[ darence @ 25.11.2012. 02:43 ] @
Poštovani matematičari,

treba mi objašnjenje kako se od

dođe do

K je Košijeva funkcija nehomogene diferencijalne jednačine, f(x) je "desna strana" te jednačine (mada ne verujem da je to bitno)
[ Nedeljko @ 25.11.2012. 09:14 ] @
Pođi od definicije izvoda. Šta je ?
[ darence @ 25.11.2012. 10:52 ] @
pa trebalo bi da je prvi izvod. Ali kako konkretno to ovde primeniti ?
[ Nedeljko @ 25.11.2012. 11:28 ] @

Sad treba dokazati da kada prvi sabirak teži , drugi nuli, a treći . Naravno, sve to važi pod određenim uslovima za funkcije i .

treba da buse samo neprekidno. treba da bude definisano i neprekidno na ako je , odnosno na ako je , odnosno na ako je i da na tom pravougaoniku postoji i bude neprekidan parcijalni izvod od po .
[ darence @ 25.11.2012. 12:28 ] @
Svi uslovi koje si naveo su zadovoljeni po pretpostavci teoreme čijeg je ovo deo dokaza. Jedino mi u njenom dokazu nije bio jasan korak koji sam naveo još u prvoj poruci. Hvala za uloženi trud, mada verujem da postoji neki očigledniji način, pošto na predavanjima nije posvećena posebna pažnja tome ( a obično se sve postupno radi )
[ Nedeljko @ 25.11.2012. 15:40 ] @
Tako se radi, a postoji opsta formula za izvod po od . Zato se tome ne pridaje paznja.
[ darence @ 25.11.2012. 15:57 ] @
Ajde kad si se već setio te formule, podseti i mene
[ Nedeljko @ 25.11.2012. 21:46 ] @
Probaj da je izvedeš na prethodno opisani način.
[ Nedeljko @ 29.11.2012. 11:45 ] @

Kada prvi sabirak teži ka ako je parcijalni izvod funkcije po prvoj promenljivoj definisan i neprekidan na skupu .

Drugi sabirak je po prvoj teoremi o srednjoj vrednosti za integrale jednak za neko ako je funkcija neprekidna po drugoj promenljivoj na , a ukoliko je funkcija neprekidna na i funkcija je diferencijabilna u , onda drugi sabirak teži ka .

Ako je pritom funkcija neprekidna na i funkcija ima izvod u , onda na sličan način umanjilac teži ka .

Dakle, ako su ispunjeni uslovi

1) parcijalni izvod funkcije po prvoj promenljivoj je definisan i neprekidan na skupu ,

2) funkcija je neprekidna na i ,

3) funkcije i su diferencijabilne u tački ,

onda je

.
[ Sonec @ 29.11.2012. 15:49 ] @
To je nista drugo do Leibniz-ovog pravila za diferenciranje ispod znaka integrala. Pogledati prilog.
[ Nedeljko @ 29.11.2012. 16:28 ] @
Tja, mogao si da okačiš to ranije da ne moram ja da kucam. Džaba sad.
[ Sonec @ 29.11.2012. 16:37 ] @
Da si napisao kako izgleda konacna formula kad si bio pitan onda bih i okacio (jer sam smetnuo sa uma ovo pravilo, a da si ga napisao setio bih ga se momentalno). Mislim da nije bas sad dzaba, bar zna kako se zove pravilo (ako se nekada bude pozivao na njega), a i ovo moje ima i malo price oko samoga stava (oko pomocnih stavova koji se koriste u dokazu, na primer).