[ zguzvan mozak @ 04.12.2012. 12:29 ] @
Izvinjavam se ako tema nije na pravom mestu, ali nisam znao kome tacno da se obratim. Imam sound forge pro 10 i koristim ga samo za secenje i konvertovanje muzike za mobilni telefon. Mene zanima kako da podesim mono melodije da bi bile sto kvalitetnije jer kad ih prebacim na telefon zvuce katastrofalno, melodija je nekako zbrkana, nejasna i teska za uvo. Na koliko Kbps i na koliko Hz da je stavim i da li u ovom programu ima jos neka podesavanja koja bi mogla biti od pomoci?
Inace radi se o telefonima samsun S5230W i sony ericsson expiria mini pro, ako je to bitno.
Unapred zahvalan
[ cyBerManIA @ 04.12.2012. 14:32 ] @
Postavi na 128 Kbps i 44.1KHz, i bice super. :)
Minut zvuka iznosi malo ispod 1Mb, pa nema potrebe ici na nizi kvalitet.

Pozdrav
[ Filip_ @ 04.12.2012. 17:13 ] @
Upravo sto gore rece clan CyberMania.
Ako zelis samo da "radi posao" bez vecih zahteva u kvalitetu, a ujedno i da je cujes zadovoljavajuce, onda je Mp3 format u 44100Hz i 128 Kbps sasvim ok.

P.S. - Kad otvoris fajl u Sound Forge-u ides na Save as -> Custom pa odaberes, evo ga je jedan ss da ne bude zabune.Pozz :)
[ zguzvan mozak @ 05.12.2012. 12:59 ] @
Puno vam hvala, sad je puno bolje, jos malo utisam basove i super je. Imam jos jedno pitanje. Kad snimim melodiju koju sam obradio obavezno mi pored nje snimi i SFK file. Da li to mora tako i da li moze u opcijama da se to iskljuci. Jos jednom veliko hvala
[ Filip_ @ 05.12.2012. 15:02 ] @
Sfk fajl je,prosto receno, fajl koji kreira prilikom ubacivanja audio fajl-a u Sound Forge i pomaze programu da ponovo, brze kreira waveform i importuje isti fajl prilikom ubacivanja istog sledeci put. Prilikom exportovanja fajl-a u wav, mp3 on kreira mali fajl sa tom ektenzijom, a mislim da se skida na sledeci nacin (anyway mozes ga posle export-a izbrisati neces pogresiti za ono za sta koristis).

Znaci u gornjem meniju imas Options -> Preferences -> File , pa potom cekiraj "Delete temporary files on close" . Mislim da je to to. (elem verovatno ce pokusati da nadje Sfk fajl onda, pa ce da prijavi da ga nije nasao, ali klikni 2 puta na ok kako Sony nalaze :) i prilikom novog pokretanja S. Forge-a neces imati problema, ima i tu neko podesavanje da ne trazi te sfk fajlove od proslog audio fajl-a koji je ubacen, ali to sam zaboravio:) )

Pozz.