[ sinisamilutinovic @ 05.12.2012. 10:01 ] @
Da li negde postoji evidencija o prosecnoj plati po zemlji geografskog porekla stranog investitora. Znamo da podatke o prosecnoj zaradi objavljuje Republicki zavod za statistiku i tamo se mogu naci plate po granama, delatnostima, gradovima, opstinama, okruzima i sl. Da li negde postoje podaci po zemlji investitora.
Primera radi
Bugarski kapital prosecna plata 32.000
Nemacki kapital prosecna plata 37.000
itd bez pominjanja imena investitora.

Mislim da bi ovakva statistika bila itekako korisna kako za poslodavce tako i za radnike koji participiraju aktivno u trazenju posla na trzistu rada.
[ ventura @ 05.12.2012. 10:03 ] @
Citat:
sinisamilutinovic: Da li negde postoji evidencija o prosecnoj plati po zemlji geografskog porekla stranog investitora.

Ne verujem da je uopšte moguće izvući tu statistiku.

Šta da radiš u sitaciji kada je vlasnik firme recimo 60% strana firma i 40% domaće fizičko lice?
Ili kada je vlasnik firme druga domaća firma, a njen vlasnik je strana firma?

itd.
[ sinisamilutinovic @ 05.12.2012. 11:45 ] @
Slazem se da postoji problem kad je mesano domace-strano vlasnistvo. Mozda bi mogla statistika tipa kontrolni stok-udeo preko 50 odsto recimo nemacka firma, 25 odsto nasa firma i 25 odsto recimo holandska firma, da se u statistici vodi kao nemacka firma. E sad sa druge strane ako imamo 5*20% razlicite zemlje i razliciti vlasnici opet dolazimo do problema.
Mislim da bi RZS mogao recimo da statistikom obuhvati sve firme sa vise od 50 odsto udela stranog kapitala pa da kategorizuje recimo ako je preko 50 odsto nemacki kapital u kategoriju nemacke firme, a ako je 5*20 odsto razlicite zemlje da napravi kategoriju mesani strani kapital ili mesoviti domaci i strani kapital
[ Java Beograd @ 05.12.2012. 11:50 ] @
Ti si, Siniša, potpisan kao CEO, pa imajući u vidu i tvoje prethodne postove vidim da imaš dileme oko visine plate radnicima. Naravno, pohvalno je prodiskutovati o svojim nedoumicama, mada, iskreno govoreći, možda forum i nije pravo mesto za to. Ali nema veze ...

Bilo kako bilo, iskreno mislim da je irelevantna informacija koja bi dala statistiku po zemlji investitora, jer, kao što znamo, plate zavise ponajviše od grane industrije. Industrija prerade nafte odavno je među najboljima, pa se onda, na primer, može steći pogrešna slika da ruski kapital daje prosečnu platu radnicima neznamnijakoliku. A siroti Bugari, na primer, kupili "Prvi Maj Pirot", pa onda preko statistike možemo da pomislimo kako oni najviše mrze srpske radnike. A stvari ipak stoje drugačije.

Plata se formira prema ceni na tržišu radne snage. Dakle, da sam ja investitor, sa koliko god kapitala raspolagao, iz koje god zemlje dolazio, ne bih spremačicu u Srbiji platio više od 250 EUR. To je to, toliko to košta. Radnici na odgovornijim i zahtevnijim radnim mestima - naravno već kako to ide - koštaju više. Dakle, formiraš visinu plate tako da radnik bude relativno zadovoljan, svesan da sa onim šta ima da ponudi poslodavcu, ne može da nađe bolje. Ili bar: ne može lako i brzo da nađe bolje. Fluktuacija radne snage je izuzetno nepovoljna za poslodavca, pa zato postoje i oni godišnji bonusi, jubilarne nagrade i slično.

Takođe, cena radne snage zavisi i od grada. Možda ćeš knjigovođu u Vladičinom Hanu moći da platiš 200 EUR, ali u Bgd, bez 400 EUR ni ne pomišljaj da daš oglas. (ovo je samo primer, pojma nemam kolike su plate knjigovođama) A i ona spremačica od malopre je iz Bgd. U Knjaževcu bi je našao i za 100 EUR
[ Homer J. Simpson @ 05.12.2012. 12:19 ] @
Koja je poenta statistike kad vecina nasih poslodavaca osniva firme preko Kipra, Holandije, Luksemburga, Engleske, Sejsela i ostalih ostrva (ne krivim ih, i ja bih tako)? I kad strani poslodavci dolaze iz neke zemlje a centrala im nije u toj zemlji? Ta statistika bi bila jedna glupa generalizacija.
[ Boris Tadić @ 07.12.2012. 13:45 ] @
srBska neto mesečna = EU bruto trodnevna, tj. polusedmična.
[ sinisamilutinovic @ 07.12.2012. 14:01 ] @
Vrlo je tesko napraviti ovu evidenciju, skoro nemoguce, ali mislim da bi nesto o cemu sam govorio u prethodnim postovima bilo vise nego korisno. Primetno je da postoje strani poslodavci koji placaju radnike cak i manje od domacih, ali i onih koji placaju odlicno.
[ Boris Tadić @ 08.12.2012. 07:49 ] @
U kineskim prodavnicama svuda u srBiji je do 120e plata, a već u restoranima i hotelima kineskih vlasnika/suvlasnika je od 5 do 30 puta viša, i to sve u krugu od 5km.

Ne da je skoro nemoguće napraviti prosek, nego je stvarno nemoguće, jer imaš 10 nepoznatih pojedinačno varijabilnog opsega, totalno neodređenog, mahom subjektivnog, kvalitativno raznolikog, mentalno specifičnog, privredno nestalnog, vremenski kojekakvog i to je = 1010 kombinacija koje mogu i ne moraju da znače ništa, ne znaš kada je koja validna, a kada i nešto pomisliš da neka znači - onda nemaš način da otkriješ dužinu trajanja tog značenja i uopšte relevantnost za ukupnu računicu, osim kao tek još jedan uzorak.

Jednostavnije bi bilo da si tražio prosečan prečnik zvezde u univerzumu, tamo se sve završava samo na matematici, ovde je ipak zakon trenutnog utiska najuticajniji.