade dvoslojnih pločica...
[ ogylab @ 22.11.2012. 11:37 ] @
Ma nije problem nacrtati i odštampati, ali one provodne rupice.
[ 44250 @ 22.11.2012. 11:40 ] @
Zar se ne može polemiti obostrano pa tako tome doskočiti?
[ ogylab @ 22.11.2012. 11:45 ] @
Može negdje, ali npr. one za TAS-ove- teško.
[ zeoN_Rider @ 22.11.2012. 12:10 ] @
Citat:
ogylab: Ma nije problem nacrtati i odštampati, ali one provodne rupice.

"Metalizacija rupa", za to stvarno treba dobra i kvalitetna proizvodnja.
[ ogylab @ 22.11.2012. 12:16 ] @
O tome uopšte ne razmišljam, kad mi treba platim profesionalcu i gotovo. Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 22.11.2012. 12:48 ] @
Citat:
ogylab: O tome uopšte ne razmišljam, kad mi treba platim profesionalcu i gotovo. Pozdrav!

Takođe. Ono što ne umem teram kod profesionalaca, samo što ih je sve manje.
[ 44250 @ 23.11.2012. 15:55 ] @
da kažem neku o planiranoj postavci svega ovoga:mislio sam da miksetu kupim (definitivno se ne isplati praviti je),ono što bi se ubadalo u nju ostavio bi već na volju onme ko bi sistem iznajmljivao.

iza nje sam mislio da spojim aktivnu trostepenu skretnicu (koju bi pravio) ,iza koje bi išlo 3 pojačala sa po dva kanala a onda svako pojačalo na svoj zvučnik. u svemu ovome nisam siguran kako i šta sa balansiranim ulazima/izlazima na samoj skretnici,ponajviše na njenom izlazu. razmišljam da je u praksi veća vjerovatnoća da će mikseta biti blizu samog orkestra/muzičara/računara a da bi pojačala mogla biti nešto udaljenija pa da samim tim potreba za balansiranim konekcijama treba da postoji između miksete (pretpostavljam da je ima većina ako ne sve kupovne miksete) i ulaza aktivne skretnice,a da između izlaza aktivne skretnice i pojačala nije potrebna jer (opet pretpostavljam) pojačala i mikseta bi se u 99% slučajeva nalazili jedni uz druge,a iz pojačala bi se onda vodili provodnici ka zvučnicima.

griješim li gdje,kakva su iskustva vas ljudi koji sa ovim stvarima već duže vrijeme radite? šta mi preporučujete?
[ ogylab @ 23.11.2012. 16:40 ] @
Baš tako, AV staviš u jednu kutiju,s tim što AV ima balansiran ulaz, u drugu možeš srednje i visoke (ili odvojeno) i skretnica i sve to lijepo u rek. Skretnicu pravi tek kad nabaviš zvučnike ili možeš neku univerzalnu sa podešavanjem reza. Npr:
[ zeoN_Rider @ 23.11.2012. 17:16 ] @
Po meni je uvek profesinalnija upotreba EL. skretnice nego pasivne. Jedina mana što mora dosta više kablova i pojačavača i naravno skretnica.

[ 44250 @ 23.11.2012. 17:21 ] @
e hvala na odgovoru ogylab. znači dobro sam to kontao,jedino što nisam odmah skapirao je zašto AV na ulazu ima dva kondenzatora-drugo nisam ni gledao da mu se taj drugi vod tjera praktično na povratnu spregu-to sam sad ukopčao. kažem ja da nisam imao posla sa balansiranim ulazima-izlazima,ali dobro,uči se čovjek dok je živ.

gledam baš sad ovo http://sound.westhost.com/project09.htm i polagano tumačim tekst. vidjeo sam tvoj predlog ali kako vidim to je za bi-amp a ja bi tri-amp. slažem se oko vremena pravljenja skretnice-mada mislim da ni sa ovom ESP ne bi trebalo biti problema jer se vrijednosti kapaciteta i otpora mogu dodati i naknadno,bez većih problema naročito sa onom kesicom na kojoj piše "neobične..." kod ove mi se dopada što ima te bafere koje barem po tamošnjem tekstu sprečavaju pomjeranje faze isfiltriranih signala...

sad je mala sa klincima otišla do njenih,pa mislim da povežem sekundar one mrcine od transformatora,ne radi mi se to na uključenom transformatou od 800VA u dnevnom boravku dok su oni tu-sad mi je šansa! uslikaću pa postaviti,biće malo džombasta ali čvrsta veza.

ako se još čega sjetim-pitaću!
[ ogylab @ 23.11.2012. 17:31 ] @
Radio sa i te sa ESP i rade odlično, a možeš i korigovati rezove. Trafo preko sijalice.
[ 44250 @ 23.11.2012. 20:36 ] @
uspio sam da sredim torus kojem su na jednom mjestu bile presječene tri žice,ovako sam ga učvrstio i polemio:

lemilica je strašna,nevjerovatno kako lako i brzo postiže konstantnu temperaturu i lemi 2,5mm^2 "kao dva i dva"

a ovako testiram transformatore i procjenjujem kakvih su karakteristika:

ovaj je,kao i svi ovog proizvođača ODLIČAN
[ 44250 @ 23.11.2012. 20:49 ] @
i da,u početku nisam poslušao ogylab-a i njegoc savjet sa sijalicom-desio se zez i na jednom mjestu izolacija koju sam postavljao je popustila,napravila kratak spoj i trafo se u trenutku zagrijao na otprilike 40°C-nisam mogao da vjerujem da se to tako brzo može dogoditi,za manje od pola sekunde! onda je u seriju sa primarom legla sijalica od 100W i sve se kulturnije rješavalo. ovaj događaj me u potpunost ubjedio u opravdanost pravljenja posebnog produžnog gajtana sa dodatnom sijalicom i paralelno njoj prekidačem baš za ovakve stvari.

poslušati iskusne da ne bi skupo platili...
[ zeoN_Rider @ 23.11.2012. 21:06 ] @
Nabavi nešto ovakohttp://www.kupujemprodajem.com...0-oglas.htm?filter_id=14209102 i neće biti problema.
[ ogylab @ 23.11.2012. 22:22 ] @
Ma nije mu sad potrebno - riješio je, a ako mu treba poslaću mu- ima toga. Pozdrav!
[ nikko @ 23.11.2012. 22:33 ] @
Dobro na ovom instrumentu-citaj sporetu,jeli kafa prokuhala:))
POPzdrav druze:))
[ 44250 @ 24.11.2012. 06:09 ] @
ha ha pa znas da,dok sam ovo snimao,ova zuta posuda sa crvenim poklopcem se taman fino podgrijala i riza sa piletinom bila spremna za veceru a kasnije je na testu prokuvao lonac vode od 3 litre,bilo kafe za svadbu! opterecenje je bilo 2,6A na 130V sekundara,a trafo je bio tek mlak.
[ 44250 @ 24.11.2012. 19:39 ] @
gledajući tu gore RANE ac 22 skretnicu iz posta ogylab-a http://www.elitesecurity.org/p3203262

fajl https://static.elitesecurity.o...active-crossover-schematic.pdf

vidjeo sam da ima dio za LF,HF a i SUB filter-ovaj filter u konkretnom slučaju služi da ukine-isfiltrira te SUB frekvencije pa da ostatak skretnice radi bez njih ili sam ja to pogrešno shvatio?

na kojim frekvencijama se uobičajeno sijeku aktivne skretnice u PA sistemima? ima li tu nekih okvira ili baš sve zavisi od zvučnika iza pojačala? nešto ne vjerujem da su džaba stavili ovaj filter jer nekako ne mogu da zamislim zvučnik prečnika 40cm koji igra u ritmu 40 i manje herca kao ovi u gepecima...
[ ackopk @ 24.11.2012. 19:50 ] @
Igraju druze 18" kao nebalansirana guma

Odsecanje zavisi od same konstrukcije zvucnika i postavke. Transmisije se i seku na nekih 40hz a ovo ostalo 30hz pa i ispod.
[ zeoN_Rider @ 24.11.2012. 19:57 ] @
Naravno, tu je kutija LP filter.
[ 44250 @ 24.11.2012. 20:05 ] @
Citat:
ackopk:
Igraju druze 18" kao nebalansirana guma

Odsecanje zavisi od same konstrukcije zvucnika i postavke. Transmisije se i seku na nekih 40hz a ovo ostalo 30hz pa i ispod.

Znači da bas-zvučnici sviraju na 40Hz i ispod toga?? Auuu,pa onda 400-500W na njega...pa to mora da igra zastrašujuće na oko,na uši da ne spominjem!!
[ ackopk @ 24.11.2012. 20:11 ] @
Sve zavisi od samog drajvera i konstrukcije kutije. Ne moze da se generalizuje....

Nije to kao sto setaju woferi u autu. Jer drajver ima kruto vesanje, sama kutija je tako napravljena da sto manje izletanje membrane ima. Sa dobrim drajverom na 1kw imas i po +-20mm.

A sto se utiska tice dok to slusas.... sta da ti kazem osim da mi je velika zelja da imam takav sistem

Toliko definisanog zvuka bez trunke distorzije uz toliku snagu mozes da slusas danima.
[ 44250 @ 24.11.2012. 20:15 ] @
Pa mislio sam da PA basovi rade recimo od 50 do 250-400Hz ali ne i ispod toga ni iznad toga. Jeste da je vješanje kruće nego kod HiFi zvučnika ali svejedno pretpostavljam da bi ga sama struja/motor zvučnika prisiljavali na ekstremnu ekskurziju pri svim frekvencijama ispod 50Hz... Opet,sve su to moje pretpostavke,da znam ne bi pitao!
[ zeoN_Rider @ 24.11.2012. 20:20 ] @
Citat:
44250 pretpostavljam da bi ga sama struja/motor zvučnika prisiljavali na ekstremnu ekskurziju pri svim frekvencijama ispod 50Hz...

Naprotiv, pomera se ali se jedva da primetiti. Osim na baš snagama ali to je ubistveno.

Niske F. se više osećaju.
[ ackopk @ 24.11.2012. 20:25 ] @
Ne kosta za dzabe takav drajver >300e

Idu bez problema do 30hz, tipa neke hibridne kutije. Transmisije iliti horn loaded kako inace na netu postoje u grupi rade i na 35hz dok klasicni bas reflex moze i bez filtera da radi. Naravno ne na punoj snazi.

@EDIT:

Upravo tako kao sto MrZEon rece. Pojacala koja sve to guraju imaju izuzetno dobar damping tako da membrana ostaje na mestu a tebi pucaju kapilari u grudima
[ zeoN_Rider @ 24.11.2012. 20:31 ] @
Citat:
ackopk

Pojacala koja sve to guraju imaju izuzetno dobar damping tako da membrana ostaje na mestu a tebi pucaju kapilari u grudima :)

Veruj mi iks puta doživeo. Sada se spremam da napravim sub za stan sa 15" basom.

Zahvaljujem se promax-u i APEX-u na datim predlozima (http://www.elitesecurity.org/t409740-118).
[ 44250 @ 24.11.2012. 20:37 ] @
Ove sam planirao da pravim:

https://static.elitesecurity.o...0horn%20refleks%20sub%2018.jpg

ali se plašim postavljanja zvučnika ovako a bez montiranja zaštitne mreže na prednjoj strani. Nigdje nisam vidjeo da je neko stavljao,da li bi smetala?

Ima li neko drugačiji predlog za neke iole univerzalne bas-kutije koje bi radile pristojno i napolju i u zatvorenim prostorima?
[ ackopk @ 24.11.2012. 20:44 ] @
Slobodno stavi mrezu napred. Nema to uticaj na zvuk.

Citat:
Ima li neko drugačiji predlog za neke iole univerzalne bas-kutije koje bi radile pristojno i napolju i u zatvorenim prostorima?

Nista dok ne napravis i poslusas. A koliko vidim kutija je jednostavna a kvadrat MDF-a 900-1000din... tako da uz jedan slobodan vikend i 2l jecma u tecnom stanju i znas na cemu si
[ 44250 @ 24.11.2012. 20:50 ] @
He he,nema bezakoholnog u dve kile pakovanju a i inače sa alkoholnim bi to izašlo na četiri kg i na... "A je to"

ko još pamti...

Oko materijala bi se "isprsio" sa toliko preporučivanim topolovim šperom pa bi radije išao na dobru preporukuoko svega toga nego da eksperimentišem,o tome se radi.
[ ogylab @ 24.11.2012. 21:34 ] @
Druže, prvo se odluči za drajvere( sredstva, itd), a onda po njihovim TS parametrima sračunaj kutiju. Nije isto staviti u istu kutiju drajver od Qts 0,19 i 0,4, vjeruj mi, a oba su npr. 15". Najveća je glupost kad mi čovjek dođe i kaže : imaš li kakve 15"-ke da stavim u kutije , jer u kutijama ima otvore za 15-ke, a ne zna ni koliko su l kutije. ni koliki su otvori, itd. Primjer Kilomax 15 u 96l, sa 2 x100mm otvora dužine 230mm -crno zlo i ne mijenjaju zvuk poslije nekoliko minuta -rade ali samo tako.Pozdrav!
[ 44250 @ 24.11.2012. 21:37 ] @
Eto iskustva! Imaš li kakav crtež,to je nešto poput

ovoga - pretpostavljam?

Kilomaks bi bio onaj što si mi preporučio u privatnoj poruci iz Konrada?
[ ogylab @ 24.11.2012. 21:46 ] @
Imam u radioni za probu 2x Kilomax + 2x Kappa12 pro + Visaton HTH8.7 i volio bih da ih čuješ. Jako male kutije, ali ubiše. Slične su ovim, jedino su tuneli okrugli....Najjednostavnije kutije od 96l sa 2 tunela. Pozdrav!
[ 44250 @ 25.11.2012. 07:40 ] @
Cim prije budem mogao tako ce i biti jer stvarno imam zelju.
[ 44250 @ 25.11.2012. 17:05 ] @
Koji je odnos snaga poželjan između bas/srednji/visoki kod ovakvih sistema?

Pošto su transformatori od AV800 snage 800VA,pretpostavljam da bi ih bezbrižno mogao koristiti do 400W snage opterećenja pojedinačno. U mostu bi par AV800 otišao na oko 1200W što opet na 1600W ukupne snage transformatora i prirode muzičkog signala ne bi trebalo da pravi problem;sa druge strane imam Miletov HV23 koji mi na dva kanala i na 8R opterećenju daje 240W po kanalu-da li bi tih 2x240W bilo dovoljno da "poklopi" srednjotonsko područje preko 2x400W basa (pošto bi visoki išli na odvojeno pojačalo) ?

Na ESP stranici našao sam ovaj predlog FANE firme

X-over Frequency (Hz) Power to Bass (%) Power to Mid+High (%)
.......................250 .....................40 ..........................60
.......................350 .....................50 ..........................50
.......................500 .....................60 ..........................40
.....................1,200 .....................65 ..........................35
.....................3,000 .....................85 ..........................15
.....................5,000 .....................90 ..........................10

mada ako se dobro sjećam ovde na forumu sam čuo neke druge predloge...

Kako da se orijentiram pri ovim odnosima snaga/frekvencija,kakva su iskustva?
[ ogylab @ 25.11.2012. 17:58 ] @
Sigurno da je dovoljno , a sve to zavisi i od zvučnika, vrste muzike, prostora...Onaj AV sa onim trafoom zna dobro da se prodere, samo moraš nabaviti bar još 2 one plave boce. ja sam svojevremeno za one moje aktivne kutije išao sa 2x AV u mostu za bas, sa 1,5KV trafoom i 4x22000/100v , 1x AV za srednji trafo 800VA 2x22000/100V i 125W za visoki sve na 8 oma i dobro je radilo ( 2x18" + 4x15" bas, 4x12" + 4x1,5"horne ). Snage ćeš imati dovoljno, a uvijek možeš potovima korigovati odnos. Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 25.11.2012. 18:08 ] @
Citat:
ogylab: Sigurno da je dovoljno , a sve to zavisi i od zvučnika, vrste muzike, prostora...Onaj AV sa onim trafoom zna dobro da se prodere, samo moraš nabaviti bar još 2 one plave boce. ja sam svojevremeno za one moje aktivne kutije išao sa 2x AV u mostu za bas, sa 1,5KV trafoom i 4x22000/100v , 1x AV za srednji trafo 800VA 2x22000/100V i 125W za visoki sve na 8 oma i dobro je radilo ( 2x18" + 4x15" bas, 4x12" + 4x1,5"horne ). Snage ćeš imati dovoljno, a uvijek možeš potovima korigovati odnos. Pozdrav!

Ovo je već ozbiljno ozvučenje.
[ 44250 @ 25.11.2012. 18:16 ] @
Hu huuuuu,pa ti si ga baš složio onako-LJUDSKI nema šta!

I planirao sam dodatne kondenzatore u napajanju. Imao sam na umu ovima slične Siemens 10 000uF 100V LL,četiri komada. Sad se tu postavlja još jedno pitanje;

pošto mi je "ptičica" rekla da bi za vezu u most pojačala morala biti što istovjetnija,samim tim bi im i napajanja trebala biti takva. Sa druge strane male su mi šanse da ću kod nas naći onakva dva plavca negdje u prodaji pa mi pada na pamet da ona dva torusa vežem paralelno,iza njih grec pa onda sve ove kondenzatore (2x 22 000uF + 4x 10 000uF tj. 44 000uF po grani) i to bi onda predstavljalo napajanje za oba kanala. Da li je to tako pametno,prvenstveno po pitanju veze transformatora?

(pogledati fajl ispod,ESP o bi-amp,tri-amp...korisno štivo)
[ ogylab @ 25.11.2012. 18:27 ] @
Bolje da svakom trafou razvežeš srednje izvode i onda spojiš početak na početak i kraj na kraj i dobiješ 1x 65V, pa onda dva takva u seriju. Oni u Trafcu motaju sekundare bifilarno, a i veće transformatore motaju upravo tako sa više žica jer ne mogu valjda motati sa jednom debelom žicom. Pozdrav!
[ 44250 @ 25.11.2012. 18:50 ] @
Ovako?
[ ogylab @ 25.11.2012. 18:58 ] @
Možeš i tako , ali ja bih napravio da svaki trafo bude 1x 65V, a onda 2 trafoa u seriju i dobiješ srednji izvod. Na svakom trafou spojiš sekundare paralelno pošto su već motani bifilarno, samo moraš razdvojiti postojeći srednji izvod .
[ 44250 @ 25.11.2012. 19:07 ] @
Aaaaa,sad mi je jasno skroz:praktično bi na svakom trafou imao zaduplane sekundare koje bi vezao serijski a primare paralelno-SKONTAO!

Jasno je i ovo oko razdvajanja zajedničkog voda,moram ih spojiti da im naponi idu u fazi a ne u kontra-fazi.
[ ogylab @ 25.11.2012. 19:14 ] @
Baš tako. Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 25.11.2012. 20:34 ] @
Citat:
ogylab:
Možeš i tako , ali ja bih napravio da svaki trafo bude 1x 65V, a onda 2 trafoa u seriju i dobiješ srednji izvod. Na svakom trafou spojiš sekundare paralelno pošto su već motani bifilarno, samo moraš razdvojiti postojeći srednji izvod .

Biće to poveće a i moraće da se upotrebi i soft start kolo.
[ michabass @ 25.11.2012. 21:38 ] @
samo ......moze da bude problem ako ispadne jedan trafo pa ostane napajanje samo jedna poluperioda tj jedna grana.... retko ali moguce... ako vec mora dva (il vise trafoa i/ili ako se trafoi motaju od nule) primari redno vezani tj 2 x 110vac (ili koliko god treba...)...
[ zeoN_Rider @ 26.11.2012. 08:36 ] @
Kod Trafka premotavaju sekundare po zahtevu. Cena je minimalna.
[ ogylab @ 26.11.2012. 09:27 ] @
Nema potrebe premotavati, sve je kako treba, a u slučaju ispada jednog napajanja ima zaštitu. Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 26.11.2012. 09:33 ] @
Ipak je bolje da svaki stepen ima svoj transformator, no može i da svaki izlazni stepen ima svoj.

[ 44250 @ 05.12.2012. 08:49 ] @
danas kad imam vremena da pokusam nacrtati onu plocicu za TSA kola i kad ne radim,ovi iz elektrodistribucije su izgleda odlucili da nam rasture sve potrosace sistemom "pali gasi pali gasi pali gasi" i to satima na sitan vez! pitam se koga za vrat hvatati zbog ovoga jer ovo ne rade normalni ljudi niti se dogadja slucajno! ovako nije bilo ni 99 kad su nam je+ali mater sa svih strana. bice da je zbog toga sto smo tad imali jednog neprijatelja,a sad smo to jedni drugima medjusobno. uuuuf!
[ 44250 @ 07.12.2012. 16:32 ] @
Našao na IT sajtu kompletnu dokumentaciju za pločice TAS5630 http://www.ti.com/lit/ds/sles220b/sles220b.pdf. Zvao sam i EI PCB i rekoše da:

"Postovani,

Obzirom da niste poslali fajlove kako bi smo ih pregledali, dacu Vam cenu u mailu.
Cena po komadu bi bila 947 d/kom+3500 za izradu dokumentacije + 1800 din elektro testiranje.
Cena ploce je za materijal 1.6 mm sa 70 mikr bakarnom folijom.
Sto se zavrsne prevlake tice, nemamo u ponudi srebro vec: olovo-kalajni hal, bezolovni hal PBFree i hemijska pozlata.
Rok isporuke je 15 radnih dana.

Srdacan pozdrav

--------- "

i sad pošto je KOMPLETNA dokumentacija kod mene u zip-ovima to znači 3500 manje,a ako se uzdamo u sreću može se proći i za 1800 manje pa to izlazi na 947RSD što je i više nego podnošljivo.

Jedan TAS5630 gura na jedan zvučnik

PO Power output per channel W
RL = 2 Ω, 10% THD+N, clipped output signal 600
RL = 3 Ω, 10% THD+N, clipped output signal 400
RL = 4 Ω, 10% THD+N, clipped output signal 300

a na dva:
PO Power output per channel W
RL = 4 Ω, 10% THD+N, clipped output signal 300
RL = 6 Ω, 10% THD+N, clipped output signal 210
RL = 8 Ω, 10% THD+N, clipped output signal 160

što će reći da mu treba u najboljem slučaju torus od 600VA koji nakon ispravljanja daje 50Vdc da bi se dobila neka pristojna snaga od 2x240W ili se negdje varam?

Dalje,oko pojačala AV800:gledao sam sad ponudu hladnjaka na oglasima i mogu reći da je poprilično siromašna,svega par hladnjaka na nešto liče i imaju pristojnu cijenu a opet u RETAM-u ima http://www.retam.co.rs/#TWF0ZX...gcmViYXJh:MTI1w5c1MMOXMzAwbW0= ,dug 30cm,meso 1cm,rebra 4cm,visina 12,5cm i to mi izgleda za sad naprimamljivije. Ima ih i ovde http://store.comet.rs/rs/Searc...I6IjEwIiwiayI6ImhlYXQgc2luayJ9 zanimljivih cijena i oblika ali ovaj iz RETAMa mi najviše odgovara zbog dužine a i zbog toga što sa dva ta iz RETAMa mogu da napravim tunel i da postavim po ventilator sa prednje izadnje strane. A sad pitanje:da li bi takva postavka dva hladnjaka i dva ventilatora bila u mogućnosti da ohladi ukupno kW snage odnosno 2x500W? Nikad nisam radio tako velike snage pojačala pa nemam osjećaj kako bi to išlo ni šta je dovoljno a šta nedovoljno.
[ ackopk @ 07.12.2012. 17:05 ] @
To nije skupo. Jel si siguran da misle na tu dokumentaciju? Obicno pod tim ide razvijanje folija i ostale zezancije...
[ 44250 @ 07.12.2012. 17:12 ] @
U pravu si,sad mi čovjek kaže,tih 3500 ide dok god ne postoji prva dokumentacija. Kad se uradi ta prva onda su sledeće izrade bez tih 3500RSD...
[ 1OXB @ 07.12.2012. 17:32 ] @
Pa vidi ti sa njim da ti odmah radi te "sledece izrade"...
[ zeoN_Rider @ 07.12.2012. 17:42 ] @
Citat:
1OXB: Pa vidi ti sa njim da ti odmah radi te "sledece izrade"... ;)

Treba sa zadrškom uzeti taj igled PŠV-a, jer ako je izgled sa TI sajta to je aplikaciomi izgled.

Treba naručiti jednu ili dve pa ako sve proradi kako treba onda naručiti još.
[ 44250 @ 07.12.2012. 17:53 ] @
Citat:
1OXB: Pa vidi ti sa njim da ti odmah radi te "sledece izrade"...

E baš tako ću im i reći!
[ 44250 @ 09.12.2012. 09:37 ] @
Uh,kad sam ovo vidio pošle su mi sline...

...naročito slike prvog i drugog sistema. Ovaj prvi OTKIDA koliko impresivno izgleda,i baš me interesuje ima li iko nacrte za ovako nešto,zajedno sa tipom zvučnika? Po onoj narodnoj "Neka je on deb´o pa nek´ i nije kratak" ovo je rekao bi pun pogodak! Masivno za nošenje ali kad se donese...

Naročito je zanimljiv ovaj spisak sa dokumentacije druge i treće slike,pogledajte molim vas odnos veličina i ukupne snage tog sistema pa recite koliko ste zamislili da ima prije nego ste pročitali stvarnu situaciju. Ufff...
[ ackopk @ 09.12.2012. 10:09 ] @
Snage su sasvim realne za takav sistem i za te godine. Prijatelj mog caleta je kao mlad svirao u bendu, jednom prilikom smo bas pricali oko potrebne snage za ozvucenje nekih prostora i rece mi da su svojevremeno prostor koji danas prima 300 ljudi ozvucavali sa lampasima od po 20W. Ne jednim naravno vec par njih.

A kao sto i vidis raspored snage iz tog vremena nije kao danas. Koliko vidim na visoke ide 50W, srednje 300W a na bass svega 150W

Sa danasnjom muzikom na satelit od 300+50W ispod ide 18" sa 500-600W

@EDIT:

Ajde da navedem jedan od primera koji mi sad pade na pamet. Svima je poznad Dynacord Xa2 sistem?!
Evo njegove specifikacije:

Satelit sa 12" u horni sa HF-om od Electro-voice od 3" sa 112db glasnoce pri 1W.

Ispod toga dva bassa 18" sa po 600W RMS snage (1200W prog) i 101db glasnoce.

A sve to gura Dynacord SL 2400.

Takva konfiguracija ozvuci bez problema 1000 kvadratnih metara zatvorenog prostora
[ zeoN_Rider @ 09.12.2012. 10:15 ] @
To je prastari razglasni sistem i sasvim solidno je radio posao. Jedina mana veličina kutija sa prve slike.
[ 44250 @ 09.12.2012. 10:20 ] @
Citat:
ackopk: Snage su sasvim realne za takav sistem i za te godine. Prijatelj mog caleta je kao mlad svirao u bendu, jednom prilikom smo bas pricali oko potrebne snage za ozvucenje nekih prostora i rece mi da su svojevremeno prostor koji danas prima 300 ljudi ozvucavali sa lampasima od po 20W. Ne jednim naravno vec par njih.

A kao sto i vidis raspored snage iz tog vremena nije kao danas. Koliko vidim na visoke ide 50W, srednje 300W a na bass svega 150W

Sa danasnjom muzikom na satelit od 300+50W ispod ide 18" sa 500-600W

Ma pitam se kad su nam uši toliko evoluirale!

Nego šta kažeš na onaj sistem sa prve slike?

Citat:
ackopk
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ajde da navedem jedan od primera koji mi sad pade na pamet. Svima je poznad Dynacord Xa2 sistem?!
Evo njegove specifikacije:

Satelit sa 12" u horni sa HF-om od Electro-voice od 3" sa 112db glasnoce pri 1W.

Ispod toga dva bassa 18" sa po 600W RMS snage (1200W prog) i 101db glasnoce.

A sve to gura Dynacord SL 2400.

Takva konfiguracija ozvuci bez problema 1000 kvadratnih metara zatvorenog prostora

Jedan satelit i dva basa sa jednim pojačalom ili sve to x2?

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 09.12.2012. u 11:31 GMT+1]
[ ackopk @ 09.12.2012. 10:31 ] @
Code:
Ma pitam se kad su nam uši toliko evoluirale!

Ako malo bolje pogledas sta sam napisao videces da nam nisu usi evoluirale vec muzika. Srednja i visoka sekcija je i dalje 300W + 50W a onih 500W iz 18" vise osecamo nego sto cujemo

@EDIT:

Jedan sistem ide sa dva satelita, cetiri bassa i dva pojacala. Naravno uz to se isporucuju procesori i ostale zezancije za bolji zvuk.
[ 44250 @ 09.12.2012. 10:35 ] @
He he he,muzika svakako jeste evoluirala i to u raznim pravcima nema šta. Ma vidjeću oko ovih snaga jednom negdje,naći će se već situacija kad se najmanje budem nadao!

[ ElektronicarPG @ 16.12.2012. 10:16 ] @
COVJECEEEE samo sam zinuo kad sam vidio sta si dobio!!!!

Zelim ti da to sklopis i napravis onakko kako znas, a to je sve po pravilima i propisima audiotehnike!

Svaka cast i tebi, i naravno ovome sto ti je poklonio. Nemam trenutno puno vremena da citam sve, vidio sam samo sto je u igri. Jesi sklapao i radio sto vise?>
[ 44250 @ 16.12.2012. 14:32 ] @
Hvala Luka,nisam još ništa konkretno uradio oko ovog pojačala-treba da sakupim neke pare i informacije oko hladnjaka-prvo to da riješim a onda ću vidjeti dalje oko kutije. Kao i uvijek hladnjaci su ti koji diktiraju izgled (VxHxŠ) kutije a i sam raspored unutra. Prvi put radim sa ovako velikom snagom i ne smijem da se zalijećem naročito oko hladnjaka i hlađenja ovakvog čuda-a planiram da ga napravim što bezbjednijim i što "sitijim" energije u zalihama jer bi ga rado iznajmljivao. Biće slika kako budem išao napred samo da mi se napokon otrgne ova finansijska strana pa da ili propadnem ili se pokrenem kako treba-ova godina je godina šamara i stajanja u mjestu,nikad se ne vratila.