[ Sonec @ 02.12.2012. 22:44 ] @
Skoro sam cuo od jednog profesora za ovu vrstu analize (ako se tako sme reci), spomenuo nam je (ne drzite me za rec) da je u njoj dovoljan i potreban uslov da bi red bio konvergentan da mu opsti clan tezi nuli (divota), da je ona kao da odemo na Mesec i iskljucimo mozak (to se naravno salio malo).

Cuo sam da je zasluzna za dokaze nekih vaznih matematickih teorema (dal ju je koristio i Endru Vajls za svoj cuveni dokaza (moguce da gresim)).

Interesuje me da li neko zna nesto vise o njoj i njenim primenama.

Molio bih bez linkova sa Wikipedije i slicnih sajtova. Ako neko nesta zna neka kaze svojim recima.
[ Sonec @ 24.01.2013. 16:11 ] @
Niko nista? Knjah, dobro.
[ Nedeljko @ 24.01.2013. 17:03 ] @
Iskreno, javio bih se da nešto znam. Sorry.
[ Milosh Milosavljevic1 @ 26.01.2013. 16:52 ] @
To je deo teorije brojeva. Neka je za proizvoljni racionalan broj: . Uvodimo normu na Q na sledeci nacin . Ova apsolutna vrednost se zove p-adska norma i moze se pokazati da je norma, tj zadovoljava , i . Imas teoremu Ostrovskog koja kaze da su sve norme na Q ili obicna apsolutna vrednost ili p-adska, gde je p prost.(do na stepen). Ovo se dalje moze prosiriti na skup realnih brojeva i raditi analiza i to u kompletnom prostoru, sto je krajnje moderno ovih dana i mnogo ljudi se bavi ovim stvarima. Radili smo deo ovoga na kursu diskretne matematike, u sklopu resavanja jednog diskretnog problema poplocavanja, mogu da napisem i neki detaljniji odgovor, ako te zanima.
[ Nedeljko @ 26.01.2013. 17:30 ] @
Pa, mogao bi da napišeš nešto detaljnije. Mene pre svega zanima kako se to primenjuje na druge probleme.
[ Sonec @ 26.01.2013. 18:09 ] @
@Milos: Cuo sam da je Djanko preko toga dokazivao dal teoremu Monsky-og o poplocavanju kvadrata trouglovima. Dobar je Djanko :) Verovatno vam je pricao (samo kao pricicu, ne mislim teorijski) i o Langlands programu, to bi licilo na njega.
Citat:
Nedeljko:Mene pre svega zanima kako se to primenjuje na druge probleme.

Ne znam koliko ti ovo opisuje: http://www.matf.bg.ac.rs/files/Miljan_Brakocevic_Apstrakt.pdf

[ Nedeljko @ 26.01.2013. 19:38 ] @
Od priče bih više voleo nešto konkretno.
[ Milosh Milosavljevic1 @ 28.01.2013. 09:50 ] @
Jeste, bas je teoremu Monskog dokazivao p-adskom analizom. Sad sam usred ispitnog roka, pa ne stizem, ali cim se zavrse ispiti (za jedno 20 dana), otkucacu taj dokaz ovde, sa jos po necim i jos neke stvari iz p-adske. Pricao je o Langlands programu, zaneo se covek ceo jedan cas o tome. Meni su njegova predavanja najzanimljivija, covek bas zna da predaje. Inace, diskretna omiljeni predmet

[Ovu poruku je menjao Milosh Milosavljevic1 dana 28.01.2013. u 11:06 GMT+1]