[ Marcus Naissus @ 08.12.2012. 18:54 ] @
Kad bi vam došao neko iz inostranstva u goste i da hoće da podigne novac da ima dok je tu, na koji biste ga bankomat poslali, a da ga ne oderu?

Znači, već znam da će bankomat da konveruje, na primer, dolare u dinare i da će na toj konverziji da se izgubi nešto, ali me zanimaju one provizije koju će domaća banka da uzme nekom ko nije njihov klijent kada na njihovom bankomatu podiže novac.

Je l' ima neka banka samo neku fiksnu proviziju (na primer, da uzme samo 100-200 dinara bez obzira na iznos) kad se sa kartice druge banke na njihovom bankomatu diže novac, a da ne naplaćaju i neku proviziju u procentima preko toga?
[ bakara @ 09.12.2012. 17:53 ] @
Uglavnom sve banke deru sa provizijama ako ubacis karticu inostrane banke.

Savetujem izbegavanje podizanja gotovine sa bankomata, platna kartica sluzi za placanje a podizanje gotovine je uglavnom uvek ne isplativo (bilo gde) osim na bankomatu svoje banke.
Ovo je sve jos gore kada je kreditna kartica u pitanju :)
[ Bik Koji Sedi @ 09.12.2012. 18:07 ] @
Upravo tako, neka dođe sa par stotina dolara u džepu koje će po potrebi razmeniti u menjačnici za svakodnevne sitne kupovine, a sve ostalo - restorani, radnje, izlasci i ostalo, neka plaća svojom karticom.
[ djoka_l @ 09.12.2012. 19:15 ] @
http://www.krediti.rs/blog/bankomati-troskovi-naknade/

Provizije nisu preterano velike, idu negde do 3 EUR.
Treba znati i da se kursevi koji se primenjuju na bankomatima određuju kod procesora. Meni je tako, recimo, najpovoljniji način zamene eura u Londonu bilo podizanje na bankomatima funti (sa sve uračunatom provizijom), banke su bile gore rešenje, a najgore je bilo ići u menjačnicu.
[ Dexic @ 09.12.2012. 23:56 ] @
Ne odredjuje procesor (Visa/MC) kurs, vec banka odlucuje po kom ce kursu traziti posle valutu sa kartice za specificiranu sumu dinara. (znam po tome sto sam skoro imao slucaj da je kurs bio 3% ispod MC kursa i na dan podizanja i na dan knjizenja).


Londonske menjacnice deru najgore na svetu :) Travelex na aerodromu ima cak i po 40% razlike izmedju kupovnog i prodajnog kursa za evro i dolar.
A i u gradu nije nimalo bolja situacija. Banke su cak najbolje resenje tamo, HSBC mi je recimo 2% od srednjeg kursa naplatila samo.