[ Bojan Basic @ 05.12.2012. 19:05 ] @
Izlažem hronološki. Jednom kada sam pokušao da uključim kompjuter normalno su zasvetlele lampice na optičkim drajvovima, javio se i štampač, zasvetlela crvena lampica da disk radi... maltene sve normalno osim što monitor nije davao nikakvu sliku, tj. ponašao se kao da ne dobija nikakav ulaz od kompjutera. No, (pored monitora) ipak nije baš sve bilo kao kad se normalno uključuje kompjuter: naime, nije se čuo onaj pisak koji signalizira da je sve u redu (nije se čuo niti bilo kakav drugačiji pisak, prosto matična ploča nije davala nikakav zvuk). Nazovimo celu ovu situaciju „simptom A“, pošto ću se vratiti na nju kasnije u tekstu. Uglavnom, sve što sam tad uradio bilo je da malo prodrmusam kablove, malo ih jače gurnem u ležište, i potom se kompjuter sasvim normalno upalio i sasvim normalno radio. Uveče sam ga normalno isključio i otišao na spavanje (a sve vreme je, kažem, sasvim uobičajeno radio nakon što se onaj „simptom A“ rešio drmusanjem kablova), i ne sluteći da mi je to bio poslednji put da sam ga uspeo uključiti. Naime, kada sam sutradan ustao i pritisnuo dugme za uključivanje, nije davao bukvalno nikakve znake života, kao da uopšte nema struje. I ispostavilo se da mu je napajanje otišlo u večna lovišta (kao da je volšebno crklo preko noći; prilikom uključivanja ujutru nikakav prasak nije se čuo, nikakav dim nije izlazio niotkuda, prosto je kompjuter bio mrtav). Uglavnom, kupio sam novo napajanje i montirao ga. Sada kompjuter uredno dobija struju ali i dalje ne može da se normalno pokrene: opet ispoljava „simptom A“, s tim što ovog puta nikakvo drmusanje kablova ne pomaže.

Pokušao sam da sačekam neko vreme kako bih preko zvučnika čuo da li se Windows podiže (tj. da nije slučajno problem samo u monitoru — mada, ponavljam, nema onog piska s matične ploče pri uključivanju, pa svakako nije ni bilo logično da problem bude u monitoru); Windows se zaista ne podiže. Vadio sam RAM memoriju i čistio kontakte, bez rezultata. Otkačinjao sam optičke drajvove da vidim nije li slučajno napajanje preopterećeno (mada ne bi smelo biti budući da je jače od starog, a staro je guralo tu konfiguraciju godinama), jok, ne pomaže. Ima li ideja šta bih još mogao pokušati u kućnoj radinosti?
[ Jbyn4e @ 05.12.2012. 19:54 ] @
Nisam siguran šta je simptom A u tvom razlaganju, ali nema veze.

Pođimo redom. Da li se upali slika na monitoru, piše li nešto?
Ako da, problem je verovatno do windowsa.
Ako ne, da li svetli bilo kakva lampica, čuju li se kuleri?
Ako da, problem može biti grafička, procesor... mada bi onda ploča trebalo da pišti
Ako ne, problem je ili ploča ili napajanje (opet).

Moje mišljenje je da je tebi najverovatnije ploča problem, ako je kompjuter stariji od recimo 4 godine.
[ Bojan Basic @ 05.12.2012. 20:20 ] @
Citat:
Jbyn4e:
Nisam siguran šta je simptom A u tvom razlaganju, ali nema veze.

„Simptom A“ je ovakvo ponašanje:
Citat:
Bojan Basic:
...normalno su zasvetlele lampice na optičkim drajvovima, javio se i štampač, zasvetlela crvena lampica da disk radi... maltene sve normalno osim što monitor nije davao nikakvu sliku, tj. ponašao se kao da ne dobija nikakav ulaz od kompjutera. No, (pored monitora) ipak nije baš sve bilo kao kad se normalno uključuje kompjuter: naime, nije se čuo onaj pisak koji signalizira da je sve u redu (nije se čuo niti bilo kakav drugačiji pisak, prosto matična ploča nije davala nikakav zvuk).

Dakle, to se desilo jednom prilikom ali sam brzo posle toga uspeo da upalim kompjuter, samo sam malo prodrmao kablove. Sledeći put kad sam pokušao da ga upalim (sledećeg dana) napajanje je bilo skroz mrtvo, a kad sam kupio i stavio novo napajanje ponovo se ponaša kao u ovom citatu, s tim što sad drmanje kablova ne pomaže.
Citat:
Jbyn4e:
Da li se upali slika na monitoru, piše li nešto?

Ne. Treperi lampica monitora, ne dobija nikakav signal od kompjutera.
Citat:
Jbyn4e:
Ako ne, da li svetli bilo kakva lampica, čuju li se kuleri?

Zasvetle sve lampice koje i inače svetle (od optičkih drajvova, lampica za rad diska itd., čak se i štampač javi kao što se uvek javlja kad uključim kompjuter), normalno se vrte i kuleri, sve oko kućišta vizuelno izgleda normalno, jedino što ploča ne pišti nikako (ni onaj jedan pisak, kao da je sve u redu, niti neki drugačiji pisak koji bi signalizirao da nešto ne valja).
Citat:
Jbyn4e:
Ako da, problem može biti grafička, procesor... mada bi onda ploča trebalo da pišti

Ne pišti baš nikako.
Citat:
Jbyn4e:
Moje mišljenje je da je tebi najverovatnije ploča problem, ako je kompjuter stariji od recimo 4 godine.

Kompjuter jeste prilično star, popravka se ne bi isplatila ako je ploča crkla. Postoji li nešto bezazlenije što bih još mogao ispitati pre nego što preostane ploča kao jedina mogućnost (što bi značilo da mi je vreme za odabir novog kompa)?
[ calexx @ 05.12.2012. 20:43 ] @
Da još malo prodrmaš memoriju, meni je to najsumnjivije.
[ gilopile @ 05.12.2012. 20:43 ] @
Lici na gremlinski kvar. Vrlo moguc los kontakt negde u konektorima ili slotovima, a neretko i CPU zna da izgubi kontakt i potrebno ga je izvaditi i ponovo vratiti u socket.

Za ovakvu rabotu je najbolje sve pocupati vani i dobro pogledati na svetlu i ocistiti sve kontakte, pocev od PCI, PCIe, DIM...(oDlicno dodje neka cetkica za slikanje ili za pranje zubiju). Obavezno i baciti oko na elkose i videti da li ima neki naduvani ili iscureli.

Kada je ploca vec vani, pokusaj da umetnes samo jedan stap memorije, graficku ili spoji mon. na integrisanu (ukoliko je ima), spoji napajanje i startuj. Ako ni tada ne proradi, pokusaj sa vadjenjem baterije BIOS-a i posle par min. vrati i pokusaj ponovo.

EDIT: da, moguce je da je memorija izgubila kontakt, a zavisi koji kontakt, jer ne javlja BIOS post beep, pa je najbolje da je izvadis i pokusas startovanje bez memorijskih modula, pa ako je sve ok dotle, onda ces dobiti 3 kratka beep-a zbog nedostatka RAM-a. Tako uraditi i bez g. kartice i videti da li ce se oglasiti beeper.
[ Bojan Basic @ 05.12.2012. 21:01 ] @
Izvadio sam grafičku, izvadio memoriju, otkačio sve diskove i sve optičke drajvove i probao tako bez ičega da ga uključim. Rezultat: ponaša se potpuno isto kao i do sada, apsolutno ništa ne pišti. Sad sam izvadio bateriju BIOS-a, vratiću je za koji minut pa ću se javiti sa najnovijim informacijama.
[ gilopile @ 05.12.2012. 21:06 ] @
Ako ne urodi plodom reset CMOS-a, onda pokusaj jos i sa vadjenjem i ponovnim vracanjem proc. u socket. Baci oko i na 4pin napajanje za procesor da li je lepo usao konektor.
[ Bojan Basic @ 05.12.2012. 21:43 ] @
Evo, posle vraćanja baterije i dalje nema nikakvih promena. Procesor mi nije zgodno da sada vadim jer nemam pri ruci termalne paste da ga vratim posle vađenja.
[ Binary Mind @ 05.12.2012. 23:11 ] @
Prilazem temu sa slicnim problemom i nacinom dijagnostike koji se primenjuje u takvim slucajevima (zargonski se naziva "karton dijagnostika"), pa kad' budes imao uslova, procitaj celu temu, da bi stekao uvid sta se desava, i prioni na posao Ovaj nacin dijagnostike se inace primenjuje u svim servisima racunara.
[ gilopile @ 05.12.2012. 23:43 ] @
Ili `kesa dijagnostika` - Ja uvek kad mi stigne neka ploca iskoristim kesu od kurirske sluzbe:) Nema dok se ne postavi na astal i ne vidi pod reflektorskim svetlom i ne opipa prstima (najbrza medju-dijagnostika), sta se greje, sta ne i koliko, pa polako u otkrivanje kvara - Boze pomozi dijagnostikom, tj. svim raspolozivim istrumentima i rezervnim ispravnim hardverom...
[ Aleksandar Đokić @ 06.12.2012. 00:46 ] @
Takve probleme uglavnom pravi memorija, ali ti kazes da si je cistio. Stavi drugu pa probaj, neophodno je da to probas. Moras probati i drugu graficku. Posto si zamenio napajanje, otkaci hdd i sve opticke uredjaje pa probaj.
[ dragon @ 06.12.2012. 07:09 ] @
Daj nam tacan naziv maticne ploce, da vidimo da nije neki standardan kvar (pojedini modeli ploca imaju specificne probleme).
[ flighter_022 @ 06.12.2012. 08:02 ] @
Citat:
Bojan Basic:a kad sam kupio i stavio novo napajanje ponovo se ponaša kao u ovom citatu


Trebalo bi da od napajanja ka maticnoj ploci idu 2 seta kablova. Jedan je sa onim dugackim konektorom (valjda 24 kabla), a drugi sa 4 kabla, i najcesce se povezuje vrlo blizu procesora. Proveri da li si taj drugi (sa 4 kabla) prikljucio. Moguce je da je staro napajanje zaista bilo lose, a da novo (i ispravno) nije povezano kako treba.
[ djoka_l @ 06.12.2012. 08:07 ] @
Ovako slično se meni desilo kada sam imao problema sa napajanjem. Posledica neispravnog napajanje je bilo to da mi crkne integrisani stabilizator napajanje koji se nalazi na samoj matičnoj ploči.
[ flighter_022 @ 06.12.2012. 08:20 ] @
Ja sam pre par godina imao jedan zanimljiv problem. U hotelu gde sam radio bilo je nekih 40-50 racunara. Od toga, barem pola slicna ili potpuno ista konfiguracija, od istog dobavljaca (ili barem isto napajanje, maticna ploca i kuciste).

Prijave mi jednom da "racunar ne radi" (klasika). Pogledam racunar, ukljucimn, on dodje do pojavljivanja logo-a iz BIOS-a, pa se restartuje, i tako u krug. Nista biib, nikakvi drugi simptomi (osim samog restarta). Probam najnormalnije da povadim sve sto nije apsolutno neophodno, racunar radi! Vratim HDD, racunar radi. Vratim DVD ROM, simptomi se ponavljaju. Donesem drugi (potpuno nov, neotpakovan) DVD, opet isto, i sa trecim, cetvrtim. Sta je sada?! Na kraju promenim napajanje i sve se vratilo u normalu, sa svim ostalim komponentama ne promenjenim. Ovaj problem je bio specifican za taj konkretan tip racunara (tj. za sve racunare koje smo imali sa tim napajanjem i maticnom plocom). Izgleda da je (u napajanju) deo za stabilizaciju 12V bio samo delimicno ispravan, i da je struja koju DVD (ali samo ako ima disk unutra!) bila dovoljna da ga dovede u nestabilno stanje i dovede, dalje, do restarta.
[ valerijan @ 06.12.2012. 10:47 ] @
Odlična tema, odavno nije bilo ovako interesantnog štiva... Nadam se da će "se" pronaći rešenje za problem.

Jedno pitanje:

Citat:
Bojan Basic:...Uglavnom, sve što sam tad uradio bilo je da malo prodrmusam kablove, malo ih jače gurnem u ležište, i potom se kompjuter sasvim normalno upalio i sasvim normalno radio...


Da li to "sasvim normalno paljenje" uljučuje i Beep/pištanje ili je ono i tad izostalo?

Primetio sam da to nije jasno naglašeno, a eventualno može biti neki mikro korak/detalj u dijagnostici...

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 06.12.2012. u 12:15 GMT+1]
[ citizenx @ 06.12.2012. 11:04 ] @
promeni napajanje i radice. pozz
[ valerijan @ 06.12.2012. 11:10 ] @
^ uradio je već to, "pogledaj" finiš prvog pasusa prve poruke ;)
[ sad_ste_face_jel @ 06.12.2012. 13:08 ] @
A jesi li siguran da radi taj zvucnik za signalizaciju jer se meni desilo da se odlemio kabal pa pisak nije ni cuo.
Ja bih rekao da je to graficka jer i ja imam isti takav problem samo nemam rezernu graficku.
[ gilopile @ 06.12.2012. 13:49 ] @
^
Isuvise je mala verovatnoca da se u medjuvremenu pokidao kabel sa beepera, a mozda je i zalemljen na plocu.

Ima novo napajanje, odradio je ciscenje i ponovno ubadanje komponenti, ne daje beep bez memorijskih modula i GPU-a, sto znaci da je ploca mrtva. Razloga ima milion, od dotrajalosti, do hladnih lemova na chipovima ili je jednostavno ploca ispustila dusu - desava se. Kao sto sam vec napisao, treba da se izvadi na stol i ubace samo neophodne ispravne komponentte i videti sta se desava. Za pocetak, izvaditi plocu, izvaditi CPU-, ponovo ga vratiti i startati plocu samo sa njim i ako nema BIOS post beep-a, nazalost jedna od dve najvitalnije komponente je u kvaru. Posle ubosti 100% ispravan CPU i sve ce izaci na videlo.

Ono sto se njemu desavalo u pocetku, neretko moze biti i da je CPU stradao, obicno tako crkava, teze startuje i na kraju nikako. U poslednjih mesec dana sam imao cak tri slucaja otkazivanja CPU-a skinutih sa ploca gde su palili kada im se cefne(na gurku, start+posle par sec reset), AMD LE1100, AMD x2 4200 i AMD 5000+. Radili na `gurku` i na kraju jok. Dva imaju normalnu radnu temperatutu, a jedan hladan ko led:) Testirani na 3 razlicite ploce. Naravno, ovo je samo predpostavka, jer moze biti i ploca, naravno, bar je mogucnost daleko veca, nego CPU.

Bojane, slobodno odradi bez termalne paste. Bice dovoljno za probu, pa ako je hladnjak dovoljno gladak i lepo naleze na CPU, pasta ti i ne treba. Samo dobro ocisti hladnjak i CPU od stare i lepo ponovo namontiraj i ako proradi, odmah u BIOS procitaj temperaturu, ako ne raste nenormalno za 1 min., sve je ok i teraj bez nje slobodno. Ja recimo, imam jedan hladnjak od s462 koji sam ispolirao i koristi mi upravo za testiranje. Njega ne kacim na CPU, vec kada je ploca na stolu, samo ga lepo postavim da svojom tezinom nalegne na CPU i zavrsava mi posao za test.
[ Lounge71 @ 06.12.2012. 14:23 ] @
Imam ja predlog:
Proveri kondenzatore na maticnoj ploci, obrati paznju na one koji su u okruzenju procesora. Ako su kondenzatori "naduveni" tj. ako je iz njih izasao sadrzaj braon boje, onda zbog toga maticna ploca nece da se upali. Ovo se desava s jedne strane zbog neispravnog napajanja, sa druge zbog pregrevanja hladnjaka procesora (koji je pritom obicno pun prasine) koji je u blizini ovih kondenzatora. Zamenom ovih kondenzatora ces najverovatnije resiti problem, imaj u vidu da ti za ovaj poduhvat treba lemilica jaca od 50W, kao i kondenzatori (bilo bi dobro da nabavis one cija je radna temperatura deklarisana na 105"c).
Pozdrav,
[ BiF @ 06.12.2012. 16:47 ] @
I ja bi naj pre probao da zamenim MB
[ Jbyn4e @ 06.12.2012. 17:20 ] @
[offtopic]
Odakle si ti prijatelju? Nema škole tamo?
U jednoj kratkoj rečenici toliko grešaka...
BIH
NAJPRE
TAČKA NA KRAJU REČENICE
[/offtopic]
[ Marko_R @ 06.12.2012. 21:10 ] @
Čudno da niko nije pomenuo čišćenje od prašine. Nađi neku manju četku pa očetkaj lepo matičnu i kartice. Bolje brzim pokretima, samo pazi da ne oštetiš nešto.
[ Seyokiller @ 06.12.2012. 22:25 ] @
Idemo redom:
Pročitaj nam napone iz BIOS-a;(print screen)
Testiraj RAM memoriju programom MEMTEST (javi rezultate)
Testiraj HDD dijagnostičkim alatom proizvođača tvog HDD. (javi rezultate)
Daj nam model napojne koju si ugradio.
Model matične ploče ?
RAM memorija koliko modula imaš ? Ko je proizvođač ?
Jeli grafička int. ili dodatna ?
Uslikaj nam elektrolite koji se nalaze pored procesora !
Pokusaj sa azuriranjem BIOS-a. (mali rizik ali vrijedi nemas izbora)
Jako težak kvar imaš kojeg je tesko dijagnosticirati a nervira....
Pokusaj sa Disable LAN karte u BIOS-u !
Ako imas dodatne PCI kartice, izvadi ih i probaj da upalis masinu da vidis kako se ponasa.
Cekamo tvoj odgovor ne trčati sa pretpostavkama.[ gilopile @ 06.12.2012. 22:57 ] @
Ne sedite na ocima:)

@Marko_R, predlozeno mu je (ja sam predlozio u prvom postu):)]

@Seyokiller, kako bre da procita napone u BIOS-u kada ploca uopste ne startuje? Mislim zavrti kulere, ali nema BIOS-post-, ni beep-a...Crno je sve:) To sto vrte kuleri ne znaci nista, vrtece oni i kada plocu prelomis na dva dela, maltene...To je ona fora, `prodajem POLU-ISPRAVNU plocu, radi, vrti kulere, ali ne baca sliku:)))

Sve mu je lepo predlozeno i na njemu je da to i primeni i kaze sta se desava.

[ ganac @ 07.12.2012. 07:43 ] @
Pozdrav svima.

Evo i mog predloga.

Otkači sa ploče sve sem procesora.
Znači sve pci kartice, agp ili pcie grafičku, usb konektore sa prednjeg panela,
kablove za hard disk i cd/dvd, memoriju.
Sve spoljne konektore na ploču, usb, tastatura, miš i zvučnike.
Treba da ostanu samo dva kabla za struju na ploči, jedan široki i jedan kod procesora,
i kablovi prednjeg panela sem usb-a.
Nađi jumper za cmos clear i postavi ga u položaj za "clear cmos",
uključi ga u struju, upali i neka radi tako neko vreme.
Ugasi, izvadi kabel za struju, vrati jumper za cmos clear u predhodni položaj.
Uključi u struju, upali.
Ako dobiješ bilo kakav beep, onda još ima nade za ploču,
inače otišla je u večna lovišta .

U slučaju da dobiješ beep,
vrati samo memoriju, grafičku i tastaturu, upali i vidi da li će biti slike.

Pozdrav i srećno.
[ Lounge71 @ 07.12.2012. 08:07 ] @
Ne savetujem da radis clear cmos sa ukljucenim napajanjem, tj. dok je ploca u standby. To se ne radi, nekada su ploce crkavale zbog toga. Bilo bi dobro da komentare ostavljaju ljudi koji imaju neka elementarna znanja.
[ ganac @ 07.12.2012. 12:35 ] @
U pravu si Lounge71,

ali sa ovom metodom sam uspeo da probudim nekoliko matičnih ploča
koje nisu davale znake života.

Pozdrav.
[ Marko_R @ 07.12.2012. 17:34 ] @
Citat:
gilopile:
@Marko_R, predlozeno mu je (ja sam predlozio u prvom postu):)]

Ne, ti si mu predložio da očisti kontakte, a ja sam mislio uopšte na svu prašinu koja se skuplja po štampanim pločama.
[ Jbyn4e @ 08.12.2012. 08:39 ] @
Nema Bojana da kaže da li je išta uradio....
[ Bojan Basic @ 09.12.2012. 12:16 ] @
E ovako, nisam se javljao koji dan koliko da bih imao kompletan epilog.

Najpre ću odgovoriti na postavljena pitanja, a koja neće biti razrešena u sklopu kasnije priče.
Citat:
dragon:
Daj nam tacan naziv maticne ploce, da vidimo da nije neki standardan kvar (pojedini modeli ploca imaju specificne probleme).

Ploča je MSI 845 Ultra-C. Ploča je bez svake sumnje pošteno odslužila svoj radni vek i nije mi problem da se pomirim s činjenicom da je crkla, ali sam prethodno hteo da proverim da nije slučajno nešto drugo u pitanju.
Citat:
valerijan:
Citat:
Bojan Basic: ...Uglavnom, sve što sam tad uradio bilo je da malo prodrmusam kablove, malo ih jače gurnem u ležište, i potom se kompjuter sasvim normalno upalio i sasvim normalno radio...


Da li to "sasvim normalno paljenje" uljučuje i Beep/pištanje ili je ono i tad izostalo?

Primetio sam da to nije jasno naglašeno, a eventualno može biti neki mikro korak/detalj u dijagnostici...

Da, ovo je vrlo smisleno pitanje, propustio sam to da naglasim. Dakle, to „sasvim normalno paljenje“ jeste uključivalo i normalno pištanje (jedan pisak pri uključivanju), i bilo je normalno u apsolutno svakom pogledu.

Dakle, epilog. U međuvremenu sam još svašta kačio, raskačinjao, vadio iz kućišta, palio na živo, i svaki put je sve bilo potpuno isto. Kad sam se najzad uverio da nema ničeg više što bih sam mogao probati (pošto nemam potrebne merače ni potrebne rezervne delove za isprobavanje), odneo sam sve u servis da ga dalje preuzmu ljudi koji od toga žive. Rezultat: crkle su ploča i grafička kartica zajedno! Sve u svemu, ja se ionako već duže vreme nakanjujem za kupovinu novog desktop računara, pa je ovo samo prinudno ubrzavanje situacije (i pošto sam davno ispao iz štosa kad je reč o hardveru poslednje generacije, uskoro ću postaviti temu za sugestije oko nove konfiguracije ). To onda skoro da zatvara ovu priču, i najlepše zahvaljujem svima na pomoći.

A kad rekoh da „skoro“ zatvara priču, ipak me još jedan deo kopka: da li neko ima objašnjenje kako se sve ovo moglo desiti? Ono što bih razumeo jeste da je skapalo napajanje i povuklo sa sobom ploču i grafičku karticu — ali kako to da su se identični simptomi s pločom već jednom ispoljili pre crkavanja napajanja, pa je onda u jednom momentu sve radilo kako treba, i potom je sledeći put sve bilo u majčinoj? Ako neko ima objašnjenje za ovu pojavu, baš me kopka.