[ Weifert @ 02.12.2012. 11:39 ] @
Cao svima, moze li mi neko reci kako se krecu cene 3D modeliranja i dobijanja 2D crteza.
Znaci da se uradi 3D model recimo nekog namestaja tipa ormar neki srednji a potom i 2D radionicki crtezi.
I za kuhinju me zanima isto koliko kosta 3D i 2D model i crtezi?
Koliko bi me to kostalo???
Hvala na informacijama unapred.
[ labicko1 @ 03.12.2012. 02:42 ] @
Pozdrav
Ako sam te najbolje razumeo, najverovatnije si postavio ovu temu na pogresnom forumu. Najverovatnije imas malu radionicu namestaja i potrebno ti je da tvoj rada prestavis klijentu u 3D i onda iz tog modela da dobijes sve tacne mere da bi radnik mogao to da odradi. Za tako nesto se koristi CAD programi, imas CAD podforum ovde na ES pa pitaj tamo za tacne cene. Pored velikih profesionalnih programa znam da za tu namenu imas i jednostavnije manje programe neki su cak i besplatni, jeftinije ce ti biti da zaposlis nekog klinca koji ce nauciti da radi sa tim programom nego da sa strane nalazis nekog da ti to radi, posto u tvom poslu dolaze do hiljade izmena.

Inace na ovom forumu gde si postavio pitanje se radi drukciji 3d modeli, nesto sto sluzi za vizualizaciju, mnogo realniji izgled nego sto ces dobiti u CAD programu, samo za tvoj posao ovako nesto ti nije potrebno. Inace 3d modeli sa renderingom u ovj nasoj bransi moze te kostati od nekoliko stotina evra pa do nekoliko hiljada, sve zavisi sta zelis. Verujem da su CAD modeli znatno jeftiniji ali to proveri kod ljudi koji se time bave.

Cisto da vidis razliku

CAD render :


MAX - Maya render:
[ Weifert @ 03.12.2012. 18:50 ] @
Ok hvala na detaljnom odgovoru. Nemam firmu vec bih kod sebe nesto uradio sa ovakvim renderom u pocetku da vidim kako ce da izgleda a potom da pravim po radionickim crtezima. U svakom slucaju hvala. Snasao sam se u medjuvremenu, nisam ni znao da mi dalji drugar cacka ove svari.