[ PassingBy @ 03.12.2012. 17:28 ] @
http://www.b92.net/video/video...12&dd=03&nav_id=665488

Opet se po medijima gura neki "pronalazač", samo ovaj je ili najopasniji od sve preostale dece (Žarko, Marko, Miško i Slavko), ili je "genuine". Kažem najopasniji, jer ako je prevarant, bogme dobro se pripremio: "opipljiv izum", ima pomoćnike, partnere, zvanje, uverljivu priču. Međutim nekako sve to izgleda i suviše dobro da bi bilo istinito.

Dodatak:
Tanjug, prilog iz marta meseca: http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=56515&videoID=251120
RTS, isto prilog iz marta meseca: http://www.rts.rs/page/stories...estonica+solarnih+toplana.html
Članak Politike: http://www.politika.rs/rubrike...dnjevac-grejati-i-zimi.lt.html - Po Politici izumitelj Vla­dan Pe­tro­vić ima zvanje profesor doktor
[ ventura @ 03.12.2012. 18:02 ] @
Ne verujem da je prevarant, jer ta tehnologija postoji i komercijalno se koristi već par decenija, više verujem da je u pitanju zanesenjak kome su tehnička rešenja bitnija od ekonomskih.

U principu ti solarni kolektori postoje već decenijama i zovu se - CSP (Concentrated Solar Power). Rezervoari toplote takođe postoje tako ni da to nije neka specijalna nauka. U svemu tome je cena ključan faktor... Sa dovoljno velikim rezervoarom, i opremom koja može da koristi različte nivoe temperatura, ti možeš da čuvaš energiju mesecima.. Međutim ključno je pitanje koliko to sve ima ekonomskog smisla.

Po trenutnim ciframa ova elektrana u Badnjevcu po instalisanom kilowatu košta oko €20.000/kW, međutim pronalazač tvrdi da se na velikim snagama od par stotina MW cena može spustiti na €4000/kW što je super, ali to su samo lepe želje pronalazača, ne mora da znači da će tako i biti. I mislim da je upravo u tome problem. Komercijalne investitore ne može da nađe jer je u pitanju jako skupa tehnologija, verovatno je kompletno zaluđen idejom i veruje 101% u nju (čim je spucao životnu ušteđevinu da napravi taj prototip), i jedini način mu je preostao da kuka po novinama i pokuša da iskamči od države neki novac. Lično mislim da država treba da podrži razvojne projekte ovog tipa, ali samo ako se to dovede na neki komercijalni nivo, jer ako finansiramo tuđe maštarije i lepe želje, samo ćemo da bacamo pare.

Ilustracije radi trenutno najpopularnije komercijalne CSP tehnologije koštaju €3000/kW za parabolične kolektore bez storagea, nekih €5000/kW sa 6h rezervoarom, za solar tower postrojenja cena je €4500/kW sa 7h rezervoarom odnosno €7000 sa 12-15h rezervoarom. Dakle tehnologija je tu, razvijena, proverena, i tačno se zna koliki je capex takve investicije. U slučaju elektrane iz Badnjevca, investitori ulažu novac i nadaju se da će pronalazač uspeti cenu da spusti na nivo koji već garantovano imaju kod konkurentne, a ako ne uspe, platiće instalisani kilowat 3-4 puta više nego što je komercijalna vrednost i kupuju u neku ruku mačku u džaku.


Prvi put kad budem išao na taj kraj svratiću pored čoveka da popričam sa njim jer možda je projekat interesantan, a da su se realne činjenice zagubile u interpretaciji naših profesionalnih novinara..
[ cika dacha @ 04.12.2012. 10:59 ] @
[email protected] mislim da je ovaj covek cool ipak je je sve moguce, pa i tesli su se smejali u matici Srpskoj!

svrati do coveka i pozdravi ga!
[ Java Beograd @ 04.12.2012. 12:02 ] @
@Ventura
Kako se energija čuva mesecima ?
[ ventura @ 04.12.2012. 12:03 ] @
Ne kažem ja ništa protiv čoveka, i meni se dedica sviđa... Čovek je napravio stvar koja funkcioniše, samo je sad pitanje ekonomske isplativosti u ovom trenutku.
[ morihei ueshiba @ 04.12.2012. 18:59 ] @
Ovde je u pitanju dvostruka inovacija:
1. Koncentrator. Ovaj oblik jos nisam video nigde i deluje prilicno interesantno. Inace, postoji nekoliko tipova koncentratora i tu je geometrija poznata, istrazivanja se vrse uglavnom na trazenju materijala za reflektore (dobra refleksija, niska cena, fizicke osobine - otpornost na spoljne uticaje i slicno) i prijemnike koji treba da apsorbuju energiju, zadrze i prenesu dalje sa sto manje gubitaka.

Ima jos jedna interesantna geometrija, za stacionarni sistem bez tracking-a kao sastavni deo objekta, a sluzi za dobijanje toplotne i el. energije iz istog sistema. Ne znam da li je negde primenjen, ali deluje prilicno interesantno (o efikasnosti moze da se raspravlja).

Pre par godina sam zavrnuo par srafova na ovom sistemu. Znam da je prof. Hans Grasmann imao na raspolaganju veoma ozbiljnu sumu za razvoj tog projekta. Poslednje sto sam cuo je da je krenula serijska proizvodnja i da je cena jednog sistema negde oko 4000 evra. Postavljen je na par mesta u Italiji i Nemackoj, ali ne znam nista o efikasnosti. Inace, imao je problema sa tracking-om, a to zna da kvari srecu devojci ako se ne postavi kako treba, ne znam kako je resio problem.

Ako se ne varam, G.Petrovic je izjavio da temperatura u zizi njegovog sistema moze da dostigne 1800 °C...deluje mi neverovatno, ali ako je istina, to je veoma znacajan skok u tehnologiji. A povlaci za sobom pitanje koji materijal koristi u sakupljacu i kako je to sve reseno. Ako je tacno ono sto on tvrdi, onda je iskoriscenost njegovih sfernih reflektora fantasticna sto povlaci za sobom manju povrsinu potrebnu za dostizanje istog efekta, manje materijala itd.

2. Akumulator. Trenutno se koriste akumulatori koji skladiste toplotu po ovom pricipu koristeci glauberovu so kao najjeftinije resenje, pogotovu za velike sisteme. Medjutim, on govori da ne koriste so, nego vazduh, pominje priblizavanje idealnom Karnoovom ciklusu...sve to vrlo zanimljivo zvuci. Ako je sve navedeno tacno, onda veci deo vrednosti projekta lezi upravo u tom akumulatoru.

Oko cene - kolika je instalisana snaga ovog pilot postrojenja? Negde sam video da je cena investicije bila oko 100k evra, zna li neko prave cifre?
Sigurno je da ce uvodjenje u neku vrstu serijske proizvodnje bitno smanjiti cenu/kw, ali tek predstoji ispitivanje u narednih najmanje godinu dana da se saberu cifre i da se vidi isplativost.
Ovo stvarno izgleda zanimljivo, bilo bi lepo da se onaj decko, njegov saradnik, ukljuci u diskusiju pa da nam odgovori na neka pitanja. Tu je negde sigurno
[ Homer J. Simpson @ 04.12.2012. 20:31 ] @
Mozda i jeste neki pronalazac ali nije prvi: http://gizmodo.com/5950344/thi...xcess-wind-power?post=53402853
[ ventura @ 04.12.2012. 21:12 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power
[ djordjeno @ 05.12.2012. 10:43 ] @
Da li neko moze da iznese racunicu isplativosti investicije prema trenutnoj ceni kW?
Ako se ne varam trenutna cena kW dobijenog iz fosilnih goriva je 5 evro centi po kW.
[ Commandant Carlos @ 05.12.2012. 17:01 ] @
od ovog nema nista, dedica tvrdi da je nasao nacin da cuva toplotnu energiju duze od 3-4 meseca sto je nezamislivo da je ekonomski isplativo, ovo je ravni perpetuum mobila iz Herceg Novog
[ Homer J. Simpson @ 05.12.2012. 17:27 ] @
I onaj Englez tvrdi da (tecni) azot moze dugo da se cuva pa pretvori
[ risp73 @ 05.12.2012. 19:15 ] @
... proizvodi po potrebi i u kontinuitetu - 24 časa na dan, i tako 365 dana u godini.

Ima li profesor u vidu da do danas niko nije uspio da napravi elektranu (od potočare do nuklearne)
koja čitavu godinu radi bez i najmanjeg prekida?


... jer bi uposlio na hiljade firmi koje se bave tehnologijama, uposlio bi celu mašinsku industriju, ...

i ukinuo sve što sada radi ta mašinska industrija?


... ako Kragujevac nije zainteresovan za moju ideju, tu su inostrane kompanije iz Škotske, Engleske,
Norveške, Italije i drugih zemalja čiji su predstavnici bili ili će doći ...


Profesor kao da malo plaši. Ne znamo naravno šta će reći oni "koji će doći", interesantno bi bilo čuti
ko su i šta kažu oni "koji su bili".


... pronalazač, koji je do sada zaštitio 36 patenata

To što je pronalazak zaštićen ne znači da je upotrebljiv i rentabilan. Patent samo garantuje originalnost.
Bilo bi fino kad bi profesor navedo na osnovu koliko (i kojih) njegovih patenata neko nešto uspješno proizvodi.


Uostalom, ventura je na samomo početku sve fino objasnio.