[ dule_lee @ 26.11.2012. 16:05 ] @
Pozdrav ljudi, potrebna mi je pomoć s obzirom da sam novu svetu admiinstracije, naravno ako se neko susretao sa problemom koji će biti predočen. Potrebno je podići Oracle XE bazu na CentOS-u 6.3. Našao sam par identičnih uputstava ne netu što se tiče instalacije i sve ide ok do trenutka kada se konfiguriše baza (http://www.davidghedini.com/pg/entry/install_oracle_11g_xe_on) i tu pukne, jave se 4 log fajla sa greškama (cloneDBcreation.log, cloneRmanRestore.log, postDbCreation.log i postScripts.log). Greške u log fajlovima su tipa
Create controlfile reuse ser database "XE" ...ORA-01034 : ORACLE not available
BEGIN dbms_backup_restore.zerodbid(0)...ORA - 27101 shared memory realm does not exist...
Pokušao sam da iskoristim više rešenja koja su ponuđena na netu ali nažalost nije dalo rezultata. Pišite ukoliko mislite da imate rešenje, svaki savet je dobrodošao. Unapred zahvalan :)
[ sasa_vu @ 26.11.2012. 18:45 ] @
Jesi proverio da li imas instalirane potrebne pakete?
Citat:

glibc should be greater than or equal to 2.3.4-2.41
make should be greater than or equal to 3.80
binutils should be greater than or equal to 2.16.91.0.5
gcc should be greater than or equal to 4.1.2
libaio should be greater than or equal to 0.3.104

http://docs.oracle.com/cd/E177...ll.112/e18802/toc.htm#BABGGAJA

I vidi imas li instaliran bc paket.
[ dule_lee @ 27.11.2012. 09:47 ] @
Početno nisu bili svi instalirani, pa sam ih dopunio tako da su svi uključujući i bc podignuti.
[ djoka_l @ 27.11.2012. 10:07 ] @
Najvažnija greška koja ti se pojavila je
ORA-01034

Ovo znači da instalacija DB fajlova ne može ni da počne jer nije podignuta instanca baze (nisu podignuti pozadinski servisi Oracle baze i nije alociran SGA).
Najčešći razlog je da varijable okruženja nemaju odgovarjauće vrednosti (ORACLE_HOME i ORACLE_SID). Verovatno si preskočio deo gde se kopira oracle_env.sh u .profile Oracle korisnika.
Drugi razlog zašto ovo može da se desi je da veličina SID-a nije dovoljna ili da je prevelika pa ne može da stane u RAM.

Uloguj se kao oracle korsinik, proveri ORACLE_HOME i ORACLE_SID, uloguj se sa
sqlplus / as sysdba
i onda probaj da startuješ instancu (iz sqlplus-a):
startup nomount

pa javi šta se dešava.
[ sasa_vu @ 27.11.2012. 10:41 ] @
Ne znam kako je instaliran sam OS, ali proveri i /etc/hostname i /etc/sysconfig/network fajlove da li su ok podeseni, narocito ako po logovima imas gresku gde se pominje listener uz ove sto si napisao.
[ dule_lee @ 28.11.2012. 08:03 ] @
Zdravo ljudi, izvinjite što malo kasnim sa odgovaranjem opšto sam momački zaginuo rešavajući ovo i hvala Vam svima koji ste odvojili vremena da se pozabavite ovom temom. S obzirom da je zahtev bio da se XE baza podigne na CentOS-u s tim da ne mora baš da bude poslednja verzija, posle velikog broja pokušaja da to izvedem na verziji 6.3 prebacio sam se na savet kolege na verziju 5.7 jer je on to već koristio i sve je manje više funkcionisalo kako treba. Podigao sam CentOS 5.7, bazu takođe podigao bez imalo problema...makar što se tiče instaliranja. Ali je onda nastao novi problem, ne mogu da se ulogujem sa sys ili system nalogom odnosno neće da mi prihvati šifru koju sam postavio. Prvo sam pomislio da sam možda pogrešno uneo šifru priliikom instalacije al i to nije baš tako lako jer treba da se 2 puta unese. Bilo kako bilo, oborio sam bazu, podigao novu, pažljivo uneo novu šifru pri novoj instalaciji i opet se dešava isto. Ne mogu da se ulogujem sa sys ili sistem nalogom.
[ sasa_vu @ 28.11.2012. 08:59 ] @
Koju ORA gresku dobijas?
Da li se logujes sa Oracle userom ili nekim drugim?
Ako je neki drugi, treba da bude member dba grupe koja se napravila prilikom instalacije baze.
[ djoka_l @ 28.11.2012. 09:30 ] @
Kao sys ne možeš tek tako da se uloguješ. Ono što možeš je
sqlplus sys/password as sysydba

Dakle sys mora da se uloguje sa opcijom "as sysdba". Ako ti password ne prolazi, uloguj se na mašinu kao oracle user i uloguj se na bazu sa:

sqlplus / as sysdba

pa onda, kada si u sqlplusu promeni pass systemu

alter user system identified by novi_pass;

Sve ovo pod uslovom da tebi baza uopšte radi.
Ako ne radi, pa zato ne možeš da se uloguješ, onda opet na oracle usera ukucaj

sqlplus / as sysdba
startup open
exit
[ dule_lee @ 28.11.2012. 09:49 ] @
Kakav sam ja amater, strašno. Probao sam sa ovom komandom i samo sam iz meni nepoznatih razloga šifru stavio pod navodnicima pa nije prošlo i ja sam
'ladno pomislio da ne mogu sa oracle nalogom to da uradim umesto da sam pročito šta mi je javilo kao grešku. Hvala Vam puno ljudi, nadam se da mi ne uzimate za zlo što nisam mućnuo glavom. Još jednom Vam se zahvaljujem na vremenu i pažnji i budite pozdravljeni.