[ Miodrag-ba @ 08.12.2012. 16:27 ] @
HF 2006

Dr. Bora Jagodić je u temi „Kvalitetni pojacavac sa TDA 7293 (Projekat)“ objavio ovaj, svoj,
dizajn i postavio sve potrebne fajlove za samogradnju ovog kompletnog stereo pojačavača 2x50W.

Kako dosad nijesam radio ništa sa integrisanim kolima u izlaznim stepenima, sa jedne strane i sa
druge, bilo je i meni čudno da jedan, kako negdje reče zeoN_Rider „prcoljak“ može toliko da galami (50W),
odlučio sam da svoje iskustvo obogatim realizaciom ovog projekta. Moja želja za tim je bila veća
jer sam od ranije želio da sagradim Borino predpojačalo „VIVAĆE“ koje je sastavni dio ovog uređaja.

Autor je u Word-ovom dokumentu, koji je dio dokumentacije ovog projekta, dao uputsrvo za gradnju
ovog uređaja i svaki početnik, a ko ga se pridržava, uspješno će ga realizovati. Naravno i ja sam se
pridržavao uputstva.

Evo rezultata tog rada.

[Ovu poruku je menjao Miodrag-ba dana 08.12.2012. u 17:47 GMT+1]
[ Miodrag-ba @ 08.12.2012. 16:34 ] @

Evo i fajlova ovog pojačivača koje je Bora postavio u pomenutoj temi:

[ Miodrag-ba @ 08.12.2012. 16:40 ] @

Kad napravim neku grešku u radu i spaljujem gomile tranzistora bude mi lakše kad vidim
da i Bora nešto previdi. Potkrale su mu se dvije greške:

1.Stabilizator napona 79L15 je pogrešno ucrtan u montažnoj šemi. Štampana ploča je OK.
Stabilizator treba samo zarotirati za 180 stepeni tako da ravna površina bude okrenuta prema
gore (gledano u montažnoj šemi).

2.Tačke A i Ax kao i tačke B i Bx na ulazu VOLUME potenciometara, u kojima posao odrađuje
ulazni selektor signala su na štampanoj ploči u kratkom spoju. Treba bakarni vod skalpelom ili
nečim sličnim zaseći i razdvojiti ove tačke. Gledano montažnu šemu i zelene površine koje
označavaju bakarne vodove štampane ploče ove tačke nijesu u kratkom spoju, ali ti zeleni
vodovi u ovim tačkama se ne poklapaju sa vodovima na PCB-u.

NASTAVLJA SE....
[ 44250 @ 08.12.2012. 17:17 ] @
Prvoklasno! Nadmašili ste sami sebe! Odlično!
[ Miodrag-ba @ 08.12.2012. 17:45 ] @
Poštujući uputstvo za gradnju. Na štampanoj pločici sam polemio sve potrebne komponente.
Sama dimenzija pločice sa svim elementima i njihovim rasporedom na mane je baš impresivno
djelovala. Uostalom prosudite i sami.

U sledećoj fazi tražio sam adekvatan hladnjak za izlazna kola. Na fotografiji je hladnjak sa malim
ventilatorom od Intelovog procesora Pentium II. Nekako se baš dobro uklopio u moju viziju
konačnog izgleda ovog uređaja. Mada tada nijesam znao dali može u potrebnoj mjeri ohladiti izlaze.

I konačno potrebno je obezbijediti trafo, konektore za zvučnike i držače potenciometara koji se
ne leme na samu štampanu ploču. Aluminijumski profil zadovoljava te potrebe i možemo
se pripremati za prvo uključenje i da čujemo kakav zvuk daje.

Več sam negdje ranije napomenuo da sam izuzetno pozitivno iznenađen sa kvalitetom zvuka i
odnosom njegove regulacije sa potenciometrima u predpojačalu. To mi je dalo još veći podstrek
da nastavim sa završnim radnjama do konačnog završetka ovog izuzetno kvalitetnog uređaja,
a preostalo je definisati ulazne selektore i napraviti adekvatnu kutiju u koju treba sve to smjestiti.

NASTAVLJA SE...

[ zeoN_Rider @ 08.12.2012. 17:59 ] @
Citat:
Miodrag-ba

Več sam negdje ranije napomenuo da sam izuzetno pozitivno iznenađen sa kvalitetom zvuka i
odnosom njegove regulacije sa potenciometrima u predpojačalu.
NASTAVLJA SE...

Lepo ti ovo radiš, nema šta. Moglo je samo kao mala promena da se umesto postojećih stave zavtrnjevi sa upuštenom glavom.

A što se tiče "Prcoljka" to stvarno može da iznenadi.
[ ackopk @ 08.12.2012. 18:03 ] @
Svaka cast na toliko pedantnom radu!
[ 1OXB @ 08.12.2012. 22:32 ] @
Miodraze, vec sam ti rekao u direktnoj prepisci a i ovde to javno kazem, strasno sam (pozitivno) iznenadjen kvalitetom izrade i celokupnom estetikom koju si postigao! Ovo sme da stoji na bilo kojoj polici u prodavnici.

Ne znam koliko ljudi to znaju, ovo je bio dizajn za "navodni" konkurs na HiFi forumu koji nikada nije zaziveo iz raznoraznih razloga. Tada je dizajn nazvan HF2006 i HF je od "HiFiles" mada se pokazalo da to nije zasluzio. Imao sam nameru da se ime projekta promeni upravo tebi i tvojoj hrabrosti u cast (prvi si i jedini koji je ovo napravio) i hteo da ti predlozim to, ali vidim da si prednju plocu vec gravirao sa "HF2006".... steta. Ja mislio da ga nazovem "MI-LUT-IN" od MIodrag LUTovac INtegrated.
Ziveo momce i hvala za poverenje!
[ 44250 @ 09.12.2012. 00:13 ] @
Kad smo vec kod slova,kazite nam kako ste uradili oznake na prednjoj strani? Zanima ne samo mene vec i par ljudi sa FaceBook-a,imam jednu teoriju kako bi to uradio ali ipak bi to od vas prvo da cujem posto stvarno izgleda kao milion u evrima!
[ zeoN_Rider @ 09.12.2012. 00:20 ] @
nema tu šta mnogo da se mozga. Ili je klasična sito/tampon štampa ili je lasersko graviranje.

Sve zavisi kako je ofarbana prednja ploča.
[ 1OXB @ 09.12.2012. 00:49 ] @
Citat:
44250:
Kad smo vec kod slova,kazite nam kako ste uradili oznake na prednjoj strani? Zanima ne samo mene vec i par ljudi sa FaceBook-a,imam jednu teoriju kako bi to uradio ali ipak bi to od vas prvo da cujem posto stvarno izgleda kao milion u evrima!

To je hidro-teflonska folija. Ona se u laserskom stampacu samo ferkogluje i direktno zalepi... ostalo je poezija!
Moze i u rekumpatoru al' su skupe hemikalije.
[ nikko @ 09.12.2012. 08:32 ] @
Miodrag-ba cestitke na ovome pojacalu,vrlo ljepo uradjeno.
Mislim da je ovo najbolje skockano pojacalo na ovome forumu.
Umjesto ovi ne mogli bi ici neki AD il Op-a opampi ali sve za 10:)
1OXB sto se tice ovih kola ma rade ona bolje nego 60% ovih nazovi kucnih pojacala.
Pozdrav svima.
[ 44250 @ 09.12.2012. 09:30 ] @
Citat:
1OXB: To je hidro-teflonska folija. Ona se u laserskom stampacu samo ferkogluje i direktno zalepi... ostalo je poezija! ;)
Moze i u rekumpatoru al' su skupe hemikalije.

Prva dva pojma google ne prepoznaje,barem ne na srpskom a treći pojam se objašnjava pojednostavljeno rečeno kao izmjena vazduha. Sad se sjetih da pogledam na YouTube-u!
[ 1OXB @ 09.12.2012. 10:30 ] @
Pogledaj Aco i reci nam sta si nasao!

(joj...)
[ 44250 @ 09.12.2012. 10:43 ] @
Citat:
1OXB: Pogledaj Aco i reci nam sta si nasao! ;)

(joj...)

1 : 0

[ 1OXB @ 09.12.2012. 10:58 ] @
Čudilo me da nisi već naišao na te tehnologije?! Sve što se ferkogluje sa većvicama posle se lako reprodukuje ili u cincilatoru ili u rekumpatoru pa je tako i sa hidro-teflonskom folijom, mada rekoh, kolju ga skupe hemikalije!
[ zeoN_Rider @ 09.12.2012. 11:15 ] @
Citat:
1OXBkolju ga skupe hemikalije!

A cincilator je kao jeftin?
[ 1OXB @ 09.12.2012. 11:35 ] @
Pa dobro, nije ni on jeftin.... mora mesecno da mu se menjaju krebonzle, ali sta je danas jeftino!?
[ zeoN_Rider @ 09.12.2012. 11:43 ] @
Citat:
1OXB ali sta je danas jeftino!?

Pivo
[ Miodrag-ba @ 09.12.2012. 13:05 ] @
Boro hvala za ono "momče", a povjerenje ste vi zaslužujete svojim radom.
U nekoliko navrata ste govorili u vezi promjene imena ovog uređaja. Prvo da ja
dam odgovarajuće ime, pa ste sad otišli i dalje. Predlažete da uređaj nosi ime
koje je složenica mojeg imena i prezimena. Izuzetno sam počastvovan time, ali
molim Vas nemojte to da radite. Ako baš želita da "HF2006" promijenite u neko
drugo ime ajmo to pitanje da otvorimo unutar ove teme, da svi koji žele da
učestvuju u tome da daju svoj predlog i onda da se svi zajednički odlučimo.
Ali molim Vas to ime ne treba da ima bilo kakvih dodirnih tačaka sa mojim imenoom.

Štampa na prednjoj ploči je klasična sito štampa. Naravno ja sam na računaru
uradio film (na pausu) i to prenio na sito. To je jedino što ja nijesam radio na
ovom uređaju. Malo treba pažljivije izabrati finoću sita radi kvaliteta štampe, ali
naši štampari to hoće da urade na brzinu tako da sam se naljutio i već pokupovao
podosta opreme da to ubuduće radim sam. Isto je i za šrafove koje pominje
zeoN. Meni nije problem što su šrafovi glavati, već što nijesu crni. Zato sam kupio
hemikalije da ih sam bruniram i da postignem željeno crnilo.

Dugmići za potenciometre su metalni (kakvi i treba da budu), ali ovi su stari
preko 30 godina jer nažalost ne mogu da kupim ništa na našem tržištu.
Ima opasno dobrih u BANZAIMUSIC-u u Berlinu, ali ne znam kako da ih se dočepam.

U nastavku teme želim da postavim nekoliko fotografija kako sam pravio kutiju
i nekoliko fotografija kako je raspoređena unutrašnjost u kutiji.

[ zeoN_Rider @ 09.12.2012. 13:15 ] @
Citat:
Miodrag-ba
U nastavku teme želim da postavim nekoliko fotografija kako sam pravio kutiju
i nekoliko fotografija kako je raspoređena unutrašnjost u kutiji.

Samo napred, ionako mi nije baš jasno kako je prednja ploča pričvršćena.
[ viktor1986 @ 09.12.2012. 16:06 ] @
Cestitke na zavrsenom uredjaju. Lepo si ti to spakovao, svidja mi se kako je na kraju ispalo. Dosta dugo si radio ovaj projekat koliko mi se cini i eto, trud se na kraju isplatio. A sada SubZero!
[ Miodrag-ba @ 09.12.2012. 16:18 ] @

Tačno tako Viktore. SubZero neopravdano predugo čeka. U međuvremenu se
iskristalisala njegova podrška, a to su VIVAĆE I STUDIO-SE. Mislim daće to
biti jedan dobar komplet.
[ Seme @ 12.12.2012. 13:30 ] @
Sta bi, pa gde je unutrasnjost kutije? :)

Odlicno uradjeno svaka cast za dizajn kutije.

pozdrav.
[ Miodrag-ba @ 12.12.2012. 16:01 ] @
Kutija

Kada god napravimo neki uređaj uvijek nam, na kraju bude problem u koju i kakvu kutiju to smjestiti.
Pojačala su uvijek problematična zbog njihove složenosti i zahtjevnosti za odgovarajućim prostorom.
Na tržištu je moguće naći odgovarajuće kutije koje koštaju 50-70 €, ali ako su bočne strane ujedno i
rashladna tijela, odnosno izrađena od hladnjaka, cijena takvih kutija često prelazi i 100€.
Zato se često pribjegava odgovarajućim modifikacijama kutija od rashodovanih pojačala ili sličnih uređaja.
U praksi nam se dešava da nijedna od ove dvije opcije ne može da zadovolji neke naše ideje kako
treba da izgleda kutija za naš uređaj koji smo tek završili. Jedino rješenje je da sami napravimo kutiju.

To sam i ja uradio za moj HF2006.

Ideju sam „kupio“ na web stranici MOXTONE LAB. Tabla aluminijumskog lima debljine 3mm (kupljena u ASTACO
u Zemunu, 1x2m. Tamo radi jedan divan momak i brusilicom tablu izrezao na 4 komada 1x0,5m, zapakovao
u papir tako da sve staje u gepeku od automobila). Aluminijumska „kutija“ profil 20x60mm dužine 6 metara i
Al profil 15x15mm isto je standardna dužina 6m to su materijali koje koriste bravari za izradu metalnih vrata ili sl.

Alati koje sam koristi, da bi obrađivao materijal i dobio željene dimenzije sa slike, su ubodna testera, bonsek u
nekoliko turpija za obradu ivica i brusni papir i ništa više.
Kako su djelovi spajani uočavate sa sledeće fotografije i bilo kakv opis je suvišan.

Na prednjoj ploči je „L“ profil (2 komada) pričvršćen šrafovima sa upuštenom ili još se i nazivaju sa konusnom glavom.
Naravno tu glavu potom treba kitovati, obrusiti vodobrusnim papirom i spremna je za farbanje.
Naravno prije farbanja treba izbušti sve otvore za prekidače, konektore, činčeve i ostalo.

I na kraju dobijete ovo:

Posvetite posebnu pažnju prilikom bojenja aluminijuma. Ja sam to radio sprejevima kojima se može bojiti alumnijum.
Navodno u sebi sadrzi odgovarajući prajmer koji omogućava prijenjanje boje na Al.
Na kraju ta famozna cijena. Jedna ovakva kutija, ako sve sami radimo košta ispod 10 € sa farbanjem.

[ Seme @ 12.12.2012. 16:34 ] @
Svaka cast! U prvom postu sam bio gotovo siguran da si kupio gotovu kutiju, pa doradio, farbao i stavio pod sito. Odlicna ideja i tutorijal, jos jednom fenomenalno.
[ zeoN_Rider @ 12.12.2012. 17:21 ] @
Znači tako je prednja ploča pričvršćena?!
[ Miodrag-ba @ 12.12.2012. 17:46 ] @
Ma jednostavno je ali i efikasno. Najbitnija je "kutija" za bokove kutije. Ovdje sam koristio
običnu 20x60mm, debljina zida 1,5mm i dobro ispalo. Može se kupiti i aluminijska "letva" ili
"daska" za ravnanje betonske ploče u građevinarstvu. Kupio sam neku uvoznu 18x100mm,
dužine 3 metra i još eloksirana u boji aluminijuma, ma odlična za ove naše igračke.
[ zeoN_Rider @ 12.12.2012. 17:55 ] @
Ipak više volim kada je prednja ploča bar 8 mm, a 10 prava stvar.

[ Miodrag-ba @ 12.12.2012. 18:03 ] @

Slažem se. Merkao sam ja i tu tablu od 10mm. Ali ona košta oko 250€, a na parče ne može.
[ zeoN_Rider @ 12.12.2012. 18:14 ] @
Citat:
Miodrag-ba: Slažem se. Merkao sam ja i tu tablu od 10mm. Ali ona košta oko 250€, a na parče ne može.

Ma ima, Ja kupujem kod ovih i veoma su povoljni sa cenama : http://www.navidiku.rs/firme/m...a-beograd/rajan-obojeni-metali

http://www.rajan.rs/

[ Miodrag-ba @ 12.12.2012. 18:19 ] @

E zbog ovoga volim ovaj forum. Ljudi hiće stvarno da pomognu. zeoN je jedan od perjanika.
E popićemo to pivo garant. Uzdravlje.
[ zeoN_Rider @ 12.12.2012. 18:23 ] @
Citat:
Miodrag-ba

Ma za pivo nikad kasno!
[ d.veljko83 @ 12.12.2012. 18:38 ] @
Citat:
Miodrag-ba: E zbog ovoga volim ovaj forum. Ljudi hiće stvarno da pomognu. zeoN je jedan od perjanika.

Kako za koga. Tvoj perjanik me je oladio za 350+E a ima sina mojih godina. Kad uzmem listing iz WU postavicu sliku da se vidi adresa ime i suma, A i slike robe koju mi je poslao. Nadam se Miodraze da iza ovih reci i misljenja stoji neki stvarni razlog, da ne glumis nekoga za "odnose sa javnoscu"...

Ako posle toga nije dovoljno da se preduzmu mere zbog zloupotrebe foruma onda je to na cast Moderatorima i Administratorima.

[ Miodrag-ba @ 12.12.2012. 19:34 ] @

Veljko mator sam ja bavljenje glumom i odnosima za javnost. Žao mi je ako sam bilo kome, neznajući,
nešto učinio nažao i izvinjavam se. Nadam se da ćete te vaše odnose sami iskristalisati i da
više niko ne trpi nikakvu štetu ne samo na ovom forumu nego bilo gdje.
[ 1OXB @ 13.12.2012. 00:09 ] @
@ d.veljko83
Na ovom problemu se radi, a do tada se suzdrzi od objavljivanja bilo cega.

Veceras sam i ovaj dizajn HF2006 uvrstio na moj WEB sajt u odeljak pojacala. Jos jednom zahvalnost Miodragu za trud!
[ 44250 @ 13.12.2012. 19:33 ] @
Miodraze hoce li biti svecanog otvaranja kutije,iskreno bi volio da vidim kao si sve ovo slozio iznutra. Jos mi je u glavi slika onog legenda,i pedantnosti i truda ulozenog u njega. Veliki pozdrav!